Не мога да си позволя това - Page 2 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Не мога да си позволя това
Не мога да си позволя това
Сара Дата: Понеделник, 27-01-2014, 3:17 PM |Съобщение 16
Група: Гост





Дано се справя с непиенето.Твърдо съм убедена вече ,че трябва да го спра изцяло до края на живота си.Ще променя навиците си най-вече ,защото там е източника на проблема.Сега се чувствам много по-добре откогато пиех.Спя като буба ,не съм нервна ,ох дай боже все така.Страх ме е ужасно много да си направя кръвни изследвания.Може би след 4-5 месеца ще се чувствам по уверена да посетя лекаря.Ще докладвам след почивката каква съм я свършила.
Хубави празници на всички!
 
elica Дата: Понеделник, 27-01-2014, 3:17 PM |Съобщение 17
С опит
Група: Модератор
Постове: 184
Статус: Извън линия
smile Здравей, Сара!
Предлагам ти да не го мислиш като "за цял живот". На мен това ми изглеждаше като присъда в началото. Приятелите, които бяха с повече опит от мен в това да живееш без да пиеш, ми казаха : мисли само за ДНЕС, че няма да пиеш само днес. Когато утре станеше "днес" - пак си казвах, че няма да пия само днес. Какво друго правех в началото : не ходех на места, където се пие, не се събирах с хора, които пият, не държах алкохол в къщи. И не спирах да поддържам контакт със себеподобни (такива, които бяха намерили решението, "изхода"), било в групата ми на АА, било във форума, както и по телефон и скайп (помолих ги за всякакви координати). Правех го винаги, когато идваше желанието ми да пия. Силното желание за пиене обикновено трае не повече от 15-20 мин. И гледах да не се заигравам с мисълта за алкохол. За нас също е добре да избягваме четири състояния : гладен, уморен, самотен, гневен. Остани тук с нас. Можеш да споделяш как вървят при теб нещата, как се чувстваш. Също и да задаваш въпросите, които те вълнуват. В началото аз имах много, идваха и моменти на объркване, нямах отговори. Но с времето всичко си дойде на мястото, с помощта на хората като мен (в АА и във форума), които ми подадоха ръка.
До скоро, Сара!
Прегръщам те.
 
Гост - nikolai2nn@yahoo Дата: Понеделник, 27-01-2014, 3:17 PM |Съобщение 18
Група: Гост





Поста е изтрит заради скрита реклама в него.

Модератор
 
Сара Дата: Понеделник, 27-01-2014, 3:18 PM |Съобщение 19
Група: Гост





Толкова се радвам ,че намерих добри и съпричастни хора като вас.Искам наистина да продължим да контактуваме ,защото се чувствах сякаш само аз имам този проблем,пък то не било баш тъй.Толкова учудена бях това лято като бяхме група на почивка ,че само на мен ми се пиеше още и още.Е,не съм стигала до там да се търкалям по земята и се държах на положение ,но наистина виждах ,че нещо с моето пиене не е наред , а даже и добрите пиячи се отказваха по някое време.
Сега не ми се пие ,ама яката налитам на сладко и шоколади и сода вместо бира ,а на всичкото плюскане отгоре съм отслабнала.Явно горя празните калории от алкохола.Прочетох една от вашите книги и по препоръка от нея взех ,че си поръчах от Германия гоблен-ще бродирам значи...Никога не съм правила подобно нещо ама ще се науча.Мъжа ми като чу остана с отворена уста.Той горкия като е свикнал вечер да ме вижда с бутилките бира и цигара в уста ,остана като гръмнат.Виждате значи слушам ,чета и изпълнявам.
Тибетска гъбаси бях правила известно време ,но не я пих много много,защото е забранена да се пие с алкохол,пък аз тогава сръбвах редовно.Нищо не пречи да си завъдя отново -поне е полезна ,ако не за алкохолизма ,то за здравето изобщо ,че даже и за раково болни я дават.Николай ,ти през тези 4 години въздържание непрекъснато ли я пиеш?
 
elica Дата: Понеделник, 27-01-2014, 3:18 PM |Съобщение 20
С опит
Група: Модератор
Постове: 184
Статус: Извън линия
Привет, сараsmile
А аз се радвам, че ти си тук.   
Аз също си  мислех, че съм единствената, която се чувства така зле има този проблем. До момента, в който спрях да се крия и потърсих помощ.  Оказа се, че имало и други като мен, че не съм сама. И най-добрата новина беше, че повече никога няма да бъда сама. Приеха ме без да ме съдят, обичат ме и ми помагат. В АА казваме, че можем да се запазим трезви, когато самите ние дадем от това, което даром сме получили - опит, сила и надежда. Та затова съм тук - ако мога да помогна с нещо аз имам удовлетворение, защото знам какво е в душичката на един  алкохолик.
За сладкото те разбирам напълно :)))) Аз никога не съм обичала кой знае колко много сладкишите. Но като спрях да пия проядох здраво. Също си спомням пиех кафе и чай в конски дози. Сега вече съм малко по-умерена във всичко. Може би си прочела за това  в т.н. "жълта книжка" - Живот в трезвост. Между другото в нея има много полезни съвети  за началото на трезвостта ни.
Пишеш, че сега не ти се пие. Това е чудесно. Не искам да те плаша, но ако си като мен, вероятността  в един момент да ти се припие е голяма. Тогава просто пиши тук и си напомняй, че това което можеш да направише да не посягаш към първата чаша. Само за днес.
Ако решиш можеш да ми пишеш и на лични, да разменим координати.
Спокойна вечер от мен.  smile
 
Сара Дата: Понеделник, 27-01-2014, 3:18 PM |Съобщение 21
От скоро
Група: Потребител
Постове: 9
Статус: Извън линия
Пльос отново при вас ,вече регистрирана.Утре заминавам и се надявам Бог да ме пази от алкохола.Горещо му се моля всяка вечер.За всеки човек около мен ,може да е позволен ,но точно за мен той е отрова.Вече нямам желание да пия сама в къщи като лекарство против самота,нямам и желание когато съм сърдита или радостна.Остава ми да се справя да не пия в компания и на маса.За радост само на вечеря ще има около мен алкохол и може би задачата няма да е толкова трудна,а ако изкарам и трезвена Новата година ,това ще е първата ми трезвена Нова година от около четвърт век насам.Нямам колебания,решена съм да нямам зависимости и нуждата на тялото ми да бъде  само храна и вода.Така го е решил Бог.

 Снабдена съм и с тибетската гъба и почнах да пия кефира приготвен от нея-още една причина да не слагам алкохол в устата си.Отново благодаря за подкрепата!Бъдете живи, здрави и най-вече трезвени ,мили съфоромници!Ще пиша отново другата година!
 
July Дата: Понеделник, 27-01-2014, 3:18 PM |Съобщение 22
С опит
Група: Администратор
Постове: 328
Статус: Извън линия
Честита рагистрация Сара.
Много хубави предложения ти е дала elica.
Ако усетиш нещо надникни тук или и пиши пък дори да е в старата година още  wink
Бог да е с теб.
 
elica Дата: Понеделник, 27-01-2014, 3:18 PM |Съобщение 23
С опит
Група: Модератор
Постове: 184
Статус: Извън линия
Здрасти Сара!  smile
Много правилно си го казала - алкохолът за нас е отрова. В нашата т.н. Голяма книга пише - "помнете, че срещу нас стои алкохолът - коварен, объркващ, всемогъщ". Ей това аз не бива да забравям. 

Спокойни и трезви празници ти пожелавам!
И както ти е писала July - ако се почувстваш застрашена от "пробив" (така наричаме пропиването, след известен период на ремисия) пиши. Ние ще бъдем тук и по празниците.  wink

До скоро!
 
Сара Дата: Понеделник, 27-01-2014, 3:18 PM |Съобщение 24
От скоро
Група: Потребител
Постове: 9
Статус: Извън линия
Здравейте ,и ЧНГ на всички съфорумници.Здраве ,късмет и още много трезвени дни.
Аз да отчета резултата след завръщането...Много бих искала да се похваля с нито глътка алкохол ,но трябва да бъда честна и ще си кажа всичко.Първите вечери издържах геройски,но след това реших да опитам вино.Не ми хареса бялото и изпих една чаша червено.Нито се напих от една чаша,нито ми се прииска втора.Реших ,че няма лошо и за Нова година изпих две.Вечерта беше дълга и в края се усетих как отново поглеждам бутилката.Едно гласче ми каза"хванах те,пак ти се пие..."Не беше онзи силен импулс да пия ,но съвсем слабо го имаше.Спрях...Исках да избягам на безопасно място без алкохол и казах ,че главата ми се е надула и се прибрах в стаята .Спазих обещанието си и през всичките тези 11 нощи,през които около мен се пиеше аз останах трезва с изключение на няколкото вечери на чаша две вино.Но...не е това ,към което се стремя -пълното въздържание.Проблемът ,когато съм в компания и желанието да пия поне чаша две вино идва не толкова от желанието за някакво опиянение,а по скоро да бъда като останалите т.е. и аз да имам чаша пред себе си и  да мога да кажа "наздраве".Ей това не можах да го преодолея някои вечери ,въпреки че през повечето се справих.Не се самоосъждам прекалено строго  ,защото бях само от двайсетина дни въздържател...Може би с времето ще свикна.
  Сега съм на защитено от алкохол място -вкъщи и продължавам пълното въздържание с увереност и убеденост ,че така е правилно.Как се справяте вие в компания?Отминава ли с времето желанието да си като всички останали?Кога наистина няма да ми се пие когато около мен хората се наливат?Трудно е да се поставяш сам в категорията на непиещите и по скоро на различите ,болните,увредените.Ето това ми е много ,много трудно.Подсъзнателно искам да си докажа че и аз съм като всички останали и мога да пия,но ума ми казва друго-не почвай ,за да избегнеш инициденти.Та така...
 
elica Дата: Понеделник, 27-01-2014, 3:19 PM |Съобщение 25
С опит
Група: Модератор
Постове: 184
Статус: Извън линия
Здравей Сара! 
Радвам се, че си тук.  smile
Ако знаеш как разбирам желанието ти да си като всички останали! и аз го имах. Мина време, докато приема, че не съм.
Ще си позволя да цитирам малко от т.н. Голяма Книга на Анонимните алкохолици, главата се нарича "Още за алкохолизма" и ако искаш можеш да и хвърлиш едно око. 

"Повечето от нас не искаха да признаят, че са истински алкохолици. Никой не обича да мисли, че телесно и психически се различава от другите. Следователно не е учудващо, че кариерата ни на пиячи се характеризираше с безконечни напразни опити да докажем, че можем да пием като другите. Идеята, че по някакъв начин, някой ден ще успее да контролира и да се наслаждава на пиенето, е голяма мания на всеки абнормен пияч. Продължителността на тази илюзия е смайваща. Мнозина я преследват чак до вратите на лудостта или смъртта.
Научихме, че дълбоко в себе си трябва напълно да признаем, че сме алкохолици. Това е първата стъпка към възстановяването. Заблудата, че сме като другите или можем да станем като другите, трябва да бъде разрушена."

Сега, на въпросите ти ще отговоря съобразно моя опит.  smile

1. Как се справям в компания - в началото не се събирах с хора, които пият. С много редки изключения. И си мисля сега, че и това е било лекомислено. Но в началото на моята трезвеност аз си бях точно такава - липсваше ми здрав разум. Колкото повече време минава, толкова по-внимателна и предпазлива ставам. Сега, след няколко трезви години зад мен, аз продължавам да избягвам при възможност компании, в които се пие. Или пък хапвам, виждам се с хората и си тръгвам. Просто нямам място там, където се лее алкохол. 
2. Желанието да си като всички останали (пиещи) при мен отмина. И на негово място дойде дълбока благодарност, че не пия и не съм онова прасе, което бях докато пиех. wink
3. Кога няма да ти се пие, когато около теб се "наливат" - не зная. Това иска трезво време и работа по самите нас. На мен понякога, много рядко наистина, ми се е припивло. Аз съм алкохоличка. Но нямам потребност да пия. И не посягам към първата чаша, само днес.

Това е от мен за днес.
Споделяй, Сара - чувства, мисли, състояния. Задавай въпроси, ако имаш такива. На мен това много ми помага. Тук сме си свои.

Спокойна вечер!
 
Гост Дата: Понеделник, 27-01-2014, 3:19 PM |Съобщение 26
Група: Гост





Здравей, Сара!

Това, което исках да ти кажа, вече Елица го е написала. Считай, че и аз ти го казвам, толкова са еднакви нещата при мен.
Същото желание имах - да мога да пия умерено като някой други. Не става!!! Повярвай ми! И ще ти кажа защо. Някой пият веднъж в седмицата по едно малко. Тези хора нямат проблем, защото след първото малко изобщо не им се пие повече. Ние не сме така. Ти си устискала за 11 дни, изпила си само 2 чаши, това е защото си много нахъсана сега. Като мине малко време може и да не можеш да устискаш.
Алкохол у дома не бива да държиш никога. Можеш да помолиш съпруга си да го крие, ако той си сипва вечер. Но най-добре е ако и той не пие докато не минат поне 8-9 месеца трезви при теб. През деня ако ти се препие, вари си чай. Плодов, ментов, какъвто обичаш. В компания, където се пие, ако не можеш да я избегнеш/макар, че е препоръчително/, поръчвай си чаша вода с лед. Аз поне така правех. Цяло лято се наливах с вода с лимон и лед. Знаеш, гладна никога не оставай. Ако ти се допие, хапни нещо.
Пиши тук. Айде, успех и умната!!!! smile
 
Сара Дата: Понеделник, 27-01-2014, 3:19 PM |Съобщение 27
От скоро
Група: Потребител
Постове: 9
Статус: Извън линия
Момичета,много благодаря за разумните съвети.Наистина сте прави за всичко.Абе ума ми го потвърждава ,ама като ножа опре до кокала-демек като съм в компания-и като почнат да ти викат "айде от една чаша нищо няма да ти стане",някак си се пречувам.Засега няма да го мисля и ще си кротувам вкъщи "на сухо".
Нито за миг не съжалявам за решението си да не пия.Дори в компания на пиещи съм много по-весела отпреди,пияните даже ме забавляват и не завиждам на пиещите,но ми става изключително отегчително след около 2 максимум 3 часа.Искам да се прибера ,а мъжа ми по това време е "експерт по всички житейски проблеми" и не иска да тръгва.Доскоро не си давах сметка ,че причината да се заседяваме до късно по масите  е алкохола.Що празни приказки се говорят,що простотии и глупости се наслушах ,а като си  помисля че доскоро бях активен участник ,а понякога главно действащо лице(или на мен така ми се е струвало)-мани..мани,срам ме хваща.
Вчера спрях и цигарите.Ще видим дали ще се справя и с това предизвикателство.
Поръчания ми гоблен с терапевтична цел за отказ от зависимости пристигна ,но ...:eek:     -машинно ушит.Сина ми вика-"мамо,ти и без това не можеш да шиеш".:lol:Поръчах друг и да се надяваме ,че този път ще дойде неушит та вместо да пия и пуша ,вечер скромно и тихо да бродирам.
 
Сара Дата: Понеделник, 27-01-2014, 3:19 PM |Съобщение 28
От скоро
Група: Потребител
Постове: 9
Статус: Извън линия
Наминавам да се похваля ,че отказа от цигарите също върви.Доста по- трудно ми е от алкохола.При вас кое беше по-трудно цигарките или алкохола?
Важното е ,че се справям с отказа и на двете зависимости и се чувствам просто прекрасно.Снощи за пръв път сънувах алкохол-една студена бира надигах насън и цигарка си пушех.Събудих се уплашена ,че съм сгафила,та се поуспокоих като разбрах ,че е сън.
Пия упорито кефира от тибетска гъба.В руски сайтове прочетох ,че лекувал алкохолизма и възстановявал организма от поркането.Но трябвало да се пие доста време най-малко по литър кефир на ден на гладно.Ще видим ,аз така правя.
 
Гост Дата: Понеделник, 27-01-2014, 3:19 PM |Съобщение 29
Група: Гост





Регистрирах се ,но още нямам потвърждение на мейла.Не съм зависима ,но моя близка е .От Пловдив сме търсим помощ тук по възможност.Знаете ли дали групата за Пловдив е активна т.е действително има членове.Ако питате защо пиша аз ,а не тя.Тя не се справя добре с компютрите.Тя има желание да си върне живота.Зависима е може би от 15г,но става по зле.Пие чист спирт от аптеката,понякога разреден с вода -пие между 200 и 500 на ден.Често изобщо не може да стане от леглото,спира да яде-злее.Мрази се затова което прави и това я кара да повтаря,да избяга от света и после пак се мрази-затворен омагьосан кръг.Роднините искат да я вкарат в психиатрия,но тя вече е била там преди 8г.И след това е продължила отново.Ако няма активна група в Пловдив,най близко е София,но става трудно.Насочете ни къде да идем.Моля помогнете. Ще я науча да се пише във форума,но първо тя смята че трябва да започне с посещения на група за АА.
 
elica Дата: Понеделник, 27-01-2014, 3:19 PM |Съобщение 30
С опит
Група: Модератор
Постове: 184
Статус: Извън линия
Здравей, Гост! smile

Това, че твоята близка е решена да посещава група на АА е страхотно! Защото помня на мен колко време ми отне докато се предам, призная че не мога да се справя сама и потърся помощ.
Групата в Пловдив функционира. Ето координатите и :
http://www.aa-bg.info/index/grupi_na_aa_v_blgarija/0-6

Ако при следващото твое влизане вече си с потребителското си име, можеш да ми пишеш на лични. За да ти дам телефон на моя приятелка, която ходи на сбирки в Пловдив. Може би за твоята позната ще е по-лесно, ако има друга жена, която да я заведе на първа сбирка. Биха могли да се срещнат и поговорят преди сбирката. При мен се случи точно така. И затова го предлагам като добър вариант.

И ще очакваме твоята позната и тук, при нас. smile

Успех и до скоро!




 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Не мога да си позволя това
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz