Искам трезвен живот - Page 4 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Искам трезвен живот (тема на bababunchi)
Искам трезвен живот
Коцето! Дата: Събота, 04-03-2017, 8:39 AM |Съобщение 46
Група: Гост





Това с полудяването от алкохола, се оказа голяма реалност! Аз разбирах и разбирах постоянно, че нещо става с ума ми, че нещо тотално не е наред. Срам ме е да опиша психопатщината която ми минаваше през главата редовно, но си мислех, че това се отнася само за мен, че само с мен нещо не е в ред. Разбирах, че това идва от алкохола, че е свързано с него, а то се оказа, че не един и двама са влезли дори в лудница!
 
Битовпияч Дата: Събота, 04-03-2017, 12:09 PM |Съобщение 47
Група: Гост





И аз така се успокоявам /описах го в съседната тема/ с моя случай......викам си: "Абе аз не се напивам до безпаметност, всичко си помня, общо взето се контролирам, пия само вечер.". Е да, ама вече дълго време взех да го правя-пия всяка вечер /а на почивка почвам от обед/ и щом жена ми, майка ми, тъщата и т.н. ми казват, че много пия, значи нещо не е наред. Самозаблуждавам се явно, че щом не се напивам, щом сутрин и на обяд в нормални делнични дни не пия и не ми се пие, явно всчко е ок. Обаче много алкохолици и те са били в началото като мен, но по-късно вече са ударили дъното.
 
Коцето! Дата: Събота, 04-03-2017, 8:39 PM |Съобщение 48
Група: Гост





Още не е късно!

Дъното не е да се въргаляш напикан по улиците обаче, дъното е сандъка закопан на два метра под земята ,,ООДА". От там връщане няма, надежда няма, така че действай!! smile
 
elica Дата: Понеделник, 06-03-2017, 6:38 AM |Съобщение 49
С опит
Група: Модератор
Постове: 184
Статус: Извън линия
Здравейте и от мен!

Коцето, прав си. Никога не е късно за осъзнаването. smile Дъното за мен беше в невъзможността ми да живея повече както с алкохола, така и без него. Пълна безпътица. И, както писа Битовпияч по-горе, бях една от тези дето влзоха в "лудницата" - разбирай наркото в Психиатричната болница във Варна. Работата беше, че не знаех как да продължа, когато изляза от там. Бях пробвала какви ли не "действия". Слагам кавички, защото не доведоха до траен резултат. И нямах идея какво да правя, за да не посегна пак, при първата провокация, защото такива ще има през целия ми живот, към бутилката. Трябваше ми решение, план : прави 1, прави 2, прави 3 и т.н., ясна и проста програма. И това определено не беше решение от сорта на "сега ще се стегна, ще спортувам, ще си намеря хоби" и т.н., щото това вече го бях играла и не се получи. Получих решението в АА, от хора като мен, които бяха възстановени. Стана, когато за пръв път в живота си се опитах да съм непредубедена и да не подлагам думите им на съмнение, а просто да опитам това, което ми се предложи. Да спра да се правя на много силна и да призная слабостта си. Тогава дойде Силата. smile А и заедно е по-лесно. Защо да го правя трудно? Достатъчно дълго живях по трудния начин. Хайде стига толкова. 
В АА споделяме опит (какво точно правим, за да живеем пълноценно без алкохол), сила и надежда.
Ще се радвам да споделяте тук и вие.
 
Коцето! Дата: Понеделник, 06-03-2017, 11:15 AM |Съобщение 50
Група: Гост





Да, elica, тежък случай си била!

Когато ангел Гавриил се явява на Мария, майката на Исус, той и казва така: Аз съм Гавриил който стои пред Бога- за Бога няма невъзможно!! Елица, сигурен съм, че и ти знаеш това..
 
elica Дата: Вторник, 07-03-2017, 6:44 AM |Съобщение 51
С опит
Група: Модератор
Постове: 184
Статус: Извън линия
Добро утро!

Това, за което писах по-горе се случи януари 2009г. Тогава пристъпих в стаичките на АА. Оттогава не съм пила.
Коцето, да вече знам това. В Голямата книга на АА (където е описана програмата 12 стъпки) пише : "Внезапно ще проумеем, че Бог прави за нас това, което ние не сме в състояние да направим за себе си". Но това се случва след определени действия от моя страна, по тези стъпки. smile
 
Коцето! Дата: Вторник, 07-03-2017, 8:09 AM |Съобщение 52
Група: Гост





ПИСНА МИ!!

Аз се отказах от опитите си за контакт, за общуване със себеподобни, имащи същия проблем, или дори нямащи такъв. Не говоря за форума. Имам чувството, че съм глас който вика в пустиня. Всеки е зает, всеки си има работа, няма време, на сбирка е, на... майната им... аз съм сам- когато излязох от утробата на майка ми сам бях, когато ме спуснат в земята също ще бъда сам. Широко отвореното и търсещо сърце затвори ли се веднъж отваряне няма. Майната ви на всички които пиете или не пиете, изобщо не ме вълнува повече, и без друго никога не съм имал ближен във ваше лице, а само фалш и фарс!
...........
Сбогом!!
 
Битовпияч Дата: Вторник, 07-03-2017, 9:27 AM |Съобщение 53
Група: Гост





Това пък защо, Коце?
 
elica Дата: Вторник, 07-03-2017, 8:06 PM |Съобщение 54
С опит
Група: Модератор
Постове: 184
Статус: Извън линия
Коцето, аз не виждам да си глас в пустиня. July разговаря с теб, Битовпияч също, аз се включих. Какви очаквания имаш?
 
Коцето! Дата: Четвъртък, 09-03-2017, 9:57 AM |Съобщение 55
Група: Гост





Ще си позволя да наруша обета за мълчание, но само за да уточня, макар, че вече съм го направил в поста си, като съм написал, че не ,,визирам форума". От форума не очаквам нищо, тук никой не пише, или много рядко- явно всички са много ангажирани и си имат работа, не знам.

Имах в пред вид, че се запознах с някой хора на живо, както и с други по фейсбук, а и те с мен. После като бях в дупка исках да си пообщувам с тоя, оня, защото на човек винаги му е интересно да общува с новите си ,,приятели", но уви, всички са или много заети, или нямат желание- не знам. Да, както казах никой не е длъжен да общува с мен, но щом никой няма нужда от мен, то и аз нямам нужда от никой. В опитите ми, желанието ми се изчерпа и вече хипотетично колкото и да искат да общуваме, освен здраво задзидана врата, друго от мен никой няма да види! Проблема е, че в момент на загуба на контрол съм очаквал повече от колкото хората обикновено имат или биха искали охотно и естествено да дадат, обменят, споделят, което е грешка от моя страна, грешка, която позволих да ме разочарова, което няма да допусна повече, просто момента беше лабилен. Сам в моя свят ми е най комфортно, така както вие сте потънали във вашия.

Желая ви успех занапред!!
 
July Дата: Петък, 10-03-2017, 9:12 PM |Съобщение 56
С опит
Група: Администратор
Постове: 328
Статус: Извън линия
Спама е премахнат от модератор!
 
Коцето! Дата: Вторник, 14-03-2017, 12:57 PM |Съобщение 57
Група: Гост





Привет!

Искам да попитам: На сбирките на АА, преди всяко изказване или прочит на нещо, всеки се представя така : ,,аз съм еди кой си и съм алкохолик". Задължително ли е всеки който е на сбирките да се самоопределя като алкохолик? Има ли точна дефиниция какво е алкохолик? Аз например не се имам за алкохолик а за пияница, не може ли да се определям(след като е задължително) с определението ,,пияница", или всеки пиещ е непременно алкохолик? Да, на мен ми е ясно, че повечето случай в АА са били много тежки, и повечето са алкохолици в пълния смисъл на думата, но не всички сме се търкаляли по кофите, напикавали на улиците, това означава ли, че и ние сме алкохолици? Защото за мен алкохолик е човек, който е крайно зависим от алкохола, и който като стане трепери и не може без алкохол, и пие от сутринта и обикновено се напива от малко, ами тези които не са такива, не пият о цял ден, а са просто пият и те ли са алкохолици? Не мога ли да кажа когато се изказвам- ,,аз съм еди кой си и не съм алкохолик"? Да знам теорията, че алкохолизма е болест, от която е болен всеки консумиращ алкохол и която е нелечима или лечима само временно(например само днес), което състояние се нарича трезвен алкохолик. Това също е изключително спорно- състояние на зависимост, предизвикано посредством собствена воля и избор каквото е алкохолизма, да се нарича болест, но няма да споря затова сега, всеки има право да си го разбира както иска. Та ще се радвам да чуя мненията ви.
.........

Опитах се да пусна това в тема, но системата отново ме спъна, като ме уведоми, че не мога да пускам тема ако имам по малко от три мнения(изказвания) във форума. Е,.. аз мисля, че имам повече от три, но вече отдавна разбрах, че това си е в реда на нещата относно форума. Както например вечните неуспешни опити за регистрация, от които вече се освободих напълно, въвеждането на пет пъти ,,анти спам код", защото ,,времето му изтекло и така нататък". Ако ви прозвучи като оплакване така да бъде, ако е като хленчене- също, защото ако отделя 30 мин. за да напиша нещо, се оказва, че ми трябват 60 мин. късане на нерви и борба със системата. Отначало, откакто съм влязъл е все така, е на кой нЕма да не му писне? Най вероятно само на пияния!!
 
elica Дата: Вторник, 14-03-2017, 7:11 PM |Съобщение 58
С опит
Група: Модератор
Постове: 184
Статус: Извън линия
biggrin Развесели ме, Коцето

Сега, за сбирките. Там няма нищо задължително - можеш да се представяш както пожелаеш, можеш да не казваш нищо или пък да споделяш. Единственото условие, за да станеш член на АА е желанието да се спре пиенето. Нищо повече.
Излиза обаче въпроса, ако ти не си алкохолик, какво ще търсиш на сбирка на алкохолици?!
Поздрави!
 
Коцето! Дата: Вторник, 14-03-2017, 8:57 PM |Съобщение 59
Група: Гост





Аз затова попитах за дефиниция за алкохолик.
Второ казах, че за мен има разлика межу алкохолик и пияч, пияница, като визирах каква е разликата според мен, не мисля пак да я упоменавам, тъй като след като не видяна първия път, не виждам смисъл от втори такъв. Не знам какво смешно има, задал съм въпросите възможно най ясно, но както и да е. Благодаря за отговора.
 
elica Дата: Сряда, 15-03-2017, 7:15 AM |Съобщение 60
С опит
Група: Модератор
Постове: 184
Статус: Извън линия
Коцето, добро утро! 
Извини ме, ако съм те засегнала. Стана ми смешно от точното ти описание на системата, която и мен гневи понякога. Това е.

Аз не знам да има точна дефиниция за алкохолизъм. Затова всеки определя сам за себе си.
В АА осъзнах, с помощта на тия като мен, че алкохолизмът е болест на отричането. Болният отрича докато може, че е засегнат от заболяването. Понякога това се проточва с години. Понякога никога не стига до признанието, че е алкохолик. Алкохоликът обикновено търси разликите - аз не пия като тях, на мен не са ми се случвали такива неща, не съм загубил толкова много, имам работа, имам семейство и т.н. Пак в АА видях хора, които не са пили количествата, които поемах аз, били са на по-лек алкохол, не са пиели от сутринта, имали са дълги периоди на въздържание, последвани от запои. Най-разнообразни случаи. Общото между нас е, че когато започнем, не можем да спрем с едно. Или дори днес да се получи, след известно време, в което опитваме да контролираме количествата и употребата, идва деня, в който просто изпускаме контрола отново. Аз познавам тежки пиячи. За тях напиването не е проблем. Те не се замислят дали имат проблем, просто защото нямат. Разликата между мен и тях е, че те не изпитват вина, когато се напиват, нямат угризения на съвестта на следващия ден, нямат вътрешното усещане (онова тихо гласче в мен), което ми казва, че нещо с моето пиене не е наред. И което аз упорито отказвам да слушам, защото ме хваща страха. Защото дълбоко в себе си усещам, че не мога да се справя, не знам как. Пробвала съм със стискане на зъби - не става. Става за някакъв отрязък време. После отново започвах. Докато убеждението, че имам проблем, с който не мога да се справя (ей това беше най-трудното, как така няма да мога, точно Аз!) дойде категорично, без условия и резерви.
По пътя си, девета година в АА без алкохол, аз продължавам да научавам все нови и нови неща за алкохолизма. Разбираш, че няма как да бъдат изложени в един пост. smile
ХУбав ден!
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Искам трезвен живот (тема на bababunchi)
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz