Дар за Днес - Page 101 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Петък, 07-08-2020, 8:30 AM |Съобщение 1501
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Ти си обичана.
Връщаме се обратно ... и обратно ... и обратно ... през слоевете страх, срам, ярост, наранявания и отрицателни заклинания, докато не открием буйното, необременено, възхитително и мило дете, което беше и все още е в нас.
-Отвъд съзависимостта

Ти си любяща и мила. Да, ти. Само защото хората не са били до теб; просто защото някои хора не са успели да покажат любовта си към теб по начини, които да работят; само защото дадени твои отношения са се провалили или не са били успешни, не означава, че си непривлекателна и че не можеш да бъдеш обичана.

Ти си имала уроци, които да научиш. Понякога тези уроци причиняват болка. Пусни болката. Отвори сърцето си за любовта. Ти си любяща и мила. Ти си обичана.

Днес ще си кажа, че съм любяща и обичана. Ще правя това, докато не повярвам в него.
 
hope Дата: Неделя, 09-08-2020, 12:39 PM |Съобщение 1502
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Любовта е винаги с отворени обятия.
~Leo Buscaglia

Има история за момче, което напуснало дома си и опозорило баща си, като похарчило голяма сума пари, водейки безразсъден живот. Когато парите на момчето свършили, то било изправено пред дилемата да се върне в къщи и да се изправи срещу баща си, знаейки, че е имал всички основания да се разочарова от него. Изпълнен със страх и срам, той тръгнал към дома си, а в ума му препускали думи на извинение. Преди момчето да каже и дума, баща му се втурнал към него с отворени обятия и прегърнал с радост и любов изгубения си син.

Правили ли сме това? Намирали ли сме в сърцето си одобрение за това, което прави любим за нас човек, дори ако бяхме искали нещо различно?

Любовта като тази е  от най-висшия вид. Този, който намира радост в другите, независимо от всичко, защото признава свободата на тези, които обича, без да ги свързва с нашите собствени желания. Това е същия вид любов, която Бог изпитва към нас.

Отворени ли са обятията ми днес за любовта?
 
hope Дата: Понеделник, 10-08-2020, 11:17 AM |Съобщение 1503
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Мисъл за деня:
Едно от нещата, които днес ме държат на правилния път, е усещането за лоялност към другите хора във възстановяването, независимо къде се намират. Ние по някакъв невидим и необясним за другите начин, принадлежим един на друг. Когато всъпих във възстановяването, намерих група хора, които не само си помагаха, но и бяха лоялни един към друг. Верен ли съм на моята група и на моите приятели в възстановяването?

Молитвата ми за днес:
Благодаря на моята Висша сила за лоялността и общението на групата ми, както и за взаимната ангажираност, която ни обвързва. Моля се да давам на групата в същата степен, в която получавам от нея. Преди, в течение на толкова много мои години, моето даване не беше нещо повече от стока, за която очаквах да ми бъде дадено одобрение, любов или благосклонност. Моля се да се науча на радостта от чистото даване, без очакване за каквато и да било награда.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
Днес ще помня:
Перфектният подарък не иска нищо в замяна.
 
hope Дата: Вторник, 11-08-2020, 12:04 PM |Съобщение 1504
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Умереност

Днес нашата цел за правилно темпо на живот е умереността. Знаем колко лесно е да увеличаваш, преувеличаваш, да акцентираш и да мамиш. Зависимостта и натрапчивостта, от които непрекъснато се възстановяваме, ни поставя сред прекомерно искащите хора в света. Всеки ден трябва да си казваме, че повече не е непременно по-добро.

Ние също трябва да се пазим от необузданост, алчност и завист. Ние можем да се адаптираме дори към опасни инстинкти като страха и гнева като към самоусъвършенстващи ни  активи, ако успеем да поддържаме умереност.

Трябва да практикуваме умереност и в желанието си за съвършенство. Не можем да искаме повече, отколкото сме способни да постигнем. Бихме могли да се унищожим, опитвайки се да бъдем съвършени. Тук, преди всичко друго, трябва да практикуваме умереност, защото никога няма да бъдем перфектни.

Когато създавам невъзможни мечти, те отговарят с ответен удар, взривяват се и оставят в мен негативни чувства. Искам да практикувам умереност във всички неща, дори и в добрите неща в живота.
 
hope Дата: Сряда, 12-08-2020, 12:04 PM |Съобщение 1505
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Да бъдеш различен

Някои от нас се чувстват толкова различни, че смятаме, че никой човек или група не биха могли да ни помогнат или дори да ни разберат. Чувстваме се сами и изолирани. Каквито и да са тези различия, те могат да бъдат намалени, като се концентрираме върху целта, обща за всички нас - ние се научаваме да живеем живот без алкохол или други наркотици, като се свързваме със сила, по-могъща от нас самите.

Нашата Висша сила не иска да сме сами. Всички повече си приличаме, отколкото се различаваме. Трябва да разпознаем любовта, която е достъпна за нас. 
Търсим ли това, което имаме като нещо общо и което ни свързва, или търсим начини да бъдем сами и различни?
Давамe ли си сметка, че общата ни цел може да надвиши и преодолее всички различия?

Висша сила, помогни ми да се чувствам свързан, когато търся това, което споделям с моите приятели от Общността.

Днес ще пренебрегна всички различия и ще потърся какво общо споделяме, като ...
 
hope Дата: Четвъртък, 13-08-2020, 1:37 PM |Съобщение 1506
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Размишление за деня:

Програмата и приятелите ми в Общността ми предоставиха изцяло нов набор от инструменти за живот. Дори фразите, които преди ми изглеждаха толкова банални, сега се превърнаха във важна част от ежедневието ми: „Прави го просто“; "Първо най-важното"; "Това също ще мине." Ако използвам всичките си инструменти редовно и добре, те също ще ми помогнат да се освободя от такива негативни чувства като вина, безпокойство, бунт и гордост. Когато се чувствам депресиран, използвам ли инструментите, които са доказано ефективни? Или скърцам със зъби и страдам в болезнено мълчание?

Днес съм благодарен:

Благодаря на чудодейната си Висша сила  за това, че ми даде инструментите за възстановяване, след като признах, че съм безсилен пред зависимостта си и се предадох на волята на Бог, какъвто Го разбирам. Благодаря на Дванадесетте стъпки и на приятелството на групата, които ми помагат да се видя честно. Благодаря за онези думи и фрази, които – в съответствие с нашето разбиране- се превръщат във флагове при отпразнуването на трезвостта ни.

Днес ще помня:

Да предам по-нататък “паролите“ за възстановяването.
 
hope Дата: Събота, 15-08-2020, 12:13 PM |Съобщение 1507
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Укрепването на нашите активи свежда до минимум дефектите ни. 

Стъпка Шеста ни призовава да станем напълно готови, за да позволим на Бог да отстрани нашите дефекти. Какво означава това? Никой от нас не иска проблемни дефекти. И все пак някои от тях са служили като умения за оцеляване в миналото, затова днес може да се страхуваме да се разделим с тях. Слушането на спонсорите и другите вече работили по програмата ни помага да видим, че всеки дефект след време се обръща против нас. Възможно е преди някой дефект да ни е помогнал да се справим с дадена ситуация, но сега той убива нашия дух, надеждата ни, нашите взаимоотношения. Не е лесно да сведеш глава, да се откажеш от свой дефект пред Бог. Празнотата, която остава след това, се нуждае от запълване.

За щастие, спонсорите и другите ни приятели ни предлагат как да запълним празнотата. И тук влизат в действие активите ни. Независимо колко ниска е нашата самооценка, независимо колко неадекватни се чувстваме, всички имаме и своите специални положителни качества. Можем да вземем някое от тях и да го демонстрираме в живота си, всеки ден или дори много пъти на ден. Ще се почувстваме въодушевени, обнадеждени и далеч по-малко обременени от чертите на характера ни, които ни причиниха толкова много болка.

Днес ще се съсредоточа върху моите активи и ще позволя на другите да ги видят в действие.
 
hope Дата: Неделя, 16-08-2020, 1:01 PM |Съобщение 1508
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Благодарност

Понякога в живота нещата се случват твърде бързо. Едва решаваме един проблем, когато възникват два нови. Чувстваме се страхотно сутрин, но вечер сме потопени в мизерия и страдания. Всеки ден се сблъскваме с промени и предизвикателства. Сблъскваме се с личностови конфликти и разочарования. Често, когато се чувстваме претоварени, не можем да видим уроците на тези преживявания.

Една ясна и проста концепция може да ни преведе и през най-стресовите времена. Нарича се благодарност. Научаваме се да казваме „ благодаря“ за тези проблеми и чувства. Благодарим за това как са сложени нещата. Възможно е дадено преживяване да не ни харесва, но ние все пак му благодарим.

Научете се да упражнявате благодарността, докато ви стане навик. Благодарността ни помага да спрем да се опитваме да контролираме резултатите. Тя е ключът, който отключва положителната енергия в нашия живот. Тя превръща проблемите в благословия, а неочакваното - в дарове.

Днес ще бъда благодарен. Ще започна превръщането на днешната болка в утрешна радост.
 
hope Дата: Понеделник, 17-08-2020, 11:11 AM |Съобщение 1509
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Ние признахме, че сме безсилни пред алкохола – че животът ни е станал неуправляем.
~Стъпка Първа на АА

Приемането на нашето безсилие е предпоставка за възстановяването ни. Тази идея може да ни изглежда първоначално озадачаваща или смешна. Не сме ли се чувствали безсилни през цялото време досега? Не сме ли се опитвали да се отдалечим от безсилието към властта?

Но в програмата открихме, че „безсилни“ има различно значение. Виждаме как сме изчерпали всички непродуктивни, неефективни начини да се справим със ситуацията. Безсилието тук означава, че се отказваме от силата на своеволието, силата и рационализирането и интелектуализирането, защото те просто не работят.

Трябва винаги да помним, че сме безсилни пред нашата зависимост, а не пред своето възстановяване и лично поведение. Когато  отказваме да поемем отговорност за нашия живот, ние  отказваме да се променяме. Много от нас  злоупотребяват с концепцията за безсилие, за да се избегнат вземането на решения, или за да избягнат нещата,  които се страхуват да посрещнат. 

Да примем, че сме безсилни НЕ означава да се предадем, защото чувстваме, че и без това няма смисъл;  не означава да не поемаме отговорност за нашите действия; не означава да се крием зад самоомразата и страха си. 

Да приемем, че сме безсилни означава да приемем къде сме в този момент в нашия живот . Ние не признаваме безсилието си спрямо нашите собствени действия. Не обвиняваме другите за нашите условия, а се учим на последователност в осъществяване на положителни действия за промяна на тези обстоятелства. Ако продължаваме да избягваме отговорността си, като твърдим, че сме "безсилни", се връщаме в същото отчаяние и нещастие, които преживяхме в активната си зависимост. Потенциалът ни за възстановяване е обратно пропорционален на изживяването и усещането ни на жертви.

Вместо да живеем предишния живот, можем да се научим как да правим отговорен избор и да поемаме рискове. Възможно е да направим грешки, но можем да се учим от тези грешки.  Готовността да поемаме лична отговорност ни дава свободата да се променяме, да правим следващия си отговорен избор, да израстваме.

Моите чувства, действия и решения са мои. Затова ще поема отговорност за тях.  
Днес изпитвам облекчение и съм благодарен за това, че се избавих от нереалистичните си очаквания.
 
hope Дата: Вторник, 18-08-2020, 11:54 AM |Съобщение 1510
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Емоционална зрялост

Всички чувства са приемливи, но не всички поведения са. Това е основният водещ принцип в нашия емоционален живот. "Емоционално владеене"  - това е способността да бъдем във връзка с всичко, което чувстваме вътре, и да можем да предадем тези усещания на себе си и на другите - по начини, които подобряват живота ни, вместо да го разрушават.

Ние развиваме тази способност за емоционална плавност постепенно, започвайки от детството, докато се научим да идентифицираме и назоваваме определени телесни усещания. След това разширяваме речника, който използваме, за да изразим всяко основно чувство. Използването на „аз“, последвано от  дума, с която предаваме своето чувство, ни помага да усъвършенстваме способността си да поемем отговорност; да направим тези вътрешни усещания свои. „Аз се чувствам се уплашен, когато те видя да пиеш толкова много.; Аз се чувствам се разстроен и ядосан от себе си, когато се объркам.“

Бурните настроения ни учат на постоянно променящия се бурен характер на нашия емоционален живот. Всички преминаваме през времена, в които емоциите ни сякаш ни разбират нас повече, отколкото ние - тях. Чрез всички тези фази на развитие ние се научаваме да преживяваме, разпознаваме, назоваваме и след това да изразяваме вътрешните си преживявания пред другите. Зависимостите обикновено прекъсват този растеж и са склонни да ни оставят с по-малко зрели умения в идентифицирането и разкриването на вътрешното ни състояние. Трезвостта ни позволява да възвърнем това, което сме пропуснали.

Всичко, което чувствам, е валидно; за да реша как да го изразя, се нуждая от здравословни граници.
 
hope Дата: Сряда, 19-08-2020, 11:56 AM |Съобщение 1511
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
„Всяко нещо, което научи, стана част от нея, за да бъде използвано отново и отново в новите й преживявания“
~Kate Seredy

Ние започнахме да работим по нашата програма за възстановяване поради една причина - да спрем зависимостта да контролира живота ни. След като възстановим способността си да живеем по здравословен начин, се случва нешо учудващо - откриваме, че научаваме толкова много.

Най-напред научаваме, че имаме заболяване, от което можем да се възстановим. След това научаваме кои и какви сме всъщност - нашите силни и слаби страни, нашите ценности. Впоследствие научаваме как да живеем по-добре. Тогава се научаваме как да имаме здрави отношения. Постигаме духовно пробуждане.

Това са огромни промени. Научаваме неща за възстановяването, които ще използваме във всички области на живота си. Вече имаме уменията и смелостта да следваме водещата сила на нашата Висша сила по новия ни път, докато развиваме отношенията и дарбите си и открием начин да направим нужната промяна в собствения си кът на света.

Молитва за деня:
Висша сила, помогни ми да науча това, което искаш да знам и да бъда това, което искаш да бъда. Помогни ми да направя това, което искаш да правя с живота си. Готов съм за това духовно пътешествие.

Днешното ми действие:
Ще помисля за ограниченията, които си поставях в миналото, защото не знаех нищо по-добро. Ще говоря със моя спонсор или възстановяващ се приятел за това как хоризонтът пред мен вече се разширява.
 
hope Дата: Четвъртък, 20-08-2020, 12:41 PM |Съобщение 1512
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Скука и отегчение

"Животът не е ли прекалено кратък, че да се отегчаваме от него?"
~Friedrich Nietzsche

Скуката е форма на самонадеяност. Когато ни е скучно, ние казваме: „Добре, живот, ти не си вършиш задачата да ме забавляваш.“ Да мислим, че животът или онези около нас, или самият свят са преди всичко, за да ни забавляват и развличат, е едно „смърдящо, вонящо мислене“.

Такова мислене може да разруши отношението ни към живота и да ни отведе обратно до момента, в който нашата зависимост изглежда като единственият изход от това отегчение и скука. „Може да сме нещастни, но поне не ни е скучно“ – мислим си ние.

Тези, които се учат да работят по програмата, откриват, че животът далеч не е досаден или скучен. Всеки ден ни носи много тихи моменти на радост, състрадание и прозрение. „Богатото“ спокойствие замества пустия пейзаж на скуката

Възстановявам се не само за да се въздържам от употреба; Аз живея, за да се уча, да помагам на другите и да се занимавам с позитивни действия.
 
hope Дата: Петък, 28-08-2020, 1:12 PM |Съобщение 1513
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Предавайки посланието

Преди да можем да помогнем на другите, трябва първо да помогнем на себе си. Ако признаем зависимостта си и се стремим да се променим, ние израстваме. И в процеса на израстване имаме какво да предложим на другите.

Тъй както тези преди нас са ни помагали да растем, от своя страна и ние можем да помогнем на другите да растат. Можем да предадем посланието за възстановяване по-нататък.
Дали израствам и дали предавам опита си на други?

Молитва за деня:
Висша Сила, помогни ми да разбера, че както аз израствам благодарение на твоята любов към мене, другите израстват благодарение на моята любов към тях.

Действието ми за днес:
Днес ще споделя своята любов и посланието -  моят опит -  за възстановяването, със…
 
hope Дата: Събота, 29-08-2020, 11:51 AM |Съобщение 1514
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Размишление за деня:
Веднъж чух да се казва, че „умът е убиец на настоящето и действителното“. Поглеждайки назад към безумието на онези дни, когато бях активно зависим, осъзнавам точно какво означава тази фраза. Едно от най-важните предимства за възстановяването за мен днес е увеличаването на осведомеността ми за света около мен, така че да мога да видя и да се наслаждавам на реалността. Точно това ми помага да намаля трудностите, които преди толкова често преувеличавах и така сам си създавах страдания.
Придобивам ли усещането за реалност, което е абсолютно необходимо за спокойствието и смирението?

Днес се моля:
Моля се да бъда съживен чрез едно по-силно чувство за реалност, за да мога да се развълнувам да видя – може би за пръв път след замъгляването на най-лошите ми моменти - чудесата и възможностите в моя свят. Излизайки от безгрижната мъгла на зависимостта, да се фокусирам отново над предметите и лицата, да виждам как цветовете стават все по-ярки. Моля се да се наслаждавам на тази новооткрита действителност.

Днес ще помня:
Да бъда фокусиран над реалността.
 
hope Дата: Неделя, 30-08-2020, 11:42 AM |Съобщение 1515
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Да се чувстваш равен на другите хора е поведение, на което можеш да се научиш. 

Ние се сравняваме се с другите толкова автоматично, че рядко го осъзнаваме. Това е начинът, по който оценяваме своята значимост. Чувството за превъзходство или непълноценност спрямо другите може да е начинът, по който сме възпитани да виждаме света, но има и друг начин. От програмата научаваме, че е възможно да признаем ценността на всеки един,  да почитаме и уважаваме равенството на всички нас.

Практикуването на това ново възприятие, докато не стане автоматично, ще има дълбоко въздействие върху всяко обстоятелство в нашия живот. Когато се чувстваме равни на другите, те вече няма да ни плашат и ние вече няма да се опитваме да се срамуват. Нито ще се срамуваме ние. Конфликтите ще отшумят. Тревожността и безспокойството ще отстъпят. Когато признаем другите и себе си като ценни, необходими, равни, допринасящи членове на обществото, ние ще открием свят, далеч по-различен от този, който познаваме. И ще почувстваме покой, мир и радост, които и преди са ни посещавали, но рядко.

Ако днес искам да бъда в мир, трябва да помня, че съм равен на всички останали.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz