Дар за Днес - Page 108 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Понеделник, 27-12-2021, 2:29 PM |Съобщение 1606
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Дали изминалата година беше година на растеж?

Когато всяка година наближава към своя край, трябва да размислим дали сме израснали в трезвеността си. Също така, трябва да установим с какво сме се променили през годината; кое ни е позволило да преодолеем лошите си навици и да се доближим към по-добрите модели на живот.

Въпреки, че добрите резултати никога не са гарантирани, винаги трябва да помним, че трезвеността е нашата най-голяма награда. Разбира се, ние искаме пълноценен живот, но трябва да помним, че най-важното решение за нас е да се стремим към трезвеност и да я поддържаме на всяка цена.

Ние откриваме, че благодарение на трезвеността повечето ни други проблеми се решават като че ли от само себе си. Дори и ако не сме ги разрешили, ние имаме възможността да продължим напред и да постигнем  целите си, които – докато пиехме, винаги заобикаляхме. Всяка година в трезвеност е година на растеж.

Днес ще проследя положителните неща, който направих в живота си през изминалата година и касаещи всичките негови сфери. Наясно съм, че ако запазя трезвеността си, те ще продължат през  целия ми живот.
 
hope Дата: Вторник, 28-12-2021, 2:47 PM |Съобщение 1607
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Никога, никога не се стреми да бъдеш перфектен!

Отиващата си година не беше перфектна. Но има ли изобщо перфектна година?! Съществува ли такава?! Да бъдем чисти и трезвени не е гаранция, нито пък или оферта за съвършенство. Това ни дава възможност да се стремим към напредък и духовно израстване. И когато се ръководим в нашите мисли и действия от Висшата си сила, се усъвършенстваме непрекъснато.

Въпреки разочарованията и болката от живота в активна зависимост, ние най-накрая започваме да се учим как да живеем. Най-накрая ние постигаме напредък.

Дали се старая да не търся перфектност в себе си и в живота си?

Висша сила, днес се моля да продължа да се стремя към напредък и да се уверя, че не мога да бъда съвършен човек.
 
hope Дата: Сряда, 29-12-2021, 12:34 PM |Съобщение 1608
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Ново начало

Непростените обиди и затаени негодувания са онези бариери, които ни пречат да обичаме и другите, и себе си. Негодуванията всъщност не наказват другия човек; те наказват самите нас. Когато ги задържаме, те се превръщат в още по-големи бариери, пречещи ни да се чувстваме добре и да се наслаждаваме на живота. Те ни пречат да бъдем в хармония със света. Те всъщност са втвърдили се, ожесточени късчета гняв. Те могат да се разложат и изчезнат постепенно  - с прошка и пускане.

Пускането на негодуванието не означава, че позволяваме на другия човек да направи за нас нещата, които той или тя иска. Това означава, че приемаме това, което се е случило в миналото, и си поставяме граници за бъдещето. Ние можем да пуснем негодувания и все пак да имаме, да запазим границите си.

Ние се стараем да видим доброто в човека, или доброто, което в крайна сметка се е развило от който и да е инцидент, който ни кара да се чувстваме негодуващи. Опитваме се да видим нашата част в ситуацията.
След това оставяме инцидента, пускаме го да си отиде.

Моленето за онези, спрямо които негодуваме, помага. Моленето Бог да вземе нашите обиди също помага.

Какъв по-добър начин да започнем Нова година с това да почистим мръсотията от миналото и да навлезем в идващата 2022 без обиди?!

Висша сила, помогни ми да бъда готов да пусна моите негодувания. Изведи на повърхността всяко негодувание, което е скрито в мен и ме блокира. Покажи ми какво трябва да направя, за да се грижа за себе си, пускайки негодуванията; след това ми дай сили да го направя!
 
hope Дата: Петък, 31-12-2021, 10:25 AM |Съобщение 1609
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Пожелавам ви да живеете през всичките дни на живота си!
--Jonathan Swift

Тази вечер, в полунощ, ще започне Новата година. Никой от нас не знае какво ще ни донесе тя, какво ще се случи през нея. Но ако повярваме в себе си - че ще се държим за духа на възстановяването, докато преминаваме през новата година, със сигурност ще можем да се радваме на новия начин на живот. Можем да поверим и волята, и живота си на любящата ни Висша сила. Правейки това, ние ще бъдем готови за Новата година.

Молитва за деня:
Висша сила, моля се да започна Новата година в безопасност в Твоите любящи ръце; моля се да продължа да работя по програмата за възстановяване.

Действие за деня:
Тази вечер, в полунощ,  ще изрека Молитвата за Смирение. Ще мисля за всички останали, които ще се присъединят към мен в моята молитва. Ние всички сме една - възстановяваща се общност.
 
hope Дата: Събота, 01-01-2022, 10:43 AM |Съобщение 1610
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Размишление за деня

В старите дни виждах всичко от гледната точка на „завинаги“. Изразходвах безкрайни часове в повтаряне на стари грешки. Опитвах се да бъда спокоен със слабата надежда, че утре ще бъде "по-различно." В резултат на това живях един живот на илюзии и самозалъгвания, в който щастието беше всичко, но не съществуваше. Нищо чудно, че рядко се усмихвах и едва ли някога съм се смял на глас. Дали все още мисля от гледната точка на "завинаги"?

Днес се моля:
Моля се да определя моите цели за Нова година, които да постигам ден след ден. Моите досегашни и традиционни обещания за Нова година бяха толкова величествено заявявани и толкова скоро разбити… Моля се да не отслабвам решимостта си, като на мястото на "завинаги", или дори „една дълга година“ поставя “всеки нов ден“. Моля се да се науча да поправям предишните си грешки, когато използвах думата "завинаги". Вместо това, се моля всеки Божи ден в тази Нова година да подхранвам новооткритата ми надежда, наречена възстановяване.

Днес ще помня:
Добре дошла, Нова Годино! 
Честит Нов Ден!
 
hope Дата: Неделя, 02-01-2022, 12:14 PM |Съобщение 1611
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Всеки изгрев ражда нов ден.
--Helen Hunt Jackson

Вече знаем, че един напълно нов живот може да започне във всеки ден от годината, по всяко време на деня, дори по всяко време на часа. Този нов живот започва в момента, когато решим да се предадем и да приемем, че сме безсилни пред определено вещество или поведение. Той започва, когато приемем факта, че имаме нужда от помощ, и че можем да я получим винаги, стига просто да я поискаме

Много от нас преди избирахме дните покрай Нова година като време за вземане на нови (често пъти генерални!) решения и изоставянето на лошите навици. И когато се проваляхме,  просто свивахме рамене и казвахме: "Може би ще мога да започна от утре, следващата седмица, а като не стане - то следващата Нова година". И непрекъснато обръщахме прословутата “нова страница."

Сега, в процеса на възстановяване, не се налага да  правим всичко сами. Ние знаем, че можем да останем трезви само като споделяме с останалите членове на Общността си.

Моля се да помня, че всеки ден във възстановяване е най-важният момент от годината.
 
hope Дата: Понеделник, 03-01-2022, 1:26 PM |Съобщение 1612
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Не се замисляйте много за миналото, но и никога не го забравяйте.
~Thomas H. Raddall

Когато правим – като повечето хора - големи промени в живота си към по-добро, ние естествено скърбим за времето, което загубихме, затова, че не научихме уроците си по-рано. Няма начин да се избегне тази скръб, но и няма смисъл да се спираме на нея. Някои от нас се увличат от чувството на съжаление. По-скоро – на пагубното за нас самосъжаление. Размишляваме върху начините, по които разочаровахме другите, и искаме да можем да преживеем отново определени събития и този път да се справим по-добре.

 За всички ни е важно да освободим миналото – да го пуснем и оставим там, където е мястото му – в миналото.
Животът ни е сега. Ако прекараме съзнателните си моменти, живеейки в миналото и съжалявайки за грешките си, никога няма да можем да живеем добър живот в настоящето. Един наистина смирен човек приема прошката на другите и прошката на своята Висша сила. Той приема универсалната истина, че по някакъв начин всички ние сме претърпели мъка и няволи, и че нашето себеприемане се основава не на това, което сме правили или не сме направили в миналото, а на това как живеем днес. 

Днес поглеждам назад – само за да видя откъде съм дошъл, и се чувствам благодарен за новия си живот.
 
hope Дата: Вторник, 04-01-2022, 10:33 AM |Съобщение 1613
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Стремежът във всички области на знанието... да се види обектът такъв, какъвто е в действителност.
~Matthew Arnold

Често можем да погледнем точно в нещо и да не успеем да го видим. Понякога виждаме това, което очакваме да видим: понякога виждаме това, което искаме да видим, а понякога просто пропускаме това, което е точно пред нас. Често пъти разказът на очевидец може да е малко по-добър от нашето предположение.

Възможно е познатата, която минава точно покрай нас, без да каже дума, да е загубила очилата си. Привлекателният човек, който сме искали да срещнем, макар и да изглежда високоморен и отчужден, може отчаяно да се бори със срамежливостта си и страха си от отхвърляне. Придирчивият и не дотам любезен продавач може да е гневен заради тийнейджъра си, който снощи не се е прибрал. Внезапните добри оценки на детето ни може да са резултат от измама. Истерикът може да потиска своя вик за помощ. 

Нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Но за да видим истинската картина, ние се нуждаем се от нещо повече - не само от очите си.

Днес ще се стремя да видя под повърхността, под външния вид на хората и събитията, като се въздържам от преценка, докато не разполагам с фактите.
 
hope Дата: Сряда, 05-01-2022, 9:49 AM |Съобщение 1614
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Природата ни е дала чифт уши, но само една уста.
~Benjamin Disraeli

Всички сме чували, че трябва да слушаме двойно повече, отколкото да говорим. Това е доста добър съвет. Слушането е начинът, по който научаваме какво работи за другите хора, които са като нас. Слушането е начинът, по който чуваме опита, силата и надеждата, които другите споделят с нас. Ако не слушаме, няма да знаем как да се променим и да растем. 

Но ние също така трябва и да говорим. Трябва да споделяме какво мислим и правим всеки ден, как се чувстваме. Споделяйки, ние получаваме много добри и полезни неща. Например, получаваме възможността да се вслушаме в себе си и това ни помага да се опознаем по-добре. Получаваме също и грижа, внимание и разбиране. Така изграждаме новите си приятелства. И когато говорим с другите, те ни подават обратна връзка, която може да подобри нашите собствени идеи.

Във възстановяването ние слушаме и споделяме. Получаваме и даваме. Откриваме, че научаваме нещо всеки път, когато сме съгласни или пък -несъгласни с идеите на някой друг. Най-важното е, че научаваме какво и как  работи за другите, оттам - и какво можем да опитаме за себе си.

Молитва за деня:
Висша сила, помогни ми днес да слушам внимателно и по-често. И ми напомни да споделя и моите мисли.

Действие за деня:
Ще изброя десет полезни неща, които научих , като слушах.
 
hope Дата: Четвъртък, 06-01-2022, 9:26 AM |Съобщение 1615
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Ние живеем всеки ден със своите специални дарби, които са част от самото ни същество, а животът е процес на откриване и развитие на тези дадени от Бога дарби на всеки един от нас.
~Jeanne Dixon

С напредването на нашето възстановяване ние откриваме начини да споделяме себе си с други хора. Ние изпитваме желание да действаме въз основа на нещата, които сме научили и да ги прилагаме в нашите взаимоотношения. По този начин можем да предадем на другите  знанията, които са ни дадени. 

Този чудесен порив за предприемане на действия трябва да бъде следван, а не да му се съпротивляваме. Духовното пробуждане е точно това – пробуждане на духа, който след това се стреми да стане и да бъде част от целия ни живот.

Когато открием своите таланти и дарби, каквито и да са те, ние ще им бъдем верни и ще търсим възможности да ги използваме. Предизвикателството да направим това позволява на такива качества като почтеност, смелост, самодисциплина и състрадание да излязат на повърхността, където да станат част от ежедневната ни практика. Съчетаването на това кои сме отвън с това кои сме отвътре, е безценен дар на възстановяването. 

Моето възстановяване ме дарява с огромна радост. Днес ще споделя тази радост с другите.
 
hope Дата: Петък, 07-01-2022, 11:53 AM |Съобщение 1616
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Само за днес
С времето всички неща съзряват. Нито един човек не се е родил мъдър.
~Miguel de Cervantes

Ние започваме да разбираме времето по нов, различен начин. Всеки ден откриваме, че има ред в живота, който се разкрива само ден за ден. Моментите, в които животът ни принуждава да преразгледаме графика си, вече не поаждат гняв или разочарование. Започваме да се доверяваме на нашата Висша сила, която да направлява това, което ще се случи в живота ни. Откриваме, че стоим близо до хора, които са развили известна степен на смирение, тъй като те –както изглежда - имат по-добро усещане за времето.

Спомняме си моментите, когато изисквахме: „Искам това, което искам, когато го искам“. Най-смешното беше, че когато получавахме това, което искахме, обикновено бяхме разочаровани.
Ние оценяваме по нов начин дори годишните сезони и живота си. Откриваме, че се наслаждаваме на зимата точно толкова, колкото и на лятото; на старостта си - толкова, колкото и на младостта си. Всеки нов ден внася в нас нови виждания, нова мъдрост.

Днес ще си спомня, че вместо да се боря с времето, ще стана негов пътник.
 
hope Дата: Събота, 08-01-2022, 11:37 AM |Съобщение 1617
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Във вашия живот не съществува какъвто и да било личен пролем, който Божията любов да не може да разреши.
~Mary Kupferle

Понякога изглеждаме толкова уверени и сигурни, че сами трябва да намерим решението на някоя дразнеща, тревожна ситуация... И докато натрапчиво фокусираме вниманието си върху проблема, а решението твърде често ни убягва, изпитваме още по-голямо разочарование… 

Повечето от нас са чували, че само запазваме проблема като проблем, като му обръщаме внимание – чрез силата, която му даваме. Това, което обикновено забравяме, е, че ако вместо това се фокусираме върху Бог, като същевременно вярваме в Божията любов към нас и Божията загриженост за нашето тежко или тревожно положение, решението ще ни разкрие достатъчно бързо. 

Божията любов е постоянна. Готовността на Бог да се грижи за нас винаги е там, за нас, но ние трябва да бъдем отворени за нея и да я приемем. Нашите проблеми и житейски предизвикателства ни предлагат възможности да си спомним Божието присъствие. Всички изпитания, макар и понякога болезнени, в действителност са покани да вървим по един по-задълбочен духовен път.

Божията любов ще ме придружава навсякъде днес. Няма да се спъна, ако си спомня това.
 
hope Дата: Неделя, 09-01-2022, 11:35 AM |Съобщение 1618
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Всеки има свой талант. Това, което е рядкост, е смелостта да последваш таланта до мястото, където те води. 
~Erica Jong

Имаше време, когато не вярвахме, че имаме някакви таланти. Не можехме да си представим, че имаме някаква цел или каквото и да било, което да дадем на света. Но е вярно: всички ние имаме таланти, мнозина - много от тях. Ако някой от нас все още не е открил своите, скоро ще го направи. С времето, Стъпките и приятелите ще бъдем насърчавани да ги разпознаваме, да ги празнуваме, да ги развиваме, да се осмеляваме да ги раздаваме.

Пълното използване на нашите таланти, което е част от по-големия План на живота, може да ни отведе до нови работни места, нови приятели, до места - непознати ни сега. Перспективата за нови хоризонти може да ни развълнува. Тя може да предизвика и страх. Възможно е да вярваме, че както не ни се дават проблеми, които са твърде големи, за да се справяме, така и не са ни дадени твърде големи таланти, за да ги развиваме.

Силата да продължим напред ще бъде винаги налична, ако имаме вяра. И Програмата ни предлага тази вяра.

Днес ще търся своите таланти. Ще търся таланти и в приятелите си. Мога да ги празнувам и скоро начинът за тяхното използване  ще ми стане ясен.
 
hope Дата: Понеделник, 10-01-2022, 9:58 AM |Съобщение 1619
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Ние имаме само един човек, когото да виним, и това е един друг. 
~Barry Beck, NHL player

Обвинението не е дума, която работи добре за нас. Това е нападателна дума, негативна атака, която не може да ни насочи към нищо добро. 

Много по-добра е думата отговорен. Когато човек отвори врата и случайно събори дете от другата страна, той е отговорен за действието си и протяга ръка, за да помогне на детето да се изправи отново. Няма от какво да се срамува или самообвинява. Той не е станал лош човек заради това. Но той поема своята отговорност.

За мнозина от нас е трудно да разграничим обвинението и отговорността. Много от нас се чувстват виновни и засрамени от най-ранните си спомени, от миналто си. В резултат на това, когато сме отговорни, у нас възниква инстинктивното чувство на срам. Но поемането на отговорност без да се срамува, е това, което прави един силен човек. Можем да се научим да разделяме срама от отговорността, и докато го правим, се повишават и самочувствието, и самооценката ни. 

Днес ще поема отговорност за действията си и ще се уважавам за това.
 
hope Дата: Вторник, 11-01-2022, 10:47 AM |Съобщение 1620
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Разрешаване на проблемите

„Срамът е първото чувство, което ме връхлита всеки път, когато аз или някой, когото обичам, има проблем“, сподели на сбирка една възстановяваща се жена. Много от нас са отгледани с убеждението, че да имаш проблем е нещо, от което да се срамуваш.

Това убеждение може да ни причини много вреди. Може да ни попречи да идентифицираме проблемите си; може да ни накара да се чувстваме отчуждени и непълноценни, когато самите ние, или някой, когото обичаме, има проблем. Срамът може да ни попречи да решим проблема, да намерим изхода от него. 

Проблемите са част от живота. Такива са и решенията. Всички хора имат проблеми, но ние и нашата самооценка ни отделят от нашите проблеми. Все още не съм срещал човек, който да не е имал проблеми за решаване, но съм срещал много, които се срамуват да говорят за проблемите, които всъщност вече са решили!

Ние сме повече от нашите проблеми. Дори ако нашият проблем е нашето собствено поведение, проблемът не е в това кои сме, а в това, което сме направили и правим. Нормално е да имаш проблеми. Нормално е да говорим за тях – в подходящото време и с безопасни, надеждни хора; с такива, на които можем да се доверим. Нормално е е да решаваме проблемите си.
 
И ние сме добре, дори когато имаме, или някой, когото обичаме, има проблем. Не е нужно да гсе отказваме от личната си сила или самоуважението си. Ние разрешихме тези от проблемите, които вече трябваше да решим, за да станем това, което сме днес.

Днес ще се откажа от срама си затова, че имам проблеми.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz