Аз се обичам - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Аз се обичам (Написано от жена - член на АА)
Аз се обичам
hope Дата: Четвъртък, 17-12-2015, 11:02 AM |Съобщение 1
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Аз се обичам

(Написано е от жена - член на АА. Бях попаднала на него в стария сайт на АА - Стара Загора. Много ми помогна в началото на работата ми по 12-стъпковата програма, когато все още мислех, че да обичам себе си е нещо недопустимо и сръх - егоистично. Надявам се да помогне и на някой друг; надявам се и приятелите от АА Стара Загора да нямат нищо против.)
------------------

Един ден преди няколко месеца един „почетен” член на АА ми даде разрешението на всеки проблем във всяка сфера на живота ми, простото правило, което ме доведе през красиви разноцветни облаци, пробуждайки цялата духовност, на която съм способна. Той ми каза „Обичай себе си”. 
По някаква причина това са изненадващи думи за един алкохолик. Бях казала на няколко събратя, че съм намерила мир и доволство в това да обичам себе си и обичайната реакция е като сътресение. Очевидно тези хора не знаят какво е любов. А повечето от тях са родители на някого, деца на някого, нечии съпрузи, смятат, че са нечии приятели. В продължение на много години са се държали, все едно обичат тези хора. И все пак им е трудно да разберат какво означава да обичат себе си. 

Погрешното схващане тук идва от уеднаквяването на понятията себеобичане и егоизъм. Погледнете внимателно библейския съвет: „Обичай ближните си както обичаш себе си.” Ако не обичаме себе си, колко можем да обичаме ближните си? 
Сега се огледай внимателно около себе си. Виждал ли си някога някой да не се подчинява на доктора и да яде забранени храни? Виждал ли си някой, който е достатъчно голям, за да прочете надписа на пакета, да пуши? Познаваш ли някой с подути очи от работа по цяла нощ? Виждал ли си някой да продължава да пие, докато семейството му настоява да спре? Срещал ли си някой, който отказва да поеме отговорност за действията си и вместо това обвинява теб? 
Ако си виждал, такъв човек някога давал ли ти е добър съвет, с който да ти покаже колко много те обича? Когато го направи не се възмущавай. Осъзнай, че той е жертва на това погрешно схващане. Той те обича повече отколкото самия себе си.
 
hope Дата: Четвъртък, 17-12-2015, 11:03 AM |Съобщение 2
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
За да мога да се науча да обичам себе си, започнах с някои основни неща. Ако имах дете първото нещо, което щях да направя е да го нахраня. Така че първото, което направих в моята програма за себеобичане беше правилна диета. Винаги съм знаела какво е правилно да се яде. Но все не съм имала време или пари или съм намирала друго извинение.

Следващото по важност за детето би било да има подслон. Така аз опитах да стоя на топло през зимата и на хладно през лятото. Започнах да се прибирам, когато завали, защото не исках да се разболея. За повечето хора да имат удобен дом означава да го поддържат чист и спретнат. Но аз никога не съм имала времето, нито енергията, или имах друго извинение. Сега, когато се депресирам, се насилвам да върша домакинска работа и резултатите носят известно удовлетворение.

Ще забележа, че детето има голяма нужда от сън. Бих искала да ми повярва и да се чувства достатъчно удобно с моите грижи та да може да спи шумно. Така следващата стъпка в себеобичането беше да започна да спя. Сега стигнах до реален проблем и следователно до реално разрешение. Понякога имах проблеми със съня и колкото повече се опитвах да спя, проблемът ми се влошаваше. Тогава си спомних „Да се предадем и да пуснем Бог”. Аз трябваше да бъда бдителна да се справям с нещата, които можеха да тръгнат зле. Както изглежда, мислех, че Бог не би могъл да се справи със световните проблеми без мен. Така аз оставих света в неговите ръце и заспах като дете. Редовно оттогава.

Ако имах дете, бих била способна да му простя почти всичко. Това беше номер четири в моя списък за обич. Положих всички усилия, за да се държа по начин, който да ми казва „Прощавам ти”.

Също така бих искала да дам на детето си съвет, не защото исках да чуя собствения си глас, а защото исках да ме слуша за негово собствено добро. Така следващата стъпка бе да се науча да приемам собствените си добри съвети. Много пъти, като интелигентен възрастен, усещах, че съм поела по грешен път. Но тъй като не можех да приема моя собствен добър съвет, вървях сляпо по пътя към нещастието си. Да поправя това изискваше не само да приемам това, което знаех, че е истина, но и волята да действам както знаех, че трябва.


Съобщението поправено от hope - Четвъртък, 17-12-2015, 11:05 AM
 
hope Дата: Четвъртък, 17-12-2015, 11:04 AM |Съобщение 3
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Ако имах дете нищо не би ме направило по-щастлива от това да виждам как израства и става самостоятелно и отговорно за себе си. Така, когато понякога не взимах предвид собствените си добри съвети трябваше да приема отговорността за последствията. Знаех, че мога да се чувствам в мир със себе си само ако приемах грешките си. Има неща, които правя редовно днес, за да живея съобразно отговорността си за отдавна направени грешки, защото обичам себе си достатъчно, за да искам малко спокойствие извън живота. 

Но монетата има две страни. Понякога, приемам собствения си съвет и откривам, че не съм сгрешила в преценката си. (Трудно е да се сгреши в преценката; повечето от нашите грешки са от липса на приемането й.) В такива моменти, аз се обичам достатъчно да си дам малка похвала за добре свършената работа и да я приема благосклонно. 
В тази област също се включва отговорността за моите собствени емоционални реакции. Когато стана нервна, гневна, разочарована, аз и само аз си създавам тези чувства. Никой не може да ме нервира, никой не може да ме разгневи, никой не може да ме разочарова. Когато поема отговорността за тези неща и ги видя в правилната перспектива, детето в мен пораства. 

Алкохолът ми открадна способността да се отнасям към себе си правилно и моето семейство и приятели страдаха заедно с мен. Сега когато се обичам се случи нещо изумително. Открих, че предишната пияница, която някога дори не можеше да се грижи за себе си, сега има способността да си осигури повече любов, отколкото има нужда. Така, след като запълних собствените си нужди от нея, аз се облекчих от товара на твърде многото любов за себе си като започнах да я давам на други хора. И моето семейство и приятели ми казаха по много начини, че за първи път знаят, че ги обичам.
 
И аз те обичам също. Това е, до което доведе, „егоистичната” програма на АА. Но тъй като аз никога не съм те срещала и може никога да не те срещна не мога да се грижа за теб, не мога да те храня, не мога да те подслоня, не мога да ти дам съвет, не мога да те накарам да последваш съвета и не мога да бъда отговорна за теб. За това моля те, обичай себе си. 

Charlotte E. 
New York,  Май 1976
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Аз се обичам (Написано от жена - член на АА)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz