Shundi пита - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Shundi пита
Shundi пита
July Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:02 PM |Съобщение 1
С опит
Група: Администратор
Постове: 328
Статус: Извън линия
Shundi пита
 
shundi Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:02 PM |Съобщение 2
С опит
Група: Потребител
Постове: 435
Статус: Извън линия
Здравейте! Много съм уплашен, защото мисля, че съм се превърнал в алкохолик.Пия всяка вечер по 6-8 бири и напоследък, не твърде често, но получавам нещо като паник атаки на другия ден преди обед...(неописуем страх, сърцебиене, изтръпване на ръцете, омекване на краката, обща слабост).НЕ пия сутрин!Но от лятната почивка започнах да пия по 1-2 бири с обяда и после вечер от 6 следобед до 11 часа вечерта още 5-6 бирички.През нощта не спя спокойно, потя се, ставам 3-4 пъти, будя се рано.Някой с подобни симптоми да каже мнение моля!Пак казвам много ме е страх, знам колко трудно се отказва от алкохола(макар и бира), но смятам, че трябва да се справя с това, заради семейството си.
 
hope Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:02 PM |Съобщение 3
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Привет и от мен,  shundi  smile 

elica
вече ти е писала в темата "Бира". Към казаното от нея мога само да споделя, че и при мен имаше паник атаки, и много упорито безсъние докато пиех. Но взеха да отшумяват, след като спрях да пия. Разбира се, има и чисто, медицинско паническо разстройство, но при мен то се оказа последица от зависимостта ми.
Пожелавам ти успех и ти стискам палци!  smile 

================================

Цветя, не плевели

Когато зависимостта застигна сина ми, тя се разрасна и разпростря като дебело, трънливо увивно растение, което го задушаваше. Но не спря до там. Продължаваше да пълзи. Тя се промъкна и пропълзя и в моето съзнание, разболя и мене. Моята болест беше отражение на болестта на моя син. Колко силна беше тази болест?

Посърнах, започнах да губя сили, започнах да губя себе си. Просто изгубих усещането за себе си. Обвиняваща се, осъждаща се и като заклещена в капан, бях погълната от вина и негативни мисли, които ме караха да се изолирам и от самата мен, и от другите – защото много мои познати започнаха да ме отбягват или да ми казват неща, от които да се срамувам. Моят здрав разум и рационалното ми мислене се изкривиха.

Истината е, че негативните мисли и негативните хора не могат да се вкоренят в живота ми, ако не им позволя да го направят. Животът ми е като градина - това, което расте, е под моя контрол. Неблагоприятните семена могат да се промъкнат с вятъра или под оградата, но аз мога да изкореня нещата, които не искам, за да направя място за цветята.

Спрете да поливате плевелите в живота си; започнете да се грижите за цветята.
 
hope Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:03 PM |Съобщение 4
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Бодростта поддържа светлината в ума и го изпълва с постоянно спокойствие.
- Joseph Addison

Нашата програма ни позволява да преодоляваме ежедневните стрес, смущения и объркване и да позволим на спокойствието да дойде в живота ни.

Програмата не премахва проблемите и задачите от живота, но ни учи на различно отношение към тях.

Не е е необходимо да се оставяме на всяка буря, която връхлита пътя ни. Не е необходимо да изживяваме болката на всеки човек, който пресича пътя ни. Не се налага да поправяме грешките на другите.

Нашето възстановяване е дар от Сила, по-могъща от самите нас. Ние все повече и повече започваме да осъзнаваме смисъла на думите в молитвата за смирение: "Боже, дари ми смирението да приемам нещата, които не мога да променя, силата да променя нещата, които мога, и мъдростта да прозирам разликата."

Моля се да се науча да виждам света такъв, какъвто всъщност е, а не какъвто искам да бъде.
 
shundi Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:03 PM |Съобщение 5
С опит
Група: Потребител
Постове: 435
Статус: Извън линия
То, проблема ми е ,че наистина не знам дали съм алкохолик, защото всичко може да е на нервна почва, но пък и си пийвах всеки ден, като 1 път в седмицата малко повечко бирка от обикновенно и точно следващия ден ми е тежичък и неприятен , за това мисля, че има известна доза пристрастяване.
 
hope Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:03 PM |Съобщение 6
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
smile  И аз години наред си мислех, че проблемите ми с безсъние, нервност, тревожност и неопределен страх са на нервна почва, изредих няколко болнични заведения да ги лекувам. Не проработи и не помогна, защото истинският ми проблем беше алкохол и хапчета. Вярно е, че алкохолът понякога беше в минимални количества и не винаги - примерно не пиех с дни, седмици дори месеци, но после пак се връщах към него. След като започнах да работя по 12-стъпковата програма, започнах да посещавам сбирки и се запознах с "по-големи" алкохолици, разбрах, че с нищо не се отличавам от тях; че няма такова нещо  като по-голям и по-неголям алкохолик. Всички сме алкохолици, всички страдаме от една и съща зависимост. Проблемът ни е един и същ. А ти се опитай да не пиеш поне един месец, но като се ръководиш от нашето мото "само за днес". Избирам да не пия днес, утре - отново за деня, и т.н. И провери отминават ли безсънието, тревожността, напрежението. smile
Искрено се надявам да съм ти помогнала с нещо.
==================

Една измама се нуждае от много други; цялата „истина“,построена от тях виси във въздуха и скоро ще се срине.
-- Baltasar Gracian

Ако сме честни за нашата зависимост, ние знаем как тя обичаше да ни води към тайните и лъжите. Отначало идваше малката лъжа - за отсъствие на уговорена среща или за закъснение. След това с една лъжа покривахме друга лъжа (много често - множество лъжи), и колкото и да се опитвахме да избягаме от мрежата от лъжи, само се заплитахме в нашите измами и самозаблуди. Не можехме да погледнем любимите си хора в очите, не можехме да рискуваме да им кажем истината, ето защо лъжехме отново и отново. Накрая дойде онзи тъжен ден, когато се чувствахме комфортно в нашия малък и изолиран свят на фантазии, илюзии, самозаблуди и измами.

Животът ни се превърна в купища лъжи. Не можехме да направим честен ход от страх да не изкараме наяве всички свои лъжи. И обикновено не бяхме единствените, които страдаха; нашите съпрузи, деца, приятели и близки страдаха също.

Възстановявайки се, започнахме да променяме всичко това, но то изисква време. Трябва да продължим да извършваме моралната си инвентаризация и да бъдем безстрашни и честни със себе си. Всеки път, когато сме честни, лъжите губят силата си и накрая идва истината.

Уморен съм от мрежата от лъжи, в която бях оплетен по време на активната ми зависимост. Искам да заживея в честност и истина.
 
shundi Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:03 PM |Съобщение 7
С опит
Група: Потребител
Постове: 435
Статус: Извън линия
Доста ми помагате, искрено ви Благодаря!
 
hope Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:03 PM |Съобщение 8
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
smile  За нищо, винаги си ни добре дошъл. smile В края на краищата тук е място, на което да си помагаме. smile

=============================================

Безсилие и лична отговорност 

Трябва винаги да помним, че сме безсилни пред нашата зависимост, а не пред своето възстановяване и лично поведение. Когато  отказваме да поемем отговорност за нашия живот, ние  отказваме да се променяме. Много от нас  злоупотребяват с концепцията за безсилие, за да се избегнат вземането на решения, или за да избягнат нещата,  които се страхуват да посрещнат. 

Да примем, че сме безсилни НЕ означава да се предадем, защото чувстваме, че и без това няма смисъл;  не означава да не поемаме отговорност за нашите действия; не означава да се крием зад самоомразата и страха си. 

Да приемем, че сме безсилни означава да приемем къде сме в този момент в нашия живот. Ние не признаваме безсилието си спрямо нашите собствени действия. Не обвиняваме другите за нашите условия, а се учим на последователност в осъществяване на положителни действия за промяна на тези обстоятелства. Ако продължаваме да се избягваме отговорността си, като твърдим, че сме "безсилни", се връщаме в същото отчаяние и нещастие, които преживяхме в активната си зависимост. Потенциалът ни за възстановяване е обратно пропорционален на изживяването и усещането ни на жертви.

Вместо да живеем предишния живот,  можем да се научим как да правим отговорен избор и да поемаме рискове. Възможно е да направим грешки, но можем да се учим от тези грешки.  Готовността да поемаме лична отговорност ни дава свободата да се променяме, да правим следващия си отговорен избор, да израстваме.

Моите чувства, действия и решения са мои. Затова ще поема отговорност за тях.
 
shundi Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:03 PM |Съобщение 9
С опит
Група: Потребител
Постове: 435
Статус: Извън линия
Някой да сподели, как точно протича алкохолната абстиненция моля?
 
hope Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:04 PM |Съобщение 10
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Здравей отново, shundi  :) 

Мисля, че при всеки е различна, но мога да ти опиша каква е била абстиненцията при мен : Необяснима тревожност, страх, напрежение, гадене, световъртеж, безсъние, потене, треперене. И адско главоболие. Много често повръщах. И в доста случаи съм търсила медицинска помощ. Приемала съм за известно време медикаменти, но по лекарско предприсание, и които намалявах до спиране - така, както са ми били предписани.
Ако имаш проблеми, които те измъчват и с които ти е невъзможно да се справиш, би могъл и ти а потърсиш лекарска помощ. Но за да я получиш, трябва да споделиш истинския си проблем - онзи, който те води до абстиненция, без да го прикриваш или замазваш. Защото аз в началото доста умело го правех. Докато не настъпи момента, в който си казах, че повече няма накъде да бягам. И че ако искам помощ, трябва да съм искрена докрай.
Това мога да кажа за себе си. smile
А за тебе не преставам да стискам палци и искрено да се моля smile
 
shundi Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:04 PM |Съобщение 11
С опит
Група: Потребител
Постове: 435
Статус: Извън линия
Хопе  отново благодаря, извинете за въпросите, но просто търся доста отговори, това ми помага.
 
elica Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:04 PM |Съобщение 12
С опит
Група: Модератор
Постове: 184
Статус: Извън линия
Shundi, при всеки е различно. Но като гледам какво е писала hope, симптомите на моята абстиненция бяха като нейните. Необяснима тревожност, паник атаки, сърцебиене, студена пот нощем, при всеки шум подскачах, желание да се скрия, гадене, болки в цялото тяло...
Благодаря за въпроса! Припомни ми колко ужасно беше всичко. И как сега, когато си мисля, че не съм добре знам, че това не е истина. Истината е, че тогава не бях добре. Преди да спра и да започна възстановяването си.
Поздрави!
 
shundi Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:04 PM |Съобщение 13
С опит
Група: Потребител
Постове: 435
Статус: Извън линия
Елица, дано си добре сега...да видим аз до къде ще го докарам.
 
elica Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:04 PM |Съобщение 14
С опит
Група: Модератор
Постове: 184
Статус: Извън линия
Shundi, случаите, които описах са от преди девет години. Оттогава не пия, възстановявам се с помощта на приятелите от АА и имам пълноценен живот. И става все по-добре. smile Пожелавам го и на теб!
Споделяй с нас. Тук си със себеподбни.
 
shundi Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:04 PM |Съобщение 15
С опит
Група: Потребител
Постове: 435
Статус: Извън линия
По принцип съм труден в споделянето, но трябва, помага определено.Днес много добре се чувствам, дори след работа отново ще ходя да спортувам, мисля че се хванах навреме докато проблема не се е влошил.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Shundi пита
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz