Shundi пита - Page 3 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Shundi пита
Shundi пита
shundi Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:07 PM |Съобщение 31
С опит
Група: Потребител
Постове: 435
Статус: Извън линия
Питам за асбтиненцията главно заради мой близък, с много по-голям проблем от мен - пиене с дни, много алкохол и сега започна явно да пие и ситрин...което аз примерно никога не съм го правил.Но имам въпроси и си питам, съжалявам ако ви натоварвам!
 
hope Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:07 PM |Съобщение 32
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Не, мен не ме натоварваш, но не мога да ти кажа друго освен как е било при мене. В противен случай все едно ще ти цитирам някоя книга.
Може би е добре твоят приятел да потърси помощ - или от възстановили се алкохолици, или от лекар или психолог. Но това трябва да го реши той, да го поиска той.
Надявам се също така да ти пишат и други, с по-различен опит от моя.
 
elica Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:07 PM |Съобщение 33
С опит
Група: Модератор
Постове: 184
Статус: Извън линия
Здравей shundi, това, което разбрах в АА е, че мога да помогна на някой само, ако той е осъзнал, че има проблем и помоли за помощ. Вербалната "помощ" при хора, които не смятат, че имат проблем не работи. Колкото и да дудна : имаш проблем, направи това и това, обърни си внимание и т.н., докато човека не реши сам не се получава. А от моя опит и от този, който споделят другите като мен в АА знам, че това (да съм готова да търся помощ) не става лесно, защото аз отричах до последно, че имам проблем. Едва когато бях в невъзможност да продължавам да живея по старому аз се предадох, потърсих медицинска помощ и отидох в АА.
 
elica Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:08 PM |Съобщение 34
С опит
Група: Модератор
Постове: 184
Статус: Извън линия
Shundi, какво ще кажеш да ти направим отделна тема, за да не пишем в темата на hope? Можем да я озаглавим " Въпросите на shundi" или "Въпроси за алкохолизма". И да прехвърлим всичките ти постовете там?
 
shundi Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:08 PM |Съобщение 35
С опит
Група: Потребител
Постове: 435
Статус: Извън линия
ДА, идеално.
 
shundi Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:08 PM |Съобщение 36
С опит
Група: Потребител
Постове: 435
Статус: Извън линия
Тук ли да продължавам да задавам върпоси или в нова тема?
 
July Дата: Четвъртък, 05-10-2017, 8:11 PM |Съобщение 37
С опит
Група: Администратор
Постове: 328
Статус: Извън линия
shundi, привет.
Новата тема е вече факт.
Радвам се, че си с нас!
 
shundi Дата: Петък, 06-10-2017, 8:22 AM |Съобщение 38
С опит
Група: Потребител
Постове: 435
Статус: Извън линия
Благодаря за темата! Имам много въпроси в главата, ще ги систематизирам и ще ги задам.
 
shundi Дата: Понеделник, 09-10-2017, 7:13 AM |Съобщение 39
С опит
Група: Потребител
Постове: 435
Статус: Извън линия
Здравейте и от мен отново! Интересен ми е въпросът отностно сутрешното пиене, това ли е първия по-сериозен признак на алкохолната болест?
 
elica Дата: Понеделник, 09-10-2017, 8:50 AM |Съобщение 40
С опит
Група: Модератор
Постове: 184
Статус: Извън линия
Здравей отново! Радвам се, че пишеш и питаш. В АА разбрах, че пиенето е само симптом. На финала ( три години преди да спра) аз пиех от сутринта. Но познавам хора в АА, които не са го правили. Които са пиели на периоди, запои. При всеки е различно. По-сериозните признаци бяха налице при мен още преди да започна да пия от сутринта. Но аз ги отричах, криех се от тях като щраус. Живеех така, все едно ги нямаше, сиреч лъжех се. Защото ако си бях признала, то аз трябваше да спра да пия и да направя нещо по въпроса. Но тази мисъл ме вадеше от равновесие и се страхувах - как ще живея без да пия? Признак за това, че нещата с пиенето ми са извън моя контрол беше например факта, че си казвах (и си вярвах), че днес няма да пия. Или че ще пийна само малко, в края на деня. Но мисълта ми бягаше към края на деня, в съзнанието ми беше чашката или патрончето или бутилката, до която нямах търпение да се добарам. Така си нагласях програмата, че да мога да пийна, правех компромиси с други важни за мен неща заради пиенето - с работата, с приятели, с децата, суъс семейството. И когато заветната чашка вече беше пред мен, то отново не беше само една. Което на следващия ден ми докарваше угризения, тревожност (защото отново не се бях справила с желанието си да пия), раздразнителност и нова клетва - днес няма. И така - ден след ден. И да се върна на въпроса ти - болестта алкохолизъм е така коварна, че неусетно минавам границата, от която връщане няма. И първите признаци за били на лице, но аз не съм искала да ги видя и съм ги отричала. Казвала съм си - нещата не са така зле както при други, които пият. Аз все още имам работа, гледам си децата, значи всичко е под мой контрол. Е, пиенето ми май не е много наред, но мога да спра когато си поискам. Истината е била следната - аз съм изгубила контрол над употребата. Самият факт, че се опитвам да контролирам го доказва. Всичко това ми се изясни в АА. Сбирка след сбирка, споделяне с други алкохолици и работа по 12 стъпковата програма на АА.
 
shundi Дата: Вторник, 10-10-2017, 7:17 AM |Съобщение 41
С опит
Група: Потребител
Постове: 435
Статус: Извън линия
Здравейте отново приятели!Искам да ви питам как се справяте с трудното заспиване и изобщо с безсънието?
 
casiopeiya Дата: Вторник, 10-10-2017, 11:55 AM |Съобщение 42
От скоро
Група: Потребител
Постове: 12
Статус: Извън линия
Здравейте. Ще се включа в тази тема, искам да попитам за мнение за Депакин. Изписан ми е преди година с препоръка да не пия и да го взимам него, която не успявах да спазя. Сега твърдо съм решила вече да не употребявам алкохол. Доколкото знам към Депакина няма пристрастяване и ще го спра сравнително лесно. Спонсорът ми твърди, че мисленето ми ще е изкривено и няма да мога да работя по програмата и да се променям. Къде е истината? Кои лекарства се считат за опасни в АА? 4 месеца ходя на сбирки и работя със спонсор, първоначално бях по-добре /40 дни трезва/, после няколко пъти по 2 седмици направих и после пиенето ми започна да зачестява. Реших да се върна на вариант АА и лекарства. Какво мислите по въпроса?
 
elica Дата: Вторник, 10-10-2017, 8:31 PM |Съобщение 43
С опит
Група: Модератор
Постове: 184
Статус: Извън линия
АА като общество не е съставено от професионалисти, casiopeya. И не взема отношение към поставяне на диагнози, както и към употреба на предписани от лекар медикаменти. Т.е., не се произнася по въпроси, които не са свързани с него. Единственото , което правим е да споделяме опит, сила и надежда. Въпросите, свързани с медикаментозно лечение е добре да обсъждаме с професионалистите - лекари.
 
elica Дата: Вторник, 10-10-2017, 8:36 PM |Съобщение 44
С опит
Група: Модератор
Постове: 184
Статус: Извън линия
Shundi, известно време след като спрях алкохола, добрият сън се върна. Аз по принцип заспивам трудно. Преди сън пия чай от маточина, чета няколко странички от книга, лягам, изреждам си нещата, за които съм била благодарна в този ден, правя и преглед на деня за евентуални грешки от моя страна, за които се моля да ми се разкрие как точно да поправя. И заспивам с чиста съвест. smile
 
shundi Дата: Сряда, 11-10-2017, 6:53 AM |Съобщение 45
С опит
Група: Потребител
Постове: 435
Статус: Извън линия
Проблема ми е ,че за спивам сравнително рано и доста лесно, но това е за около половин-един час, после се сепвам и не мога да заспя много дълго време...сутрин съм смазан и така вече втора седмица...
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Shundi пита
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz