Начало » Артикли » Към свещенослужителите и духовенството


Авторските права на английските текстове поместени в сайта принадлежат на АА Grapevine, Ins 2002; Оригиналните текстове са на собственика на сайта: http://www.aa.org

Да създаваме мостове (между медицината и АА с помощта на програмата за временните контакти)

Да създаваме мостове
Превод от руски на превод от
английски език. Авторските права
за английския текст на това произведение
принадлежат на @ AAWS, Inc.


Да създаваме мостове
(между медицината и АА с помощта
на програмата за временните контакти)

Част от работата по „прокарване на мостове” между лечебните заведения и АА е програмата „временни контакти”, която е предназначена да помогне на алкохолика, намиращ се на лечение да осъществи преход към АА.
Както е известно, един от най-„пропадащите” мостове по пътя към трезвостта е пътят между вратата на болничното заведение и тази на най-близката група на АА. Някои от вас ще потвърдят, че даже научавайки за АА по време на лечението, сме били твърде страхливи, за да отидем там.
Опитът на АА показва, че редовното посещаване на сбирки се явява насъщна необходимост. За да „прокарат мостове”, членовете на АА доброволно установяват временни контакти и запознават новаците с АА.
Литературата и видеоматериалите, с които се запознават пациентите, подчертават възможността за установяване на временни контакти в качеството на основно свързващо звено между лечението и възстановяването.
Препоръчва се занимаващият се с такова служене член на Общността да води новака на различните сбирки на АА, да запознае него/нея с други членове на АА, да се убеди в това, че новакът е записал телефонните номера на няколко членове на АА и да сподели с него опита по наставничеството в домашната му група.

Препоръки по временните контакти
- Не забравяйте, че това основно е работа по Дванадесета Стъпка.
- Опитът подсказва, че с новакът е добре да се срещнат няколко членове на АА, като поне един от тях трябва да има най-малко година трезвост.
- Опитът също така показва, че е добре мъжете да работят с мъже, а жените – с жени.
- Смисълът е в оказване на помощ на новодошлия в продължение на известно време. Не е задължително да имате опит от пребиваване в лечебни заведения. Вашата квалификация е опитът ви като алкохолик и опитът от възстановяването в АА.
- На вас би ви било полезно като занимаващ се с временните контакти, да научите за опита на другите членове на АА в тази област и да посетите заседания на вашите местни комитети по сътрудничеството с лечебните заведения.
- Помнете, че задача както на АА, така и на лечебното заведение е една – „оздравяването” на алкохолика.
- Запознайте се с материалите и брошурите на АА и особено с разделите „Какво прави и Какво НЕ прави АА”.
- Изключително важно е във всички контакти и мероприятия с лечебните заведения да бъдете пунктуални (точни) и да изглеждате по най-добър начин.`

Постарайте се да направите следното:
- Да установите контакт с новака, докато той още се намира на лечение. За да избегнете всякакво недоразбиране, ясно обяснете, че това е временно съглашение.
- Разкажете на новия за всички видове сбирки; обяснете му разликата между откритите и закритите сбирки на АА и го заведете на различни сбирки. Запознайте го с литературата на АА: книги (особено Голямата книга), брошури и списания.
- Обяснете му условията за членство в АА и важността да има „своя” група.
- Разкажете на новия за наставничеството, ползвайки брошурата „Въпроси и отговори за наставничеството” и по възможност му помогнете да си намери спонсор.

Помнете следното:
АА нe предоставя жилище, продукти, дрехи, работа, пари, или пособия и други социални услуги.
Професионалното лечебно заведение ръководи своите пациенти или клиенти и носи отговорност за тях. И макар, че ние не можем да компрометираме традициите на АА, следва да помним, че в лечебното заведение ние сме гости и сме длъжни да се подчиняваме на правилата му. Ние се намираме там, за да занасем идеите на АА до новака и да отговорим на всякакви въпроси за нашата Програма за възстановяване и начина на живот в АА. Ние трябва да избягваме изявления, които могат да бъдат изтълкувани като медицинска диагноза или съвети по приемането на лекарствата. Ние отиваме в лечебното заведение само за да споделим своя опит, как с помощта на Програмата на АА да не изпием първата чашка в рамките на един ден (24 часа).
В много случаи минават месеци на тежка работа, докато се установят отношения. Невнимателното действие е способно да разруши доверието и да прекъсне донасянето на идеите на АА. Ако възникнат проблеми, информирайте за това местните структури за служене в АА. Възможно е те да поискат да устроят информационна презенетация на АА.
Никой не говори от името на АА като цяло. Когато донасяме идеите на АА до тези, които се намират на лечение, ние сме преди всичко и само алкохолици. Това, как изглеждаме, действаме и говорим може да се окаже всичко, което те ще научат за Анонимни Алкохолици. И доколкото нас могат да ни възприемат като част от АА, нека нашите нови приятели да видят, чуят и поговорят с победители!

Ако вие бихте искали помощ ...
Ако бихте искали помощ в тази много важна работа по Дванадесета Стъпка и имате поне година непрекъсната трезвост по Програмата на АА, обърнете се към местните или регионални структури по служене в нашата Общност.
В някои региони организацията на програмата за временните контакти се осъществява чрез местните Интергрупи или Офиси по служене.
Ако  няма обслужващи структури на АА във вашата местност , се обърнете за помощ към Централното бюро по служене на Общността АА в ....

Категории: Към свещенослужителите и духовенството | Добавен от : loyola (15-01-2012)
Прегледи: 1587 | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Само регистрирани потребители могат да добавят коментари
[ Регистрация | Влез ]
Меню:
Секция с категории:
Новите членове питат [20]
Към близките [3]
Групата на АА [7]
...там, където всичко започва
Към свещенослужителите и духовенството [4]
АА в изправителни учреждения [4]
0т историята на АА [0]
Третия завет на АА - Служенето [4]
Лични истории. Пубикувани в АА Grapevine [2]
АА за жените [2]
Наши приятели:
Анонимни Алкохолици в европейския регион
Сайтове на АА по целия свят
АА Грейпвайн - международен журнал на Анонимни Алкохолици
Ал-Анон в България

Търсене:

Статистика:

Всичко на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz