Триълълникът на обсебването - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Триълълникът на обсебването
Триълълникът на обсебването
July Дата: Четвъртък, 26-09-2013, 4:05 PM |Съобщение 1
С опит
Група: Администратор
Постове: 328
Статус: Извън линия
Когато се родим, ние осъзнаваме единствено себе си, ние сме вселената. Ние не възприемаме много неща, освен своите основни нужди и ако те са задоволени, то ние сме доволни. С разширяването на нашето съзнание,  започваме да възприемаме и света извън нас. Откриваме, че около нас има хора, места и неща, които задоволяват нашите потребности. На този етап ние също започваме да правим разлики и да развиваме определени предпочитания. Учим се да искаме и да избираме. Ние сме центъра на разрастваща се вселена и  очакваме да ни бъдат осигурени нещата, от които се нуждаем и които искаме. Изворът на нашето задоволство като по чудо се прехвърля от удовлетворяването на нашите основни нужди към сбъдването на мечтите ни.
Повечето деца, след известен период от време, започват да разбират, че външният свят не може да осъществи всичките им желания и нужди. Те започват да постигат онова, което не им достига със собствени усилия. С намаляването на тяхната зависимост от хора, места и неща, те започват все повече да разчитат на себе си. Те стават по-самостоятелни и научават, че щастието и удовлетворението идват
отвътре.
Повечето продължават да съзряват; те осъзнават и приемат своите качества, недостатъци и ограничения. На определен етап, те обикновено започват да търсят помощта на Сила, по-могъща от тях самите, която може да им осигури нещата, които те не могат да осигурят сами. За повечето хора, съзряването е естествен процес.
Като зависими, обаче, ние изглежда сме се препънали по пътя. Изглежда никога не надраснахме егоизма на детето. Изглежда, ние никога не открихме начин, както другите, сами да удовлетворяваме своите потребности. Ние продължихме да зависим от света около нас и отказвахме да приемем, че няма да ни бъде дадено всичко, което искаме. Ние станахме себеобсебени; нашите желания и нужди станаха изисквания. Ние преминахме една граница, след която задоволството и удовлетворението станаха невъзможни.
Хора, места и неща не можеха да запълнят празнината в нас и ние реагирахме с негодувание, гняв и страх.
Негодуванието, гневът и страхът създават триъгълника на себеобсебването.
Всички дефекти на характера ни са форми на тези три реакции. Себеобсебването е сърцевината на нашето безумие. Негодуванието е начинът, по който повечето от нас реагират на миналото си. Негодуванието е преживяването на минали събития отново и отново в нашите умове. Гневът е начинът, по който много от нас се справят с настоящето. Това е нашата реакция за отричане на реалността. Страхът е онова, което чувстваме, когато мислим за бъдещето. Това е нашият отговор на непознатото; фантазия, обърната наопаки. Тези три неща са проява на нашето себеобсебване. Те са начинът, по който ние реагираме, когато хора, места и неща (минало, настояще и бъдеще) не живеят според нашите изисквания.

 
 
July Дата: Четвъртък, 26-09-2013, 4:06 PM |Съобщение 2
С опит
Група: Администратор
Постове: 328
Статус: Извън линия
Начинът,
по който реагираме спрямо хора, места и неща:

ОТРИЦАТЕЛЕН                        ПОЛОЖИТЕЛЕН
Негодувание    МИНАЛО          Приемане
Гняв                НАСТОЯЩЕ      Любов
Страх              БЪДЕЩЕ          Вяра


В Анонимни Алкохолици ни бе даден нов начин на живот и нов набор от инструменти. Това бяха Дванадесетте стъпки и ние работим по тях по най-добрият начин, на който сме способни. Ако оставаме трезви и се научим да прилагаме тези принципи във всичките си дела, тогава се случват чудеса. Ние откриваме освобождаването – от алкохола,  наркотиците, от нашата зависимости и от нашето себеобсебване. Негодуванието се заменя с приемане, гневът се заменя с любов, а страхът – с вяра. Ние имаме болест, която накрая ни принуди да потърсим помощ. Късметлии сме, че ни беше даден само още един избор; един последен шанс. Ние трябва да разбием триъгълника на себеобсебването; ние трябва да съзреем или ще умрем.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Триълълникът на обсебването
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz