Мисъл за деня от дискусионен форум на АА - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Мисъл за деня от дискусионен форум на АА
Мисъл за деня от дискусионен форум на АА
smiley Дата: Вторник, 26-07-2011, 8:19 AM |Съобщение 1
От скоро
Група: Потребител
Постове: 11
Статус: Извън линия
23 Юли, 2011

Предаване на Посланието

Ако АА трябваше да ми осигури социален живот, работа и съпруг, нямаше да има причина да се уповавам на Бог. Ако събратята ми от АА не бяха направили нищо друго освен да ми предадат посланието за възстановяването, можеше да го пропусна. Слава Богу, това е главното, което прави АА.
Всеки от нас, в резултат на духовното си пробуждане, се опитва да се отнесе посланието на алкохолик, който има нужда от него. Това е, което ме поддържа трезвен.
Ако вие продължите „ да се връщате”, няма да ви е нужно да пиете отново, ако не го искате.

- The Home Group: Heartbeat of AA, p. 113

Още за размисъл:
„ В АА ние не носим алкохолика: ние носим посланието.”
„ Помощ = Надежда, Поощряване, Обич, Търпимост.”

Благодаря на всички, които споделят така щедро своя опит, сила и надежда и така помагат за предаване посланието на АА. Бог да благослови трезвеността, любовта и служенето ви! - joanna b, Daily Thought:

http://aaonline.org/dailythought/

Added (24-07-2011, 10:40 Am)
---------------------------------------------
Това е мисъл за деня от дискусионен он-лайн форум на АА. Превеждам си я доколкото мога, без претенции да правя някакви кой знае колко добри преводи. Много често мисълта е от литература на АА, която е преведена, тогава си чета примерно съответната глава от книгата и това много ми помага. Още повече ми помага да разсъждавам над нея, за мен самата. Хубавото на тези мисли е, че са все нови и нови от 2009 година, откакто ги следя. И нещо важно, те не спадат към основната литература на АА, каквито са Мисли за всеки ден. Но ще се радвам ако някой се включи и започнат свободни дискусии по тях.
Поствам мисълта така, както я получавам по имейл (всеки може да се абонира и да получава мисълта за деня - на линка който давам, е указано как. Поствам я заедно и с думите на joanna, които поне на мен ми дават много - всичко, което ми е необходимо.

Added (24-07-2011, 10:41 Am)
---------------------------------------------
За днешната мисъл - за мен тя е свързана както с 12-та Стъпка, така и с Пета Традиция на АА.
Спомням си как в началото бързах да предавам посланието. Нямаше нищо лошо в това. Но трябваше да мине време, докато разбера няколко простички неща:
Че мога да давам единствено това, което вече имам;
Че когато давам, трябва да внимавам да го правя първо с грижата за мен самата. Да знам, че моето възстановяване е на първо място;
Че когато давам, не трябва да очаквам каквото и да било да бъде прието. Не и по начина, на който на мен ми се иска. Че ако подхранвам някакви очаквания някой да приеме това, което се опитвам да му дам, това със сигурност ще ме накара да бъда и нетърпелива, и евентуално разочарована, наранена, обидена. Ще ме накара и да започна да контролирам, да изисквам от другия. С което успешно ще храня алкохолишкото си мислене и навици. Че не бива да очаквам и някой да ми благодари, а да давам тихо, спокойно, с търпимост и толерантност.
Да не забравям, че докато предавам посланието, ще бъда трезва, чиста, стойностен човек.
Да не забравям, че мога само да привличам - не и да пропагандирам посланието за възстановяването.
Благодаря ви че сте тук!

Added (24-07-2011, 10:43 Am)
---------------------------------------------
24 Юли, 2011

Вече не съжаляваме за миналото

„ Ние ще опознаем нова свобода и ново щастие.
Повече няма да съжаляваме за миналото, нито ще искаме да затворим вратата за него.”

- Голяма Книга на АА, гл. 6 „Да действаме”, стр.74

Още за размисъл:
“ Не се бойте за бъдещето, не плачете за миналото.”

Благодаря на всички, които споделят така щедро своя опит, сила и надежда и така помагат за предаване посланието на АА. Бог да благослови трезвеността, любовта и служенето ви! - joanna b

http://aaonline.org/dailythought/

Added (24-07-2011, 10:44 Am)
---------------------------------------------
smiley:

Как само бягах точно от тази глава на Голямата Книга в началото на работата си по програмата... :P Обичах да си наблягам точно на причините защо съм станала алккохоличка, най-добре дълбаех над това кой, защо, как ме е направил аллкохоличка...както се казва в едно изречение от Живот в трезвеност - "да си сипвам сол в раните", вместо да се опитам да ги оставя да зарастнат...Ами такава бях - не ми харесваше много глагола "да действам", макар и да разбирах, че ако искам с нещо да подобря живота си, мога и трябва да наблегна на това да променя себе си. smile
В Голямата Книга пише, че притаената болка е враг номер 1. Точно така е и при мен. Не става въпрос единствено за обидите от детството ми, от миналото с главно М, но и за обидите от вчера, от преди 2 часа, 5 минути.
И като се запитам защо съм обидена, разбирам, че никой не ме е наранил. Наистина сама си се обиждам/наранявам, защото по навик очаквам от другите да реагират по определен начин, и то правилен/справедлив според моите критерии. Естествено е, че като се обидя сама, пак сама ще си се самосъжалявам...

Added (24-07-2011, 10:45 Am)
---------------------------------------------
Програмата ми дава механизмите с които да преодолявам и болката, и обидите, и самосъжаленията си. Признателна съм на едни статии на АН - "Триъгълникът на себеобсебването" и " Себеприемане"(нали съм и лекарствено зависима), в които кратко и ясно е посочено: " С негодувания и болка реагираме на миналото; с гняв - на настоящето; със страх - на бъдещето....Начините да се справим с това са като се опитваме да заменим негодуванието с приемане; ... страха - със вяра... които намираме в 12-те стъпки". Това се оказа работещият механизъм при мен. Нещата, които ми дават и спкойствие, и щастие. Моята свобода. И гледам да наблягам на 7-ма стъпка - да се опитвам на мястото на онези недостатъци, които ме карат да ме боли и да се обиждам, да развивам качествата с които да приемам, да бъда благодарна на всичко което имам Тук и Сега, да прощавам и да позволявам на неработещото да си замине, да позволя при мен да остане онова, което действа.
Благодаря ви, че сте тук!

Added (25-07-2011, 10:42 Am)
---------------------------------------------
25 Юли, 2011

Силата

Трябваше да изхвърля от съзнанието си всички стари мисли и вярвания, които някога имах.
Направих го малко неохотно. Харесваха ми старите ми мисли, дори в известна степен се гордеех с тях.
Макар и да не исках да повярвам в Бог, с помощта на АА стигнах до точката, която ми беше необходима.
Сега вярвам, че това е най-голямата сила на земята - същевременно най-тихата.
Не ми е необходимо да знам всичко за тази Сила, но разбрах, че на нея не й нужно бъде силна като урагана... И макар и да не съм наясно дали тази Сила подобно на слънцето грее и за всички други, на мен ми е достатъчно да усещам, че тя действа върху всяка клетка от моето тяло, във всяка една секунда.

- Най-доброто от сп. Grapevine [Vol. 2], p. 175

Още за размисъл:
„ Програмата е най-ослепителното и красиво бижу за очите ми.”

[/i]Благодаря на всички, които споделят така щедро своя опит, сила и надежда и така помагат за предаване посланието на АА. Бог да благослови трезвеността, любовта и служенето ви! - joanna b

http://aaonline.org/dailythought/

Added (26-07-2011, 10:19 Am)
---------------------------------------------
26 Юли, 2011

Инстинкти

С духовното си израстване откриваме, че старото ни отношение към инстинктите ни трябва да бъде коренно променено… Научихме, че задоволяването на инстинктите ни не може да бъде единствена и крайна цел на живота ни. Ако поставяме на първо място инстинктите, всъщност поставяме каруцата пред коня и ще бъдем издърпани назад към разочарованието.

- „Дванадесет Стъпки и Дванадесет Традиции”, Стъпка 12 , стр. 118/119

Още за размисъл:
„ Когато опознаем себе си и се приемем, животът ни по-нататък ще бъде наред.”

Благодаря на всички, които споделят така щедро своя опит, сила и надежда и така помагат за предаване посланието на АА. Бог да благослови трезвеността, любовта и служенето ви! - joanna b
http://aaonline.org/dailythought/
...................................................
смайли: Добавям и изречението, с което завършва пасажът от гл. Дванадесета Стъпка: „Когато обаче сме готови да поставим на първо място духовното израстване – тогава, и само тогава, ще имаме истинска възможност да успеем."

 
detenazaleza Дата: Вторник, 26-07-2011, 9:11 AM |Съобщение 2
С опит
Група: Потребител
Постове: 327
Статус: Извън линия
Quote (smiley)
„ В АА ние не носим алкохолика: ние носим посланието.”


Снощи като ходих в Диспансера за сбирка и виждам един събрат - отново постъпил на лечение. Дойде в групата след кратък престой на лечение. Идва месеци на сбирки но някак оставаше, слушаше и действията ги нямаше. Така и не пожела да се задейства, знам ли и аз какво точно не се е получило. Не е моя работа това. Но снощи ми стана много болно, тъжно, някак се почувствах виновна. Запитах се какво още е трябвало да направим. Споделяхме, общувахме на сбирки но той някак мълчалив, таящ всичко в себе си. В началото си мислех че трябва да издърпвам чашите от ръцете му, че трябва да го спираме да не пие, че трябва да направя нещо за да разсейвам мислите му. Днес се различава мисленето ми, не мога да не пия вместо него, не мога да направя действия вместо друг, не мога да го издърпам от лапите на болестта - мога да му покажа какво аз съм направила, за да се възстановявам ден по ден, какво продължавам да правя.
Мога ден по ден да донеса до страдащ това което мен ме спаси. Мой дълг е да го направя.
Мой дълг е да споделя с всички, че ИМА ИЗХОД, има толкова доказателства за това, стига човек да пожелае.
 
smiley Дата: Сряда, 27-07-2011, 10:30 AM |Съобщение 3
От скоро
Група: Потребител
Постове: 11
Статус: Извън линия
26 Юли, 2011

Инстинкти

С духовното си израстване откриваме, че старото ни отношение към инстинктите ни трябва да бъде коренно променено… Научихме, че задоволяването на инстинктите ни не може да бъде единствена и крайна цел на живота ни. Ако поставяме на първо място инстинктите, всъщност поставяме каруцата пред коня и ще бъдем издърпани назад към разочарованието.

- „Дванадесет Стъпки и Дванадесет Традиции”, Стъпка 12 , стр. 118/119

Още за размисъл:
„ Когато опознаем себе си и се приемем, животът ни по-нататък ще бъде наред.”

Благодаря на всички, които споделят така щедро своя опит, сила и надежда и така помагат за предаване посланието на АА. Бог да благослови трезвеността, любовта и служенето ви! - joanna b

http://aaonline.org/dailythought/

Добавям от мен и изречението, с което завършва пасажът от гл. Дванадесета Стъпка:

„Когато обаче сме готови да поставим на първо място духовното израстване – тогава, и само тогава, ще имаме истинска възможност да успеем."


Съобщението поправено от smiley - Сряда, 27-07-2011, 10:33 AM
 
Mary Дата: Сряда, 27-07-2011, 10:49 AM |Съобщение 4
От скоро
Група: Потребител
Постове: 9
Статус: Извън линия
доста трудна ще се окаже и първа стъпка

Added (27-07-2011, 12:49 PM)
---------------------------------------------
защо ли така се получава и дали това е отричане все още на болестта

 
smiley Дата: Сряда, 27-07-2011, 11:01 AM |Съобщение 5
От скоро
Група: Потребител
Постове: 11
Статус: Извън линия
27 Юли, 2011

Вяра

" Повярвахме, че Сила по-Висша от нас може да ни върне здравия разум.”

- Дванадесет Стъпки и Дванадесет Традиции, стр. 29

Още за размисъл:
„ Видях, почувствах, повярвах.”
„Приемане – Вяра -- Промяна.”

Благодаря на всички, които споделят така щедро своя опит, сила и надежда и така помагат за предаване посланието на АА. Бог да благослови трезвеността, любовта и служенето ви! - joanna b
http://aaonline.org/dailythought/

Стъпка Втора:
http://aa-bg.info/index/2_stpka/0-11
 
Mary Дата: Вторник, 02-08-2011, 10:44 AM |Съобщение 6
От скоро
Група: Потребител
Постове: 9
Статус: Извън линия
28 Юли , 2011

„Кисели краставички”

Макар и да правехме хиляди опити да докажем обратното, сме убедени, че алкохолизмът, подобно на други болести, е нелечим. “Излекуването” му е невъзможно в смисъл, че не можем да изменим химичния състав на тялото си и да възвърнем нормалното си състояние на умерено пиещи хора, каквито много от нас са били в младостта си. Или – както се изразяват повечето от нас – не можем да върнем киселата краставичка в свежото й състояние.

- Живот в Трезвеност, гл. „ Помнете, че алкохолизмът е нелечимо, прогресивно и фатално заболяване”

Още за размсъл:

„ Ако избера да не се променям, ще избера да огранича трезвостта си.”
„ Пиенето слага край на всички мои мечти.”

http://aaonline.org/dailythought/
 
Mary Дата: Вторник, 02-08-2011, 10:47 AM |Съобщение 7
От скоро
Група: Потребител
Постове: 9
Статус: Извън линия
29 Юли, 2011

Недостатъци

С първите шест Стъпки придобих известни познания за дефектите на моя характер, разбрах и какво ми е необходимо да правя, за да станат наистина по-малък проблем за мен.
В Седма трябваше само смирено да помоля моята Висша Сила да ги отстрани.
Досега, макар и да разбирах, че имам дефекти, не знаех какво да правя с тях. Освен това, моята гордост беше единственото нещо, което поглъщаше и вниманието, и услията ми.
Сега разбрах, че не бива повече да я подхранвам. Стъпка Седма ми предлагаше начин, с който да смаля егото си и постепено да елиминирам онова, което ми пречи в мен самия.
Стъпка Седем ви изглежда лесна? - Не е, не и за вашето его!

- Опит, Сила и Надежда [Vol. 2], p. 161

Още за размисъл:

„Преодоляването на моята гордост ще ми помогне да не пия.”;
„КАК = Честност, Непредубеденост, Готовност.”


Съобщението поправено от Mary - Вторник, 02-08-2011, 10:50 AM
 
Mary Дата: Вторник, 02-08-2011, 10:49 AM |Съобщение 8
От скоро
Група: Потребител
Постове: 9
Статус: Извън линия
30 Юли, 2011

Дарът на правото да избирам

Когато имам волята да направя нещо както трябва, аз съм възнаградена с вътрешен мир, какъвто никакъв алкохол не може да ми даде. Когато нямам волята да направя нещо добро, ставам неспокойна, раздразнителна и недоволна. Изборът е винаги мой. Чрез Дванадесетте Стъпки за бях възнаградена с правото на избор. Вече не съм оставена на съдбата, която ми казва, че единственият отговор е да пия. Ако желанието е ключът за отключване на вратите на ада, то действието помага да прескочим тези врати и да се върнем сред живите.

- Голяма Книга на АА, Лични истории – „Моят шанс да живея” – стр. 246

Още за размисъл:

„ Просто за днес избирам да не пия ”, " Как? - Предаване, Готовност, Действие, Упование.”


Съобщението поправено от Mary - Вторник, 02-08-2011, 10:51 AM
 
Mary Дата: Вторник, 02-08-2011, 10:55 AM |Съобщение 9
От скоро
Група: Потребител
Постове: 9
Статус: Извън линия
31 Юли, 2011

Трезвеността е пътуване


Трезвеността е пътуване из непрестанни радостни открития. Всеки ден ни носи ново преживяване, нови знания, по-голяма надежда, по-дълбока вяра и благородна толерантност.
Аз трябва да запазя тези добродетели или няма да имам нищо, което да споделя с ближния си. Големите събития в живота на възстановяващия се алкохолик всъщност са в нормалната всекидневна радост да откриеш, че ще изживееш още един ден с милостта на Бога.

- „ Мисли за всеки ден”, с.124

Още за размисъл:

„Трезвеността е пътуване, а не дестинация.”
”A A = Винаги вдъхновяващи за чудеса”
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Мисъл за деня от дискусионен форум на АА
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz