Дар за Днес - Page 8 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Понеделник, 02-06-2014, 3:08 PM |Съобщение 106
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Смелостта е в силата да се откажем от познатото.  - Raymond Lindquist

Коренът на думата смелост, или кураж – Courage, e Coeur - френската дума за „сърце”. Когато действаме с кураж, действаме водени от сърцето, а не от ума (последният, в нашия случай често
значи своеволие или дори безумие). Правим това, което усещаме като правилно. Не което мислим за правилно.

Да бъдем смели не значи да влизаме в някакви битки, да се борим и да се сражаваме. Не ни се налага даже да се състезаваме - с когото и да било, с чийто и да било чужд живот.

Вярно е, на нас ни трябва много смелост. Нуждаем се от огромни дози кураж – но той ни е необходим за да бъдем честни със себе си и с другите; за да променяме поведението си или за да се откажем от
разрушителни за нас взаимоотношения.

Възможно е в нас да има някакъв страх, да сме изплашени (в умовете си!) Но имаме доверие, вярваме че действията ни ще бъдат подкрепяни. Вярата и куражът вървят ръка за ръка. Куражът ни позволява да действаме в полза на това, в което вярваме, Куражът носи в себе си вярата. Иска се определена вяра, за да извършим рисковано действие. И когато резултатът е малко или много несигурен, това означава че се иска вяра, а усилията сами по себе си са проява на смелост, дори подвиг.

За да достигнем до резултата, особено ако досега ни се е изплъзвал, е нужно да преодолеем страха от несигурност, иска се да действаме смело, въпреки несигурния изход. За да бъдем твърди в решението си, не бива да забравяме, че вярата е тази, която да ни подкрепя и в най-дръзките и смели начинания.

Действията, които предприемаме днес, влияят на живота ни утре. Ако знаем какво искаме - ако се вслушваме в желанията на сърцето си, знаем добре своите цели и се водим от тях при всяко свое действие, то ние сме готови да претворим нашите мечти. Ставаме способни да превръщаме желанията и целите си в реалност.

Днес ще работя над живота, който истински желая.


Съобщението поправено от hope - Понеделник, 02-06-2014, 3:11 PM
 
hope Дата: Вторник, 03-06-2014, 11:58 AM |Съобщение 107
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Когато изглежда, че нямаме изход, или пък нищо, към което да прибегнем, винаги можем да се молим.

Ако сме прекарали години в опити да спрем да пием или да се тревожим за това как да се запазим семейството си, може да ни трябва известно време, за да започнем да вярваме, че Висшата ни сила може да ни помогне и да ни освободи от нашите безспокойства или притеснения. От другите в програмата ни за възстановяваме можем да научим нужните стъпки, които да предприемем. Да пожелаем и станем готови да се молим, е първата и най-важна.

Скоро ще открием, че силата на молитвата е и страхотна, и прекрасна. Ето шест убедителни причини (те съвсем не са всичките!) за да прибягваме към молитвата:

1. Молитвата ни дава облекчение, когато сме загрижени.

2.  Молитвата ни свързва с нашата Висша сила, когато се чувстваме изолирани и изпълнени със страхове. 

3. Молитвата освобождава съзнанието ни от манията да планираме живота на други хора. 

4.  Молитвата ни помага да се предприемем нужните действия,когато се чувстваме обсебени да променяме обстоятелствата на живота ни.  

5. Молитвата ни дава сила и ресурси, когатопреживяваме болезнени моменти.  

6. Молитвата ни дава готовност да приемем Божието решение за всеки проблем, който ни тормози.

Днес ще използвам молитвата всеки път, когато се колебая или не съм наясно какво трябва да направя.


Съобщението поправено от hope - Вторник, 03-06-2014, 12:04 PM
 
hope Дата: Сряда, 04-06-2014, 10:31 AM |Съобщение 108
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Не пропускай възможностите за учене, които ти се предлагат днес

 Не пропускай днешните възможности! Те няма да дойдат отново. Ние никога няма да имаме друг такъв ден - точно като днес, така че нека се възползваме от уроците, които ни се предлагат Днес.

 Ние – зависимите, не обичаме да грешим, а и не искаме да попадаме в ситуации, изпълнени със страх. Защото обикновено тогава грешим. Грешките и страхът обаче изглежда вървят заедно с това да сме хора, и са част от живота. И могат да бъдат едни от най-добрите ни учители; източници на безценен опит.

 Ние обикновено се опитваме да отричаме или игнорираме ситуациите, които не ни харесват, или с които не се справяме добре.  А колко по-добре е, ако можем да приемем трудностите и проблемите си, да видим скакво сме допринесли за тях, и да постигнем положителен курс за действията си! И колко много си помагаме, когато говорим за проблемите си с някой друг, вместо да се опитваме да ги „заглушаваме” в собствените  ниумове... Говорим ли за тях, много скоро ще открием, че преживяванията, които ни дават най-добрите уроци и опит, са тези, които споделяме с другите.

 Днес ще приветствам всички ситуации, които ми дават възможности да уча, и ще ги споделя с някой друг, така че и двамата да можем да растем благодарение на тях.
 
hope Дата: Четвъртък, 05-06-2014, 9:49 AM |Съобщение 109
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Благодарност

Моят живот може да не е съвършен. Може да не съм постигнала целите, които мислех, че ще мога или ми се искаше да съм постигнала. Може да не живея начина на живот, който мислех, че ще мога или пък ми се искаше да имам.
Но днес съм благодарна за този си ден, точно какъвто е сега, както на факта, че съм поела отговорността за себе си - да се възстановявам и да живея живот, в който се приемам с уважение и достойнство.

Ще използвам този ден като подарък, че съм себе си, и със съзнанието, че го заслужавам. Ще се възползвам от този ден, за да се радвам на всичко, което съм постигнала.
Заслужавам го, защото съм ценно човешко същество.

Днес съм един любящ човек, и съм благодарна и на тoзи, който помогна ми да разбера това: на самата мен.

Judith R. Smith


Съобщението поправено от hope - Четвъртък, 05-06-2014, 9:51 AM
 
hope Дата: Петък, 06-06-2014, 10:18 AM |Съобщение 110
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Когато съдбата затваря една врата, обикновено отваря друга - FernandoDe Rojas

Понякога, особено в началото на възстановяването, ние се концентрираме върху изгубеното, вместо върху придобитото. Виждаме една глава в живота ни да приключва, и скърбим. Налага се да оставим някои приятели зад себе си, или да кажем „довиждане” на места които са ни харесвали. Трябва да се откажем от активната зависимост, която беше станала нашият най-добър приятел и която, както мислехме, ни осигуряваше единствено комфорт. Може да се наложи дори да напуснем семействата си, поне за известно време, за да се концентрираме върху собствените си нужди във възстановяването.

Не трябва да тъгуваме за всички тези загуби. Тогава ще можем да виждаме по-ясно какво ни носи възстановяването. За всяка загуба имаме натрупани благословии. За всяко минало приятелство, имаме шанс за много повече нови, нужни ни сега приятелства. Когато сме готови да бъдем част от него, ни очаква един напълно нов трезвен живот.

Когато се откажем от фалшивите удобства на употребата, откриваме неподправения комфорт в дълбокия и здрав сън, в укрепващото здраве, във ведрите дни и спокойни нощи. Когато станем готови да се откажем от гнева и негодуванието, откриваме щедростта и прошката към другите и себе си. Вярно е, че с възстановяването се
затваря една врата. Но това е, за да се отвори най-накрая друга, по-добра врата.

Днес се моля да бъда благодарен за новия ми живот, както и да мога да оценявам всичко, което ме очаква, възстановявайки се.


Съобщението поправено от hope - Петък, 06-06-2014, 10:21 AM
 
hope Дата: Събота, 07-06-2014, 8:40 AM |Съобщение 111
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Фокусиране върху решенията

Ако искаме да се научим да се справяме с нашата зависимост и с нашия живот, трябва да започнем с това да поставяме акцента върху решенията, а не върху самите ни проблеми.

Това означава, че трябва да променим предимно мисленето си. Вече не можем да живеем с мисълта, че нашият живот се състои само от проблеми. Не можем да се продължаваме да се изживяваме като вечни жертви и така да се самоубеждаваме, че нашият живот никога няма да се промени. Не можем и да продължаваме да храним самосъжалението си.

Ако правим всичко това, няма да успеем да поемем отговорността си за намирането на решения. Ние ще продължим да живеем ограничени според и вътре в нашите проблеми.

Ще позволя ли проблемите ми да ме определят, или ще търся решения за тях?

Днес ще помня:

За всеки проблем има решение.
 
hope Дата: Неделя, 08-06-2014, 8:31 AM |Съобщение 112
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Плаши ме не това което знам, а онова което не знам. --Frances Newton

 Страхът от неизвестното често и подобно на свободно плаваща тревожност, ни сграбчва без дори да има повод. Но ние не бива да се боим от неизвестното. Програмата от 12 стъпки ни предлага сила - когато имаме нужда от нея, и вяра с която можем да преодолеем всеки страх. Казано е, че страхът не може да съществува там, където има вяра.

 Ние имаме много дни, в които се чувстваме силни , в допир с нашата Висша сила, способни да посрещнем всички ситуации. В тези дни каточе ли рядко осъзнаваме как вярата е тази, която ни води. Но часовете на страх, който изпитваме в други дни, ни карат да осъзнаем ясно, че ни липсва вяра. Има едно просто решение : можем да протегнем ръка към приятел. Можем да бъдем внимателни към нуждите му, - така ще осъществим и връзката си  с Бог.

 Прехвърлянето на нашия фокус от егоцентричнитени страхове към нуждите на друг човек ни помага да погледнем по-внимателно и по-различно върху нашия собствен живот  Също така ни предлага шанс да позволим на Бог да работи чрез нас. Нашата собствена вяра се засилва
всеки път, когато предлагаме своите услуги на Бог и на приятел в нужда. Колкото по-близо сме до хората в живота ни, толкова по-маловажни ще изглеждат нещата, които ни плашат.

 Днес ще помня:
Докосна ли някой друг, в замяна ме докосва Бог.
 
hope Дата: Понеделник, 09-06-2014, 12:37 PM |Съобщение 113
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Програмата работи, ако искаме тя да работи. - Anonymous

Катерачите рядко гледат нагоре,за да видят колко все още е далеч върхът. Вместо това, когато почиват, те гледат надолу- към началната точка на пътуването си. Гледката им помага да се уверят, че вече са изминали дълъг, дълъг път.

Подобно на алпинистите, и ние трябва да държим очите си отворени за това къде сме и къде сме били, а неза  това, къде отиваме. Когато се обезкуражим от напредъка на нашето възстановяване, трябва само да погледнем назад – за да видим колко далече сме стигнали. Това ни дава смелостта и силата да продължим. Много от нас си припомнят времето, когато сме живели без надежда, с чувство за предстояща гибел.Сега гледаме към живота с увереност.

Днес ще помня, че трябва да гледам на изкачването си с оптимизъм. Дори ако напредъкът ми понякога ми изглежда бавен, аз съм много далеч от мястото, на което бях някога.
 
hope Дата: Вторник, 10-06-2014, 10:58 AM |Съобщение 114
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Ние се нуждаем от смелост, за да започнем и да продължим това, което трябва да направим, както и за да спрем това, което не трябва да правим. - Ричард Л. Еванс

Какво е смелост? Много от нас мислят, че смелостта означава оцеляване при всички лоши обстоятелства и несгоди. Някои от нас вярват, че смелостта е олицетворена от хора като Хелън Келър, която се е справила с множеството си физически недъзи, и е успяла значително да промени и своя живот, и живота на тези около нея. Други
смятат, че смелостта е олицетворена от хора като астронавта Джон Глен, който е поел риска да опита нещо ново, знаейки, че може да се провали.

Дали ние сме смели? В сравнение с хората, които споменахме, навярно ще кажем „ Не”.  И все пак ние СМЕ, защото сме поели риска да променим живота си. Да бъдеш готов да се промениш, е акт на смелост. Вярата в промяната и напредването по новия, неизследван досега Път също е акт на смелост.

Ние сме единствените, които можем да променим себе си. Точно както Хелън Келър и Джон Глен са взели  своите решения да променят живота си, така и ние вземаме нашите решения да се променим, поемаме и рисковете, свързани с промяната ни. Независимо кога сме започнали новия си начин на живот - дали преди години, преди дни, или дори преди час, ние сме изпълнени с кураж - заради решенията, които вземаме.


Съобщението поправено от hope - Вторник, 10-06-2014, 11:02 AM
 
hope Дата: Сряда, 11-06-2014, 12:01 PM |Съобщение 115
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Отговорен съм за себе си, за възстановяването си, за благополучието си, за моите радости. За всички тези неща в крайна сметка нося моя собствена отговорност.

Поверявайки се на своята Висша сила, ние НЕ й прехвърляме своите отговорности.
Вярно е, че можем да изберем да не бъдем отговорни за себе си, но така само ще направим себе си нещастни, защото в миналото постъпвахме така и това ни водеше до нови и нови отчаяние и депресия.

Много от нас бяха хранили илюзията, че ще имат свободата да превърнат предишните си модели на мислене и живот в по-различни. Но научихме, че ни трябват коренно нови модели, които да въведем в действие, както и че сме отговорни за това.

Можем да избираме дали да се възползваме от предоставяните ни възможности за по-добър живот. Ние избираме, затова сме и отговорни за себе си.

Като новодошли в своята Общност, ние бяхме объркани, затова приветствахме и търсехме подкрепата. Нашите спонсори, наставници, приятелите с по-голям опит са тези, които да ни дават препоръки, а когато поискаме - и съвети съобразно техния опит. Но от нас зависи да изберем да се вслушваме или не в техните думи - ние поемаме тази отговорност.

Въпреки, че ние винаги ще бъдем зависими от Бог за нашата сила, Той е винаги до нас, ако и когато Го помолим за тази сила и ако и когато вършим необходимата работа, за да я получим. Ние сме отговорни за това.

Днес, и всеки ден, трябва да помним, че нашата Висша сила ни е оставила свободната воля да поемаме, или да отхвърляме отговорностите си. Но и да помним, че животът ни става по-добър, когато се научим да действаме отговорно.


Съобщението поправено от hope - Сряда, 11-06-2014, 12:04 PM
 
hope Дата: Четвъртък, 12-06-2014, 12:44 PM |Съобщение 116
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Когато разхлабим хватката си върху миналото, ставаме свободни да достигнем бъдещето.- Ann D. Clark

През всеки ден от живота ние мислим за някаква ситуация, която ни се иска да бяхме посрещнали и изживели по различен начин. Може би сме напуснали лекомислено работата си, и сега тя ни липсва; може би сме наказали излишно детето си, защото е било недисциплинирано, или сме реагирали по груб начин на приятел. Нашата Четвърта стъпка, с която си правим морална инвентаризация, навярно изобилства с много неща, за които сега съжаляваме, но уви- миналото си е отишло. Ние не можем да се върнем на работа, не можем да  отменим наказанието, или грубото си държане. Въпреки това, можем да  направим така, че нашата Десета стъпка, по която работим всяка вечер, да не е изпълнена с подобни съжаления;те постепенно да намаляват.

Възстановяването ни дава втори шанс за живот. Нека не губим този дар, като се хващаме затова, което не можем да променяме. Ние всички знаем какво не ни харесва в нашето поведение в миналото. Това е всичко, което трябва да запомним, когато решим как да се държим в настоящето. Ние няма да се срамуваме в бъдеще, ако поемем отговорността за нашето настояще.

Днес е едно ново начало. Каквото и да се е случило в миналото ми, то не бива да контролира това, което правя днес. Днес е ден, в който мога да променя себе си.
 
hope Дата: Петък, 13-06-2014, 12:07 PM |Съобщение 117
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
През очите на другите

 В определен момент в нашето възстановяване, стигаме до осъзнаването,че начина, по който виждаме себе си, не е непременно начина, по който го правят и другите. Ние вероятно не сме нито толкова лоши, толкова добри, толкова красиви, или грозни, за каквито се смятаме, но сме прекалено близо до себе си, за да го знаем със сигурност. Това е нещо,което нашите приятели в програмата правят: те са достатъчно загрижени и споделятс нас това, което виждат, когато погледнат към нас. Те ни казват  добритенеща, които ние може да незнаем за себе си; те ни казват и недобрите неща, които ние може дане сме успели да видим.

Възможно е да реагираме защитно срещу подобна помощ.  Когато някой посочи наш недостатък,първата ни реакция може да бъде защита.В някои случаитова може да е справедлив начин. Въпреки това, дори злонамерените забележки за нашите предполагаеми недостатъци могат да хвърлят светлина върху някои аспектина нашето възстановяване. Трябва да помним, че не можем да виждаме всичко за себе си. Какъвто и да бъде чуждият поглед, той е винаги полезен, идва при нас по някаква причина, затова можемда  отстъпим, за да го приемем.

Когато търсим и искаме една по-широка визияза нашия живот, можем да я имаме,като виждаме себе си чрез очите на другите.Ако наистина искаме да бъдем свободни, ще виждаме добрия поглед на другите.

Искам да видя себе си такъв, какъвто наистина съм. Затоваще се вслушвам в това, което другите казват за мен, и ще гледам на себе си през техните очи.
 
hope Дата: Петък, 13-06-2014, 12:07 PM |Съобщение 118
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
През очите на другите

В определен момент в нашето възстановяване, стигаме до осъзнаването,че начина, по който виждаме себе си, не е непременно начина, по който го правят и другите. Ние вероятно не сме нито толкова лоши, толкова добри, толкова красиви, или грозни, за каквито се смятаме, но сме прекалено близо до себе си, за да го знаем със сигурност. Това е нещо, което нашите приятели в програмата правят: те са достатъчно загрижени и споделятс нас това, което виждат, когато погледнат към нас. Те ни казват  добрите неща, които ние може да незнаем за себе си; те ни казват и не добрите неща, които ние може да не сме успели да видим.
 
Възможно е да реагираме защитно срещу подобна помощ.  Когато някой посочи наш недостатък, първата ни реакция може да бъде защита. В някои случаи това може да е справедлив начин. Въпреки това, дори злонамерените забележки за нашите предполагаеми недостатъци могат да хвърлят светлина върху някои аспекти на нашето възстановяване. Трябва да помним, че не можем да виждаме всичко за себе си. Какъвто и да бъде чуждият поглед, той е винаги полезен, идва при нас по някаква причина, затова можем да  отстъпим, за да го приемем.

Когато търсим и искаме една по-широка визия за нашия живот, можем да я имаме, като виждаме себе си чрез очите на другите. Ако наистина искаме да бъдем свободни, ще виждаме добрия поглед на другите.

Искам да видя себе си такъв, какъвто наистина съм. Затова ще се вслушвам в това, което другите казват за мен, и ще гледам на себе си през техните очи.
 
hope Дата: Събота, 14-06-2014, 11:19 AM |Съобщение 119
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Успехът се измерва по изминатото до него  - MavisGallant 

Ние се движим от един опит към друг, от едно предизвикателство към друго, от една връзка към друга. Нашата способност да се справяме все по-уверено с обстоятелствата, е дар на Програмата, който ни съпровожда през целия и всеки ден. Дар, който ни се дава безвъзмездно, и за който смирено изразяваме благодарността си. Щастието е с нас, когато сме благодарни.

 Ние не стоим на едно място. Без значение, че животът ни може да изглежда без особени  събития, непрекъснато пътуваме към нашата съдба, с всички трепети и сълзи, радости и скърби, които допринасят  зауспеха на нашето пътуване.С всеки трезв и чист ден, с всяка стъпка, постигаме следващ и следващ успех.

 Можем да разберем успеха си, като се вгледаме какви бяхме вчера, през миналата седмица или дори миналата година. Какви бяха тогава нашитепроблеми? Може  дори да не си ги спомняме. Ние поставихме разстояние между тях и нас. Те са преодолени по някакъв начин. Ние успяхме да се освободим от тях.Успяхме да се движимотвъд тях. Колко далеч сме стигнали! И ние ще запазим правото си да пътуваме напред. Докато разчитаме на програмата, можем да сме сигурни в успеха.

 Моля се да мога да направя това,което трябва да направя днес. Моля се да приемам даровете на програмата..
 
hope Дата: Неделя, 15-06-2014, 9:42 AM |Съобщение 120
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Аз не вярвам в предсказанията за бъдещето. -- Casey Stengel

С ускоряването на темповете на промяната ни, бъдещето вече не ни изглежда
такова, каквото го виждахме преди. Всъщност, от един момент нататък, никой не
може да бъде сигурен в нищо. Вашата работа, вашият брак, и взаимоотношенията ви
с вашите деца – нито едно от тях не може да бъде абсолютно същото през
следващата година, следващия месец, или дори следващата седмица.

Как може да оцелее човек при този променящ се пейзаж? На първо място, като е
гъвкав и адаптивен - готов да промени курса си във всеки един момент. Бъдете
готови да понасяте удари, да се освободите от неща към които сте се привързали
в миналото, от стари нагласи, от настоящи очаквания.

Второ, практикувайте да живеете „за днес”, за настоящия момент. Осъзнайте, че
единственото нещо, на което наистина можем да повлияем, е как да се чувстваме в
този миг. Чрез фокусиране върху настоящия момент можем да продължим да живеем в
душевен мир и радост - без значение на промяната във външните обстоятелства.

И накрая, преосмислянето и премахването на стари ценности отваря пътя за нови
възможности. Човешкото съзнание се движи към все по-високи нива на съзнание. Когато
сме в синхрон с процеса на промяна,  пътуването ни става много по-лесно!
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz