Себеприемане - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Себеприемане (Липсата на себеприемане е проблем за много възстановяващи се)
Себеприемане
July Дата: Сряда, 26-10-2011, 10:24 PM |Съобщение 1
С опит
Група: Администратор
Постове: 328
Статус: Извън линия
Долният текст е нещо което, отдавна се мота из компютъра ми smile Помогнало ми е. Може да помогне и на някой друг.
Липсата на себеприемане е проблем за много възстановяващи се алкохолици. Този скрит дефект е труден за идентифициране и често остава неразпознат. Много от нас вярваха, че употребата на алкохол беше единственият ни проблем, отричайки факта, че животът ни беше станал неуправляем. Дори и след като спрем да пием, това отричане продължава да ни измъчва. Много от проблемите, които преживяваме в непрекъснатото възстановяване произлизат от неспособността ни да се приемем на едно по-дълбоко ниво. Ние може дори да не осъзнаваме, че това е изворът на нашите проблеми, защото той често се проявява по различни начини. Ние може да открием, че ставаме раздразнителни, недоволни, депресирани, объркани или склонни да съдим другите. Ние може да открием, че се опитваме да променим външните фактори в желанието си да успокоим вътрешните си терзания. В такива ситуации, нашият опит показва, че трябва да се вгледаме в себе си, за да открием извора на нашето недоволство. Много често, ние откриваме, че се осъждаме прекалено строго, затъвайки в себененавист и себеотхвърляне.
Преди да дойдем в АА, повечето от нас прекараха живота си в себеотхвърляне. Ние се мразехме и се опитвахме по всякакъв начин да станем някой друг. Ние искахме да бъдем който и да е, само не и този, който бяхме. Неспособни да приемем себе си, ние се опитвахме да спечелим приемането на другите. Ние искахме други хора да ни дадат любовта и приемането, които не можехме да си дадем сами, но нашата любов и приятелство винаги бяха условни. Ние бихме направили всичко за всеки, само за да спечелим неговото одобрение и приемане, а след това се обиждахме на онзи, който не реагира по начина, по който ние искахме.
И тъй като не можехме да приемем себе си, ние очаквахме да бъдем отхвърлени и от другите. Ние не бихме позволили на никого да се доближи до нас, поради страха, че ако наистина ни опознаеше, той също щеше да ни намрази. За да се предпазим от тази уязвимост, ние отхвърляхме другите, преди те да имат шанса да ни отхвърлят.
 
July Дата: Сряда, 26-10-2011, 10:25 PM |Съобщение 2
С опит
Група: Администратор
Постове: 328
Статус: Извън линия
Дванадесетте стъпки са решението

Днес, първата стъпка към себеприемането, е приемането на нашата зависимост. Ние трябва да приемем своята болест и всички проблеми, които тя ни донесе, за да можем да се приемем като човешки същества.
Следващото нещо, което ще ни помогне за себеприемането, е вярата в Сила по-могъща от нас самите, която може да ни върне здравия разум. Не е нужно да вярваме в нечия концепция за Висшата Сила, а имаме нужда да вярваме в концепцията, която работи за нас. Духовното разбиране на себеприемането е осъзнаването, че е нормално да изпитваме болка, да правим грешки и че не сме съвършени.
Най-ефективният начин за постигане на себеприемане е прилагането на Дванадесетте стъпки за възстановяване. Сега, след като повярвахме в Сила, по-могъща от нас самите, ние можем да разчитаме на Нейната сила, за да ни дари със смелост честно да изследваме своите недостатъци и своите ценни качества. Въпреки, че понякога това е болезнено и може да изглежда, че няма да доведе до себеприемане, необходимо е да осъзнаем своите чувства. Ние имаме желание да изградим здрава основа за възстановяване и затова е нужно да изследваме своите постъпки и мотиви и да започнем да променяме онези неща, които са неприемливи.
Нашите недостатъци са част от нас и те ще бъдат отстранени само, когато прилагаме в живота програмата на АА. Качествата ни са дар от нашата Висша Сила и като се учим да ги оползотворяваме, нашето себеприемане нараства и животът ни се подобрява.
Понякога ние изпадаме в мелодрамата да желаем да бъдем онова, което си мислим, че трябва да бъдем. Може да се чувстваме съкрушени от своето самосъжаление и гордост, но чрез подновяване на вярата ни във Висшата Сила, ние придобиваме надежда, смелост и сила да се развиваме.
Себеприемането прави възможен баланса в нашето възстановяване. Ние повече не трябва да търсим одобрението на другите, защото сме удовлетворени от това да бъдем самите себе си. Ние сме свободни с благодарност да изтъкнем своите положителни качества, смирено да се отдръпнем от своите недостатъци и да станем най-добрите възстановяващи се алкохолици, които можем да бъдем. За да приемем себе си е необходимо да осъзнаем, че сме такива, каквито сме, че не сме перфектни, но можем да се усъвършенстваме.
Ние помним, че имаме болест и че е нужно дълго време, за да постигнем себеприемане на едно по-дълбоко ниво. Без значение колко лош е станал животът ни, ние винаги сме приемани в Общността на Анонимни Алкохолици.
Приемането ни такива, каквито сме, разрешава проблема с желанието ни да станем съвършени. Когато приемаме себе си, ние вероятно за първи път можем да приемем безусловно и другите в своя живот. Нашите приятелства се задълбочават и ние изживяваме топлотата и грижата, които са резултат от възстановяването, споделяно между нас и от новия ни начин на живот.
 
smiley Дата: Петък, 28-10-2011, 6:35 AM |Съобщение 3
От скоро
Група: Потребител
Постове: 11
Статус: Извън линия
Извинявам се, че се включвам в темата, но "Себеприемане" спада към одобрената и официална литература на Общността Анонимни Наркозависими, на която съм член. Това е наша брошура. Оригиналния й текст може да бъде видян на сайта на NA:

http://www.na.org/admin....119.pdf

както и на сайта на АН - България:

http://na-bg.com/%D0%9B%....TkROLQx
http://www.na.org/admin....119.pdf

Има я преведна, макар и в не окончателния й вид на:

http://www.arka-bg-4a.hit.bg/09.04.html
smile
 
July Дата: Петък, 28-10-2011, 12:42 PM |Съобщение 4
С опит
Група: Администратор
Постове: 328
Статус: Извън линия
Е надявам се, че нашите приятели от АН няма да ни се расърдят.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Себеприемане (Липсата на себеприемане е проблем за много възстановяващи се)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz