24 часа на ден м. ФЕВРУАРИ - Форум на АА в България
24 часа на ден м. ФЕВРУАРИ
| |
detenazaleza |
Дата: Сряда, 01-02-2012, 7:20 AM |Съобщение 1 |
С опит
Група: Потребител
Постове: 327
Статус: Извън линия
| 01 февруари
Мисъл Разчитахме на пиенето за много неща. Разчитахме на пиенето да ни помага да се радваме. То ни правше радостни. Премахваше срамежливостта и ни помагаше да си изкараме добре. Ако имахме зъбобол или дори махмурлук, ние се чувствахме по-добре след няколко чаши. Разчитахме на пиенето да ни помогне на мисленето ни. Ако бяхме минали през тежък ден на работа или ако се бяхме скарали с нашите любими, или пък всичко беше против нас, ние се чувствахме по-добре под влиянието на алкохола. За нас, алкохолиците, се получи така, че разчитахме на алкохола за почти всичко.
Медитация Вярвам, че пълното предаване на моя живот в ръцете на Бог е основата на смирението. Бог ни е подготвил подслон. Няма да гледам на обещанията само като на възможност за след смъртта. Няма да гледам на живота като на нещо, с което трябва да се преборя, за да получа награда в следващия живот. Вярвам, че Божието царство е с нас и мога да се радвам на вечния живот тук и сега.
Молитва Моля се, да мога да опитам да изпълня Божията воля. Моля се, това разбиране, усещане и представа да бъдат с мен и да изградя вечен живот тук и сега
|
|
| |
detenazaleza |
Дата: Четвъртък, 02-02-2012, 8:47 AM |Съобщение 2 |
С опит
| 02 февруари
Мисъл Докато се развивахме като алкохолици, лошите ефекти на алкохола надделяваха над добрите. Но най-странно беше, че без значение какво ни причинява пиенето – загуба на здраве, на дом, на пари, ние се прилепвахме към него и зависехме от него. Нашата зависимост от пиенето се превърна в мания. В АА открихме нов поглед към живота. Научихме се да променим алкохолното си мислене в трезво мислене. И открихме, че не можем да разчитаме повече на пиенето за нищо. Можем вместо това да разчитаме на Сила, по-висша от нас. Напълно ли предадох зависимостта си от пиенето?
Медитация Ще се опитвам да държа живота си спокоен и тих. Това е великата ми задача – да намеря покой и да постигна смирение. Не трябва да подслонявам тревожни мисли. Без значение какви страхове, тревоги и гневове имам, трябва да мисля конструктивно, докато не дойде спокойствието. Само когато съм спокоен мога да бъда проводник на Божия дух.
Молитва Моля се да мога да градя вместо да руша. Моля се да мога да създавам, вместо да разрушавам.
|
|
| |
detenazaleza |
Дата: Петък, 03-02-2012, 9:05 AM |Съобщение 3 |
С опит
| 03 февруари
Мисъл Алкохолиците носят ужасен товар със себе си. Какъв товар от лъжи е върху на раменете ти! Пиенето прави лъжци от всички нас, алкохолиците. За да получим алкохола, които искаме, ние трябва да лъжем през цялото време. Трябва да лъжем за това къде сме били и какво сме правили. Когато лъжеш си само наполовина жив, заради страха да не бъдеш разкрит. Когато дойде в АА и стана честен със себе си и с другите хора, ужасният товар на лъжите ти падна от раменете.
Отървах ли се от товара на лъжите?
Медитация Вярвам, че в духовния свят, както и в материалния свят, няма празно място. Когато страховете, тревогите и гнева се оттеглят от живота ми, духовното заема мястото им. Спокойствието идва след бурята. Когато се освободя от страховете, омразата и егоизма, Божията любов, мир и покой могат да дойдат.
Молитва Моля се да мога да се отърва от всички страхове и гневове, така че покоят и смирението да заемат тяхното място. Моля се да изчистя живота си от злото, така че доброто да може да дойде.
|
|
| |
detenazaleza |
Дата: Неделя, 05-02-2012, 9:29 PM |Съобщение 4 |
С опит
| 04 февруари
Мисъл Какво бреме от махмурлук влачехте на раменете си! През какви ужасни физически наказания преминахме всички! Пулсиращо главоболие и подскачащи нерви, треперене и паника, студена и гореща пот! Когато дойдохме в АА и спряхме да пием, това ужасно време от махмурлук се свлече от раменете ни. Какво бреме на покаяние влачехме на раменете си! Ужасно умствено наказание, през което всички сме преминали. Срам от нещата, които сме казали или извършили. Срах да погледнем хората, защото предполагахме какво си мислят за нас. Какво ужасно барабанене в мозъка ни! Когато дойдохме в АА, този ужасяващ товар на покаяние падна от раменете ни.
Отървах ли се от бремето на махмурлука и разкаянието?
Медитация Когато търсиш да следваш пътя на духа, често това означава пълно преобръщане на начина, по който си възприемал света преди. Но този път на преобръщане води до щастие и покой. Дали целите и амбициите, към които обикновено се стреми човек, водят до покой? Дали наградите на света носят топлина и щастие? Или се превръщат на прах?
Молитва Моля се да мога да не бъда изтощен, разочарован или объркан. Моля се да мога да не залагам на пътя на света, а да се доверя на пътя на духа.Smiley
|
|
| |
detenazaleza |
Дата: Неделя, 05-02-2012, 9:30 PM |Съобщение 5 |
С опит
| 05 февруари
Мисъл Какво бреме на пилеене на пари се стовари върху раменете ни! Казват, че членовете на АА са платили най-високата встъпителна вноска за членство в света, защото са пропилели толкова много пари за пиене. Никога няма да успеем да установим колко всъщност сме пропилели. Не пилеехме само собствените си пари, но и средствата, които можехме да отделим за семействата си. Когато дойдохме в АА този ужасен товар от пилеенето на пари се смъкна от раменете ни. Когато дойдохме в АА, получихме чудесното усещане за избавление и свобода.
Мога ли да отхвърля товара и да погледна света отново?
Медитация Вярвам, че бъдещето е в ръцете на Бог. Той знае по-добре от мен какво е бъдещо ми. Не съм оставен на милостта на съдбата и не се налага да се боря с живота. Воден съм по определен начин – стига да се опитвам да построя живота си отново. Аз съм строител, а Бог е архитект. От мен зависи да построя най-доброто – под Неговото ръководство.
Молитва Моля се да мога да разчитам на Бог, тъй като той планира живота ми. Моля се да мога да живея, вярвайки, че Бог иска от мен да живея.
|
|
| |
detenazaleza |
Дата: Понеделник, 06-02-2012, 9:37 AM |Съобщение 6 |
С опит
| 06 февруари
Мисъл Пиенето прерязва пътя към Бог. Без значение къде си роден, без значение каква религия изповядваш, без значение дали казваш, че вярваш в Бог, без значение дали си построил стена между теб и Бог чрез пиенето си. Ти знаеш, че не живееш по начина, по който Бог иска. И като резултат получаваш ужасни угризения. Когато дойде в АА , започна да поправяш отношенията с хората и с Бог. Трезвият живот е щастлив живот, защото като се откажем от пиенето, ние се отърваваме от угризенията и самотата.
Имам ли истинско братство с другите хора и с Бог?
Медитация Вярвам, че всички жертви и страдания са ценни за мен. Когато ме боли, се доверявам. Мога ли да се доверя на Бог, без значение как се чувствам? Мога ли да кажа: „Да бъде волята ти!”, без значение колко съм съкрушен? Ако мога, то вярата ми е истинска и действаща. Тя работи и в добри, и в лоши времена. Святата воля работи по начин, който е отвъд ограничения ми разум, но аз мога да се доверя.
Молитва Моля се за мога да приема страданието си. Моля се да мога да приема болката и съкрушението като част от Божия план за моето духовно израстване.
|
|
| |
detenazaleza |
Дата: Сряда, 08-02-2012, 11:42 AM |Съобщение 7 |
С опит
| 07 февруари
Мисъл Когато мислехме да изпием едно, ние всъщност мислехме за радостта от пиенето, за удоволствието, за бягството от досадата, за чувството на значимост, за компанията на другите пиещи. Не мислехме за разочарованието, махмурлука, угризението, загубата на пари, срещата ни със следващия ден. С други думи – когато мислехме за пиене – преценявахме само активите, не и пасивите. Какво всъщност притежаваше пиенето, което не открихме в AА? Вярвам ли, че пасивите от пиенето надхвърлят активите?
Медитация Ще започвам нов живот всеки ден. Ще оставя старите грешки зад гърба си и ще започвам наново всеки ден. Бог винаги ми предлага ново начало. Няма да бъда обременен или пък нервен. Ако Божията прошка беше само за праведните и безгрешните, то щеше ли да има нужда от нея? Вярвам, че Бог ни прощава за всички грешки, ако честно се опитаме да живеем по начина, по който Той иска от нас да живеем. Бог ни прощава много и ние трябва да сме благодарни.
Молитва Моля се да мога да не се смазвам от безпокойство, страх и егоизъм. Моля се да мога да бъда радостен, благодарен и със смирено сърце.
|
|
| |
detenazaleza |
Дата: Сряда, 08-02-2012, 11:43 AM |Съобщение 8 |
С опит
| 08 февруари
Мисъл Политахме след първите няколко чаши, преди да оглупеем от алкохола. За известно време светът изглеждаше по-светъл. Но какво да кажем за приземяването, ужасната депресия, която идваше на следващата сутрин? В АА полетяхме истински – без фалшиво чувство за радост, а с истинско усещане за задоволство от самите нас, за самоуважение и приятелство към света. Преди ние получавахме някакво удоволствие от пиенето. За известно време мислехме, че сме щастливи. Но това беше една илюзия. Махмурлукът на следващия ден беше противоположен на удоволствието.
Получавам ли истинско удоволствие, смирение и покой в АА?
Медитация Ще практикувам любовта, защото липсата на любов прегражда пътя ми. Ще се опитам да видя доброто във всички хора – в тези, които харесвам и в тези, които ме разяждат. Всички те са деца на Бог. Ще се опитам да им дам любов – иначе как мога да се подслоня в присъствието на Божия дух? Ще се опитам да разбирам хората, защото колкото повече любов давам, толкова повече получавам.
Молитва Моля се да мога да направя всичко, за да обичам другите, въпреки техните безбройни грешки. Моля се да мога да обичам, защото така ще бъда обичан.
|
|
| |
detenazaleza |
Дата: Четвъртък, 09-02-2012, 11:10 AM |Съобщение 9 |
С опит
| 09 февруари
Мисъл Ето ги отговорите на въпроса как да живеем без пиене и да бъдем щастливи: „Нещата, които поставяме на мястото на пиенето са повече от заместители. Едното е братството Анонимни алкохолици. Това е място, на което се чувстваш освободен от грижите, бремето, безпокойството. Въображението ти ще бъде „уволнено". Животът най-после ще означава нещо. Най-ценните години са пред теб. Между другите членове на АА ще откриеш приятели за цял живот. Ще се свържеш с тях в нови, прекрасни отношения."
Означава ли живота нещо за мен сега?
Медитация Искаш ли пълноценното удовлетворение, което ще откриеш в служенето на Бог и на света? Не е лесно да служиш едновременно на Бог и на света. Трудно е да изискваш награда и за двете. Но ако работиш за Бог, получиш възнаграждение и в света. Но трябва да бъдеш подготвен и понякога да се отдръпнеш от света. Не може винаги да се обръщаш към света и да очакваш всички подаръци, които животът предлага. Ако се опитваш искрено да служиш на Бог, ще имаш все по-велики и по-големи подаръци от света.
Молитва Моля се да мога да не очаквам прекалено много от света. Моля се да мога да съм доволен от наградите, които идват от службата на Бог.
|
|
| |
detenazaleza |
Дата: Петък, 10-02-2012, 9:50 AM |Съобщение 10 |
С опит
| 10 февруари
Мисъл В миналото се държахме за пиенето, независимо от бедите, които си навличахме. Достатъчно глупави бяхме да вярваме, че пиенето все още може да е забавно, въпреки всичко случило се с нас. Когато дойдохме в АА, открихме много хора като нас самите, имали и забавно пиене, които признаваха, че пиенето им носи само беди. И щом разбрахме какво се случва с много други хора освен нас, осъзнахме, че в края на краищата че пиенето ни е било забавление само в началото.
Признах ли, че пиенето спря да бъде забавление и се превърна в беда?
Медитация Линията на живота, линията на спасението, е линия от душата към Бог. В единия край на линията е нашата вяра, а в другия край е Божията сила. Тя може да е твърда линия и никоя душа не може да се преобърне, стига да се свърже с Бог. Ще се доверя на тази линия на живота и никога няма да се страхувам. Бог ще ме спаси от грешките, грижите и бедите в живота ми. Ще се обърна към бог за помощ и ще му се доверя, когато съм емоционално разстроен.
Молитва Моля се липсата на доверие или пък страховете да не ме направят невярващ. Моля се да мога да се държа здраво за линията на вярата.
|
|
| |
detenazaleza |
Дата: Неделя, 12-02-2012, 9:18 PM |Съобщение 11 |
С опит
| 11 февруари
Мисъл Откакто разбрах, че съм алкохолик и никога повече няма да намеря радост в пиенето; откакто проумях, че пиенето ще ми носи винаги и само беди, нещо ми подсказа, че единственият начин, с който разполагам, е живот в трезвост. Но научих и друго в АА, най-важното, което научих – че мога да помоля Висша Сила да ме пази от пиенето; че мога да работя според духовните принципи на вселената; че Бог може да ми помогне да живея трезвен, полезен и щастлив живот. И повече не ме е грижа за факта, че не мога да пия с радост.
Проумях ли, че сега съм по-щастлив?
Медитация Както дървото, и аз трябва да се отърва от сухите клони, за да мога да дам плодове. Мисля за променените хора като за дървета с отсечени стари клони, изчистени и подрязани. Но през мрака сякаш старите клони падат безшумно и тайно, растат нови, докато слънцето не изгрее в новия живот. Има нови листа, нови цветове, нови плодове, много по-хубави, защото всичко старо е изрязано. Аз съм в ръцете на майстора – градинар, който не прави грешки в подрязването.
Молитва Моля се да мога да отрежа старите клони от живота си. Моля се да мога да не се противя на подрязването, тъй като то ще ми помогне да отгледам плодовете си по-късно.
|
|
| |
detenazaleza |
Дата: Неделя, 12-02-2012, 9:19 PM |Съобщение 12 |
С опит
| 12 февруари
Мисъл Ако искаме да останем трезви, трябва да научим да искаме нещо повечее - нещо друго, освен пиенето. Когато за пръв път дойдохме в АА, не можехме да си представим, че ще искаме нещо повече толкова много, освен пиене. Така че трябваше да спрем да пием с вяра, че някой ден ще поискаме нещо повече от пиене. Но след като останахме в АА проумяхме, че трезвият живот може да бъде радостен. Научихме колко е хубаво да се разбираме със семействата си, колко хубаво е да си вършим работата, независимо дали в къщи или навън, колко хубаво е да помагаме на другите.
Открих ли, че когато съм трезвен всичко върви добре?
Медитация Може би няма нищо по-трудно в живота от чакането. А Бог иска от мен да чакам. Всяко движение е по-лесно от чакането, но все пак трябва да чакам, докато Бог не ми покаже волята си. Толкова много хора се затрупаха с работа и затрупаха духовния си живот с прекалена действеност. Ако чакам търпеливо, ако се подготвям непрекъснато, някой ден ще бъда на мястото, където трябва да бъда. А много мъка и действеност няма да ме доведат до края на пътешествието толкова скоро.
Молитва Моля се да мога да чакам търпеливо. Моля се да мога да се доверя на Бог да ме подготви за по-добър живот.
|
|
| |
detenazaleza |
Дата: Понеделник, 13-02-2012, 10:16 AM |Съобщение 13 |
С опит
| 13 февруари
Мисъл Като се върнем назад към бедите, които имахме когато пиехме – затворите, болниците - се чудим как бихме могли да искаме такъв начин на живот. Като погледнем зад гърба си сега виждаме пиянския си живот такъв, какъвто е бил в действителност и се радваме, че не сме в него. Така само след няколко месеца в АА откриваме, че можем честно да кажем – искаме нещо повече от пиенето. Научихме от опит, че трезвият живот е щастлив живот, че не бихме се върнали обратно към старите пиянски дни за нищо на света.
Искам ли да задържа трезвостта си повече, отколкото искам да се напия?
Медитация Моят духовен живот зависи от вътрешното ми съзнание за Бог. Трябва да бъда воден във всичките си дела от съзнанието за Бог и трябва да му се доверявам за всичко. Няма да се страхувам, защото щастливото бъдеще е пред мен, стига да пазя моето съзнание за Бог. Когато във всяко нещо, във всяка случка и във всеки план имам съзнание за Бог, без значение какво става, аз съм в безопасност в Божиите ръце.
Молитва Моля се да мога винаги да имам съзнание за Бог. Моля се за един нов, по-добър живот чрез съзнанието за Бог
|
|
| |
detenazaleza |
Дата: Сряда, 15-02-2012, 8:35 AM |Съобщение 14 |
С опит
| 14 февруари
Мисъл Понякога не може да спрем да мислим – защо да не можем да пием отново? Знаем, че всички сме алкохолици, но защо трябва да вървим по този път? Отговорът е, че във времето на нашето пиене, ние прескочихме границата. Ние минахме през таи граница и сме в състояние, в което не можем да понесем никакъв алкохол. След тази граница, ако пием само една чаша, рано или късно ще свършим пияни. Когато мисля за пиене сега, мисля ли си, че някога алкохолът ще може да ми понесе?
Медитация В надпревара целта се вижда и следва чрез сърцето, нервите, мускулите, смелостта - и те са опънати до предел. Така е с нас – в целта да живеем духовен живот. Нуждаем се от финално усилие. Тъжни рекорди са поставяни от хора, които бягат добре, със смелост и сърцатост, докато видя целта - и тогава идва слабостта, самодоволството ги тегли назад. Никога няма да разберат колко близо са били до целта и до победата.
Молитва Моля се да мога да действам докато не достигна целта. Моля се да мога да не се предавам на финалната права.
|
|
| |
detenazaleza |
Дата: Сряда, 15-02-2012, 8:36 AM |Съобщение 15 |
С опит
| 15 февруари
Мисъл Ние, алкохолиците, знаем, че първата чаша води до неизбежен резултат, но не можем да стоим далеч от пиенето. Нашата сила на волята се е изпарила. Ние станахме безпомощни и безнадеждни пред силата на алкохола. Не е втората чаша, нито десетата чаша – не те водят до бедите. А точно тази - първата чаша. Ще взема ли пак първата чаша отново?
Медитация Трябва да прекарвам време с Бог всеки ден. Постепенно ще се преобразя умствено и духовно. Не е само молитвата, а усещането на Божието присъствие. Укрепваща и лечебна сила, която не мога да разбера, защото е отвъд човешкото разбиране – но пък мога да я изпробвам. Нещастният, болен свят може да бъде изцерен, ако всяка душа търси вдъхновение, за да живее правилно. Моето най-велико духовно израстване идва през времето, прекарано с Бог.
Молитва Моля се да мога да прекарвам с вяра времето си в уединение с Бог. Моля се да мога да израствам духовно всеки ден.
|
|
| |
|
Боже,
дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим
и мъдростта да разбираме разликата.
|
Site created in uCoz |
|