горделивост - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
 • Page 1 of 1
 • 1
Forum moderator: elica  
горделивост
July Дата: Неделя, 21-06-2015, 9:47 PM |Съобщение 1
С опит
Група: Администратор
Постове: 328
Статус: Извън линия
Какво представлява горделивостта?
 
Горделивостта е усещане  за вътрешно превъзходство над другите , или принизяване на себе си. Това е резултат от неразбирането на собственото  място във Вселената, на своето предназначение в живота и липсата  на осъзнаване на истинската цел и смисъл на живота. На практика се получава така, че всичката енергия на горделивия човек отива в пряко или косвено доказване на своята правота, в борба с обкръжаващия свят.
 
July Дата: Неделя, 21-06-2015, 9:48 PM |Съобщение 2
С опит
Група: Администратор
Постове: 328
Статус: Извън линия
 • Чрез чувството за собствена правота, непогрешимост и неправотата на другите.
 • Чрез чувството на жалост към себе си, чувството на саморефлексия, а понякога и самобичуване. Чувството за собствената важност е скрита жалост към себе си, тъй като човек се чувства нещастен. Затваря се в себе си и не пуска жизнената енергия да влезе в неговия живот. Ако го позволи –той ще трябва да   промени представите си за света, а така не му се иска да направи това.
 • Чрез снизходителност и високомерно отношение. Тези хора имат желание светът да е разделен от йерархия и те да се отнасят неуважително към хората, които са поставени по-ниско в тази йерархия. Снизходителността прави човека малък и непотребен. Но на него му се струва, че е велик.
 • Чрез покровителствено отношение към някого. Помагайки на някого, горделивите хора очакват благодарност и признание за цял живот.
 • Унижение на себе си и другите :’аз съм най-лошия и най-грешния. ..няма по-ужасен човек от мен. За нищо не ставам…’ Такъв човек е готов да пълзи на колене пред висшестоящите.
 • Чрез чувство на собствена важност – ‘без мен светът няма да съществува..’Възниква желание  да се държи всичко под контрол, да се спасява света и хората от техните проблеми.
 • Чрез много сериозно отношение към себе си. Горделивият човек мисли, че е много важен и това му дава повод да е раздразнителен по всякакъв повод, а даже и без повод. Такъв човек при критична ситуация или конфликт може да стане и да си отиде, мислейки,че по този начин проявява сила.
 • Чрез преувеличена заетост със собствената персона – човек започва да се съсредоточава върху това, което другите мислят или говорят за него. Стреми се със всички сили да привлече вниманието на другите.
 • Чрез самохвалство
 • Чрез отказване на помощ – Горделивият човек не позволява на другите да му помагат.
 • Чрез желанието да се издигне, да получи слава, почит  и уважение.
 • Чрез мислите, че неговата работа е най-важна и най-необходима. ‘Върша работата си по-добре от другите, едва ли някой ще я свърши по-добре от мен.’ ‘Трудя се повече от другите’ Такова отношение поражда напрежение.
 •  
  July Дата: Неделя, 21-06-2015, 9:49 PM |Съобщение 3
  С опит
  Група: Администратор
  Постове: 328
  Статус: Извън линия
 • Чрез съперничество – стремеж да нарани съперника, за му причини неприятности или да го постави в неизгодно положение.
 • Чрез желанието да спори и да доказва своята правота. Горделивият човек не иска да приема чужда гледна точка, не може да прави компромиси. Често в спора повишава глас. Иска винаги неговата дума да е последна, не разбирайки, че истината не се ражда в спора. Там, където е истината- няма спор, защото всички разбират това.
 • Чрез стремеж да бъде съдник. На горделивия човек му се иска да осъжда хората за техните действия, постъпки и грешки. Такъв човек търси недостатъци в хората и мислено ги наказва. В разсъжденията му често присъстват ненавист, раздразнение, гняв. Понякога иска да отмъсти или да учи другите.
 • Чрез използване на думи, чието значение другите на разбират.
 • Чрез нежелание да споделя своите знания.
 • Чрез обидчивост. Чрез нежелание да прощава и да благодари. Това произтича от нежеланието да поеме отговорност за собствения си живот и от неразбирането на факта, че вселената винаги и навсякъде се грижи за нас. С благодарност и смирение трябва да приемаме всичко, което се случва с нас в този живот. Светът е справедлив и ако не вярваме в това, значи не разбираме истинската си същност.
 • Чрез нечестност към себе си и другите. Чрез лъжа.Чрез даване на обещания и тяхното неизпълнение.
 • Чрез сарказъм – желание със злоба да се надсмее над някого, да го уязви, обиди с грубост или забележка.
 • Чрез нетърпеливост – това е изтънчена форма на горделивост-скрит егоизъм. ‘Аз толкова много направих, дадох, а нищо не получих насреща. Светът е несправедлив…’
 • Чрез нежелание да признае, че е горделив и има духовни проблеми. Това означава, че чувството за собствена важност е прекомерно развито.
 •  
  July Дата: Неделя, 21-06-2015, 9:50 PM |Съобщение 4
  С опит
  Група: Администратор
  Постове: 328
  Статус: Извън линия
  Как да се избавим от горделивостта?
  С молитва и:

  1/ Изведнъж – това е пътят на отшелниците, които напълно се отричат от света,  подлагайки се на лишения.
  2/ Постепенно - това е пътят на трансформиране на лъжливото его в истинско. На основата на лъжливото его възникват т.нар негативни или разрушителни емоции: обида, злоба, завист, страх, недоволство, гняв, презрение, жалост. ...Егоистът не може да се примири ,че нещо е против неговите желания. Той се стреми да постави себе си, своя разум и мисли над Вселената, над Бог, над нещо или някого в този свят. Горделивият човек не иска по никакъв начин да приеме травмиращите събития в своя живот, т.е тези ситуации, които не отговарят на неговите очаквания.
   
  July Дата: Неделя, 21-06-2015, 9:50 PM |Съобщение 5
  С опит
  Група: Администратор
  Постове: 328
  Статус: Извън линия
  Какво да направим?
  -          Да осъзнаем своята истинска същност и същността на обкръжаващия свят и да живеем според тях. Тоест да живеем в съгласие със себе си и обкръжаващия свят, като изпълняваме главната задача на всеки човек- да носи светлина и радост на този свят!
  -          Да развиваме следните качества:
  СМИРЕНИЕ –С любов и благодарност да приемем себе си като частица от Бога. Без претенции и обиди да приемаме  всичко, което ни се случва в живота. Всичко, което получаваме в този живот сме го заслужили. Създали сме го със своите мисли и постъпки. Можем да прекратим нещастията, които ни се случват като поемем отговорността за живота си и се обърнем към енергиите на Висшата сила. Вселената се грижи за нас винаги и навсякъде. Всичко в живота ни е насочено към изпълнението на една от главните ни задачи –да усъвършенстваме разума си.
  БЛАГОДАРНОСТ – Да благодарим за всичко в живота си- за прекарания ден, за утрешния ден, за уроците, които са ни пратени. Да сме готови да приемем всичко с благодарност. Да благодарим и за неприятните моменти, чрез които се учим.
  ОТГОВОРНОСТ – Това качество на характера е главно условие за прехода от стария модел на мислене към нов  - от позицията на жертва към позицията на стопанин на собствения си живот. Отговорността включва в себе си и смирение, и приемане, и готовност за работа със себе си, за да променим мисленето и поведението си.
  Отговорният човек не обвинява другите за своите проблеми. Той търси причината в себе си, осъзнавайки, че той сам ги е създал със своите мисли и постъпки. Отговорният човек не натрупва отрицателни разрушителни емоции като страх, обида и злоба. Всички тези емоции са плод на горделивостта.
  ТРУДОЛЮБИЕ – Моята работа трябва да съответства на моята същност. Това, с което се занимавам трябва да спомага за моя духовен ръст и правилно развитие. Работата трябва да спомага за добруването на моя род и да ми носи средства , за да живея.
  БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ –
  Отдавайки благо на другите, получаваме това, което ни е нужно.
  ВЯРА- В каквото вярваме, към него се стремим. Всеки се стреми към нещо, всеки иска да е щастлив. Само разбирането за щастие у всеки е различно.
  ЛЮБОВ Безусловната любов е готовността да приемем   изпитанията без претенции, а с благодарност.
   
  hope Дата: Понеделник, 22-06-2015, 9:43 AM |Съобщение 6
  С опит
  Група: Потребител
  Постове: 1647
  Статус: Извън линия
  Страхотен материал, July ! Много, много ми е полезен, а и интересен. Благодаря ти! smile
   
  Коцето! Дата: Петък, 03-03-2017, 5:58 PM |Съобщение 7
  Група: Гост

  Високомерният човек нежелае да има нищо по голямо от него. Иска да е над всичко. Това му отнема всичката енергия в безсмислена борба със заобикалящият го свят. Високомерния човек всъщност е изключително раним и уязвим. Най лекия Божии полъх го сразява. Жалко създание, повярвало в своето измамно величие, лишено от насладата Живот!!
   
  • Page 1 of 1
  • 1
  Search:

  Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
  смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
  Site created in uCoz