Семинар по служене промяна - София - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: elica  
Семинар по служене промяна - София
puvpav Дата: Петък, 16-03-2012, 11:59 AM |Съобщение 1
С опит
Група: Потребител
Постове: 57
Статус: Извън линия
Първи семинар на Анонимни Алкохолици в София- 7-ми и 8-ми април 2012г.

посветен на ІІ и ІІІ завет на АА-
Единство и Служене
„Да работим заедно за да предаваме посланието”

Служенето е един от трите завета, които Бил, Боб и ветераните оставиха на общността. Бил У. сам обяснява, че служенето е основата на АА. В последната реч на Боб той казва, че програмата на АА може да бъде обяснена в две думи – любов и служене. Група без служене е всичко друго, но не и група на АА. Това може да е група приятели, група за дискусии или каквото и да било друго, но без служене липсва истинския живот, дълбокото значение е по подразбиране и израстването не съществува, без да се изпълнява целта на общността. Без служене няма предаване на посланието, а без предаване на посланието то е загубено – просто се превръща в хубави, но празни думи и теми. Без действие ентусиазмът и жизнеността, които идват от смисъла му, в крайна сметка ще се загубят.
Програма на семинара:

Събота, 7-ми април

9:00-9:30 –Откриване
9:30-10:45 – Работа по тема
10:45-11:00 – Кафе пауза
11:00 -12:45 – Работа по тема
12:24 -14:00 – Обяд /общ за всички участници/
14:00-15:45 – Работа по тема
15:45-16:00 – Кафе пауза
16:00 -17:45 – Работа по тема
17:45 -18:00 – Кафе пауза
18:00 - 19:45 – Работа по тема
19:45 - 21:00 – Вечеря / обща за всички участници/

Неделя, 8-ми април:

09.00 -10.00 – Неформална сбирка
10.00 – 10.15 - Кафе пауза
10.15 – 11.15 – Заключителна обща дискусия
11.15 – 11.30 – Кафе пауза
11.30 -12.30 / 13.00/– Продължение на Заключителната дискусия
13.00 14.30 –обяд /общ за всички участници/

Присъстващите ще имат възможност да бъдат част от работни групи, оформени според броя на учасниците. На всяка маса да има хора от различни групи.

/ Могат да се правят предложения за общата вечеря и обеди. /

Предложения за теми:
Знаем ли 12-те стъпки? Прилагаме ли ги, така че да можем да ги предадем достоверно?
Знаем ли 12-те традиции? Дискутираме ли ги и практикуваме ли ги в нашия групов живот? Предаваме ли ги на новодошлите?
Четем ли традициите /в пълната форма/ в групите? Колко пъти годишно?
Имаме ли редовни работни сбирки?
Разбираме ли какво е групово съзнание? И че има разлика между групово съзнание и резултат от обикновено гласуване? /втора традиция/
Способни ли сме да разберем как да приложим традициите в действие? В нашия живот? В живота на общността?
Разбираме ли, че без традициите ние няма как да предадем посланието на АА?
Как разбираме първа традиция? И важността на единството за личното възстановяване.
Защо липсват хора, които имат желание да служат?
Привлекателно ли е нашето възстановяване? Можем ли да покажем 12-стъпкова радост от живота на новодошлия?
Имаме ли политика на връзки с обществеността?
Как предаваме третия завет на новодошлия в глупата?
Правим ли редовни групови инвентаризации? Дискутираме ли редовно в групата какво правим като група, за да практикуваме пета традиция?
Колко често правим лична инвентаризация?
Поставяме ли ударение в нашата група на нуждата и важността от спонсорство?
Имам ли спонсор? Използвам ли го? Как? И за какво?
Дискутираме ли често нуждата и важността от представители в Дженеръл Сървиз /Общностно служене/?
Има ли едиство в АА в България? Какво правя аз за да има единство българското АА?
Има ли моята група лидер, има ли ротация на лидери в моята група ?
Каква е разликата между лидерството в АА и управлението ?

Молим ви, за да заявите участие, пишете на нашият организатор на: snezana2004@abv.bg
до 30.03.2012г.
Надяваме се да се видим с много от вас!
 
puvpav Дата: Четвъртък, 12-04-2012, 10:22 AM |Съобщение 2
С опит
Група: Потребител
Постове: 57
Статус: Извън линия
Опит, сила и надежда

Здравейте, Аз съм Ния и съм алкохоличка!
Всеки знае, че в братството на Анонимните Алкохолици така започваме споделянето на опит, сила и надежда да разрешим общия си проблем и да помогнем на други да се възстановят от алкохолизма.
В АА разбрах, че аз съм зависима - от хора, вещи, факти и събития; че усилието да не употребявам алкохол не ме прави трезва; че да споделям личен опит е различно от навика ми да се оплаквам; че да ходя редовно на сбирки не ми дава самочувствие на възстановяваща се; че усърдието ми повече да слушам и по-малко да говоря, да чета на глас и да рецитирам наизуст цели глави от АА литературата не ми връщат изгубените авторитет и самоуважение.
Разбрах обаче и защо това чувство за непотребност парализира действията и отношенията ми с хората както в АА, така и извън братството. Разбрах защо все искам да избягам и да се скрия.
Кога го разбрах? Днес.
На 7 и 8 април 2012 г. в София се проведе Първи семинар по служене в АА. Включих се в семинара само за да подкрепя своята наставничка. На 8 април 2012 г. тя отпразнува 19 години трезвост. Силното й желание в България да се случи работен семинар по единство и служене сериозно заплашваха моята апатия.
Идеен спонсор на семинара беше АА ветеран от Испания, който на 9 април 2012 г. прави 22 години от началото на своето възстановяване . Всяка среща с този човек ме изпълва със смирение и мъдрост. Като всеки уважаващ себе си алкохолик той успя да ме изманипулира да поема отговорност, която мога, но не искам да нося: да стана председател на семинара. Аз, която от две години бягам от всякаква възможност да поема отговорност за когото и да било. Всички възможни "НЕ"-та се надигнаха в мен. Моят страх срещу страха на другите. Казах си "Да става каквото ще!" и пуснах контрола.
За участие в семинара в София пристигнаха хора от Варна, Добрич и Стара Загора. Най-младият участник беше 20-годишната съзависима Й., дъщеря на наш събрат, най-възрастният - 80-годишната леля В., която винаги идваше с придружител поради проблеми с краката, зрението и слуха. Защо те идваха с такова желание, а аз със страх? Така разбрах как работи Първият завет на АА - ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ. Желанието да се възстановиш е по-силно от страха, че няма да получиш одобрение или ще бъдеш отхвърлен.
Много от нас в АА сме перфекционисти, сравняваме се с другите, стараем се да сме по-добри от тях и сме силно чувствителни на критики. Всичко това предизвиква поведение на разделение на околните на ваши и наши. В по-големите градове, където има необходимост и възможност за възникване на повече АА групи това разделение е възможно да прерастне в прикрита вражда между групите. Колкото и да е прикрита, възникне ли, тази вражда бързо се усеща от новодошлите защото обикновено в началото сме объркани, раними и уплашени.
Поради, това че отскоро съм член на АА посещавам всички възможни сбирки в София - Анонимни Алкохолици, Анонимни Наркозависими, Анонимни Хазартнозависими. През февруари посетих и сбирки на двете варненски АА групи, редовно слушам он-лайн сбирките на Стара Загора. Нямам домашна група, а личните ми проблеми извън АА също нагнетяват разрушителното ми поведение на разединител.
Този път нямах избор. Изправих се пред всички участници в семинара, казах на глас колко много се притеснявам защото съм несигурна и помолих за подкрепа. И хората ми отвърнаха - обединиха се. Така разбрах как работи Втория завет на АА - ЕДИНСТВО: Няма възстановяване без единство - желанието да се спасиш те кара да приемаш дори тези, които са различни и те плашат.
 
puvpav Дата: Четвъртък, 12-04-2012, 10:22 AM |Съобщение 3
С опит
Група: Потребител
Постове: 57
Статус: Извън линия
Условно се разделихме в две работни групи като във всяка имаше хора членове на различни групи.
Двете групи работиха с различно темпо, с различен подход, но изводът е един: На този етап работата на Анонимни Алкохолици в България не е ефективна по отношение на Традиция Пета: "Всяка група има една единствена цел - да предава посланието си на алкохолиците, които все още страдат". Ето и препъни камъчетата които открихме:
 Необходимост от по-задълбочена работа по традициите. Новодошлите не познават традициите защото се набляга на работата по стъпките;
 Необходимост от изработване на стратегия за връзки с обществеността с цел адекватно представяне на Общността на АА в медиите;
 Необходимост от разработване на регламент и синхронизиране в действията на групите със здравните заведения с цел по-ефективно предаване на посланието;
 Необходимост от укрепване на единството и взаимодействието между групите. С цел избягване на критиките да има дискусии за преодоляване на различията;
 Необходимост от осъзнаване на служенето като залог за възстановяването. Хората имат желание да служат, но не знаят как;
 Необходимост от редовна морална инвентаризация в групите (10 стъпка за групата или т.нар. работни сбирки) с цел по-ефективно предаване на посланието, изглаждане на противоречията и единство в самата група и изчистване на груповото съзнание.

Няма да крия колко съм объркана, защото ми трябва време да осъзная своето участие в този семинар. Но явно се беше случило нещо, както за мен така и за околните. Почувствах че нещо се връща, нещо което съм изхвърлила заедно с последните празни бирени бутилки в контейнера за стъкло. Много е малко и е чупливо, но ми носи удовлетвореност и благодарност към хората в АА. Така разбрах как работи Третия завет на АА - СЛУЖЕНЕ: Няма възстановяване без служене. Служене беше, че този семинар се случи, служене беше заедно да преодолеем своите страховете и предразсъдъци, служене беше да си благодарим за това, че ни има.
С едва покълнала любов споделям мъничко надежда. Ния

София, 9 април 2012 г.

 
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz