Не мога да си позволя това - Page 4 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Не мога да си позволя това
Не мога да си позволя това
elica Дата: Сряда, 19-02-2014, 10:51 AM |Съобщение 46
С опит
Група: Модератор
Постове: 184
Статус: Извън линия
Здравей Ачо! И добре дошъл тук. Имам едно предложение - да се регистрираш тук. Така бихме могли да си разменяме и лични съобщения.

Поздравявам те за куража да пишеш тук. И да потърсиш помощ. Това е много голяма крачка за хора като нас.
Аз се крих години наред. Беше ме срам да потърся помощ. Мислех си, че мога да се справя сама. Не успях.
Всичко, което описваш се случи и на мен - пиенето от обяд, после от сутринта (болестта прогресира), белите петна, вината, лъжите... Сутрините ми бяха ужасни, не исках денят да започва, исках да ме няма. Отричах до последно, че съм алкохолик и че не мога да контролирам пиенето си. А в същото време правих компромиси с всичко заради алкохола - семейство, приятели, работа. Той се превърна в най-важното нещо в живота ми. Докато не дойде момента, в който не можех да живея както с алкохол, така и без него. Исках да спра да пия, но не можех. Тогава дойде паниката и ужаса. Защото не знаех какво да правя оттам нататък. Бях в тотална безизходица. И тогава се предадох - казах си, да алкохолът е по-силен от мен. Тогава потърсих помощ. Точно както ти правиш това сега. Един приятел от АА ме заведе на моята първа сбирка. Аз бях супер притеснена. Но там видях хора като мен. Те ми казаха, че единственото условие да ходя на група е моето желание да спра да пия. Нищо друго. Не ме съдиха, не ме обвиняваха, приеха ме и ми казаха, че никога повече няма да бъда сама. Освен, ако самата аз не го пожелая. Разказаха ми своите истории, в които аз се познах. И тъй като те бяха трезви и видимо доволни от живота, а от разказите им видях, че преди нещата при тях са били като при мен, аз избрах да остана с тях. Те очевидно знаеха начин да живеят добре без да пият. И да удължават трезвото си време ден след ден. Обясниха ми достъпно механизмите на болестта алкохолизъм. Дотогава аз си мислех, че ми липсва воля и за това не мога да спра да пия. Моите нови приятели ми казаха, че това е болест. И както всяка друга болест не може да се излекува със силата на волята. Но че е възможно възстановяване чрез една проста програма - 12 стъпки на Анонимните алкохолици. И аз им се доверих. Оттогава (2009г.) съм в АА. Днес си мисля, че това е най-доброто, което съм направила за себе си.
Ако в града, където живееш има групи на АА би могъл да идеш на сбирка. Ако се притесняваш, както беше с мен в началото, можеш да се свържеш с човек от АА по телефона на съответната група. Да си направите среща предварително, за да се поотпуснеш. Това действа.

В линка по-долу са адресите и телефоните на групите в БГ :
http://www.aa-bg.info/index/grupi_na_aa_v_blgarija/0-6
И пиши тук, споделяй, задавай въпроси. Това също помага. АА е общество за взаимопомощ - споделяме опит сила и надежда. smile
Стискам ти палци!
 
angelll Дата: Сряда, 19-02-2014, 12:08 PM |Съобщение 47
От скоро
Група: Потребител
Постове: 1
Статус: Извън линия
Вече се регистрирах. Благодаря за подкрепата. Все още се чувствам странно като си помисля да отида на среща на АА. Проблемът е, че явно алкохолът се оказва доста коварен по отношение на паметта - 4 дни вече съм не съм пил и някак целия страх, който изпитвах до вчера почти се изпари. Сега в главата ми се въртят разни мисли като тази, че нямам "чак такъв" проблем с алкохола и на фона на "истинските" алкохолици аз съм просто един пияница, който обича бирата и разпуска с нея. Мисля си също как и с какви очи да отида при хора, които имат по-сериозни проблеми от моите - знам, че не е така и изобщо е тъпо да се сравнявам и да степенувам, обаче си го мисля. И спомените ми за това какво съм изживял се подменят с нови - "Какво толкова съм направил, е, малко съм се изложил, ама те приятелите си ме познават. Аз без бира изобщо не мога да съм такъв един весел, да общувам свободно.". Освен това си мисля, че видиш ли, ако не пия един месец ще си докажа, че всичко е ОК. А това е и невъзможно, защото при първото по-сериозно изкушение ще пия. Едва ли не смятам, че трябва физически да се съсипя и да имам ясно изразена абстиненция, за да си кажа - да, трябва да направя нещо. Ужасно много се дразня на този механизъм, защото на рационално равнище осъзнавам, че без помощ дори и да не стигна дъното, съвсем ще подменя личността си и няма да мога да съм "себе си", или това което възприемам за такова, без алкохол.  Предполагам, че все пак скоро ще опитам да посетя сбирка.
 
July Дата: Събота, 22-02-2014, 5:42 PM |Съобщение 48
С опит
Група: Администратор
Постове: 328
Статус: Извън линия
Здравей angelll.
Честита регистрация.
разбираемо е притеснението ти за посещение на сбирка. Както  всяко ново нещо-плаши неизвестното. Единственото за което мога да ти гарантирам е, че няма да бъдеш изяден  wink Няма данни алкохолизма и канибализма да са взаимносвързани. Шегувам се. Разбира се.
Извън шегата. Аз също смятах, че моят алкохолизъм е "по-лек"и , че имам време още да си пия. За това ходих да проверя. Оказа се, че нямам време. Разбрах го по трудният начин, след поредния челен сблъсък със смъртта. Така стигнах дъното си. Искрено се надявам някой да е по-мъдър от мен.  Защо не, този някой да си ти.
Виж какво предлага нашата книга Анонимни Алкохолици:

" Ако някой се съмнява дали е навлязъл в тази опасна зона, нека опита да откаже алкохола за една година. Ако е истински алкохолик и заболяването е в доста напреднала фаза, няма почти никакви изгледи за успех....
Някой ще се напият още на другия ден след като са взели това решение, а повечето ще го направят след няколко седмици"


пиши как си. Ще видим какво можем да направим. Заедно е по- лесно.
 
Гост Дата: Петък, 14-03-2014, 9:11 PM |Съобщение 49
Група: Гост





Здравейте,имам проблем с преглъщането след спирането на алкохол и обложен език! Как да се справя с това,пиех повече от литър на ден,сега само около двеста милитра вечер.Какво да предприема?
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Не мога да си позволя това
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz