Дар за Днес - Page 109 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Сряда, 12-01-2022, 9:21 AM |Съобщение 1621
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Единственият Бог, който съществува, е Богът на Бог.
~Sister Perpetua

Понякога, в стремежа си към духовно израстване и по-близка връзка с Бог, какъвто Го разбираме, забравяме, че всяка концепция, образ или вяра, които имаме за Бог, са непълни. Колкото и велик да е умът, който умее да съзерцава Бог, образът наистина е смътен. Една свещичка за молеца, който е привлечен от нея, за него може да е най-ярката светлина във Вселената, но е слаба имитация на Слънцето.

Нашието търсене на Бог, на стрмежа ни към Бог никога не бива да бъдат завършени; никога не бива да спират. Не в смисъл да сме разочаровани или да отричаме спокойствието в търсенето си, а в смисъл да разбираме, че нашият Бог е толкова велик, че сигурността и радостта, които можем да намерим в търсенето Му, нямат край. Не защото ние сме толкова малки, а защото Бог е толкова велик.

На сбирка мъж сподели, че е прочел, че светлината на звездите, която виждаме в нощното небе, е на разстояние от 400 000 светлинни години от нас. „Цялото това разстояние“, каза той, „е като топче за игра в ръката на Бог. И така, кой съм аз, че да мисля, че мога да разбера едно толкова велико Същество като Него?“

Чрез постоянен и съзнателен контакт, Бог по моето разбиране ми се разкрива по-ясно с всеки ден от живота ми.


Съобщението поправено от hope - Сряда, 12-01-2022, 1:53 PM
 
hope Дата: Четвъртък, 13-01-2022, 1:24 PM |Съобщение 1622
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Ако не се нуждаете от нищо, то вие не сте живи.
~Henry Cloud

Да бъдеш човек означава да имаш много различни нужди. Защо тогава се вкопчваме в идеята, че сме напълно самодостатъчни, че нямаме нужда от нищо и от никого? Защо третираме нашите нужди – физически, емоционални, духовни, интелектуални – като обикновени неприятности, които трябва да бъдат премахнати възможно най-бързо? Защо продължаваме да отблъскваме нуждите си до степен, в която да се разболеем?

С течение на времето ще намерим отговорите на тези въпроси - чрез програмата ни за възстановяване, която замества уязвимостта с нежност; самоненавистта – с любов към себе си; страха - с вяра. След като се освободим от заблудата, че всички наши нужди могат да бъдат задоволени с помощта на зависимостта, започваме да откриваме кои сме и от какво наистина се нуждаем. Постепенно ще се освободим от страха, че нуждите ни няма да бъдат задоволени, особено когато се обръщаме към други хора. С търпение и реалистично отношение ще oпознаем спокойствието и душевния покой от удовлетворяването на нашите нужди. 

Живея в настоящето, обръщайки внимание на нуждите си точно в този момент – Тук и Сега - и давам всичко от себе си, за да ги удовлетворя.
 
hope Дата: Петък, 14-01-2022, 9:38 AM |Съобщение 1623
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Точно както намерихме убежище в това да бъдем специални, ние можем да се научим да намираме убежище в това да бъдем обикновени, да сме отговорни, да не сме център на Вселената.
~Wayne Muller

В нашето зависимо съзнание бяхме склонни да се чувстваме специални. Чувствахме се грандиозни заради способността си да поправяме другите или за силата си да вървим на ръба на опасността без да се нараним. Мислехме, че можем да се справим с неща, с които повечето хора не могат. Някои от нас се чувстваха зле и се срамува, самуваха се повече от всички останали. Мислехме, че възстановяването може да е добро за другите, но то не беше това, от което се нуждаехме ние, или пък нямаше да работи за нас.

Истинското самочувствие не се основава на това да се чувствате специални или по-добри от другите. Важен компонент на истинската самооценка е самоуважаващото се смирение. Всички сме много повече сходни, отколкото различни и сме свързани помежду си с основните неща като живот и смърт, болка и радост, необходимостта да даваме и получаваме любов. Когато се сприятеляваме с други и наистина им позволяваме да ни опознаят, ние усещаме нашата обща човечност и силното чувство на себеприемане и самоуважение. 

Днес ще обърна внимание върху връзката си с всички останали - хората, които харесвам и тези, които не харесвам; хората, които познавам, и хората, които са ми непознати.
 
hope Дата: Събота, 15-01-2022, 11:23 AM |Съобщение 1624
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Най-голямата мистерия на живота е, че удовлетворение получават и изпитват не тези, които вземат и изискват, а тези, които дават и се жертват. 
~Nikolai Berdyaev

Колко различен би бил този свят, ако знаехме, че търсенето на слава и богатство, както и стремежът към печалба ще ни донесе само раздор и нещастие… Започвайки от детството, всички ние получаваме като урок напътствието, че целта на живота е получаването: че за бъдем щастливи, трябва да имаме притежания и престиж, удовлетворение от всичко и всички…. 
Това постоянно се подчертава и сега от различни форми на реклама за бизнес и развлечения.

Но Бог има различно послание:
Помагайте си един на друг!

От нашата програма ние научаваме, че щастието идва от даването – независимо дали е време, внимание, някаква грижа, разговор – макар и кратък, наша дарба, или нещо друго. Опитът ни посочва, че да дадем това, което имаме, за да помогнем на някой друг, вместо да го запазим за себе си, ни прави много по-щастливи.
 
Днес ще наблегна на това да давам.
 
hope Дата: Неделя, 16-01-2022, 12:17 PM |Съобщение 1625
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Размишление за деня:

Ако човек, страдащ от злоупотреба с психоактивни вещества или зависимост от тях иска да живее пълноценен живот, възстановявайки се, силата, която притежава веществото, трябва да бъде заменена с нещо друго – с някаква положителна сила, но по-силна от веществото. Или поне да притежава същата сила.
Важното е да не заменяме един негатив с друг негатив. 

Ето защо в програмите по Дванадесетте стъпки ние казваме на новодошлия агностик: Ако не можеш да повярваш в Бог, намери онази положителна сила, която е толкова голяма, колкото и силата на твоята болест, и й дай силата и зависимостта, които си дал на своето пристрастяване. В нашата Програма агностикът е свободен да намери своята Висша сила и може да използва принципите на програмата и терапията на сбирките, и така да подпомогне за възстановяването на живота си. 
Давам ли всичко от себе си, за да работя с новодошлите? 

Днес се моля:
Моля се Силата на програмата да направи своите чудеса. Ако новодошлите са обезпокоени от някаква религиозност в програмата, се моля да ги приветствам според техните собствени духовни убеждения. Моля се да призная, че всички ние сме духовни същества.

Днес ще помня:
Всеки има своята духовност.
 
hope Дата: Понеделник, 17-01-2022, 9:55 AM |Съобщение 1626
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Истинското име на вечността е „днес“.
~Philo

Днес е единственият фокус за нашето възстановяване. Когато гледаме в бъдещето, ние се тревожим. “Ами ако се подхлъзна, когато изкушенията в бъдеще нарастнат? Ами ако се изгубя и объркам, и отново изпадна и се върна обратно в своята зависимост?”

Единствената и истинска истина е как живеем днес. Слънцето ще изгрее и утре и ние ще изживеем новия ден, както живеем този ден, в настоящия момент, оставайки верни на себе си, на своето възстановяване.
Утрешните проблеми са само в нашето въображение.
Какво ще правим днес? – Това е важното.
Вечността е извън времето. Извън нас. А Днес е в нашите ръце – Тук и Сега.

Днес ще си напомням какво трябва и мога да направя за непосредствения си момент. За Днес.


Съобщението поправено от hope - Понеделник, 17-01-2022, 10:05 AM
 
hope Дата: Вторник, 18-01-2022, 9:42 AM |Съобщение 1627
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Имам мечта!
~Martin Luther King Jr.

По време на нашата активна зависимост може би сме мечтали за радост и смях със семейството си - но само за да открием сълзи и гняв. Може би сме мечтали за уважение в работата си - но да бъдем уволнени. 
Постепенно започнахме да усещаме нашите мечти като бреме. Бяхме загубили каквато и да било надежда.

С възстановяването надеждата започва да се връща. Започваме отново да се доверяваме на себе си. Отново започваме да вярваме на другите. Започваме да се доверяваме на нашата Висша сила. С течение на времето дори отново се осмеляваме да мечтаем. В нашите мечти ние обичаме хората. Вече имаме какво да предложим на другите. Не сме предишните изплашени души. Това е знак, че надеждата се завръща. И ние отново заобичваме света, нашата Висша сила и самите себе си.

Молитвата ми за деня:
Висша сила, благодаря Ти, че ми върна бъдещето! Благодаря Ти, че ми върна мечтите!

Действието ми за деня:
Днес ще разкажа мечтите си на приятел. Бъдещите ми мечти включват ли подобряване на самия мен с помощта на програмата?
 
hope Дата: Сряда, 19-01-2022, 9:55 AM |Съобщение 1628
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Размишление за деня:

Когато човек, който се съмнява, опитва процеса на молитвата, е важно да се сумират резултатите, които идват от него - отговорите на молтвите му. Постоянството при практикуването на молитва със сигурнст ни носи повече спокойствие, повече толерантност, по-малко страх и по-малко гняв. Молитвата ни помага да придобием тиха смелост – от тази, която няма нищо общо с напрежението. Чрез молитвата можем да започнем да гледаме на „провала“ и „успеха“ като на такива, каквито са те в действителност. Проблемите и бедствията ще придобият значението на наши наставления, а не разруха. Ще се чувстваме по-свободни и по-разумни. 
Започнаха ли да ми се случват чудесни и необясними неща в новия ми живот ?

Днес се моля:
Чрез молитва и общуване с моята Висша сила се моля да започна да виждам как живота ми се подрежда. 
Нека стана по-малко напрегнат, по-здрав, по-отворен, по-смел, по-любящ, по-малко объркан от проблемите си, да нямам предишния страх от отхвърляне и загуба, да не се страхувам да живея. 
Моля се да знам, че моята Висша сила иска всички тези хубави неща за мен и нека бъде Нейната волята за мене!. 

Днес ще помня:
Да бъда тих и да познавам Висшата си сила.
 
hope Дата: Четвъртък, 20-01-2022, 10:42 AM |Съобщение 1629
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Няма нищо постоянно, освен промяната.
 ~Heraclitus

Повечето от нас не обичат много промяната. Да станем трезви - това е като да влезем в бурната река от промени, която ще ни отведе до нови места в живота ни. Ние усещаме това. Учим се да му се доверяваме все повече, с всеки ден. Но въпреки че животът продължава да става по-добър, ние все още пазим в себе си част от този страх - какво ще се случи, ако продължим да работим по програмата си за възстановяване и какво ще стане, ако животът продължава да се променя за нас.

Може би, получавайки нова добра работа, се страхуваме, че ще я изгубим. Може би,  създавайки си нови приятелства, се страхуваме, че другите ще разберат колко “глупави” сме всъщност. Може би, когато нашите деца отново ни говорят и искат да имат по-добри отношения, ние се страхуваме от отговорността.

Знаете ли какво? Всичко ще бъде наред. Нормално е да се случват хубави неща. Нормално е да се доверим на себе си и да се справим с поета отговорност. Никой не знае как да направи живота си перфектен – ето защо се нуждаем от нашата Висша сила, която да ни води. 

Молитва за деня:
Висша сила, помогни ми да се вслушвам в указанията ти днес - докато преминавам през новия си ден в трезвост. Заедно можем да се справим с всякакви изненади и промени, които може да ми донесе денят.

Действие за деня:
Днес ще опиша три начина, по които ме възпира страхът от промяна и ще говоря с моя спонсор за тези неща. Какво трябва да направя, за да съм готов за тези промени?
 
hope Дата: Петък, 21-01-2022, 12:13 PM |Съобщение 1630
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Мога да се справя с това, което знам. Плаши ме това, което не знам.
~Frances Newton

От време на време ни застига страхът от неизвестното, често наричан „свободно плаваща тревожност“. Но това не е нужно. Програмата ни предлага сила винаги, когато имаме нужда от нея, а вярата смалява всеки страх. Казват, че страхът не може да съществува там, където има вяра. 

Имаме много дни, когато се чувстваме силни, във връзка с нашата Висша сила, способни сме да посрещнем всички ситуации. В тези дни ние рядко осъзнаваме как ни води вярата. 
Но часовете на страх, които изпитваме през други дни, ни карат да осъзнаем липсата на вяра. Има просто решение: можем да се свържем с приятел. Можем да отделим малко време, да обърнем внимание на неговите нужди, и връзката ни с Бог ще бъде установена.

Преместването на фокуса ни от егоцентричните ни страхове към нуждите на друг човек ни предлага перспектива за собствения ни живот. Освен това ни предлага шанс да оставим Бог да работи чрез нас. Нашата собствена вяра укрепва всеки път, когато предлагаме услугите си на Бог и на приятел в нужда. Това, което може да ни плаши, изглежда много по-маловажно, когато сме по-близо до хората в живота си.

Когато докосвам някой друг, в замяна ме докосва Бог.
 
hope Дата: Неделя, 23-01-2022, 9:03 AM |Съобщение 1631
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Вие трябва да сте промяната, която искате да видите в света.
~Mahatma Gandhi

Има много грешни, неправилни неща не само в нас, но изобщо в света – достаъчно е да проверите някои от рекламите, които заливат медиите. Старият ни начин да се справяме и с нашите, и със световните проблеми беше да се „разправяме“ с тях - или да ги игнорираме, или да ги рационализираме, или пък да ги притъпяваме с алкохол и обезболяващи, променящи съзнанието вещества.
 
Сега имаме нов начин, с който да променим света. Като променяме себе си. Като ден след ден се държим като грижовните и отговорни хора, които искаме да бъдем. И като прилагаме принципите и предложенията на програмата от 12 Стъпки в живота си.

Сега ние сме по-добри и отзивчиви. Ние сме по-честни. Ние отстояваме себе си и другите, които се нуждаят от нашата помощ. 
Какво би станало, ако целият свят започне да работи по Стъпките? Какъв прекрасен свят би бил той!

Молитвата ми за деня:
Висша сила, моля Те днес да работиш чрез мен. Помогни ми да превърна света в едно малко по-добро място.

Действието ми за деня:
Днес ще опиша поне едно нещо, което ме притеснява. Как използването на идеите на програмата може да помогне за решаването на този мой проблем? 
И нека не забравям, че програмата ни казва да работим единствено над собственото си поведение.
 
hope Дата: Понеделник, 24-01-2022, 11:07 AM |Съобщение 1632
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Не е лесно да се научиш да постигнеш трезвост, ако няма кой да ти покаже как.
~Janusz Korczak

Какви щастливци сме заради тези, които са минали през програмата преди нас! Те са работили усилено, за да намерят трезвостта и да я превърнат в програма, до която могат да се докоснат милиони. Те са разработили Дванадесетте стъпки и Дванадесетте традиции, за да имаме ръководства как да постигнем тезвост и как да развием живот, в който да развием достойнство и уважение.

Трябва също да разберем, че носим отговорност - да помогнем на тези, които тепърва трябва да се научат да живеят новия живот. Най-вече със своя опит.
Ние сме отговорни да служим и да достигаме до все още страдащите зависими около нас. Ние ще научим тези, които срещнем, да живеят, а те ще учат други.
Това е нашият път. Ние трябва да бъдем един до друг и до тези, които ще ни последват.
Предаваме посланието, за да можем да го запазим и да му позволим да влезе по-надълбоко в сърцата и душите ни.

Молитва за деня:
Висша сила, помогни ми да прегърна отговорностите си за все още страдащите. Помогни ми да използвам енергията си, за да служа.

Действие за деня:
Днес ще се свържа с най-новите членове на моята група. Ще им се обадя да видя как са и дали искат да излязат на кафе с мен. Аз черпя!


Съобщението поправено от hope - Понеделник, 24-01-2022, 11:12 AM
 
hope Дата: Вторник, 25-01-2022, 9:41 AM |Съобщение 1633
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Бях кух и празен като пространствата между звездите…
~Raymond Chandler

С напредването на болестта ни ние ставахме празни и кухи…
Ние, хората, се нуждаем от реални връзки с други хора, с нашата Висша сила, с нашите ценности и самите нас. 
Нашата болест ни накара да предадем всички тези връзки; да им изменим. Пиенето ни даваше илюзията за връзка, докато бяхме в транс. Когато трансът свършеше, се появяваше празнотата, и ние се страхуваме и бягаме обратно към бутилката. 
Крайният резултат от зависимостта ни беше пълна самота, пълна празнота. Тя отблъскваше нещата, които хранят сърцата и душите ни.

Възстановяването изисква да отворим сърцата и душите си, за да се изпълним отново. Но за да направим това, трябва да се изправим пред празнотата на нашата зависимост и след това да помолим за помощ. Трябва да помолим другите и нашата Висша сила да ни помогнат и да ни научат как да бъдем хора вместо предишните пияници. 

Молитвата ми за днес:
Висша сила, помогни ми – чрез Програмата - да бъда отворен за уроците, предложенията и даровете на възстановяването. Моля Те да ме изпълниш с присъствието си.

Днешното ми действие:
Днес ще направя списък с начините, по които моето пиене изпразни сърцето и душата ми. Ще споделя списъка си с моя спонсор или друг възстановяващ се приятел.
 
hope Дата: Сряда, 26-01-2022, 10:06 AM |Съобщение 1634
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Бъди, който си.

Във възстановяването се учим на ново поведение. Нарича се „Бъди, който си“.

За някои от нас това може да е плашещо. Какво би се случило, ако почувстваме това, което чувстваме; ако кажем това, което искаме; ако станем твърди в нашите убеждения и оценим това, от което се нуждаем? Какво би се случило, ако се откажем от нашия „камуфлаж за адаптация“? Какво би се случило, ако притежаваме силата си да бъдем себе си?

Дали хората ще ни харесват? Дали ще си отидат? Ще се ядосат ли?

Идва момент, в който ставаме готови да поемем този риск. За да продължим да растем и да живеем със себе си, осъзнаваме, че трябва да си дадем свобода. Време е да спрем да си позволяваме да бъдем толкова контролирани от другите и техните очаквания, и да бъдем верни на себе си - независимо от реакцията на другите.

Не след дълго започваме да разбираме: Някои хора може да си отидат, но това е защото връзката с тях така или иначе би приключила. Някои хора остават, и ни обичат и уважават повече, защото приемат и оценяват риска ни да бъдем такива, каквито сме. Започваме да постигаме близост и взаимоотношения, които работят.

Откриваме, че тези които сме, винаги е било достатъчно добро. А то е този, който сме предназначени да бъдем.

Днес ще поема риска, но и свободата да бъда себе си.
 
hope Дата: Четвъртък, 27-01-2022, 10:53 AM |Съобщение 1635
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
И не забравяйте да приемате странници и непознати: защото по този начин някои приемат ангели, макар и да не го подозират.
-Hebrews 13:2

Възстановяването е нещо много хуманно. Може би едно от най-хуманните неща и в живота, и в заобикалящия ни свят.
Независимо колко ниско е паднал човек, без значение колко лоши са били житейските му избори или колко много грозни неща е направил заради своята зависимост, той заслужава нашето елементарно човешко уважение. 
Всички ние сме създадени по образа на Бог. Във всеки един от нас има нещо от Бог. 

Когато ходим на нашите сбирки, ние се срещаме с най-различни хора.
С някои от тях намираме повече общо, отколкото с други. С някои от тях ще се почувстваме по-близки, отколкото с други. 
Но всички ние сме създания на Вселената и всички сме еднакво обичани от Бог. Може да се отнасяме критично към поведението на някого, но в крайна сметка ние сме призовани да уважаваме всички - като хора, търсещи своя Път през живота.

Днес ще приема любовта на Бог и ще си обещая да проявявам уважение към всеки, когото срещна.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz