Моля за помощ! Не мога да спра! - Page 2 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Моля за помощ! Не мога да спра!
Моля за помощ! Не мога да спра!
July Дата: Вторник, 14-02-2017, 9:23 PM |Съобщение 16
С опит
Група: Администратор
Постове: 328
Статус: Извън линия
http://www.aa-bg.info/publ/km_blizkite/km_blizkite/2-1-0-6
Може би, това ще ви помогне.
 
Битовпияч Дата: Вторник, 28-02-2017, 8:54 PM |Съобщение 17
Група: Гост





Всеки по-запознат от АА казва, че само аз мога да определя, дали съм алкохолик. Според писаниците на СЗО съм 100 %, но това е друга бира. По този стандарт 90% сигурно от зрялото население на БГ, са алкохолици.
Та:
1. Пия всеки ден, защото ми се пие.
2. Минимума е 200-300 концентрат.
3. Не се напивам до залитане, просто като усетя, че ще ми стане лошо, спирам.
4. Нямам бели петна на другия ден.
5. Сутринта съм си в супер форма, никакво главоболие, няма треперене.
6. Пия само вечер, а уйкенда и на обяд, ако съм на почивка. Пия, за да ме хване, преспивам и после пак почвам вечерта.
7. Проблема ми е, че е ежедневно и не малко за обикновен човек.
8. Като ми се направи забележка, че съм пил много, скришом дръпна още няколко глътки, за да усетя още веднъж прогарянето на гърлото.....е това май е признак. Като започнеш да се криеш.
Сега не съм пил 3 дена, не съм кой знае колко нервен, ок съм, ама поне се зарекох само уйкенда като начало да пия, нямам търпение да дойде петък вечер.

Та просто искам мнението ви. Въпреки да не съм деградирал, да не се напивам и да се търкалям, да мога да спра като ми се догади, гледайки обаче някои от горните изброени, може ли да се определя като алкохолик. Жена ми казва, че съм, а аз отговарям с усмивка-ОК. Ако съм такъв, не ме е срам да си го кажа.
Че ежедневното пиене и то по повече ще ми навреди е ясно, но това не значи, че имам заболяването алкохолизъм.
 
July Дата: Вторник, 28-02-2017, 10:08 PM |Съобщение 18
С опит
Група: Администратор
Постове: 328
Статус: Извън линия
Здравей Битовпияч
наистина само ти можеш да определиш за себе си. В книгата "Анонимни алкохолици"
има един пасаж, който би могъл да ти помогне да разбереш. На мен този начин дълго ми се струваше жесток и рядко съм го препоръчвала на някого, но все пак го споделям с теб. Ти ще си решиш дали да го изпробваш. Ето го: 
Quote
Ние не искаме да обявяваме когото и да е за алкохолик, но вие сами можете бързо да си поставите диагнозата. Идете до най-близкото барче и се опитайте да пиете контролирано. Опитайте да пиете и да спрете внезапно. Опитайте да направите това повече от един път. Няма да ви отнеме много време да разберете дали сте откровен със себе си по този въпрос. Струва си да получите нервна криза, ако по този начин можете напълно да опознаете собственото си състояние.
 
Ако желаеш сподели после с нас. Какво си решил и какво се е получило. Може би твоят опит ще помогне и на други.
Хубава вечер. До скоро!
 
Битовпияч Дата: Сряда, 01-03-2017, 3:16 PM |Съобщение 19
Група: Гост





Значи аз мога да спра внезапно, ако усетя, че пия ли повече после ще връщам. Но до този момент, ако има не спирам да пия. Стига нали и обстановката да е такава. Иначе ако например сме някъде и пийна 2-3, после като се прибера вкъщи и нямам алкохол, не ми е болка за умиране. Ето днес например вече 4-ти ден не съм кусвал и въобще не ми се пие. Пие ми се до 2-3 дни /вечери по-скоро/ след като съм пил за последно.
Абе, че съм зависим до някаква степен е ясно. Въпросът е, че много хора, да не кажа повечето и те така са тръгнали и изведнъж вече са преминали границата. В началото са пиели повече и ежедневно, не са се напивали, не са се излагали, не са се търкаляли по улиците или заспивали по масите, но в един момент........... wacko  Дали съм и в момента алкохолик или не съм, май не е толкова важно. Важното е, че ако не взема мерки нещата със сигурност ще се задълбочат. Поне като начало да контролирам-да пия само почивните дни, след месец два ще пия само един от почивните дни и накрая ще гледам да се огранича само ако има поводи. Другите дни дори капка няма да слагам. Явно все още го мога...........за сега.
 
July Дата: Сряда, 01-03-2017, 10:47 PM |Съобщение 20
С опит
Група: Администратор
Постове: 328
Статус: Извън линия
Аз не мога. Ако ти можеш, значи не си алкохолик и няма защо да си губиш времето да пишеш и четеш тук.
Но дали не се самозаблуждаваш? Ето още един цитат от книгата " Анонимни алкохолици" главата "Още за алкохолизма"

Quote
Ако се върнем назад, ще разберем, че години наред продължавахме да пием отвъд точката, до която можехме да се откажем по силата на волята си. Ако някои се съмнява, дали е навлязъл в тази опасна зона, нека се опита да се откаже от алкохола за една година. Ако е истински алкохолик и заболяването е в доста напреднала фаза, няма почти никакви изгледи за успех. В ранните дни на нашето пиене ние понякога се задържахме трезви в продължение на година-две, като по-късно отново се превръщахме в тежки пиячи. Въпреки че може би сте в състояние да спрете за дълъг период от време, пак можете да бъдете потенциален алкохолик. Смята ме, че много малко хора, на които тази книга ще допадне, могат да не докосват алкохол за цяла година. Някои ще се напият още на другия ден след като са взели това решение, а повечето ще го направят след няколко седмици.
 
Битовпияч Дата: Четвъртък, 02-03-2017, 8:26 AM |Съобщение 21
Група: Гост





Ами една година със сигурност няма да мога да изкарам, без въобще да пия. То и неалкохолиците пият доста по-често, което значи, че те ако не са могли да се въздържат, алкохолици ли са. Може би детайлът е в това, че неалкохолиците ако им се каже, могат да го направят, но просто не го правят, защото знаят, че нямат проблем. Обратно-алкохолика си казва " Е сега баш на 8-ми март, Коледа, сбирката на колегите ли да не се напия  wink  Може би това имаш предвид!
 
July Дата: Четвъртък, 02-03-2017, 9:28 AM |Съобщение 22
С опит
Група: Администратор
Постове: 328
Статус: Извън линия
Да.  За неалкохолик няма да е проблем да не пие една година. За него алкохола не е толкова важен. Може без него!
Алкохоликът не може без алкохола. Той няма да може да не пие. 
Quote
Някои ще се напият още на другия ден след като са взели това решение, а повечето ще го направят след няколко седмици.
 
Битовпияч Дата: Четвъртък, 02-03-2017, 12:51 PM |Съобщение 23
Група: Гост





Да.....и само се залъгвам, като казвам, че просто нямам проблем и когато искам мога да кажа - "Стоп, няма да пия повече". И в съзнанието си се убеждавам сам себе си, че не казвам "стоп", не защото съм зависим, а просто защото сега ми се пие, но ако нещо утре имам проблеми, веднага ще спра. Да, ама явно не. Дори като се замисля, то от къде накъде ще ограничавам изначално пиенето само през уйкенда, не мога ли да го спра изцяло. Ако нямам нужда да пия, защо ще си налагам някакви ограничения, но същевременно ще си определям дни в които да пия. Значи ми се пие, значи мисля за това. Започнеш ли да мислиш и да си казваш: леле, как така вече без алкохол, значи определено имаш нужда от него. Значи вече те е завладял в някаква степен.
Правилно ли разсъждавам. Чудя се да не посетя ли някоя сбирка, ей така да чуя хората. Ще си помисля.
 
July Дата: Четвъртък, 02-03-2017, 4:20 PM |Съобщение 24
С опит
Група: Администратор
Постове: 328
Статус: Извън линия
Правилно разсъждаваш. Не се чуди за сбирката. Ако не ти помогне, със сигурност няма да ти навреди.
Ето още един пасаж от "Още за алкохолизма" относно експериментите: 
Quote
И все пак, независимо от всичко, което можем да кажем, много истински алкохолици няма да повярват, че принадлежат към тази група. Чрез всевъзможни форми на самозаблуда и всякакви експерименти те ще опитат да си докажат, че са изключение от правилото и следователно не са алкохолици. Ако някой, който не може да контролира пиенето си, успее да се промени и да пие като възпитан човек, ние му сваляме шапка. Един Господ знае колко усилено и дълго сме се опитвали да пием като другите хора!
Ето някои от методите, които сме опитвали: да пием само бира, да ограничаваме количеството на напитките, никога да не пиехме сами, никога да не пием сутрин, да пием само в дома, да не държим напитки в къщи, да не пием в работно време, да пием само на гости, да пием бренди вместо уиски, да пием само вино, да подадем оставка, ако се напием на работа, да заминем на пътешествие, да не заминем на пътешествие, да обещаем завинаги да се откажем (с или без тържествена клетва), да правим повече физически упражнения, да четем вдъхновяващи книги, да отидем на оздравителен лагер или санаториум, доброволно да се подложим на лечение в психиатрична клиника - бихме могли да продължим този списък до безкрайност.
 
nordvind73 Дата: Вторник, 24-04-2018, 11:46 PM |Съобщение 25
От скоро
Група: Потребител
Постове: 4
Статус: Извън линия
Здравей и от мен. Тръгни на АА сбирки. Аз издържах близо 7 години сам. Със собственна воля. Но пропих отново. Подхлъзнах се, защото мислех че могс най-накрая да пия контролирано.
Оказа се че магията е общността на АА. Духовния път. От нова година съм отново на сбирки. Дъних се два пъти. Но отново отивах. И четя постоянно неща за АА и книги. Живея в Норвегия и тук климата и депресията са ужасни. Липсата на слънце и вечния дъжд. Скоро, другатс седмица ще направя 1 месец без алкохол, на 30 април.
И преди не съм пил с години, но сегс е друго. Сега е осъзната работа по програмата. Не сме светци, но е важно духовно да израстваме. Пиех още от 6 клас. Баща ми умря от алкохолизъм също. Прекарах перитонит и имам заболяване на кръвта. Тромбоемболия. Нищо не ме спря да пропия пак. Дори и жестоките операции навремето от мезентриална тромбоза и перитонит. Години след операцията пропуших и пропих отново. А не трябваше. И в чужбина се задълбочи още повече проблема. Семейството ми е българско, все българи сме. Бях на няколко пъти пред развод. Но днес осъзнах че никога няма да мога да пив нормално и безнаказано. Понеже съм болен от алкохолизъм.
И не съм виновен за това. Трудно човек който не е алкохолик ще те разбере. Най-важното е да бъдеш честен пред себе си. И да спреш да пиеш заради себе си. Иначе няма да проработи, казвам ти!
Минах през всичко това. На 45 съм и съм преживял позор, криене да пия, лъжи и манипулации.. Какво ли не, за да открадна време да пия тайно. Пиех нощем, преди работа, по време на работа, тайно по тоалетни на шопинги, всекидневно по едно време. Проклинах и себе си и всички. Егоизма е най-големия враг на алкохолика.
Егото!
Успех и дерзай! Щом аз успях, и ти можеш. Остави се в ръцете на бог. Той знае по-добре от теб!
 
magisd Дата: Сряда, 25-04-2018, 10:20 PM |Съобщение 26
С опит
Група: Потребител
Постове: 342
Статус: Извън линия
Nordvind 73,стана ми интересен разсказа ти,надявам се нямаш нищо против да те поразпитам.Ти когато не пиеше през тези 7г.познаваше ли същността на болестта .В смисъл,наясно ли беше,че никога няма да можеш да пиеш контролирано?Знаеше,ли че щом изпиеш едно,всичко ще почне от начало?И тези 7г.какво те държеше трезен,и какво те накара да започнеш пак?Надявам се да не се сърдиш,че разпитвам така ,но ми е интересно.Аз съм трезва от около 5г.не работя по програмата ,нито посещавам АА,не бих казала,че волята ме държи трезва толкова години само на воля е невъзможно.Трезва съм защото още ясно помня в какъв ад живях.Трезва съм защото знам,какво ме чака само след една единствена чаша,осъзнала съм ясно,че нещата стоят така или умирам,като пияница,или не пипам грам алкохол.Това ме държи трезва истината,че никога няма да мога да пия контролирано.И затова разпитвам,каква е разликата между предишното не пиене и сегашното?

Съобщението поправено от magisd - Сряда, 25-04-2018, 10:22 PM
 
delta_delta Дата: Вторник, 17-07-2018, 3:39 PM |Съобщение 27
От скоро
Група: Потребител
Постове: 13
Статус: Извън линия
няма спасение от това, цяла година не пих, стоях в клиники, пиех хапчета, докато една вечер се загледах в един магазин,  и си казах само 1 не пречи, на другата седмица станаха 2, и после 12 и така нататък, историята е дълга, много дълга да я напиша, но ако не пия не мога да живея, за мен няма спиране, може би когато умра
 
delta_delta Дата: Вторник, 17-07-2018, 3:48 PM |Съобщение 28
От скоро
Група: Потребител
Постове: 13
Статус: Извън линия
защо да спирам, като не пия съм изнервена, изплашена, не мога да се понасям, това ли е по добрия вариант
 
delta_delta Дата: Вторник, 17-07-2018, 4:09 PM |Съобщение 29
От скоро
Група: Потребител
Постове: 13
Статус: Извън линия
защо не ме разбиррат близките ми, съпруга ми, дъщеря ми искат да спра, за какво да стана един изнервен и зъл човек ли?
 
delta_delta Дата: Вторник, 17-07-2018, 4:43 PM |Съобщение 30
От скоро
Група: Потребител
Постове: 13
Статус: Извън линия
от хапчетата и леченията в клиниката развих параноидна шизофрения, това ли е резултатът когато някой иска да спреш да пиеш
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Моля за помощ! Не мога да спра!
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz