Добре дошли! - Page 28 - Форум на АА в България
Добре дошли!
| |
magisd |
Дата: Четвъртък, 30-08-2018, 2:09 PM |Съобщение 406 |
С опит
Група: Потребител
Постове: 342
Статус: Извън линия
| Залиташ Шунди ,защото не спираш да вярваш,че можеш да пиеш контролирано.Тайш надежда в себе си,че нещата могат да се наредят.Надеждата,че все пак можеш да пиеш контролирано,разклаща вярата ти в ,това че си алкохолик,а докъто човек не повярва,че е такъв опитите ще са без резултат.Опитвам се да обясня същото,като Джули,но опростено.С две думи ти се въртиш в омагйосан кръг,дойде тук не вярващ,че проблема е толко серйозен,стигна момента в който прознаваше и вярваше,и накрая пак се върна в началото дето имаш нижда да признаеш,че не можеш да контролираш пиенето си.Всички сме минали по този път,други не спират да минават още,но е факт ти няма да надхитриш болестта тя ще те съсипе,ако не признаеш,че е по силна от теб.Колкото и да опиваш,ако си алкохолик ,като мен няма да стане,просто нямаш шанс.
Съобщението поправено от magisd - Четвъртък, 30-08-2018, 2:13 PM |
|
| |
jenjanik26 |
Дата: Четвъртък, 30-08-2018, 8:48 PM |Съобщение 407 |
С опит
Постове: 169
| Дааааа..... тая мисъл за контролираното пиене си е пълна загуба на време. Така мога да го формулирам най-кратко....
|
|
| |
magisd |
Дата: Петък, 31-08-2018, 7:04 AM |Съобщение 408 |
С опит
| То уж на всички ни е ясно,но тази мисъл може да съсипе животи,особено в фаза ,като вашата в която още нищо лошо не сте видяли от алкохола,точно тогава е най опасна.Още повече,човек трябва внимателно да подбира информацията,която чете и получава.Бях споделяла тук ,че разни клиники предлагат връщане към контролирано пиене след 2-3годишно лечение,Шунди сподели че е чел из руските форуми,че по същия начин процедират.Обаче да ви кажа това е пълен шит,няма как да стане,но може да подхлъзне някой устискал 3г.трезвен да си помисли,че е излекуван и отново да пропие.Най вероятно имат някъв процент успеваемуст на излекувано,но определено не вярвам,че са били алкохолици,а по скоро изпаднали в дупка,прекаляващи с алкохола,хора в депресия или други психични заболявания прекаляви с алкохол,но определено не вярвам ,че това са хора отключили алкохолизам,по скоро пиещи,прекаляващи,но не алкохолици.Алкохолика не може да контролира пиенето си,пияницата може.Важно е да се прави разлика.
Съобщението поправено от magisd - Петък, 31-08-2018, 7:08 AM |
|
| |
jenjanik26 |
Дата: Неделя, 02-09-2018, 2:28 PM |Съобщение 409 |
С опит
| Добре, но как точно да направя разлика? Може би е тъп въпроса ми, но аз наистина не съм убедена, че знам.
|
|
| |
magisd |
Дата: Неделя, 02-09-2018, 3:56 PM |Съобщение 410 |
С опит
| Ами не е глупав въпроса,но отговора е лесен.Ако кажеш на един алкохолик в продължение месец да пие всяка вечер по две малки и да си легне,той няма да издържи и седмица,две и ще се напие.Пияницата няма да има проблем с това,той може и с едно и без едно,пияницата няма проблем с контрола,той се олива защото така е рещил,а алкохолика защото не може да спре.Дано правилно съм обяснила.Та пияницата си може и с едно и без него,алкохолика трудно кара без едно,и никога с едно.
Съобщението поправено от magisd - Неделя, 02-09-2018, 4:51 PM |
|
| |
jenjanik26 |
Дата: Неделя, 02-09-2018, 8:36 PM |Съобщение 411 |
С опит
| magisd, благодаря, много добре си го обяснила. Мисля, че съм от алкохолици те, защото много пъти съм се заричала, че ще пия по една, две чаши вино и да лягам, нооо обикновено на втория или третия ден завършвам вечерта с една бутилка. Следователно спадам към групата на алкохолиците....
|
|
| |
shundi |
Дата: Понеделник, 03-09-2018, 7:04 AM |Съобщение 412 |
С опит
Постове: 435
| Според мен, щом ти се допива зверски и не можеш да се спреш с 1-2 100% алкохолик!
|
|
| |
jenjanik26 |
Дата: Понеделник, 03-09-2018, 8:06 AM |Съобщение 413 |
С опит
| Ами чак зверски никога не ми се е допивало, но просто си казвам е какво толкова айде още една чаша ще си сипя и после още една.... Ако имам в къщи малко, например за една две чаши спирам дотам, но ако е цяла бутилка спирам като свърши. Това мисля, че ме прави алкохолик.
|
|
| |
shundi |
Дата: Понеделник, 03-09-2018, 11:20 AM |Съобщение 414 |
С опит
| Ми аз ходих на специалист в Благоевград, според него не съм алкохолно болен, ама съм имал абстиненция, според мен дойде ли първата абстинменция, зачи си алкохолно болен, сега явно прости ти е сладко, но което неменуемо ще доведе до алкохолизъм.
|
|
| |
jenjanik26 |
Дата: Понеделник, 03-09-2018, 11:51 AM |Съобщение 415 |
С опит
| shundi, ти как точно се чувстваше по време на твоята абстиненция. Може ли да кажеш ако разбира се искаш....
|
|
| |
shundi |
Дата: Понеделник, 03-09-2018, 12:04 PM |Съобщение 416 |
С опит
| Ми аз съм писал доста по този въпрос, ми нещо като паник атака, сърцебиене , високо кръвно, разтреперване , паникчески страх, че ще умра...това за около 1 4ас , слава богу не съм полуъчавал скоро, защото не прекалявам до толкова, но после безсъние, потене, няма енергия, направо като се сетя ми се изправят косите...
|
|
| |
magisd |
Дата: Понеделник, 03-09-2018, 8:01 PM |Съобщение 417 |
С опит
| Аз лично не мога да кажа,кой е алкохолик и кой не,но определено човек,който няма проблем с алкохола не го мисли постоянно,не пие всяка вечер и не му е проблем да пие само едно и да легне,както и да не пие нито едно.Ако обаче ти е трудно това,проблем има.Проблема може да е в различни фази,но е вече възникнал проблем.Алкохолици не са само тези дето имат абстиненция,дето пият от сутринта или дето никога не изтрезняват.Алкохолика може дори да не пие по ден,два три и, повече,но започне ли да не може да спре с дни,после да не пие месеци дори и пак да последват зверски запой с дни.Да ти се допие зверски не е адекватно понятие и не е мярка.В началото просто ти се пие,бих казала доста лежерно и естествено си сипваш още едно,сладко ти е,добре се чустваш.Болеста не е агресивна,прикрита е и те оставя с впечатление,че ти решаваш дали да пиеш или не,но хич не ее така.А зверски ти се допива и разбираш ,че нищо не зависи от теб чак в последната фаза,зверски защото пиеш за да спреш абстоненцията,тогава разбираш,че до вчера си се лъгал,че ти решаваш.Така,че сами си преценявате какви сте,но каквито и да сте щом сте тук нещо с алкохола и вас не е ок и ако можете дори и да не сте алкохолици ограничете го,въпреки ,че щом това ви е трудно значи има проблем.
Съобщението поправено от magisd - Понеделник, 03-09-2018, 8:06 PM |
|
| |
shundi |
Дата: Вторник, 04-09-2018, 7:32 AM |Съобщение 418 |
С опит
| Просто болестта е много коварна и според мен протича по различен начин при всеки и тази индивидуалнист пречи да се определи кой е наистина алкохолик и в коя фаза е и кой не е!Абе за общото благо по-добре без никакъв алкохол!
|
|
| |
magisd |
Дата: Вторник, 04-09-2018, 8:45 AM |Съобщение 419 |
С опит
| По принцип Шунди ,тази болест,често се нарича болестта на отричането,именно затова началото на лечението започва с признаване ,че си алкохолик.Много е трудно да повярваш в това.Щом се чатнеш,че имаш някъв проблем с алкохола,и се започва не съм алкохолик,защото не пия от сутринта,не съм алкохолик защото мога да не пия ден,два,пет,но не искам.Няма как да съм алкохолик защото не се напивам и, тн.,и тн.Алкохолик не (такъв дето ние го познаваме,пиещ отт сутринта ии на дъното)не се става за ден,два.Това при повечето е дълаг процес с години.Първо пиеш рядко,после по начесто,после всеки ден,и накрая от сутринта.Обикновено,поне при мен ,а и при познати от момента в който се усетиш,че нещо не е ок,до момента да пиеш от ситринта те делят най много година,две ,три.В нета има тестове,може да не са 100 процента верни,но колкото ти за себе си да решиш стават.И си прав алкохолик или не ти вече знаеш на къде си тръгнал.Представи си,че не си алкохолик,предстви си мъките през който минаваш за да издържиш да не пиеш няма и месец,а сега си представи какво ще е ако си алкохолик тогава..Надявам се,като помислиш над тези неща да си отговориш сам за себе си,кое е най добро.И да прецениш правилно да пиеш или не.Дали си алкохолик сега обаче е без значение,щом си открил ,че имаш проблем и ти е трудно да не пиеш значи или си алкохолик или си тръгнал да ставаш и в двата варянта решението е едно.
Съобщението поправено от magisd - Вторник, 04-09-2018, 8:53 AM |
|
| |
shundi |
Дата: Вторник, 04-09-2018, 9:02 AM |Съобщение 420 |
С опит
| О да абсолютно осъзнато е при мен
|
|