Авторските права на английските текстове поместени в сайта принадлежат на АА Grapevine, Ins 2002; Оригиналните текстове са на собственика на сайта: http://www.aa.org/

Информация за АА


Анонимни Алкохолици е общество между мъже и жени от цял свят, които споделят помежду си своя опит, сила и надежда, за да преодолеят техният  общ  проблем с алкохола и да помогнат на други да се възстановят от алкохолизма. Обществото се гради от дружества - групи. За да се осъществи такава група, е нужно да има поне двама алкохолици, желаещи да се откажат от алкохола.

* В началото на събиранията на АА, членовете се запознават по достъпен за тях начин с болестта. На сбирките ние си помагаме един на друг да останем трезви. Нашата основна цел е да сме трезви и да помогнем на другите да се запазят трезви - ден за ден, ден след ден. Единственото изискване за членство е желанието от страна на алкохолика да се спре пиенето.

* Няма дължими такси или вноски за членуване в АА; ние се издържаме сами чрез собствените си волни дарения.
* АА не е свързано с каквато и да е политическа, религиозна или право охранителна организация. Не се намира под ничие наблюдение. Към него може да се присъедини всеки, който желае да спре алкохола, независимо от възрастта, националността, пола, убежденията, религията или липсата на такава. АА не желае да се включва в обществени спорове; не подкрепя и не се противопоставя на каквито и да е каузи.

* Главната ни цел е да останем трезви и да помогнем на други алкохолици да достигнат до трезвост.


АА е програма за пълно въздържание от алкохола. Членовете на АА-групата ,,просто'' устояват на ПЪРВАТА ЧАША, единствено днес. Те се възстановяват, като споделят своя опит, сила и надежда, преминавайки през 12 стъпки за възстановяване от алкохолизма.

Анонимни ли са АА?


Aнонимноста е духовната основа на АА. Всички ние, членове на обществото на АА, твърдо вярваме, че ни ръководят принципи различни от индивидуалността. Ние сме общество от равни. Стремим се да създадем програма за възстановяване, а не да сме участници в някаква програма. Анонимността в публичното пространство и медиите е осигурена за всеки член на АА, особено за новите в групата, така, че тяхното членство в АА да не бъде разкрито и да им създава проблеми.

Началото и днес


Началото на AA е поставено в 1935 година от Ню Йоркски борсов посредник и хирург от Охайо (сега покойници), които тогава са били "безнадеждни" алкохолици. Те основават първата група на АА за да помогнат на други страдащи от алкохолизъм да се възстановят, а на себе си да живеят в трезвеност. В следващите години АА прераства в формация от групи, първо в САЩ, а по-късно и в целия свят. Днес в света съществуват повече от 100 000 групи с над 2 000 000 членове в 150 страни.

Информация за групите на АА в България може да намерите: ТУК.

А какво не е АА?


Анонимни Алкохолици НЕ са държавна, политическа, религиозна или каквато и да е друга подобна организация.
Затова НЕ очаквайте от Анонимни Алкохолици да :

* набира нови членове или агитира който и да е алкохолик да започне възстановяване от алкохолна зависимост;

* поддържа записи на лични данни на членовете си, както и записи на техните истории споделени по време на сбирки;

* следи и контролира членовете на АА групите;

* дава медицински или психологически диагнози или прогнози;

* предлага настаняване в болници, опиати, медикаментозно или психиатрично лечение;

* предлага настаняване в жилища, храна, дрехи, работа, пари или каквото и да е подобно обслужване;

* предлага семейно или професионално консултиране;

* наема или търси на спонсори;

* се сдружава със социални агенции ( въпреки че много членове и служби се кооперират с тях );

* предлага религиозни служби;

* влиза в спорове и дискусии относно алкохола или други вещества;

* приема пари за дейността си както и участие на други организации ( не-АА източници);

* дава препоръки за съда, адвокати, официалната власт, училища, работа, социални агенции или каквито и да е други агенции или институции.
Всичко изброено по-горе е в разрез със самата същност на обществото и основните принципи на съществуването му. Те могат да ви предоставят своят опит, морална и духовна подкрепа по вашият път на възстановяване, но НЕ и да ви агитират за тяхната кауза, или да организират и контролират вашият живот. Затова НЕ очаквайте това от тях.

Не се колебайте да потърсите помощ!

Меню:
Наши приятели:
Анонимни Алкохолици в европейския регион
Сайтове на АА по целия свят
АА Грейпвайн - международен журнал на Анонимни Алкохолици
Ал-Анон в България

Търсене:

Статистика:

Всичко на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz