Авторските права на английските текстове поместени в сайта принадлежат на АА Grapevine, Ins 2002; Оригиналните текстове са на собственика на сайта: http://www.aa.org/

Новите членове питат

Настоящата информация е предназначена за хора, които за пръв път се обръщат към общността на Анонимни Алкохолици/AA/. Чрез нея се опитвамe да отговорим на въпросите, които най-често си задават новите членове – въпроси, които занимаваха и нашето съзнание преди да решим да се присъединим към общността.

Аз алкохолик ли съм?

Ако пиете често и повече, отколкото искате или възнамерявате, ако алкохолът Ви създава проблеми, ако се появяват ''бели петна’’ в съзнанието Ви по време на пиене, може би сте алкохолик. Само и единствено Вие може да решите това. Никой в АА няма да Ви каже дали сте или не сте алкохолик.

Какво да направя, ако се безпокоя, че пиенето ми създава проблеми?

Потърсете помощ. Анонимни Алкохолици могат да Ви помогнат.

Какво представлява общността на Анонимните Алкохолици?

Ние сме общност от мъже и жени, които са загубили способността да контролират пиенето си и по тази причина са си създали много неприятности. Ние се стремим – и повечето от нас успяват – да си изградим един задоволителен начин на живот без алкохол. Затова считаме, че ни е нужна помощта и подкрепата на други алкохолици от АА.

Ако отида на сбирка на АА, това обвързва ли ме по някакъв начин?

Не АА не води никакъв отчет за присъствието на членовете си; няма и никаква документация. Не е необходимо да разказвате за себе си. Никой няма да Ви безпокои, ако не желаете да присъствате на следващата сбирка на АА.

Какво ще стане, ако срещна свои познати сред АА?

И те ще бъдат там по същата причина, поради която Вие сте отишли. Те не биха разкрили Вашата самоличност на външни хора. Сред хората от АА Вие напълно може да запазите Вашата анонимност, ако желаете. Това е една от причините, поради която ние се наричаме Анонимни Алкохолици.

Какво се прави на сбирките на АА?

Сбирките на АА не протичат по един и същи начин; но там винаги ще срещнете хора, които дискутират върху това, какво им е причинил алкохола, как е разрушил живота и личността им, и какви мерки са взели те, за да си помогнат. Ще разберете също и как живеят днес.

Как би могло да помогне това, за да преодолея проблема си с алкохола?

Ние в АА най-добре знаем, какво означава да си пристрастен към алкохола и да не можеш да спазваш обещанията, дадени пред другите и себе си, че ще преустановиш пиенето. Ние не сме професионални психотерапевти. Единствената квалификация, което ни дава възможност да помагаме на други хора да се спасят от алкохолизма е това, че ние самите съумяхме да се откажем от пиенето. А тези, които идват при нас и имат проблем с алкохола, се убеждават, че това е факт, защото имат пред очите си личният опит на хора, преминали и освободили се от преизподнята на алкохолизма.

Защо продължават да посещават сбирките на АА хора, които са се излекували вече от алкохолизма?

Ние от АА вярваме, че не съществува лек срещу алкохолизма. Ние никога няма да можем да пием нормално и нашата способност да не се доближаваме до алкохола зависи пряко от нашето физическо, психическо и духовно здраве. Всичко това се постига само с редовни посещения на нашите сбирки и прилагане на практика на това, което сме научили там. Освен това смятаме, че практиката да помагаме на други алкохолици ни помага и на нас да бъдем винаги трезвени.

Как да стана член на АА?

Вие ставате член на общността на АА, ако и когато Вие пожелаете това. Единственото изискване за членство в АА е желанието Ви да спрете да пиете. На много от нас също ни липсваше твърдост, когато правехме първите си стъпки в общността.

Какви са вноските за членство в АА?

Не съществуват никакви такси и вноски за членуване в АА. Обикновено на сбирките събираме дарения, които да покрият разноските за наема, кафето и т.нт., а тази лепта изцяло зависи от волята на присъстващите.

Религиозна организация ли е АА?

Не. Нито пък има връзка с каквито и да е религиозни организации.

И все пак на сбирките на АА се говори много за Бога, нали?

Ние, повечето членове на АА вярваме, че сме открили решението на проблема си с алкохола не чрез индивидуалната сила на волята си, а с помощта на по-висша от нас Сила. И все пак, всеки един от нас я определя по своему. Някой я наричат Бог, други смятат, че това е обединената сила на всички нас в АА, а трети изобщо не вярват в съществуването на такава сила. В АА има място за хора от всякаква вяра или въобще без вяра.

Мога ли да водя и семейството си на сбирките на АА?

Членовете на Вашето семейство, както и Ваши близки са добре дошли на откритите сбирки на АА. По-подробна информация по този въпрос ще получите от членовете на АА-групата, която посещавате.

Какви са вашите съвети към новите членове?

Чрез нашия опит, хората, които наистина се възстановяват в АА са тези, които:  а/ отбягват първата напитка; б/ редовно пoсещават сбирките на АА; в/ издирват и говорят с членовете на АА, които успешно устояват на алкохола вече известен период от време; г/ опитват да приложат на практика програмата на АА за възстановяване от алкохолизма.

Как да се свържа с АА?

Потърсете в телефонният указател на Вашето населено място номера на Анонимни Алкохолици. На тези телефони обикновено отговарят доброволци от АА, които с радост ще посрещнат Вашите въпроси. Ако няма телефонен номер на АА в близост до местоживеенето Ви, пишете или се обадете в офиса на главната централа/A.A.General Service Office/.

Превод от английски на брошура на A.A.W.S.,New York

*забележка - в България все още не са поместени телефоните на групите на АА в телефонните указатели на градовете в които се намират, нито пък в общият такъв за страната. Тук в сайта, можете да намерите необходимата Ви информация на: ''Групи на АА в България'' или да пишете на E-mail: aabulgaria@abv.bg

 

Авторските права на английските текстове поместени в сайта принадлежат на АА Grapevine, Ins 2002;

Оригиналните текстове са на собственика на сайта: http://www.aa.org/

Меню:
Наши приятели:
Анонимни Алкохолици в европейския регион
Сайтове на АА по целия свят
АА Грейпвайн - международен журнал на Анонимни Алкохолици
Ал-Анон в България

Търсене:

Статистика:

Всичко на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz