Дар за Днес - Page 98 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Четвъртък, 07-05-2020, 11:04 AM |Съобщение 1456
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Пожелавам ти да живееш през всички дни на живота си.
~Jonathan Swift

В действителност,  животът прилича много на игра - както смъртоносна и опасна, така и изискваща смях, релакс и умение да играеш. Така или иначе животът изисква внимание.

Има голяма част от живота, която е наистина вълнуваща и завладяваща - виждаме ли я? Има веселие и хумор - виждаме ли го? Има аспекти на живота, които са трогателни и изпълнени с героизъм - отворени ли сме да ги видим?

Всичко това присъства не само в някакъв общ, мъгляв начин на живота, но и в нашия живот! Точно тук, където живеем, в нашия живот днес, ще има героизъм и смелост, ще има разочарование, но и причина да празнуваме, ще има красиви, ще има и ужасни неща. Животът не е сапунена опера; той е точно тук, със нас, в нас, навсякъде около нас. Задачата е да присъстваме в собствения си живот, да се откажем да ровим в реалността на другите и да намерим огромния смисъл и жизненост на нашата собствена.

Животът е скъпоценен. Той е дар. Днес няма да приема живота си за даденост.
 
hope Дата: Събота, 09-05-2020, 10:53 AM |Съобщение 1457
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Позволи на сълзите си да дойдат. Позволи им да измият душата ти. 
- Eileen Mayhew 

Често ни се иска да седнем и да се наплачем, но сълзите не идват. Възможно е в продължение на години да сме се борили, или пазили от плача, защото сме вярвали, че сълзите са признак на слабост. И със сигурност не сме искали да изглеждаме глупаво и уязвими пред нашите “силни” приятели!

Едно от чудесните неща във възстановяването е, че се присъединяваме към група и изграждаме взаимното доверие с други възстановяващи се хора. Възможно е в началото да браним своята „защита”, все още да намираме изразяването на истинските чувства за слабост. Нашата зависимост ни държеше встрани от другите, но сега можем да започнем да се доближаваме към тях. Можем да им покажем нашата нежност и загриженост. Знаем, че сме в безопасност и че сме сред хора, които знаят какво означава да се доверим и да обичаме отново, след толкова дълго време.  Така че, когато почувстваме сълзите да идват, можем да си кажем „Нека дойдат!”. Какво облекчение е да плачем за нараненото дете вътре в нас, или заради болезнена раздяла... Сълзите ни помагат да се сбогуваме със загубите, носят ни допира с настоящето.

Вече не се страхувам да показвам чувствата и емоциите си. Мога да споделям моя опит и в сълзи, и в смях.
 
hope Дата: Неделя, 10-05-2020, 11:25 AM |Съобщение 1458
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Заобиколете се само с хора, които ще ви карат да се чувствате по-нависоко. 
~Oprah Winfrey

Тъй като живеем във възстановяваща се общност, ще срещнем много видове хора. Ще се срещнем с някои, които приемат възстановяването си като нещо много сериозно, както и с други, които не го правят. Трябва да помним, че това е нашият живот, животът за който се борим. Зависимостта е много опасна и смъртоносна болест. Трябва да се обградим с най-добрите. Ние го заслужаваме. В АА има поговорка „Придържайте се към победителите.“ Защо не? Така че и ние можем да бъдем победители.

По време на нашата активна зависимост ние помогнахме на другите да покажат най-лошото у тях. Подкрепяхме нашите приятели да правят неща, които бяха опасни и разрушителни. Спорехме и се борехме със семействата си, докато не предизвикахме всички да бъдат водени от най-лошите части на своето същество. Сега се учим на нови нагласи и навици, за да се подкрепяме взаимно в това да бъдем най-доброто, което можем да бъдем. И наградата: ние ставаме най-доброто, което можем да бъдем.

Молитва за деня:
Висша сила, моля Те да ме повдигнеш по-високо. Моля Те да ме заобиколиш с Твоята любов и с хората, които ще ми дадат любов, дори когато не вярвам, че я заслужавам.

Днешното ми действие:
Ще направя списък на победителите, които виждам в моята общност на възстановяващи се. Ще се ангажирам да ги опозная и да им позволя да ми помогнат да стана победител.
 
hope Дата: Сряда, 13-05-2020, 12:06 PM |Съобщение 1459
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Когато чуя някой да въздиша "Животът е тежък", винаги се изкушавам да попитам: "В сравнение с какво?" 
~Sydney J. Harris

Че животът е труден на моменти – в това няма никакви съмнения. Никой от нас не може да избяга от изпитанията и предизвикателствата. И при някои от нас те изглежда наистина са повече, отколкото при другите. Какво да правим? Ние не можем да контролираме повечето от това, което ни се случва. Можем да контролираме единствено как реагираме на него.

Когато ни е трудно, можем да отговорим със самосъжаление. Самосъжалението обаче е отговорът на човек, който все още не се е научил да  живее като възрастен и зрял човек. Да се самосъжаляваме е като да сме в „кофа с дупка“, от която духа и силата ни постоянно изтичат навън.

Вместо да реагираме със самосъжаление, ние си припомняме, че всички неща се променят; че и трудностите, с които се сблъскваме днес, също ще се променят. Това, което е по-трудно за нас днес, утре ще бъде по-лесно. Ще имаме времена на мир и удовлетворение. Най-хубавото е, че когато играем „лошата ръка“ добре, ще имаме душевно спокойствие, вътрешната ни сила ще расте и ще имаме нещо повече в знанията си.

Днес ще бъда благодарен за самия живот – такъв, какъвто е.
 
hope Дата: Четвъртък, 14-05-2020, 1:07 PM |Съобщение 1460
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Да бъдеш благодарен
Има два вида благодарност: внезапната - която изпитваме към това, което приемаме, и по-дълбоката - която чувстваме за това, което даваме. 
~E.A. Robinson

Един мъдрец някога е казал, че благодарността  - това е „паметта на сърцето“. Всеки човек в групата „Дванадесет стъпки“ преоткрива тази „памет на сърцето“. Чувството на благодарност се открива отново и отново в споделянето, приятелство и общуването, които водят непосредствено до възстановяването от всичко, което ни е обладало. Ние сме благодарни не само за бягството от мъченията на зависимостта, но и за свежия си поглед върху живота като цяло.

Всъщност ние се научаваме да бъдем благодарни за зависимостта си, защото без нея никога не бихме постигнали и усетили чистата радост от това да бъдем чисти и трезви и да споделяме тази радост с онези, които искат и все още търсят как да спрат страданието си. Този вид благодарност надхвърля благодарността за освобождаването от нашата зависимост.

Нямам причина да се оплаквам „Защо аз?“ за болките, освен ако не възкликна „Защо аз!“ в отговор на многото прекрасни неща, които идват при мен с възстановяването.
 
hope Дата: Петък, 15-05-2020, 11:58 AM |Съобщение 1461
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Трябва да ставате всяка сутрин с усмивка на лицето
и
 да показвате на света цялата любов в сърцето си.
Тогава хората ще се отнасят по-добре със вас.
Ще откриете, да, ще разберете, че е прекрасно това, което чувствате.
~Carole King

Действайте „сякаш“. Има магия в това да се държим така, както искаме, дори още да не го усещаме. Поведението като че ли е това, което ни води. Следва отношението, следва психическото състояние.

Ще имаме, и то много дни, в които да не събуждаме с любов в сърцето си към семейството, приятелите, колегите си. Всъщност може би искаме те първо да покажат любовта си към нас. Но ако протегнем ръка, дадем безусловна любов и се фокусираме върху нуждите на другия, любовта ще се върне при нас десетократно. И действията на любов към другите ще повдигнат собствения ни дух. Ще познаем любовта; ще почувстваме любов към себе си и към многото и близки ни хора.

Отношението, което култивираме, независимо дали е любов или егоизъм,  малоценност или превъзходство, ще определи как ще ни повлияят събитията от живота ни. Принципът е толкова прост. Ако посрещнем живота с любов, с усмивка, ще намерим любов и нещо, на което да се усмихнем.

Моето отношение е това, което ще определи какъв да бъде днешният ми ден.


Съобщението поправено от hope - Петък, 15-05-2020, 11:59 AM
 
hope Дата: Събота, 16-05-2020, 10:52 AM |Съобщение 1462
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Размишление за деня:
Преди да намеря възстановяването, нямах и най-слабата идея какво е  да живея в настоящето. Често се обсебвах от неща, които се бяха случили вчера, миналата седмица или дори преди пет години. Още по-лошото е, че много от моите будни часове бяха прекарани, разчиствайки „останките на бъдещето“. 
„За мен – е писал Уолт Уитман, - всеки час от деня и нощта е невероятно и перфектно чудо“. Мога ли да повярвам истински в това със сърцето си?

Днес се моля:
Моля се да нося „товара“ единствено от предстоящите ми двадесет и четири часа, като освободя от него излишната част от вчерашните съжаления или утрешните тревоги. Моля се да вдъхна благословията на всеки нов ден и да усетя равновесието на душата, която става все по-свързана със своята Висша сила.

Днес ще помня:
Остави утрешното бреме за утре.
 
hope Дата: Неделя, 17-05-2020, 11:03 AM |Съобщение 1463
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Щедрост

Каква е природата на щедростта? Освен предлагането на финансова подкрепа на друго същество, това е открито отдаване на нашето време, таланти и енергия. Колко пъти по време на собствената ни борба със зависимостта други протегнаха ръка и ни предложиха помощта си? Чувството на такава подкрепа от другите въодушевява толкова много…  Това ни напомня за нашата връзка помежду ни и за това, че има доброта в свят, който толкова често изглежда безчувствен за нашето страдание.

Онези, които даряват пари, които са емоционално достъпни и доброжелателни, или доброволно и безкористно участват в различни ситуации, представляват силата за доброто. Да бъдем щедри и добри - това поведение всъщност променя собствената ни неврохимия, което води до по-малко депресия и повече щастие. То създава възходящата спирала на живота, в който можем и трябва да действаме по най-добрия начин, без да търсим награди, но в действителност  получаваме много. Докато поддържаме това качество в сърцата, умовете и поведението си, ние можем да се възползваме от изключително благоприятни ефекти. Можем постепенно да разширяваме кръга от хора, с които сме щедри, преминавайки от тези, с които вече сме в комфортни и близки отношения, към тези, които чувстваме по-далечни и различни.

Мога да протегна ръка към всеки, който се нуждае, докато вървя по моя път.
 
hope Дата: Вторник, 19-05-2020, 11:40 AM |Съобщение 1464
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Ранимост

Някои от нас може би са взели решение, че никой, никога повече няма да ни нарани, не и отново. Може автоматично да преминем в „режим на замразяване на чувствата“, когато сме изправени пред емоционална болка. Или можем да прекратим връзка още първия път, когато се почувстваме наранени в нея.

Болезнените чувства са част от живота, отношенията и възстановяването.

Днес не е нужно да се плашим толкова от болката. Дори и да ни боли, това не бива да ни съкрушава. С възстановяването ние ставаме достатъчно силни, за да се справяме с нараняващите ни чувства.

Може би нашата болка ни показва, че трябва да поставим граница; може би ни показва, че вървим в грешна посока; тя може да задейства процес на дълбоко изцеление

Нормално е да се чувстваме наранени; нормално е да плачем; нормално е да се лекуваме. Нашата готовност и способност да чувстваме болка в крайна сметка ще предопредели готовността и способността ни да изпитваме радост.

Това, че се възстановяваме, не означава че придобиваме имунитет срещу болката; то означава да се научим да се грижим за себе си, когато сме наранени и ни боли.

Днес няма да отвърна на тези, които ми причиняват болка. Ще почувствам емоциите си и ще поема отговорност за тях. Ще приема нараняващите ме чувства като част от съществуването ми и от моите взаимоотношения. Ще бъда готов  да се предам на болката, както и на радостта в живота.
 
hope Дата: Четвъртък, 21-05-2020, 11:28 AM |Съобщение 1465
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Всеки вход има своята цена.
-Meredith Ann Pierce

Нашият живот в активна зависимост имаше цена и ние я платихме. Той поиска нашето достойнство, и ние се отказахме от него. Той поиска нашите взаимоотношения, и ние се отказахме от тях. Той поиска нашето самоуважение; ние се отказахме и от него. Правехме всичко, което поискаше нашата зависимост. Платихме цената, която поиска от нас, независимо колко беше висока.

Възстановяването също ще ни помоли да заплатим определена цена. Ще трябва да предадем волята и живота си на Висша сила. Ще трябва да ходим на сбирки, дори когато не ни се иска. Ще трябва да работим и да помагаме на тези, които все още страдат. Ще трябва да направим списъци на извършените от нас грешки и да ги поправяме; където можем, трябва да възмездим хората, които бяхме наранили. Да, всеки вход има своята цена, дори възстановяването.

Молитва за деня:

Висша сила, моля се готовността ми да се проявява винаги и където е нужно за възстановяването ми.

Действие за деня:

Днес ще направя нещо добро и приятно за някого. Безкористното общуване с другите ми помага да стана по-щедър и даващ.
 
hope Дата: Сряда, 27-05-2020, 11:25 AM |Съобщение 1466
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Самоанализ

Нощите ни като активни зависими бяха часове на ужасите. Твърде често нашата "приятелска субстанция" се изчерпваше и ние можехме само да ридаем в мъка и да викаме: "Боже, помогни ми."

Във възстановяването много от нас използваме периодите преди лягане за преглед на нашите победи и грешки през деня, който току-що е преминал. Това са моментите за търсене - чрез молитва и медитация, на по-съзнателен контакт с нашата Висша сила.

Ние проучваме каква е Божията воля за нас и планираме да я изпълним. Ние отделяме време за размишление над даровете, които ни е дало възстановяването. Научаваме повече за това как да работим и да печелим от Стъпките.

Усамотението вечер е време да опозная моите действия и мисли. Потърсих ли благодарност и смирение? Бях ли полезен на другите, без да търся признание? Бях ли честен?
 
michaelwayne2 Дата: Сряда, 27-05-2020, 12:52 PM |Съобщение 1467
От скоро
Група: Потребител
Постове: 12
Статус: Извън линия
Здравейте, това ми е третият пост във форума, след който би трябвало да мога да пусна тема.
 
hope Дата: Четвъртък, 28-05-2020, 11:20 AM |Съобщение 1468
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
smile 

Поражението може да послужи като победа за душата.
~Edwin Markham

И така, животът ни даде известни трудности. И какво? Трудностите са необходими, освен че са неизбежни и болезнени. Всяка една от тях е част от процеса, която ни дава възможност да приемем живота като творческо преживяване и да видим света по нов начин, начин на състрадание и разбиране. Възстановяването не е въпрос на избягване на по-нататъшни удари или прикриване на трудностите, които вече имаме. Въпросът е да разберем какво ни подсказват трудностите и как можем да работим с тях.

Трудностите не са нито някакви петна, които би трябвало да ни засрамят, нито са белези, които трябва да ни направят горди. Те са просто доказателства, че от известно време сме живи. Че живеем истински. Възстановяването ни предлага шанса да се учим от трудностите и грешките си, да ги приемаме като нови възможности за растеж. Когато решим да ги видим като получени възможности, а не като загубени възможности, ние заставаме много по-високо в собствените си очи и в очите на другите.

Днес ще разгледам трудните си житейски преживявания в нова светлина. Ще ги приема като възможности за растеж.
 
hope Дата: Петък, 29-05-2020, 10:59 AM |Съобщение 1469
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Честната игра – това е преди всичко да не обвиняваме другите за нещо, което не е наред със самите нас.
~Eric Hoffer

Да обвиняваме другите за нашите проблеми е нещо много изкушаващо. Възстановяването ни приканва да отговаряме за действията си. Признаването, че сме безсилни пред алкохола и другите наркотици, е началото. Всяка от Дванадесетте стъпки ни призовава да сме отговорни по някакъв начин за своите действия. Програмата ни показва как да направим това.

С течение на времето виждаме, че отговорността за нашите действия е най-добрият начин да живеем. Увереността в самите нас започва да расте, когато станем по-отговорни. Започваме да виждаме какво и колко можем да направим. Ние се превърнахме от пияници в отговорни хора. Ако можем да направим това, тогава можем да направим всичко!

Днес се моля:

Моля се да помня, че съм отговорен за своите действия. Обвиняването на другите ги поставя на дистанция от мен. Висша сила, помогни ми да бъда честен.

Действие за деня:

Днес ще опиша четири ситуации, когато съм обвинявал някой друг за проблем, който всъщност е мой проблем.
 
hope Дата: Събота, 30-05-2020, 12:20 PM |Съобщение 1470
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Ще излъчвам любов и добронамереност към другите, за да проправя канала за Божията любов, така че да стигне до всички.
~Paramahansa Yogananda

Всеки път, когато се изолираме, когато отказваме да отдадем грижи и внимание си към групата или към приятел, ние възпрепятстваме духовното си благополучие. В тези моменти нашата егоцентричност прекъсва връзката ни с нашата Висша сила, в резултат на което губим духовния си мир, и в нас се вмъква стахът.

Обратното също е вярно. Всеки път, когато изразяваме безкористно любов и истинска загриженост за другите, ще опознаем Божието присъствие и можем да бъдем въодушевени от това знание.

Ние разполагаме със свобода в тази насока. Никой друг не може да контролира нашите мисли или нашите решения, за да даваме безусловна любов и истинско внимание на другите. Единствено ние сме отговорни за това. От нас зависи да държим канала към нашата Висша сила винаги отворен, винаги свободно протичащ. Нашето духовно здраве е наша отговорност и когато осъзнаем това, ни е по-лесно да се справим. Единственото изискване е да предлагаме любов и добронамереност на другите.

Днес ще укрепя духовното си здраве и почувствам Божието присъствие, като съсредоточа любовта си върху жените и мъжете по моя път.


Съобщението поправено от hope - Събота, 30-05-2020, 12:21 PM
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz