Дар за Днес - Page 100 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Събота, 27-06-2020, 12:31 PM |Съобщение 1486
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Индивидът става човек, когато започне да се наслаждава на света и дава своя принос за него.

~Francine Klagsbrun

След като признахме нашите саморазрушителни модели и се отказахме от тях, имаше много дни, когато казахме: „А сега какво? Това ли е всичко? Имам нужда от отговори. Как трябва да живея? Как мога да се чувствам цялостен? Как мога да се чувствам като истински човек? "
Възможно е отговорите на тези въпроси да бъдат твърде болезнени. Това са едни от първите духовни въпроси, които срещаме при възстановяването, и ние не трябва да се крием или да бягаме от тях. Те са ценни за нас, и ние трябва да следваме техните указания.

Задаваме тези въпроси, сякаш са нови и уникални. Но през вековете са ги задавали много други хора. Те са намерили отговори, от които можем да се поучим. Те ни казват, че трябва да се ангажираме с живота, да отделяме време за размисъл, да се научаваме да му се наслаждаваме, където можем, и да се опитваме да дадем своя принос.

Днес ще се вслушам в моите въпроси и съмнения, като ги приема като изпращани от моята Висша сила, която ме тласка да раста. Ще участвам в живота.
 
hope Дата: Неделя, 28-06-2020, 12:41 PM |Съобщение 1487
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Да се откажем от чувството за вина

„Има един добър трик, който хората в дисфункционални взаимоотношения използват“, каза една възстановяваща се жена. „Другият човек прави нещо неподходящо или неуместно, след което стои, докато вие не се почувствате виновни и не спрете да се извинявате.“

Много важно е да спрем да се чувстваме толкова виновни. В голяма част от случаите нещата, за които се чувстваме виновни, не са наши проблеми. Друг човек се държи неподходящо или по някакъв начин нарушава границите ни. Ние посочваме или укоряваме това поведение, а човекът започва да се гневи и защитава. Тогава ние се чувстваме виновни.

Вината може да ни попречи да установим границите, които биха били в най-добрия интерес  - и в нашия, и в този на другите хора. Вината може да ни попречи да се грижим здравословно за себе си.

Не е нужно да оставяме другите да разчитат на факта, че винаги ще се чувстваме виновни. Не е нужно да си позволяваме да бъдем контролирани от чувството за вина – заслужено или незаслужено! Можем да преодолеем бариерата на вината, която ни пречи дасе грижим за себе си. 

Давайте. Давайте по-силно. Ние не сме виновни, не сме луди или грешни. Имаме право да определяме граници и да настояваме за подходящото лечение. Можем да отделим проблемите на другите от нашите проблеми и да оставим другия изпита последствията от собственото си поведение, включително вината. Можем да се доверим на себе си, за да разберем кога нашите граници са нарушени.

Днес ще се откажа от големите и малките си  чувства на вина. Светлината и любовта са на моя страна.
 
hope Дата: Вторник, 30-06-2020, 2:10 PM |Съобщение 1488
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Много хора могат да бъдат нещастни, ако мразят някой друг човек, нация, кредо или вероизповедание. 
~Bertrand Russell

Във възстановяването се учим да се отказваме от омразата. Трябва да отстояваме справедливостта, а не омразата. Трябва да се научим да уважаваме хората. Те от своя страна ще ни уважават в повечето случаи. Започваме да виждаме колко е важно да се откажем от омразата - ако искаме другите да са мили към нас.

Омразата много често е една от нашите тайни. Омразата е скрита дълбоко в сърцата и умовете ни. Тя разяжда душите ни. Всучко това вреди на духовното ни израстване. Понякога хората  публично разказват за омразата си. Има дори опасни групи, базирани на омраза. Но най-опасната ненавист е тази, която не е изказана.
Тая ли публични омрази? Имам ли тайни омрази?

Молитва за деня:
Висша сила, изследвай сърцето ми и ми покажи всички омрази, които имам. Помогни ми да се избавя от тях.

Действие за деня:
Ще изброя всички хора, нации или вероизповедания, които мразя. Ще работя за премахване на тези чувства на омраза. Ще се моля за тези хора, нации или вероизповедания.
 
hope Дата: Сряда, 01-07-2020, 11:15 AM |Съобщение 1489
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Осмелете се да вярвате. 
- Elisabeth L. 

Не много от нас изживяват пряко, или пък визуално срещата си с Бог. Повечето от нас усещат присъствието Му, или виждат доказателствата за Божията помощ. Иска се дълбока вяра, за да живеем в момента, и със знанието, че Бог е винаги тук.

Основателите на 12-стъпковите програми са разбирали колко трудно е за зависимите да  повярват. Инструментите на тази програма могат да ни помогнат. При използването им ние оставяме водач да ни бъде Бог, да ни защитава, да ни утешава, да ни осигурява уют, да отговаря на всички наши молби. Когато помолим спонсорите си за примери  - за това как те са се поверили на Бог, ще ни бъде по-лесно да видим собствените ни възможности, много по-ясно. Техните предложения и опит в практическото използване на стъпките ще засили желанието ни да се обръщаме към Бог за всичко.

Ще мога по-лесно да позволя на Бог да поеме отговорността за мен, ако разчитам на примера и опита на приятелите, на които мога да се доверя.
 
hope Дата: Четвъртък, 02-07-2020, 11:29 AM |Съобщение 1490
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Този, който е смел, e изпълнен с вяра.
 - Цицерон 

Вярата и куражът вървят ръка за ръка. Куражът ни позволяваме да действаме в полза на това, в което вярваме, но не можем да знаем. Той се вдъхновява от вярата. По принцип не се изисква особена вяра, за да извършим действие, което не изисква риск. Но когато резултатът е несигурен, самото усилие да опитаме е подвиг на смелост, и тогава вярата и куражът трябва да дойдат заедно, за да извършим определеното действие. 

За да достигнем до друг човек, особено ако познаваме отхвърлянето, е нужно да действаме смело, въпреки несигурните резултати. За да заемем твърда позиция по отношение на свое решение, и ако досега обикновено сме бягали или сме се отказвали от решенията си, е нужно да  вярваме и действаме по възможно най-смелия начин. 

Много възстановяващи се, които никога не мислят за себе си като духовни, са отлични модели на вяра, защото непрекъснато достигат неща, с които не са се срещали често в живота си. Но те вярват, че са готови и способни да поемат  нужния риск. 

Днес мога да правя това, което вярвам, че мога да направя.
 
hope Дата: Петък, 03-07-2020, 11:16 AM |Съобщение 1491
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Движи се спокойно!

Движи се спокойно. Може да се наложи да се придвижиш напред, но не е нужно да го правиш трудно, насила. Движи се с нежност, движи се с мир.

Не бързай прекалено много. В нито един ден, в нито един час не се изисква да направиш повече, отколкото можеш, когато си спокоен. Не се насилвай да направиш нещо за нула време. Прибързаното поведение, пришпорването и насилването на нещата не са в основата на новия ни начин на живот.

Не бързай много, за да започнеш. Започни, но не насилвай началото, ако не му е времето. Ще имаш възможност да започнеш достатъчно скоро – колкото и когато е нужно.

Наслади се по средата, когато си в същината на въпроса.

Не бързай прекалено много да приключиш. Може да си почти готов, но се опитай да се насладиш на последните мигове. Отдай се изцяло на тези моменти, така че да можеш да им дадеш и получиш всичко, което е възможно.

Нека темпото ти на движение бъде свободно. Започни. Продължавай да се движиш напред. Направи го все пак внимателно. Направи го спокойно и с мир. Цени всеки момент.

Днес се моля Бог да ми помогне да се съсредоточа върху по-спокойно темпо, а не на забързано. Ще продължа да се движа напред внимателно, не трескаво. Моля се да не се безпокоя излишно, да не се разстроя и тревожа. Моля се да заменя това с необходимостта да бъда в мир и в хармония.
 
hope Дата: Неделя, 05-07-2020, 11:47 AM |Съобщение 1492
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Когато човек се дави в негативното мислене, извършва неописуемо престъпление срещу себе си. 
- Maxwell Maltz

Негативните мисли могат да направляват живота ни така принудително, както зависимостта. Чувствата, които получаваме и усещаме в резултат на лоши и мрачни перспективи, ни лишават от позитивните и приятни части на живота. Някои от нас си казваме: „Ако очаквам най-лошото, няма как да бъда разочарован. Ако мисля най-лошото за себе си, никой друг не може да ме повали.” Това е като да се шофира и по време на пътуването да се търси само боклука и отпадъците в канавките, едновременно – да се игнорира красотата наоколо. 

Всъщност, това, което виждаме, може да бъде реално, но то е твърде малка част от цялата картина.
Когато сме се оставили на негативното мислене, ни изглежда рисковано да се откажем от него. Ние не можем да го направим за един ден. Можем да започнем от себе си,  с по-отворено отношение към себе си и света. След това - да го изпробваме като експеримент в малки начинания, които не изискват особен ангажимент. И накрая - да стигнем до точката, където можем да поемем риска и да поверим резултата на нашата Висша сила.

Днес ще експериментирам с надежда и позитивни мисли за това, което се случва.
 
hope Дата: Четвъртък, 30-07-2020, 1:18 PM |Съобщение 1493
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Здравейте! Радвам се да се завърна тук. smile 

Когато всичко друго се провали, прочетете предложенията.
~Agnes Allen

Предложенията за възстановяване са в нашата програма от дванадесет стъпки. И все пак има моменти, в които смятаме, че програмата не работи. В тези моменти трябва да прочетем предложенията.

Следвате ли  „инструкциите“, мъдрите думи oт Голямата книга, Дванадесетте стъпки и Дванадесетте традиции, или друга литература за възстановяване? Когато го правим, се възстановяваме много по-лесно и бързо. Понякога е трудно за едни, лесно - за други. Нашите проблеми са много по-дълбоки от това да останем трезви. Но без значение какви са нашите проблеми, нашата програма може да ни помогне да започнем да ги отстраняваме, ако следваме инструкциите.“ Не използвайте алкохол или други наркотици. Ходете на сбирки. Говорете често със спонсорите си и с приятели по програмата. Работете по стъпките. Правете го просто. Първо - най-важното. Слушайте. Пуснете Бог и нека бъде волята му за вас. Просто за днес.“

Молитва за деня:
Висша сила, продължавай да ме връщаш към инструкциите. Ако съм се запътил към проблеми, които да реша, моля те да ми помогнеш.

Действие за деня:
Днес ще се ръководя от инструкциите на програмата.
 
hope Дата: Петък, 31-07-2020, 11:15 AM |Съобщение 1494
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Никога не позволявайте на главата ви да клюмне. Никога не се предавайте и не се отдавайте на скръбта. Намерете друг начин. И помнете – винаги има решение! 
--Satchel Paige

Децата изразяват своите чувства много ясно. Когато им е мъчно, трудно, или са сърдити, те просто сядат и започват да плачат. Като възрастни, ние понякога се чувстваме като тях - готови да седнем и да се откажем от някоя трудна задача. Но ние вече не сме сърдитите деца. Ние сме възрастни, живеещи със своите отговорности и задължения.

Вместо да се откажем, трябва да намерим друг начин за справяне с отговорностите си. Можем да помолим за помощ. Можем да направим някои промени, свързани с грижите за семейството и домашните ни задължения. Можем също така да пренаредим нашите графици, така че да не правим прекалено много в един момент, и недостатъчно - в други. 

Всеки път, когато почувстваме, че ни се иска да се откажем, притиснати от отговорности, можем да си спомним - винаги има решение. Нищо не е толкова трудно или непоносимо, освен ако искаме да бъде.

Днес ще помисля за извършване на промени в моите отговорности. Мога да помоля за помощ и да пренаредя някои от тях, така че денят ми да не е прекалено труден.
 
hope Дата: Събота, 01-08-2020, 1:13 PM |Съобщение 1495
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Справяне със семействата ни
Бях на четиридесет и шест години, преди най-накрая да призная на себе си и на някой друг, че дядо ми винаги успяваше да ме накара да се чувствам виновен, зъл и контролиран.
~Anonymous

Възможно е много да обичаме и да се грижим за семейството си. Членове на семейството могат да ни обичат и да се грижат за нас. Но взаимодействието с някои членове може да бъде истински спусък за нашата зависимост - понякога към дълбока бездна от срам, ярост, гняв, вина и безпомощност.

Може да ни бъде трудно да постигнем отделяне на емоционално ниво с определени членове на семейството. Може да ни е трудно да отделим проблемите им от нашите. Може да бъде трудно да владеем собствената си сила. Да, трудно е, но не и невъзможно.

Първата стъпка е осъзнаване и приемане - просто потвърждение, без вина, на нашите чувства и мисли. Не е нужно да обвиняваме членовете на семейството си. Не е нужно да обвиняваме себе си или да се срамуваме. Приемането е целта - приемане и свобода да избираме това, което искаме и трябва да направим, за да се грижим за отношението си с определения човек. Можем да се освободим от моделите от миналото. Ние се възстановяваме. Напредъкът и израстването ни са нашата цел.

Днес, Висша сила, ми помогни да бъда търпелив към себе си, докато се науча как да прилагам поведението на възстановяване спрямо  определени членове на семейството ми. Помогни ми да се стремя към осъзнаване и приемане.
 
hope Дата: Неделя, 02-08-2020, 11:14 AM |Съобщение 1496
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Да бъдеш човек означава да имаш „дефекти на характера“.

Съвършенството, нашето и чуждото, беше (и все още е за някои от нас), тежко и мъчително очакване, което влачехме навсякъде. И понеже очаквахме невъзможното, живеехме или в непрекъснат срам заради собствените си провали, или във вина за това как се отнасяхме към другите, които бяха само хора.

Много от нас израснаха с родители, които изискваха  от нас съвършенство. Никога не успявахме да ги задоволим напълно, но съвършено точно се научихме да очакваме съвършенството от другите. Важно е да помним, че нашите родители са направили за нас всичко възможно според техните способности, както и че не бива да ги обвиняваме за всички дефекти на характера си. Но има нещо, което можем да направим за нашите недостатъци.

Когато се откажем от манията си за съвършенство, от раменете ни се отстранява голям товар, огромно бреме. Въпреки че това не винаги е в наша полза - може би по време на работа, необходимостта от съвършенство вече не е нещо, което винаги енашата най-важна перспектива. Във възстановяването ние искрено се стараем да направим всичко възможно според възможностите и силата си – и това наистина е достатъчно добро. Бог, както и да разбираме Бог, не очаква нищо повече от нас.

Ще се опитам да направя всичко възможно днес, но няма да се срамувам, ако направя грешки.
 
hope Дата: Понеделник, 03-08-2020, 1:50 PM |Съобщение 1497
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
„Слушай и научи“: Това е мото, което колкото повече използваме, става по-полезно.  

Не е лесно да признаем, че не слушаме добре. Може да изглежда че слушаме, когато се задълбочим в разговора, но колко всъщност чуваме? Има голяма разлика между да слушаш и да чуеш.

На сбирките по Дванадесет стъпки, чрез спонсорите и приятелите, които намираме тук, имаме много възможности да получим помощта, от която се нуждаем, но трябва да сме готови първо да слушаме и след това наистина да чуем какво ни казват. Ученето идва от това какво сме чули.

Какво трябва да чуем на тези срещи? Трябва да чуем, че е възможно да продължим живота си и да бъдем щастливи, дори ако зависимият ни близък все още употребява. Трябва да чуем, че е възможно да се откажем от опитите да контролираме другите хора и да живеем само своя живот. Трябва да чуем как другите са направили моралната си инвентаризация и са започнали да гледат честно на себе си, вместо на другите, за да започнат да се променят. И трябва да чуем за облекчението, което идва с прошката. С времето ще научим много повече неща. Това е само началото, но е едно добро място, откъдето да започнем.

Знам, че днес другите ще споделят послания, които трябва да чуя. Боже, помогни ми да бъда готов да слушам, чувам и да уча.
 
hope Дата: Вторник, 04-08-2020, 1:43 PM |Съобщение 1498
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Oтговорност

Отговорността трябва да бъде поета, а не възложена. Ние често пъти сме нетърпеливи да посочваме недостатъците на другите, особено когато те не са поели степента на вина, която смятаме за нужна. Възлагането на тежестта за срам или вина на друг - или обратно – полагането им върху собствените ни плещи – това всъщност не е отговорност. Не е отговорност  (уж за друг, и което изобщо не е наша работа) и постоянният поток от обвинения, които на практика карат другите да допускат други, нови грешки или ги принуждават да вземат не толкова умели решения. Нито става въпрос за удавянето им в море от съжаления - съдба, която ние също трябва да избягваме. В действителност всичко това е насаждането на отговорност.

Истинската отговорност е за самите нас, и тя се ражда от дълбокото желание да растем, да погледнем първо в себе си, преди да насочим пръст към друг. Да се попитаме от време на време каква е - или беше - моята роля в създаването на сегашната ми дилема и какво трябва да направя за това? Това ни поставя категорично в режим на вземането на решения, вместо да останем заседнали в болезненото минало или въображаемото страшно бъдеще. Отговорността ни държи присъстващи, желаещи, отворени и в режим на откриване. Тя подрежда нещата,  които наистина са наши и кои са техните - освобождаваща перспектива, която дава възможност на всички.

Когато поемам отговорност, се освобождавам от желанието да бъда жертва.
 
hope Дата: Сряда, 05-08-2020, 10:59 AM |Съобщение 1499
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Грешка е да се гледа твърде далеч напред. Наведнъж може да се работи само над една връзка във веригата на съдбата.
~Sir Winston Churchill

Колко пъти днес ще си помислим или кажем: „Иска ми се да знам какво ще се случи“? Можем да намерим удовлетворение в знанието, че Бог ще се грижи за нас, независимо от изхода на всяка ситуация. И още по-важното е, че Бог знае резултата и ние също ще го узнаем, когато дойде времето за това. Никога не се налага да се безспокоим; всичко е наред. На нас са ни дадени и знанията, и посоката, от които се нуждаем, когато сме готови за това.

Ако бяхме знаели преди две, три, десет или двадесет години, че ще споделим сегашното си пътуване с мъже и жени, чиято цел е да не пият и да не се дрогират, вероятно бихме изразили ужас и неверие. И все пак ние сме тук, с благодарност, живеем по-спокойни моменти, отколкото бихме предполагали за възможни. Малко по малко стигнахме тук с Божията грижа. Ще стигнем там, където би трябвало да сме, по същия любящ начин.

Ще поверя всеки момент от живота си на любовта на Бог.
 
hope Дата: Четвъртък, 06-08-2020, 12:54 PM |Съобщение 1500
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Където и да е човек, има възможност да върши доброта. 
~Seneca

В днешния свят изглежда, че добротата не е стил. Човек може да чувства за по-уместно да бъде строг или нахален, да заеме позицията „никой не може да ме докосне“.

Това работеше и по време на нашата активна зависимост. Ние се отнасяхме към другите хора като към обекти. Игнорирахме ги, изтласквахме ги от пътя си, или ги използвахме. Никой не попадаше в сърцата ни, в тях нямашше място за другите. Ето така работи зависимостта. Тя ни отделя от човешката подкрепа; храни ни с алкохол и наркотици.

В нашата програма за възстановяване спираме да сме отделени от всички останали. Ние се присъединяваме към тях в създаването на подкрепа и грижа един за друг. Научаваме се да бъдем мили и добри. Първо молим за помощ и спираме с безумието си. След това, със Стъпки Шеста и Седма се научаваме на доброта към себе си. Стъпки Осма, Девеат, Десета и Дванадесета ни учат да бъдем добри към другите. Къде ни води цялата тази доброта? Към честност, справедливост и отказ от желанието да се крием и да търсим изолация. Към това да бъдем истински човеци.

Молитва за деня:
Висша сила, напомни ми днес да бъда мил и добър с другите. Дори когато нямам какво друго да дам, мога да предложа усмивка. Мога и да слушам.

Действие за деня:
Ще изброя три недоброжелателни поведения, които все още използвам, и три добронамерени, които ще упражнявам вместо тях.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz