Дар за Днес - Page 102 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Понеделник, 31-08-2020, 12:19 PM |Съобщение 1516
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Небесата никога не помагат на хората, които не искат да действат. 
~Sophocles

Израстването е пътуване към по-голяма отговорност за нашия живот. Ние разполагаме с право на избор всеки ден. Поемането на отговорност означава избор между вариантите, с които разполагаме, и след това - приемане на последствията. Понякога и двата избора са нежелателни, но ние все пак трябва да изберем.
Очаквам ли да направя правилния избор? Искам ли някой друг да поеме отговорност за мен? Демонстративно ли отказвам да приема вариантите, с които разполагам?

Възможно е тази Програма (12 Стъпки) да ни изглежда като парадокс – Първа Стъпка ни предлага да приемем безсилието си, а след това се очаква да продължим и да спрем да бъдем пасивни в живота си. Молитвата за Смирение ни говори за тази дилема. Молим се за смирението да приемем това, което не можем да променим, и за смелостта да променим това, което можем. Пълното признаване на нашето собствено безсилие снема от нас бремето, което носехме, и ни освобождава да продължим напред, като активно правим всичко, което е по нашите сили.

Ако нещо очаква моето действие днес, се моля да имам смелостта да продължа напред с него. Дори и малкото движение е напредък.
 
hope Дата: Вторник, 01-09-2020, 12:30 PM |Съобщение 1517
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Вътре в себе си ние винаги сме на една и съща възраст.
~Gertrude Stein

Дълбоко в себе си всеки един от нас носи детски дух. Все още имаме много от чувствата, които изпитвахме, когато бяхме малки. Някои от нас носят в себе си  нараненото дете. Има тъга, страх или гняв, които не са отишли. Все още сме самотни, независимо колко хора се грижат за нас.

За да бъде изцелено, нашето вътрешно дете се нуждае от специална помощ,. Можем да бъдем добри родители на вътрешното си дете. Правим това, като сме нежни и грижовни към себе си. След време това дете може да се превърне в един щастлив център в сърцата ни.

Молитва за деня:
Висша сила, моля Те, лекувай детето в мен  - с малко повече всеки ден. Помогни на моето вътрешно дете да бъде живо, свободно и изпълнено с радост.

Действие за деня:
Точно сега ще затворя очите си за минута. Ще мисля с добри мисли за себе си. Днес ще намеря начин да покажа на вътрешното си дете моите любов и грижа.
 
hope Дата: Сряда, 02-09-2020, 12:24 PM |Съобщение 1518
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Да си напълно честен със себе си е добро занимание и упражнение.
~ Зигмунд Фройд

Истината е наш приятел. Това е груб вид приятел - но все пак приятел. Всеки от нас ще трябва да се научи да прекарва времето си с него, защото бягството от него не е лесно. Винаги изниква, когато най-малко го очакваме. Истината за себе си е трудно да бъде избегната. Изглежда, че чука на вратата ни, докато не я пуснем.

Може би известно време сме играли играта на криеница в живота си. Понякога казваме малки лъжи за себе си, за да впечатлим другите или действаме по начини, за които дълбоко в себе си знаем, че всъщност не са такива, каквито искаме да бъдат. Но по този начин никога не можем да се чувстваме комфортно. Ние знаем какво е да се криеш и да се опитваш да не бъдеш намерен. Истината за нас е експертен играч. Тя ще ни търси, докато не се изправим срещу нея, не я прегърнем и приветстваме.

Има ли нещо, което крия днес?
 
hope Дата: Неделя, 06-09-2020, 10:46 AM |Съобщение 1519
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Опитът ме научи на това, че се самоунищожавам с нетърпението си. Всички нещастия имат своя живот и своите предели, своите болести и своето здраве. 
~Michel de Montaigne

Програмата не работи за нас. Ние сме неразбрани. На работа нищо не се получава, не върви добре. Ние просто не можем да видим защо. И защо никой не ни помага?

Защото сме нетърпеливи! В резултат ставаме раздразнителни и обвиняваме другите за нашите недостатъци.

Защото сме нетърпеливи! В резултат губим връзка с темпото на живта и с нашия собствен ритъм.

Защото сме нетърпеливи! В резултат сме убедени, че зависимостта ни никога няма да спре да ни измъчва.

Нека се забавим и да се върнем към движението на живота. Знаем, че всички неща имат своя сезон, своето движение и своя край. Възможно е да се чувствате като през зимата, но ще дойде пролетта, а след това и лятото. Нищо не остава статично; всичко се променя и расте. Има модел на целия живот - включително и на нашия - ако сме достатъчно търпеливи, за да го различим.

Днес трябва да забавя темпото си, за да вляза в контакт с ритмите и на моя живот, и на живота извън мен.
 
hope Дата: Понеделник, 07-09-2020, 11:52 AM |Съобщение 1520
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Живей за мига!
“ Възможностите и чудесата са едно и също”.
~Anonymous

Много от нас възприемат щастието като цел, която не можем да осъществим. Като деца повечето от нас ни учеха, че „животът – това е трудна задача“. Ние пренесохме това мислене и в живота си като възрастни.

Живейте за деня, за мига! Ние оставяме твърде много от нашите дни просто да се изплъзнат; пропускаме ги. Нито един от настоящите ни часове не може да бъде заменен. Защо да се тревожим за минали неуспехи, ако сега имаме възможности да успяваме? Защо да продължаваме да мислим за нашите грешки, когато вместо това бихме могли да практикуваме своите добродетели?

Живейте за мига, за днес! Задръжте всеки момент здраво и погледнете към него с широко отворени очи и ум. Това е нашият живот, специален за всеки от нас. Моментите бързо преминават в паметта, остават там като спомени. Нека тези спомени бъдат добри, изпълнени с големи и малки радости.

Не мога да променя вчерашното си нещастие, но днешното ми щастие е моя лична отговорност.
 
hope Дата: Вторник, 08-09-2020, 11:36 AM |Съобщение 1521
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
„Да бъдеш“ означава да си свързан.
~Alfred Korzybski

В дните, в които пиехме и употребявахме наркотици, самотата винаги беше край нас. Можехме да сме с тълпа, но се чувствахме отчуждени и сами. Много от нас са израснали в семейства, в които никой не е знаел как да бъде близък с останалите. Ние често копнеехме за по-тясна връзка с родителите си. Като възрастни се научихме да бъдем самодостатъчни и смятахме, че винаги е по-добре да можем да правим нещо без да търсим или получаваме помощ. Ако някой ни помагаше да направим нещо, то не беше толкова добро, както ако го направехме сами.

Сега сме част от Общност с други мъже и жени, които знаят какво е да си там, където сме ние; те са на едно и също пътуване с нас. В някои случаи може да имаме различен живот, но имаме обща цел: да постигнем трезвост и да я запазим, за да станем по-добри хора. Истинската основа за нашата човечност, реалното осъществяване на нашия потенциал е във взаимоотношенията с другите. Вече не трябва да сме заключени в нашия изолиран свят. Чрез нашите приятелства и нашия духовен път ние сме свободни да бъдем себе си.

Днес съм благодарен за моите приятели.
 
hope Дата: Сряда, 09-09-2020, 1:30 PM |Съобщение 1522
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Една унция действия струва много повече от тон теория.
~Friedrich Engels

Прекаленото планиране, твърде честото преосмисляне и прекаленото говорене често възпрепятстват действията, които могат да ни доведат до реален растеж. Ние знаем това, но въпреки това все още ппопадаме в капана, обикновено от страховете си, че няма да се справим перфектно с живота.

Животът е процес на напредък. Ние се учим да практикуваме, а не само чрез мислене. Можем да правим по-лесни стъпки напред, когато искаме Бог да сподели пътуването ни, но трябва да поставим единия си крак пред другия. И това обикновено ни отвежда до някой друг в нужда.

Колко пъти сме се чувствали закъсали, депресирани или изплашени до смърт, само за да открием, че главата ни се прояснява и сърцето ни се успокоява, когато излизаме от къщи, излизаме от себе си и се фокусираме върху някой друг?

Полезните действия ни зареждат с енергия и ни дават надежда. Те ни свързват с нашата Висша сила и са от решаващо значение за ежедневния ни духовен напредък.

Днес няма да седя и да цикля над собствените си проблеми. Ще изляза и ще намеря някой в нужда.
 
hope Дата: Четвъртък, 10-09-2020, 11:37 AM |Съобщение 1523
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Да гледаш назад за известно време означава да си освежиш окото и да го направиш по-подходящо за основната му функция - да гледа напред.
~Margaret Fairless Barber

Когато размишляваме над миналия месец, миналата година, периода от време точно преди да влезем в тази програма от Дванадесет Стъпки, можем да видим много промени, добри промени, които са дошли по пътя ни. Но ние приемаме промените понякога за даденост. Или може би изобщо не успяваме да се замислим върху тях. Вкопчваме се за сътресенията на настоящето, вярвайки, че това ще продължи вечно, забравяйки, че вчерашният смут ни научи на много неща, които трябваше да знаем.

Миналото за повечето от нас беше изпълнено с болка. Но сега имаме надежда. Спечелихме битката за живота. Възможно е отново да сме се върнали в нашето семейство. Може би сме закърпили някои неуспешни връзки. Привлича ни кариера. Сбъднаха се добри преживявания. Но ние не сме освободени от трудности. А те не е нужно отново да ни сломяват и пречупват. Погледът назад ни уверява, че“ и това ще отмине“. Той също така гарантира, че ще продължим напред,  отново и отново, само ако имаме вяра.

Ще се възползвам от този момент, за да погледна към миналата година или последното си напиване. Мога да бъда уверен, че вървя напред. Ще продължавам да го правя.
 
hope Дата: Неделя, 13-09-2020, 12:31 PM |Съобщение 1524
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Молете се без обида и негодувание в сърцето си.
~Малката Червена Книга

Негодуванието, затаената обида – това е гняв, който не искаме да предадем на нашата Висша сила. Понякога ние искаме да запазим гнева си. Понякога може би искаме  гневът ни да стане по-мощен. Трудно е да бъдеш духовен и изпълнен с гняв едновременно. Когато се държим за гнева, той се превръща в своенравие и свеволие.

Всички се сърдим от време на време. Това е нормално. Но сега имаме програма, която да ни помогне да се освободим от гнева. Също така знаем, че ако трупаме гняв, той може да ни върне към алкохола и другите наркотици. Вместо да негодуваме, нека работим върху това да избягваме гнева от сърцата си.

Молитва за деня:
Днес се моля без гняв в сърцето си. Висша сила, предавам ти гнева си. Накарай ме да бъда справедлив, вместо да се държа като съдия.

Действие за деня:
Ще изброя всички негодувания, които храня сега. Ще говоря за тях на следващата ми сбирка. Това е най-добрият начин да предам недоволството си на моята Висша сила.
 
hope Дата: Понеделник, 14-09-2020, 11:39 AM |Съобщение 1525
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Човек, който търси нещо, не пътешествува твърде бързо. 
~E. B. White

Какво всъщност искаме? Какво търсим? Много от нас са се чувствали възбудени и все още, на моменти, изпитват безспокойство или натрапчивост. Ние отчаяно следвахме своите импулси до саморазрушителни крайности. Дори онези болезнени действия от нашето минало са били мотивирани, в крайна сметка, от духовно търсене. Какво наистина търсехме в бутилката, в страстното легло или в работата си? 

Достатъчното забавяне, всеки ден, за да знаем какво търсим, ни дава много по-голям шанс да го намерим.
Днес можем да се позабавим, като отделим двадесет минути за уединение и тишина, за медитация или молитва. Можем да се обадим на приятел просто за да поговорим. Може да прочетем нещо, за да си дадем някакви идеи, над които да размишляваме, или да слушаме музика, която да ни пренесе в друг свят. Може би просто можем да повървим по-бавно от колата или автобусната спирка до дома си. Често пространството между събитията, а не събитията в живота ни носи промяна.

Днес ще се опитам да помня, че забавянето може да ми помогне да намеря това, което търся.
 
hope Дата: Вторник, 15-09-2020, 11:02 AM |Съобщение 1526
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Да дадем и другата си страна не означава да се откажем от правото си да отговорим.

Отмъщението не е разрешение, след като свикнем с принципите на Дванадесетте стъпки. Отмъщението никога не ни е давало повече от краткосрочен прилив на сила и обикновено ни е оставяло вина - много вина. Сега се учим да признаваме границите между нас и другите хора. Това ни помага да се откъснем от тяхната подлост, която често подтиква нашето собствено отмъстително поведение.

Важно е да правим разлика между това да оставим другите да ни тъпчат и да им позволим да имат своето поведение. Програмата не казва, че трябва да злоупотребяваме; вместо това предлага да приспособим рационално отговора си. Ако отговорим спокойно и твърдо, без да атакуваме, ние даваме възможност на всички заинтересовани да се успокоят.

Далеч по-малко ще бъдат случаите, в които сме преследвани от вина, ако следваме този план за действие. Действайки отговорно, с Божията помощ, ще чувстваме, че постъпваме правилно и почтено и към себе си, и към „опозицията“.

Трябва винаги да отстоявам себе си; също толкова важно е да разчитам на Бог за подкрепа.
 
hope Дата: Сряда, 16-09-2020, 11:38 AM |Съобщение 1527
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Обичайки себе си

В нашата Общност ни казват да се грижим първо за себе си. Това посочва, че животът по нашата програма „Дванадесет стъпки“ стои преди всеки или нещо друго. Но какво, ако станем твърде егоцентрични за това? Грижата за себе си не означава да бъдем егоисти или злонамерено да нараняваме другите, за да отговорим на собствените си нужди. Това означава, че се научаваме да обичаме и да се грижим за себе си, защото сме важни. В края на краищата, ние сме наистина най-близко до себе си. Ако не обичаме себе си, кой ще го направи?

Известният психолог Ерих Фром казва, че ако хората могат да обичат продуктивно, тогава могат да обичат и себе си; ако могат да обичат само другите, тогава изобщо не могат да обичат. Това означава, че за да можем да обичаме другите, ние се нуждаем от способността да обичаме и да се грижим първо за себе си.
Уча ли се да обичам себе сиf?

Висша Сила, помогни ми да обичам себе си така, че да мога да обичам и другите

Днес ще работя над това какво изпитвам към себе си, като …
 
hope Дата: Неделя, 20-09-2020, 11:44 AM |Съобщение 1528
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Размишление за деня:
Моето заболяване се отличава от повечето други заболявания с  това, че отричането на факта, че съм болен, е основен признак на това, че съм болен. Подобно на други нелечими заболявания като диабет и артрит, моето заболяване се характеризира с рецидиви. Във възстановяване ние наричаме такива рецидиви „подхлъзвания“, „пробиви“. Единственото нещо, което знам със сигурност е, че само аз самият мога да се накарам да се подхлъзна. Ще помня ли винаги, че мисълта предшества действието? Ще се опитам ли да избегна „вонящото мислене“?

Днес се моля:

Моля Висшата си сила да ми даде силата да устоя на изкушенията. Нека отговорността за отстъпването, за „подхлъзването и пробива“ е на моите, и само на моите рамене. Мога ли да видя предварително дали се настройвам за пробив, като прехвърлям вината, избягвам отговорността си към себе си и отново ставам бедната марионетка в света? Връщането ми към тези стари нагласи може да бъде грешка и да ме накара да загубя трезвостта си.

Днес ще помня:

Никой не е защитен от подхлъзване.
 
hope Дата: Понеделник, 21-09-2020, 10:55 AM |Съобщение 1529
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Признателността е нещо прекрасно; благодарение на нея това, което го има в другите, принадлежи и на нас.
- Voltaire

Да си признателен за нещо, да оцениш нещо - това означава наистина да виждаш неговата стойност, неговата доброта, красота и да им се радваш. Когато можем да направим това, то променя живота ни. Ние ставаме благодарни.

Преди, когато някой друг беше привлекателен или умен, ние завиждахме. Изпитвахме завист, когато виждахме хора, които се забавляват или изглеждат влюбени един в друг.

Сега, когато сме трезви, знаем, че можем да се наслаждаваме на красотата, която създават другите хора. Можем да се радваме, че някои хора са умни и умеят да решават проблемите си. Можем да се радваме, че хората са влюбени и че отглеждат добри деца, които ще направят света малко по-добър.

Когато виждаме тези неща около себе си, разбираме, че в  живота има добри неща и за нас. Има достатъчно, за всички.

Молитва за деня:
Висша сила, помогни ми да превърна завистта и ревността си в признателност. Искам да намеря радост и надежда в добрите неща, които другите правят.

Днешното ми действие:
Днес ще изброя три качества, които оценявам в другите. Искам ли ги и за себе си? Как мога да ги постигна? Ще говоря за това с моя спонсор.
 
hope Дата: Вторник, 22-09-2020, 12:28 PM |Съобщение 1530
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Признателността е нещо прекрасно; благодарение на нея това, което го има в другите, принадлежи и на нас.

~Voltaire

Да си признателен за нещо, да оцениш нещо - това означава наистина да виждаш неговата стойност, неговата доброта, красота и да им се радваш. Когато можем да направим това, то променя живота ни. Ние ставаме благодарни.

Преди, когато някой друг беше привлекателен или умен, ние завиждахме. Изпитвахме завист, когато виждахме хора, които се забавляват или изглеждат влюбени един в друг.

Сега, когато сме трезви, знаем, че можем да се наслаждаваме на красотата, която създават другите хора. Можем да се радваме, че някои хора са умни и умеят да решават проблемите си. Можем да се радваме, че хората са влюбени и че отглеждат добри деца, които ще направят света малко по-добър.

Когато виждаме тези неща около себе си, разбираме, че в  живота има добри неща и за нас. Има достатъчно, за всички.

Молитва за деня:
Висша сила, помогни ми да превърна завистта и ревността си в признателност. Искам да намеря радост и надежда в добрите неща, които другите правят.

Днешното ми действие:
Днес ще изброя три качества, които оценявам в другите. Искам ли ги и за себе си? Как мога да ги постигна? Ще говоря за това с моя спонсор.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz