Дар за Днес - Page 103 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Сряда, 23-09-2020, 12:37 PM |Съобщение 1531
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Щастието в по-зрелите години, подобно на щастието във всяка една година от живота, е въпрос на избор – вашият избор за самите вас.
~Harold Azine

Нашата сила нараства всеки път, когато поемаме отговорност за избора на мислите и чувствата, въз основа на които действаме. Изборът на поведение, което насърчава щастието, често е толкова лесен, колкото всеки друг избор, а наградите със сигурност са по-големи, отколкото когато действаме, водени от страх или негодувание. Събитията, които очаквахме да бъдат тревожни и отношенията, за които бяхме предвидили конфликт, е по-вероятно да се окажат изненадващо гладки, когато стигнем до тях, ако нашето отношение е било отношение на щастие. Ще се почувстваме по-добре, когато успеем да отговорим на другите хора с насърчение и надежда.

Ние излишно усложняваме живота си, когато решим да действаме водени от подлост, егоизъм или самосъжаление. Действията, които произтичат от негативно отношение, в крайна сметка снижават нашата самооценка и блокират връзката ни с Бог. Щастието често се оказва толкова просто, колкото е и вземането на решение да поемем отговорност за себе си, каквито сме.

Днес ще избера да бъда щастлив; отношението на щастие ще ме води през целия ми ден.
 
hope Дата: Четвъртък, 24-09-2020, 2:19 PM |Съобщение 1532
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Разбира се, късметът има своята роля в човешките дела, но поведението е наистина много по-важно.
~Jeanne Detourbey

Поведението по начина, по който честно и искрено вярваме, че Бог иска от нас да се държим, премахва нашето объркване. Когато допринасяме по любящ начин за обстоятелствата, свързани с нас, ние носим Божието послание; и това е всичко, което се очаква от нас в този живот.

Тази Програма за възстановяване ни включва в делата на много други хора. Ние сме необходими, за да слушаме, за да напътстваме, за да спонсорираме, за да предлагаме помощ. Всеки път, когато имаме възможност да правим това за друг човек, ние сме полезни и за себе си, не само за него. В тези случаи сме оставили Бог да говори чрез нас.

Твърде често пропускаме Божието послание заради нашите егоистични притеснения, но никога не е късно да започнем да се вслушваме в него. Бог е винаги до нас, за нас, очаквайки да Го разпознаем. Можем да имаме предвид, че лекотата на живота ни е пряко пропорционална именно на това разпознаване.

Правилното поведение никога не е мистерия  за нас. Ние не винаги можем да го изберем, но никога не бива да пропускаме да правим нещата, за които вече сме научили, че трябва да бъдат направени.
 
hope Дата: Петък, 25-09-2020, 1:48 PM |Съобщение 1533
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
„Слушай, или езикът ти ще те остави глух.“
~Native American proverb

Голяма част от това, което научаваме по пътя на възстановяването, достига при нас от други, които също си проправят този път. Ние ходим на сбирки и слушаме техните разсъждения над техните истории, и си мислим: „Това е същото като при мен.“ Когато съседи или приятели по време на работа ни разказват за живота си, често получаваме представа за нашия собствен. Понякога си мислим: „Като че ли при мен нещата не са чак толкова лоши.“ Когато сме добри слушатели, може да получим насърчение или да се въодушевим да останем на пътя.

За нас е чест, когато другите ни разказват през какво са преминали. И това е доверие, което трябва да уважаваме. Слушането с отворено сърце не винаги е лесно. Това не означава, че просто трябва да седим там, докато другите говорят. Това означава, че ние се ангажираме активно, за да възприемаме това, което ни казват, и да разберем как наистина се чувстват и мислят, когато правят нещо. Когато оставим егото си настрана, спираме да мислим какво ще кажем в отговор; спираме да се опитваме да предложим полезни съвети или по-добър отговор. Просто приемаме това, което те се опитват да ни кажат.

Днес ще се ангажирам активно като добър слушател
 
hope Дата: Събота, 26-09-2020, 11:34 AM |Съобщение 1534
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Много ситуации могат да бъдат изяснени с течение на времето.
~Theodore Isaac Rubin

Времето лекува раните ни. То ни преподава уроци, които не могат да бъдат научени за един ден. То позволява истините, които беше трудно да видим, да се издигнат на повърхността. В нашето нетърпение и безпокойство можем да забравим, че някои отговори идват често пъти, когато трябва да изпълнят нашите нужди. В точното и нужно време. Ние живеем в свят, в който се очаква истинските хора да следват това, което искат. Но понякога това е лекомислен подход.

Нашите проблеми се развиваха с течение на времето, а възстановяването и растежът изискват време. Това, което предстои да научим, и което сме пропуснали, докато бяхме погълнати от нашите ексцесии, не може да бъде постигнато за един ден. Тревогите и стресовете идват и си отиват - при всички, но ние често увеличаваме проблемите си, като се опитваме да излекуваме това, което ще премине от само себе си. Ние се учим да живеем през периодите на стрес по-мъдро - чрез доверие в нашата Висша сила.

Днес ще си дам време да здравея и да се променям,  вместо да търся автоматични и бързи отговори за проблемите си.
 
hope Дата: Неделя, 27-09-2020, 11:51 AM |Съобщение 1535
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Животът на човека е това, което мислите му го правят.
~ Марк Аврелий

Как мислим за себе си? Чувстваме ли се непривлекателни? Смятаме ли, че не сме достатъчно смели? Съмняваме ли се в способността си да изпълняваме ролите си като приятели, съпрузи или бащи? Такива мисли са често срещани сред хората. В това няма проблем; те са нормални до известна степен. Но това, което правим с нашите мисли - как мислим за това, което мислим - прави голямата разлика в живота ни.

Когато мислим, че сме странни или различни от другите, за да се чувстваме по този начин, ставаме по-егоцентрични. Когато не се застъпваме за правата си като обикновени, нормални човешки същества, за да имаме своите съмнения и слабости, ставаме още по-слаби и съмнителни. Когато не говорим за нашите мисли и чувства пред други хора, ставаме изолирани и самотни. Ние имаме право да се чувстваме несигурни и да знаем, че имаме слабости. Но ставаме силни, като приемаме своите съмнения. Веднъж приели ги, те все още могат да причинят някаква болка, но ще са загубили силата си да ни контролират. Точно както ремонтираният шев може да бъде по-силен от оригиналния, това, което беше нашата слабост, става нашата сила.

Днес ще приема мислите за себе си като част от живота.
 
hope Дата: Понеделник, 28-09-2020, 11:07 AM |Съобщение 1536
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Земеделският производител може само да засажда семената, но ако те прокарат, той ще храни целия свят.
~Omaha Bee

Пътешественик, преминаващ през малко село, се натъкнал на няколко работници, изграждащи впечатляващо съоръжение. "Какво правите?" - попитал той. Първият работник, млад и нетърпелив мъж, отговорил с отвращение: "Печеля едва по три долара на час, а се изморявам толкова много!" Пътешественикът  задал същия въпрос на друг мъж. „Смесвам бетон, както сам ясно можете да видите“- бил саркастичният му отговор.

Накрая жена, работеща наблизо, оставила количката си, пълна с тухли, и се приближила до непознатия. "Ние строим болница", казала тя с гордост. "Сега ще можем да се грижим за всички хора в региона. Бебетата ще се раждат вече тук. Тук ще бъде спасяван човешки живот“. Непознатият погледнал с възхищение жената и й казал: "Знам, защото това е моята болница. Но изглежда само ти държиш на визията какво точно създаваш." Тогава богатият благодетел възложил на жената да отговаря за строителството, така че болницата му да бъде построена от човек, който наистина разбирал какво прави.

Ще видя ли важността дори на малките неща, които правя днес?


Съобщението поправено от hope - Понеделник, 28-09-2020, 11:07 AM
 
hope Дата: Четвъртък, 01-10-2020, 12:01 PM |Съобщение 1537
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Аз съм много щастлив и благодарен човек. Щастлив и благодарен за всяка сутрин, в която се събуждам.
~Thelma Elliott

Благодарността за това, което ни е предлагано в живота, омекотява суровите нагласи, които понякога подхранваме. Животът ни представя разнообразни благословии - някои ни носят непосредствена радост; някои ни карат да проливаме сълзи; други увеличават страха ни. Това, от което се нуждаем, и което ще ни помогне, е разбирането, че всички преживявания са предназначени за нашето добро, че всички ни благославят по някакъв начин. Ако сме способни да видим голямата картина, ще приветстваме всички ситуации - големи и малки, с благодарно сърце.

Много е лесно да избягаме от живота си, да не намираме удовлетворение от семействата си, от работата си и от нашите приятели. И колкото повече грешим в  живота, толкова по-ни е да ги откриваме. Това са негативни нагласи и като такива те привличат негативни преживяваниия; докато позитивните нагласи облекчават каквото и да е бреме, от което можем да се учим.

Годините минават толкова бързо... Шансовете ни да се наслаждаваме на живота също минават бързо… Можем да вземем това, което идва по време на пътя ни, и да бъдем благодарни. Никога не бива да забравяме, че предлаганите ни точно сега преживявания може да са последните.

Всяка сутрин, в която се събуждам, за мен е благословия номер едно.
 
hope Дата: Петък, 02-10-2020, 11:10 AM |Съобщение 1538
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Свобода

Много от нас бяха потискани, и се превърнаха в жертви като деца. Като възрастни, ние можем да продължим да бъдем поставяни в същото състояние.

Някои от нас не осъзнават, че неполагането на грижи за определянето и регулирането на здрравословни границите ще ни подтикне да се чувстваме жертви.

Някои от нас не разбират това, какво наистина мислят за себе си, тъй като оставайки си жертви, продължават да се чувстват подтиснати.

Някои от нас не разбират, че държим ключа към собствената си свобода. Ключът е да почитаме себе си и да се грижим за себе си.

Ние винаги можем да кажем това, което имаме предвид, и да имаме предвид това, което казваме.

Можем да спрем да чакаме другите да ни дадат това, от което се нуждаем, и да поемем отговорност за себе си. Когато го направим, пред нас ще се разтворят вратите към свободата.

Днес ще разбера, че държа ключа за моята свобода. Ще спра да участвам в угнетението и виктимизирането ми. Ще поема отговорност за себе си и ще позволя на другите да вършат това, което могат.
 
hope Дата: Събота, 03-10-2020, 11:21 AM |Съобщение 1539
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
С времето ние растем, доверяваме се на бъдещето за нашите въпроси.
~Ruth Benedict

Когато започнахме нашето възстановяване, ние подходихме към него така, както правехме всичко с нашето зависимо и пристрастяващо поведение: като искахме да го притежаваме изцяло - бързо и напълно - и да правим това по правилния начин. Някои от нас смятаха, че можем да научим всичко, което трябва да знаем за възстановяването само за няколко седмици. Живеейки с тази програма, обаче започваме да осъзнаваме, че сме ангажирани в процес за целия ни живот. Ние сме в процес на съзряване и израстване, и тази програма е нашето ръководство. Не можем да прибързваме или да преминем към следващия етап твърде рано. Ябълковото дърво не цъфти през есента и не очакваме новите ябълки да узреят преди да са отгледани.

Нашето съществуване в този свят е като ходене през гората по неравна, криволичеща пътека. Можем да видим напред само до следващия завой. Вече не търсим някакъв важен момент, когато най-накрая ще получим искания резултат или„лек“ за житейския ни преживявания. Опитът по пътя е всичко, от което се нуждаем.

Днес ще помисля за задачите и наградите на този ден и ще се доверя на бъдещето за това, за което нямам отговор.


Съобщението поправено от hope - Събота, 03-10-2020, 11:21 AM
 
hope Дата: Неделя, 04-10-2020, 11:42 AM |Съобщение 1540
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Размишление за деня:

Понякога можем да си задаваме въпроса:“ Заслужава ли си?“
Чувстваме се сами. Струва ни се, че никой не го е грижа за нас. Животът ни изглежда труден. Възстановяването също ни изглежда трудно.

Това са времената, когато трябва да погледнем внимателно на случващото се. Чувстваме се така, защото сме излезли от пътя на възстановяването. Възможно е да се върнем към желанието си  хората да виждат или да правят нещата по нашия начин. Искаме и търсим  контрол.

Не забравяйте, че всички проблеми не са наши проблеми. Цялата работа не е наша работа. Не можем да имаме всичко по начина, по който го искаме. Но ние можем да извършим своята част, и да пуснем всичко останало. Тогава ще се почувстваме по-добре.

Молитва за деня:

Висша сила, помогни ми да помня, че единствената ми работа днес е да изпълня Твоята воля за мен. Не е моя работа да бъда Тебе.

Действие за деня:

Днес ще разговарям с моя спонсор или с приятел по програмата. Ще говоря с тях за това как да се справя с нещата, които като че ли ме дръпнат надолу.
 
hope Дата: Сряда, 08-09-2021, 1:15 PM |Съобщение 1541
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Здравейте, приятели smile Доста време мина, откакто не съм писала тук, но просто така се сожиха обстоятелствата. Ще се радвам отново да бъда тук и да поддържам темата винаги, когато имам възможност.
--------------------------------------------------

Когато не ви е добре, винаги се появява нещо - и това обикновено са ръцете на вашите приятели. 
~Orson Welles

Приятелите би трябвало да стоят до нас когато сме в беда, и мнозина го правят. Но ако зависимостта ни стане обществено достояние, може да се окажем изолирани. Приятели се отдръпват, влюбените в нас си тръгват, децата се оттеглят в неразбиране.

Сега наистина се нуждаем от подкрепа. Знаем, че не можем да се справим сами; ние прекалено дълго бяхме сами. Нуждаем се от силата, която идва от други хора.

Това е моментът, когато трябва да признаем силата на групата. Нашата програма се основава на привързаността, силата и грижите на нашите другари по нещастие, много от които също са били в тъмните и самотни места. Те ни разбират; те са наши братя и сестри в болест и здраве. Те не ни осъждат; те изпитват състрадание, което идва от общуването в едно и също страдание. Докато се учим да им се доверяваме, ние участваме в ново общение и приятелство, които ни дават сила и любов.

Днес ще помня, че когато имам нужда от подкрепа, ще я намеря чрез моята програма и в моята група.
 
hope Дата: Четвъртък, 09-09-2021, 1:17 PM |Съобщение 1542
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Служене
Смирението и душевният мир се постигат от малко хора по света. Истинското щастие ще дойде при този, който търси и намира как да служи на другите. 
~Anonymous

Ние се радваме, че нашето даване и споделяне се наричат доброволчество. Ако, носейки посланието на надежда, ние сме доброволци, ние сме щастливи да бъдем сред онези, които са доброволци в най-чистата си форма. Приветстваме шанса да служим.

Няма почетни списъци, награди, пари или трофеи. Ние даваме за чистата радост от помощта ни. Най-големите ни награди идват под формата на здраво ръкостискане или прегръдка от някой, на когото сме се отдали. Понякога това е благодарността в очите на член на семейството. Това ни е достатъчно.

Искам да практикувам съвета да не търся слава за добротата, която давам. Никога не мога да бъда щастлив, ако разчитам на материалните награди за това, което съм дал.
 
hope Дата: Петък, 10-09-2021, 9:39 AM |Съобщение 1543
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Ако скоро щяхте да умрете и можете да се обадите само веднъж, на кого бихте се обадили и какво бихте казали? И защо чакате?
~Stephen Levine

Когато бяхме в дълбините на нашата зависимост, ние не можехме да присъстваме истински в отношенията си. Не бяхме в състояние да проявим загриженост и да бъдем  отговорни. Бяхме твърде фокусирани върху употребата на алкохол или наркотици, за да променим собствените си чувства.

Сега, когато сме трезви, можем да се променим. Почистваме бъркотията и хаоса в живота си, като работим по Осма и Девета стъпки. Ние изброяваме хората, на които сме причинили щети, размишляваме над тях, след това ги поправяме.

Почистването на старите ни бъркотии ни прави свободни, дава ни възможността да започнем отначало. Ние следим по-добре собственото си поведение, докато правим моралната си инвентаризация всеки ден по Десета стъпка и ставаме порядъчни, истински хора. Откриваме и се сдобиваме с истински приятели. Членовете на семейството започват да ни се доверяват с любовта си. Новият ни трезвен живот постепенно се изпълва с хора.

Молитва за деня:
Висша сила, помогни ми днес да бъда истинско човешко същество. Помогни ми да разбера значението ми за другите и да се отнасям към отношенията си с уважението, което заслужават.

Действие за деня:

Ще си представя, че не ми остава да живея много и разполагам само с едно обаждане, което мога да направя. На кого ще се обадя и какво ще кажа? И защо чакам? Ще се обадя.  Ако имам нужда от подкрепа, ще я получа от приятел.
 
hope Дата: Събота, 11-09-2021, 1:00 PM |Съобщение 1544
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Няма пряк път към живота. До края на нашите дни животът е урок, който не е напълно научен.
~Harrison E. Salisbury

Няма перфектни дни. Ние се борихме трудно срещу тази истина. С нашите твърде взискателни нагласи ние не искахме животът да е процес; искахме да стигнем до безопасната точка на пребиваване. Ние се борихме срещу диалога и процеса на учене от опита. Търсихме "фикс" и съвършенство. Дори и сега, във възстановяването, ние се стремим да го направим. Ние продължаваме да учим и да растем, но уроците, които научаваме, не са нещата, които очаквахме. Ние скърбим, че сме закъснели в нашето учене, след това продължаваме да учим все повече.

С развитието си по тази програма ние се учим как да учим. Ние ставаме по-възприемчиви към живота като към процес, който няма пряк път към истината. Ние се учим да участваме в процеса и приемаме, че в края на нашето търсене обикновено няма правилен или грешен отговор.

Днес мога да приема истината, която идва от уроците на моя опит, и да бъда толерантен към неговата непълнота.
 
hope Дата: Понеделник, 13-09-2021, 8:46 AM |Съобщение 1545
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Има толкова много начини за живеене за растеж, колкото много са хората. Нашите собствени начини са единствените, които трябва да имат значение за нас.
~Evelyn Mandel

Желанието да контролираме другите хора, да ги накараме да живеят така, както бихме искали ние, прави невъзможно постигането на спокойствие. А спокойствието  - това е целта, която търсим в тази програма за възстановяване, в този живот.

Всеки от нас е безсилен пред другите,  осъзнаването на което ни освобождава от голямо бреме. Контролът върху собственото ни поведение е достатъчно тежка работа. Да се научиш да се държиш отговорно изисква практикуване. Повечето от нас в тази програма за възстановяване са се държали безотговорно през по-голямата част от живота си. Вярно е, че заедно с чистото и трезво време емоционалната ни незрялост бавно се отдалечава, но всяко отговорно действие, което предприемаме, ни дава смелост за друго - и след това друго. Нашата цялостност е страничен продукт от натрупването на нашите отговорни действия. Действията на другите не трябва да ни засягат.

Днес ще претегля внимателно поведението си. Отговорното поведение е това, което поражда радостта за сърцето ми.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz