Дар за Днес - Page 103 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Дар за Днес
hope Дата: Сряда, 23-09-2020, 12:37 PM |Съобщение 1531
С опит
Група: Потребител
Постове: 1534
Статус: Извън линия
Щастието в по-зрелите години, подобно на щастието във всяка една година от живота, е въпрос на избор – вашият избор за самите вас.
~Harold Azine

Нашата сила нараства всеки път, когато поемаме отговорност за избора на мислите и чувствата, въз основа на които действаме. Изборът на поведение, което насърчава щастието, често е толкова лесен, колкото всеки друг избор, а наградите със сигурност са по-големи, отколкото когато действаме, водени от страх или негодувание. Събитията, които очаквахме да бъдат тревожни и отношенията, за които бяхме предвидили конфликт, е по-вероятно да се окажат изненадващо гладки, когато стигнем до тях, ако нашето отношение е било отношение на щастие. Ще се почувстваме по-добре, когато успеем да отговорим на другите хора с насърчение и надежда.

Ние излишно усложняваме живота си, когато решим да действаме водени от подлост, егоизъм или самосъжаление. Действията, които произтичат от негативно отношение, в крайна сметка снижават нашата самооценка и блокират връзката ни с Бог. Щастието често се оказва толкова просто, колкото е и вземането на решение да поемем отговорност за себе си, каквито сме.

Днес ще избера да бъда щастлив; отношението на щастие ще ме води през целия ми ден.
 
hope Дата: Четвъртък, 24-09-2020, 2:19 PM |Съобщение 1532
С опит
Група: Потребител
Постове: 1534
Статус: Извън линия
Разбира се, късметът има своята роля в човешките дела, но поведението е наистина много по-важно.
~Jeanne Detourbey

Поведението по начина, по който честно и искрено вярваме, че Бог иска от нас да се държим, премахва нашето объркване. Когато допринасяме по любящ начин за обстоятелствата, свързани с нас, ние носим Божието послание; и това е всичко, което се очаква от нас в този живот.

Тази Програма за възстановяване ни включва в делата на много други хора. Ние сме необходими, за да слушаме, за да напътстваме, за да спонсорираме, за да предлагаме помощ. Всеки път, когато имаме възможност да правим това за друг човек, ние сме полезни и за себе си, не само за него. В тези случаи сме оставили Бог да говори чрез нас.

Твърде често пропускаме Божието послание заради нашите егоистични притеснения, но никога не е късно да започнем да се вслушваме в него. Бог е винаги до нас, за нас, очаквайки да Го разпознаем. Можем да имаме предвид, че лекотата на живота ни е пряко пропорционална именно на това разпознаване.

Правилното поведение никога не е мистерия  за нас. Ние не винаги можем да го изберем, но никога не бива да пропускаме да правим нещата, за които вече сме научили, че трябва да бъдат направени.
 
hope Дата: Петък, 25-09-2020, 1:48 PM |Съобщение 1533
С опит
Група: Потребител
Постове: 1534
Статус: Извън линия
„Слушай, или езикът ти ще те остави глух.“
~Native American proverb

Голяма част от това, което научаваме по пътя на възстановяването, достига при нас от други, които също си проправят този път. Ние ходим на сбирки и слушаме техните разсъждения над техните истории, и си мислим: „Това е същото като при мен.“ Когато съседи или приятели по време на работа ни разказват за живота си, често получаваме представа за нашия собствен. Понякога си мислим: „Като че ли при мен нещата не са чак толкова лоши.“ Когато сме добри слушатели, може да получим насърчение или да се въодушевим да останем на пътя.

За нас е чест, когато другите ни разказват през какво са преминали. И това е доверие, което трябва да уважаваме. Слушането с отворено сърце не винаги е лесно. Това не означава, че просто трябва да седим там, докато другите говорят. Това означава, че ние се ангажираме активно, за да възприемаме това, което ни казват, и да разберем как наистина се чувстват и мислят, когато правят нещо. Когато оставим егото си настрана, спираме да мислим какво ще кажем в отговор; спираме да се опитваме да предложим полезни съвети или по-добър отговор. Просто приемаме това, което те се опитват да ни кажат.

Днес ще се ангажирам активно като добър слушател
 
hope Дата: Събота, 26-09-2020, 11:34 AM |Съобщение 1534
С опит
Група: Потребител
Постове: 1534
Статус: Извън линия
Много ситуации могат да бъдат изяснени с течение на времето.
~Theodore Isaac Rubin

Времето лекува раните ни. То ни преподава уроци, които не могат да бъдат научени за един ден. То позволява истините, които беше трудно да видим, да се издигнат на повърхността. В нашето нетърпение и безпокойство можем да забравим, че някои отговори идват често пъти, когато трябва да изпълнят нашите нужди. В точното и нужно време. Ние живеем в свят, в който се очаква истинските хора да следват това, което искат. Но понякога това е лекомислен подход.

Нашите проблеми се развиваха с течение на времето, а възстановяването и растежът изискват време. Това, което предстои да научим, и което сме пропуснали, докато бяхме погълнати от нашите ексцесии, не може да бъде постигнато за един ден. Тревогите и стресовете идват и си отиват - при всички, но ние често увеличаваме проблемите си, като се опитваме да излекуваме това, което ще премине от само себе си. Ние се учим да живеем през периодите на стрес по-мъдро - чрез доверие в нашата Висша сила.

Днес ще си дам време да здравея и да се променям,  вместо да търся автоматични и бързи отговори за проблемите си.
 
hope Дата: Неделя, 27-09-2020, 11:51 AM |Съобщение 1535
С опит
Група: Потребител
Постове: 1534
Статус: Извън линия
Животът на човека е това, което мислите му го правят.
~ Марк Аврелий

Как мислим за себе си? Чувстваме ли се непривлекателни? Смятаме ли, че не сме достатъчно смели? Съмняваме ли се в способността си да изпълняваме ролите си като приятели, съпрузи или бащи? Такива мисли са често срещани сред хората. В това няма проблем; те са нормални до известна степен. Но това, което правим с нашите мисли - как мислим за това, което мислим - прави голямата разлика в живота ни.

Когато мислим, че сме странни или различни от другите, за да се чувстваме по този начин, ставаме по-егоцентрични. Когато не се застъпваме за правата си като обикновени, нормални човешки същества, за да имаме своите съмнения и слабости, ставаме още по-слаби и съмнителни. Когато не говорим за нашите мисли и чувства пред други хора, ставаме изолирани и самотни. Ние имаме право да се чувстваме несигурни и да знаем, че имаме слабости. Но ставаме силни, като приемаме своите съмнения. Веднъж приели ги, те все още могат да причинят някаква болка, но ще са загубили силата си да ни контролират. Точно както ремонтираният шев може да бъде по-силен от оригиналния, това, което беше нашата слабост, става нашата сила.

Днес ще приема мислите за себе си като част от живота.
 
hope Дата: Понеделник, 28-09-2020, 11:07 AM |Съобщение 1536
С опит
Група: Потребител
Постове: 1534
Статус: Извън линия
Земеделският производител може само да засажда семената, но ако те прокарат, той ще храни целия свят.
~Omaha Bee

Пътешественик, преминаващ през малко село, се натъкнал на няколко работници, изграждащи впечатляващо съоръжение. "Какво правите?" - попитал той. Първият работник, млад и нетърпелив мъж, отговорил с отвращение: "Печеля едва по три долара на час, а се изморявам толкова много!" Пътешественикът  задал същия въпрос на друг мъж. „Смесвам бетон, както сам ясно можете да видите“- бил саркастичният му отговор.

Накрая жена, работеща наблизо, оставила количката си, пълна с тухли, и се приближила до непознатия. "Ние строим болница", казала тя с гордост. "Сега ще можем да се грижим за всички хора в региона. Бебетата ще се раждат вече тук. Тук ще бъде спасяван човешки живот“. Непознатият погледнал с възхищение жената и й казал: "Знам, защото това е моята болница. Но изглежда само ти държиш на визията какво точно създаваш." Тогава богатият благодетел възложил на жената да отговаря за строителството, така че болницата му да бъде построена от човек, който наистина разбирал какво прави.

Ще видя ли важността дори на малките неща, които правя днес?


Съобщението поправено от hope - Понеделник, 28-09-2020, 11:07 AM
 
hope Дата: Четвъртък, 01-10-2020, 12:01 PM |Съобщение 1537
С опит
Група: Потребител
Постове: 1534
Статус: Извън линия
Аз съм много щастлив и благодарен човек. Щастлив и благодарен за всяка сутрин, в която се събуждам.
~Thelma Elliott

Благодарността за това, което ни е предлагано в живота, омекотява суровите нагласи, които понякога подхранваме. Животът ни представя разнообразни благословии - някои ни носят непосредствена радост; някои ни карат да проливаме сълзи; други увеличават страха ни. Това, от което се нуждаем, и което ще ни помогне, е разбирането, че всички преживявания са предназначени за нашето добро, че всички ни благославят по някакъв начин. Ако сме способни да видим голямата картина, ще приветстваме всички ситуации - големи и малки, с благодарно сърце.

Много е лесно да избягаме от живота си, да не намираме удовлетворение от семействата си, от работата си и от нашите приятели. И колкото повече грешим в  живота, толкова по-ни е да ги откриваме. Това са негативни нагласи и като такива те привличат негативни преживяваниия; докато позитивните нагласи облекчават каквото и да е бреме, от което можем да се учим.

Годините минават толкова бързо... Шансовете ни да се наслаждаваме на живота също минават бързо… Можем да вземем това, което идва по време на пътя ни, и да бъдем благодарни. Никога не бива да забравяме, че предлаганите ни точно сега преживявания може да са последните.

Всяка сутрин, в която се събуждам, за мен е благословия номер едно.
 
hope Дата: Петък, 02-10-2020, 11:10 AM |Съобщение 1538
С опит
Група: Потребител
Постове: 1534
Статус: Извън линия
Свобода

Много от нас бяха потискани, и се превърнаха в жертви като деца. Като възрастни, ние можем да продължим да бъдем поставяни в същото състояние.

Някои от нас не осъзнават, че неполагането на грижи за определянето и регулирането на здрравословни границите ще ни подтикне да се чувстваме жертви.

Някои от нас не разбират това, какво наистина мислят за себе си, тъй като оставайки си жертви, продължават да се чувстват подтиснати.

Някои от нас не разбират, че държим ключа към собствената си свобода. Ключът е да почитаме себе си и да се грижим за себе си.

Ние винаги можем да кажем това, което имаме предвид, и да имаме предвид това, което казваме.

Можем да спрем да чакаме другите да ни дадат това, от което се нуждаем, и да поемем отговорност за себе си. Когато го направим, пред нас ще се разтворят вратите към свободата.

Днес ще разбера, че държа ключа за моята свобода. Ще спра да участвам в угнетението и виктимизирането ми. Ще поема отговорност за себе си и ще позволя на другите да вършат това, което могат.
 
hope Дата: Събота, 03-10-2020, 11:21 AM |Съобщение 1539
С опит
Група: Потребител
Постове: 1534
Статус: Извън линия
С времето ние растем, доверяваме се на бъдещето за нашите въпроси.
~Ruth Benedict

Когато започнахме нашето възстановяване, ние подходихме към него така, както правехме всичко с нашето зависимо и пристрастяващо поведение: като искахме да го притежаваме изцяло - бързо и напълно - и да правим това по правилния начин. Някои от нас смятаха, че можем да научим всичко, което трябва да знаем за възстановяването само за няколко седмици. Живеейки с тази програма, обаче започваме да осъзнаваме, че сме ангажирани в процес за целия ни живот. Ние сме в процес на съзряване и израстване, и тази програма е нашето ръководство. Не можем да прибързваме или да преминем към следващия етап твърде рано. Ябълковото дърво не цъфти през есента и не очакваме новите ябълки да узреят преди да са отгледани.

Нашето съществуване в този свят е като ходене през гората по неравна, криволичеща пътека. Можем да видим напред само до следващия завой. Вече не търсим някакъв важен момент, когато най-накрая ще получим искания резултат или„лек“ за житейския ни преживявания. Опитът по пътя е всичко, от което се нуждаем.

Днес ще помисля за задачите и наградите на този ден и ще се доверя на бъдещето за това, за което нямам отговор.


Съобщението поправено от hope - Събота, 03-10-2020, 11:21 AM
 
hope Дата: Неделя, 04-10-2020, 11:42 AM |Съобщение 1540
С опит
Група: Потребител
Постове: 1534
Статус: Извън линия
Размишление за деня:

Понякога можем да си задаваме въпроса:“ Заслужава ли си?“
Чувстваме се сами. Струва ни се, че никой не го е грижа за нас. Животът ни изглежда труден. Възстановяването също ни изглежда трудно.

Това са времената, когато трябва да погледнем внимателно на случващото се. Чувстваме се така, защото сме излезли от пътя на възстановяването. Възможно е да се върнем към желанието си  хората да виждат или да правят нещата по нашия начин. Искаме и търсим  контрол.

Не забравяйте, че всички проблеми не са наши проблеми. Цялата работа не е наша работа. Не можем да имаме всичко по начина, по който го искаме. Но ние можем да извършим своята част, и да пуснем всичко останало. Тогава ще се почувстваме по-добре.

Молитва за деня:

Висша сила, помогни ми да помня, че единствената ми работа днес е да изпълня Твоята воля за мен. Не е моя работа да бъда Тебе.

Действие за деня:

Днес ще разговарям с моя спонсор или с приятел по програмата. Ще говоря с тях за това как да се справя с нещата, които като че ли ме дръпнат надолу.
 
Форум на АА в България » AA Форум » Форум на Анонимни Алкохолици » Дар за Днес
Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz