Shundi пита - Page 20 - Форум на АА в България
Shundi пита
| |
shundi |
Дата: Четвъртък, 14-12-2017, 9:06 AM |Съобщение 286 |
С опит
Група: Потребител
Постове: 435
Статус: Извън линия
| Тук единствено и с един приятел, нямам възможност да посещавам сбирките, просто много съм зает покрай децата, жена ми е с нова работа с неудобно работно време, и тук ми е единственото място за сега където да споделя нещо
|
|
| |
magisd |
Дата: Четвъртък, 14-12-2017, 9:19 AM |Съобщение 287 |
С опит
Постове: 342
| Шунди алкохолика е болен човек,който има нужда от помощ.Мое мнение е,че тук можеш да полъчиш помощ на ниво спиране,но не и да останеш трайно трезвен.Затова е нужно след спирането си да се ориентираш на къде.Съвета на повечето ни е АА.За да останеш трезвен имаш нужда от човек минал по пътя с ,който да споделяш.Човек на който да звъниш и да споделяш проблемите,заедно с него да започнеш да виждаш нещата от друг ъгъл.Човек,на който да кажеш одрасках колата,искам да се напия,а той да те убеди,че си жив и здрав,че на теб и колата нищо ви няма,и че си имал прекрасен трезвен ден,за който трябва да си благодарен.Болните хора трябва да се лекуват и ти трябва да се погрижиш малко ,по малко нещата да се случват.Пиша ти това,за да не се залъгваш ,че само със стискане на зъби ще стане,иска се работа Шунди.
|
|
| |
shundi |
Дата: Четвъртък, 14-12-2017, 9:33 AM |Съобщение 288 |
С опит
| magisd, Сбирки и спонсор, доста хора ми го казаха това...
|
|
| |
magisd |
Дата: Четвъртък, 14-12-2017, 9:47 AM |Съобщение 289 |
С опит
| Това е най добрия варянт.Аз лично,не съм посещавала редовно сбирки и не съм имала спонсор.Но на една от онлайн сбирките на който бях ,случайно се запознах с една жена.И просто станахме приятелки,обсъждахме си стъпките,голямата книга,и живота и реакциите ни като цяло.Звънях и винаги ,при нужда.Промених мисленето си изцяло.Вече не пия почти 5г.но търся варянт да пробвам и стъпките с спонсор,защото моята приятелка няма възможност да е все под ръка,а ние алкохолиците имаме нужда от помощ да спрем,а когато успеем се нуждаем да помогнем на друг,за да останем трезви.Когато си болен от високо кръвно Шунди,ти отиваш на лекар,и спазваш съветите.Но когато тук,попитаме някой,защо не намериш спонсор,защо не отидеш на сбирка,повечето казват нямам време,според теб този човек вярва ли истински,че е болен и съзнава ли найстина колко е сериозна болеста?
|
|
| |
shundi |
Дата: Четвъртък, 14-12-2017, 9:50 AM |Съобщение 290 |
С опит
| Да, вярвам истиснки , че съм победен от тази ужасна болест, давам си сметка колко са сериозни нещата, ще търся начин да намеря човек или да отида на сбирка
|
|
| |
magisd |
Дата: Четвъртък, 14-12-2017, 10:02 AM |Съобщение 291 |
С опит
| Шунди ти вярваш,но цял месец не ти се четеше книгата,не започна да споделяш,и не отдели 1час да се включиш в някоя онлайн сбирка???До колко вярваш,и до колко се самозалъгваш ти сам ще прецениш!Съветвам се одели някоя вечер 1час и се включи в някоя онлайн сбирка,не е нужно изобщо да говориш ,просто послушай,дори и да ти се стори глупаво това,което говорят и правят,включи се да послушаш още няколко пъти.Изслушвайки ги,извесно време бързо ще надушиш човек с който сте от една порода с който ще можете да си помагате взаймно и тн.С контактите от там ще знаеш,че винаги има някой зад теб,на който да разчиташ,дори и да не се нуждаеш от сбирките.
|
|
| |
shundi |
Дата: Четвъртък, 14-12-2017, 12:02 PM |Съобщение 292 |
С опит
| първата ми работа сега е да прочета голямата книга!Ще кажа мнение после.
|
|
| |
magisd |
Дата: Четвъртък, 14-12-2017, 12:06 PM |Съобщение 293 |
С опит
| Шунди надявам се да не си помислиш,че те критикувам,напротив искам да ти покажа истинската същност на болестта.Как ти си мислиш,че си разбрал проблема,но тя те кара просто да започнеш да се самосъжаляваш,да си ядосан и гневен,да търсиш и намираш оправдания,но да не правиш нищо за лекуването на проблема.Виж при теб,имаш проблеми и едва издържаш да не посегнеш към бирата.Това се променя само с промянна в мисленето и приемането на проблема.Споделяш също,че се чувстваш празен,така ще е докъто не започнеш да се лекуваш,просто защото не пиеш няма да мине.Когато ние чуем лоша диагноза в лекърски кабинет тичаме в аптеката,вземаме болнични ,лежим в болница ако се налага,а когато някой се появи тук уж осъзнава сам,че е болен,но се оправдава,че няма време за сбирки,психолог,или че е голям човек и промяната на мисленето е трудна.Всичко тези оправдания,са от болестта,тя те кара да смяташ,че си осъзнал ,че си болен,но те заблуждава,че и сам можеш да се справиш,че е достатъчно просто да не пиеш.Но когато просто не пиеш без да се лекуваш,си празен,нещастен,подтиснат и атчаян,нищо не те радва и накрая алкохола те побеждава за пореден път.Лекувайте душите си,дори и паихотерапията е варянт,за поставянето на начало,на нов живот без алкохол.Успех.
|
|
| |
shundi |
Дата: Четвъртък, 14-12-2017, 12:09 PM |Съобщение 294 |
С опит
| magisd, НЕ напротив, благодарен съм, че си честна с мен, и разбира се абсолютно права за всичко казано.
|
|
| |
magisd |
Дата: Четвъртък, 14-12-2017, 12:33 PM |Съобщение 295 |
С опит
| Не само ти Шунди и Тачето,а в началото и повечето алкохолици минават през трудния преход от осъзнал съм,че съм болен,до осъзнал съм наистина,че съм болен.Аз уж знаех за болеста си,и я бях приела много преди да спра,години преди да спра.Всеки път спирах,уж ми беше добре трезва,но след седмица две,месец провал.И така около 2години в ,който бях признала ,че съм безсилна пред алкохола и болна,но все се провалях.Едва последния път разбрах,какво наистина значи да признаеш ,приемеш и лекуваш.Последния път не ме интересуваше нищо освен да се науча да живея трезва,спрях да се срамувам,че ще търся АА онлайн,не ме интересуваше кой какво ще каже за мен,бях готова и в клиника да отида ако се наложи,но да се науча как се живее трезен.Защото аз знаех как да спирам,но не знаех как да оставам трезва.Тогава,когато се предадох напълно,когато спрях да се срамувам и да си мисля,че съм прекалено млада и хубава,че да посещавам Аа,че макар и болна не съм баш като тях,тогава чак се получи.Започнах много да чета,не само голямата книга ,а всички книги свързани с болеста,намерих човек с който да споделям,започнах да медитирам и себеопознавам,гледах филми за болеста ,и се учех от всичко това.Четях форуми,истории и мнения на психолози за болестта.Самооткривах проблемите в моето мислене и тн.Отделих време и усилие да изуча болестта и варяннтите за ремосия,и ето усилията ми за сега не са напразни
Съобщението поправено от magisd - Четвъртък, 14-12-2017, 12:44 PM |
|
| |
shundi |
Дата: Четвъртък, 14-12-2017, 2:16 PM |Съобщение 296 |
С опит
| Имам си прекалено голямо доверия отностно волята ми и това ми пречи
Съобщението поправено от shundi - Четвъртък, 14-12-2017, 2:19 PM |
|
| |
magisd |
Дата: Четвъртък, 14-12-2017, 2:51 PM |Съобщение 297 |
С опит
| Ето стигнахме до проблема и до извода,че само си мислиш,че си признал проблема.Алкохолика признал истински ,че е по слаб от алкохола ,е прознал и,че волята му е безсилна пред този проблем.Можеш с воля да не пиеш днес,но ще агонизираш,няма да си истински жив,щастлив и пълноценен.Ако успееш без помощ и промяна в теб,ще си първия,за който съм чула,че е успял така ,пожелавам ти го от сърце.Обаче до тук волятата ти,доста се клатеше.В началото те заблуждавеше,че бира, две са нищо,онзи ден те предаде и отново изпи една бира.На тази воля ли Шунди оставяш живота си,на тази воля ли вярваш толко!Колко пъти откакто не пиеш тази воля освен трезвеността за деня те направи и щастлив.Колко радост ти донесе волята ти.Аз останах с впечатлението,че до тук си трезвен благодарение на волята ти,стискаш зъби и едва изкарваш дните,така ли виждаш и живота напред?Волята ти е помогнала благодарение на нея си спрял да пиеш,сега трябва да се лекуваш и да намериш начин живота да ти е хубав,а не агония.
Съобщението поправено от magisd - Четвъртък, 14-12-2017, 3:04 PM |
|
| |
shundi |
Дата: Четвъртък, 14-12-2017, 3:45 PM |Съобщение 298 |
С опит
| Промяна ще трябва, това е ясно, не искам да се измъчвам всеки ден и нищо да не ме радва...
|
|
| |
magisd |
Дата: Четвъртък, 14-12-2017, 3:51 PM |Съобщение 299 |
С опит
| Шунди ,а до сега ходи ли някъде на банкет,дискотека,абе някъде където се пие?Излизаш ли с приятели,който пият и посещаваш ли места на който се пие?Как е тогава?В началото е хубаво да се избягват такива ситуации,хубаво е да не се държи никакъв алкохол в къщи.Но след спирането и когато се позакрепиш все някога се налага да се върнеш в живота.Празници,поводи,пииещи приятели,и така живота си тече.Така,че ти избираш дали волята ще стигне,и дали живот в стскане на зъби е пълноценен.Защото пък и цял живот заравяне на главата в пясъка и избягване на хора,места,и поводи за пиене си не е работа.
Съобщението поправено от magisd - Четвъртък, 14-12-2017, 4:43 PM |
|
| |
tanyaivanova1984 |
Дата: Петък, 15-12-2017, 10:09 AM |Съобщение 300 |
С опит
Постове: 54
| Ето ме и мен.Продължавам да съм трезва.Мисля,че днес имаше онлайн сбирка и мисля да се включа.Пак ще погледна кога беше.За сега съм добре. Абсолютно всичко,което пишеш magisd си права.Наистина това нашето си е временно и все още си мислим,че можем сами да се справим,защото явно не сме признали,че болестта е по-силна от нас.Аз усещам някакво раздвоение,ту си мисля,че съм се предала и ще търся помощ,ту си казвам,че намам нужда и сама ще се справя.Объркяно съзнание.Наистина много коварна болест е алкохолизма и лошата е,че алкохол винаги ще има и ние ще трябва да се научим да живеем без него.Това все още ми се струва невъзможно за мен,но като гледам теб и други,явно е напълно възможно.И ми трябва помощ ,за да го осъзная наистина ,за да продължа напред към новия си живот. Дано и при Надето всичко да е наред и да се включи.
Съобщението поправено от tanyaivanova1984 - Петък, 15-12-2017, 10:15 AM |
|
| |
|
Боже,
дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим
и мъдростта да разбираме разликата.
|
Site created in uCoz |
|