Дар за Днес - Page 107 - Форум на АА в България
|
Дар за Днес
| |
| hope |
Дата: Неделя, 19-12-2021, 2:55 PM |Съобщение 1591 |
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
| Най-умното нещо, което някога съм казвал, е: „Помогни ми!“ ~Dorrie T.
Колко трудно е да признаем, че имаме нужда от помощ! Как е противно да признаем, че сме нуждаещи се! Но "Помогни ми!" е паролата, която отваря вратата към възстановяването.
Когато произнасяме тези думи на нашата Висша сила, съпруг или партньор, или на приятел, ние всъщност заявяваме, че сме готови да бъдем честни. За някои от нас това може да е първото честно лично изявление, което сме направили от много години.
Когато молим другите да ни помогнат да се научим да бъдем свободни, да се справяме с илюзиите си, да се отървем от компулсиите си, ние ги молим да ни помогнат да запалим светлината. Само светлината на честността може да ни покаже нашите скрита незрялост и дефекти в характера. Детските избухвания, маскирани като справедливо възмущение, трябва да се разглеждат такива, каквито са. Неспособността да приемем любовта не трябва да се оставя под маската на изискаността, изтънчеността. Дали не сме твърде уплашени, за да бъдем честни?
Някои неща са твърде трудни за разбиране без малко помощ от нашите приятели.
Днес ще се доближа до свободата, като помоля някой, който е честен, да ми помогне да бъда честен.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Понеделник, 20-12-2021, 12:33 PM |Съобщение 1592 |
С опит
| Действайте така, сякаш това, което правите, има значение. Това наистина е така. ~William James
Като активни зависими, ние вървяхме през живота сякаш той беше за еднократна употреба. Срамът непрекъснато ни казваше, че нямаме стойност и с течение на времето ние започнахме да се държим така, сякаш наистина нямахме стойност. Държахме се така, сякаш това как се държахме, нямаше значение - но то имаше. Един наркоман беше казал, че няма да има значение, ако утре падне мъртъв. Когато умря от зависимостта си, на погребението му имаше много сълзи, особено от децата му.
Като възстановяващи се, ние трябва да влезем в живота си и да го променим към по-добро. С всеки нов ден, в който оставаме трезви и живеем с духовни ценности, ние се освобождаваме от малко повече срам. С течение на времето срамът изчезва и ние започваме да виждаме щастието, което ни носи новият ни начин на живот. Виждаме, че просто да бъдем у дома, да играем с нашите деца или да отделим време за съпруга си, има значение. Виждаме, че просто да си добър служител има значение. Виждаме, че просто да си добър гражданин и добър човек има значение. Виждаме стойността си – че самите ние сме значими хора - и това ни прави щастливи.
Молитва за деня: Висша сила, когато не мога да видя собствената си стойност, ми помогни да видя, че имам значение. Моля Те, освободи ме от срама ми.
Действие за деня: Днес ще практикувам да вървя през деня си, като се опитам да бъда полезен за другите и себе си, и се държа достойно.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Вторник, 21-12-2021, 9:55 AM |Съобщение 1593 |
С опит
| В бъдещия свят няма да ме попитат: „Защо не беше Мойсей?“ Ще ме питат: „Защо не беше Zusya?“--- Zusya of Hanipoli
Ние растем в посока на изборите, които правим. Този растеж зависи както от това как вземаме решения, така и от това кои от тях приемаме да изпълним. Често в миналото ние се опитвахме да подражаваме на някой, на когото се възхищаваме. Самочувствието ни и нашата увереност в себе си бяха лоши, ето защо зависехме от другите, които да ни казват дали решенията ни са правилни, или пък моделирахме решенията си по начина, по който смятахме, че другите ще приемат. Сега виждаме, че никога не можем да станем точно като някой друг, и че не е нужно изобщо да опитваме.
На всеки от нас Бог дава творческа задача – да вземем и използваме нашите специални способности и качества, и да станем пълноценни хора. Ние използваме стандарти за нашите избори, които се основават на най-добрите ни идеи за правилно и грешно; за това, което отговаря на нашите вътрешни чувства и за това, към което ни насочва нашата Висша сила. Колкото и да сме незавършени и несъвършени, ние ставаме по-умиротворени в зависимост от това колко по-добри и по-пълноценни ставаме за себе си.
Нека да бъда верен на себе си в изборите, които правя днес. Искам да стана човекът, който ме радва.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Сряда, 22-12-2021, 9:13 AM |Съобщение 1594 |
С опит
| Стремете се към непрекъснато усъвършенстване вместо към съвършенство. ~Kim Collins
Да правим всичко възможно по силите си не е съвършенство. Пред нас стоят цели и задачи. Ние работим върху тях, като се стараем да даваме най-доброто от себе си. Това е всичко, което трябва да направим, и ние заслужаваме да изпитваме цялото самоуважение и чувство за собствено достойнство, които изпитва всеки добър човек.
Някои от нашите цели са големи предизвикателства. Ние можем да оставим настрана всякакви надежди да ги постигнем по идеалния начин, но когато погледнем назад към това, което вече сме направили, може да си спомним, че сме стигнали по-далеч, отколкото някога сме мечтали. Ако очакваме съвършенство от себе си, това няма да ни помогне. Всъщност това само би попречило на работата ни.
Днес ще отдам всичко от себе си на тази работа, която е пред мен. Няма да искам нищо повече от себе си.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Четвъртък, 23-12-2021, 11:04 AM |Съобщение 1595 |
С опит
| Любовта на Бог е необятна - тя преследва всеки от нас, дори когато не го знаем. ~William Wordsworth
На сбирка наскоро една жена разказа за сделка, която е сключила с Бог. Тя обещала на Бог, че ще спре да пуши, ако Бог помогне на сина й да се откаже от наркотиците. Последва оживена дискусия. Повечето бяха убедени, че Бог не се пазари – не защото Бог не е състрадателен, а защото вече е дал онова, за което се опитваме да се пазарим.
Това не е ли удивителна истина? Бог вече обича – всички нас; Той винаги е обичал нашите близки, дори повече от нас. И тъй като Бог ги обича, те вече са надарени с всичко, от което имат нужда.
Защо си въобразяваме, че трябва да манипулираме Бог? Бог прави всичко, освен да се намесва в свободната ни воля, за да помогне на нас и нашите близки по пътя към възстановяването и свободата.
Колкото и време да ни отнеме, и колкото и да ни е трудно, трябва да приемем невероятния факт, че наградата вече е спечелена и всичко, което трябва да направим, е да се отворим и да я получим.
Днес ще преценя любовта, която изпитвам към членовете на моето семейство, и ще се утеша като знам, че Бог ги обича още повече.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Петък, 24-12-2021, 9:30 AM |Съобщение 1596 |
С опит
| Преминаване през празниците
За някои от нас празниците носят радост и усещане за топлота. Но докато някои радостно се впускат в празниците, други от нас се потапят във вина, самосъжаление и чувство за загуба.
Един от най-големите дарове на възстановяването е разбирането и усещането, че не сме сами. Вероятно по време на празници мнозина от нас преминават през конфликти, но има и много такива, които се чувстват в мир. Ние се учим - посредством опита и грешките си, как да се грижим все по-добре за себе с всеки нов празничен сезон.
Първата задача за възстановяването ни по време на празниците, е да приемем себе си, нашата ситуация, и чувствата си към нея. Ние приемаме, че изпитваме вина, гняв или пък чувство за нещо загубено. Всичко това е о.к.
Няма подходящ или перфектен начин да се справим с празниците. Нашата сила е в това да правим най-доброто, което можем, всяка година.
През този празничен сезон ще си позволя да се погрижа за себе си.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Събота, 25-12-2021, 10:07 AM |Съобщение 1597 |
С опит
| Любовта е сила. Тя не е резултат; тя е причина. Тя не е продукт; тя произвежда. Тя е сила, но остава безполезна, ако с нейната помощ не можете да дарите нищо. ~Anne Morrow Lindbergh
Любовта и чувството да си обичан — колко често ни убягват и двете! Все пак ние направихме първата крачка. Нека бъдем благодарни за нашето възстановяване; това е акт на любов. Ние сме избрали да обичаме себе си и програмата отваря пътя към нашата обич към другите. Любовта е като балсам за душевната болест, която изпитваме. Ние се изцеляваме. Ние се лекуваме един друг.
Да обичаме другите означава да надхвърлим собствените си егоистични интереси поне за момент и да поставим на първо място грижите за другите. В резултатът другите усещат нашата любов. Те чувстват изцеляващата ни грижа. И нашата духовна природа също намира мир и спокойствие.
Ние откриваме Бог и себе си чрез докосване на нашите души – една с друга. Нашият най-специален подарък е да бъдем обичани и да даряваме обич. Всеки момент, който прекарваме с друг човек, е време, в което даряваме.
Всеки ден е празник за подаръци, ако искам да го направя такъв.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Неделя, 26-12-2021, 12:36 PM |Съобщение 1598 |
С опит
| Затворих вратата за вчера, и хвърлих ключа надалеч. Утре не не ме плаши, защото имам моето днес. -- Vivian Yeiser Laramore
Чувство за вина или срам от миналото - за това, което сме направили или не сме направили; за това, което се е случило с нас; за това какви сме били - може да се превърне в нашата гибел. В нашето възстановяване се налага да работим дълго и упорито над тези чувства; не да забравим миналото – защото то ни помага да ценим себе си днес, а просто да оставим миналото там, където му е мястото – в миналото.
След като опишем всичко, което сме загубили; всички, които сме наранили, ние трябва да простим първо на себе си. Само прощавайки си, можем да пуснем миналото и да живеем днес.
Благодарение на нашата програма за възстановяване, да погледнем назад вече не е толкова страшно, както беше доскоро. И дори днес да има неща, които ни плашат, не се налага да ги понасяме сами.
Нова година, нов живот – те могат да бъдат наши. Любов и приятелство, подкрепа и духовно израстване – всички те ни очакват днес. Нашите вчера са приключили, и ние можем да гледаме към бъдещето с надежда и радостно очакване.
Днес се моля да си простя за това, което е минало, и да повярвам, че правейки най-доброто на което съм способен днес, градя доброто си бъдеще.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Понеделник, 27-12-2021, 2:29 PM |Съобщение 1599 |
С опит
| Дали изминалата година беше година на растеж?
Когато всяка година наближава към своя край, трябва да размислим дали сме израснали в трезвеността си. Също така, трябва да установим с какво сме се променили през годината; кое ни е позволило да преодолеем лошите си навици и да се доближим към по-добрите модели на живот.
Въпреки, че добрите резултати никога не са гарантирани, винаги трябва да помним, че трезвеността е нашата най-голяма награда. Разбира се, ние искаме пълноценен живот, но трябва да помним, че най-важното решение за нас е да се стремим към трезвеност и да я поддържаме на всяка цена.
Ние откриваме, че благодарение на трезвеността повечето ни други проблеми се решават като че ли от само себе си. Дори и ако не сме ги разрешили, ние имаме възможността да продължим напред и да постигнем целите си, които – докато пиехме, винаги заобикаляхме. Всяка година в трезвеност е година на растеж.
Днес ще проследя положителните неща, който направих в живота си през изминалата година и касаещи всичките негови сфери. Наясно съм, че ако запазя трезвеността си, те ще продължат през целия ми живот.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Вторник, 28-12-2021, 2:47 PM |Съобщение 1600 |
С опит
| Никога, никога не се стреми да бъдеш перфектен!
Отиващата си година не беше перфектна. Но има ли изобщо перфектна година?! Съществува ли такава?! Да бъдем чисти и трезвени не е гаранция, нито пък или оферта за съвършенство. Това ни дава възможност да се стремим към напредък и духовно израстване. И когато се ръководим в нашите мисли и действия от Висшата си сила, се усъвършенстваме непрекъснато.
Въпреки разочарованията и болката от живота в активна зависимост, ние най-накрая започваме да се учим как да живеем. Най-накрая ние постигаме напредък.
Дали се старая да не търся перфектност в себе си и в живота си?
Висша сила, днес се моля да продължа да се стремя към напредък и да се уверя, че не мога да бъда съвършен човек.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Сряда, 29-12-2021, 12:34 PM |Съобщение 1601 |
С опит
| Ново начало
Непростените обиди и затаени негодувания са онези бариери, които ни пречат да обичаме и другите, и себе си. Негодуванията всъщност не наказват другия човек; те наказват самите нас. Когато ги задържаме, те се превръщат в още по-големи бариери, пречещи ни да се чувстваме добре и да се наслаждаваме на живота. Те ни пречат да бъдем в хармония със света. Те всъщност са втвърдили се, ожесточени късчета гняв. Те могат да се разложат и изчезнат постепенно - с прошка и пускане.
Пускането на негодуванието не означава, че позволяваме на другия човек да направи за нас нещата, които той или тя иска. Това означава, че приемаме това, което се е случило в миналото, и си поставяме граници за бъдещето. Ние можем да пуснем негодувания и все пак да имаме, да запазим границите си.
Ние се стараем да видим доброто в човека, или доброто, което в крайна сметка се е развило от който и да е инцидент, който ни кара да се чувстваме негодуващи. Опитваме се да видим нашата част в ситуацията. След това оставяме инцидента, пускаме го да си отиде.
Моленето за онези, спрямо които негодуваме, помага. Моленето Бог да вземе нашите обиди също помага.
Какъв по-добър начин да започнем Нова година с това да почистим мръсотията от миналото и да навлезем в идващата 2022 без обиди?!
Висша сила, помогни ми да бъда готов да пусна моите негодувания. Изведи на повърхността всяко негодувание, което е скрито в мен и ме блокира. Покажи ми какво трябва да направя, за да се грижа за себе си, пускайки негодуванията; след това ми дай сили да го направя!
|
| |
| |
| hope |
Дата: Петък, 31-12-2021, 10:25 AM |Съобщение 1602 |
С опит
| Пожелавам ви да живеете през всичките дни на живота си! --Jonathan Swift
Тази вечер, в полунощ, ще започне Новата година. Никой от нас не знае какво ще ни донесе тя, какво ще се случи през нея. Но ако повярваме в себе си - че ще се държим за духа на възстановяването, докато преминаваме през новата година, със сигурност ще можем да се радваме на новия начин на живот. Можем да поверим и волята, и живота си на любящата ни Висша сила. Правейки това, ние ще бъдем готови за Новата година.
Молитва за деня: Висша сила, моля се да започна Новата година в безопасност в Твоите любящи ръце; моля се да продължа да работя по програмата за възстановяване.
Действие за деня: Тази вечер, в полунощ, ще изрека Молитвата за Смирение. Ще мисля за всички останали, които ще се присъединят към мен в моята молитва. Ние всички сме една - възстановяваща се общност.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Събота, 01-01-2022, 10:43 AM |Съобщение 1603 |
С опит
| Размишление за деня
В старите дни виждах всичко от гледната точка на „завинаги“. Изразходвах безкрайни часове в повтаряне на стари грешки. Опитвах се да бъда спокоен със слабата надежда, че утре ще бъде "по-различно." В резултат на това живях един живот на илюзии и самозалъгвания, в който щастието беше всичко, но не съществуваше. Нищо чудно, че рядко се усмихвах и едва ли някога съм се смял на глас. Дали все още мисля от гледната точка на "завинаги"?
Днес се моля: Моля се да определя моите цели за Нова година, които да постигам ден след ден. Моите досегашни и традиционни обещания за Нова година бяха толкова величествено заявявани и толкова скоро разбити… Моля се да не отслабвам решимостта си, като на мястото на "завинаги", или дори „една дълга година“ поставя “всеки нов ден“. Моля се да се науча да поправям предишните си грешки, когато използвах думата "завинаги". Вместо това, се моля всеки Божи ден в тази Нова година да подхранвам новооткритата ми надежда, наречена възстановяване.
Днес ще помня: Добре дошла, Нова Годино! Честит Нов Ден!
|
| |
| |
| hope |
Дата: Неделя, 02-01-2022, 12:14 PM |Съобщение 1604 |
С опит
| Всеки изгрев ражда нов ден. --Helen Hunt Jackson
Вече знаем, че един напълно нов живот може да започне във всеки ден от годината, по всяко време на деня, дори по всяко време на часа. Този нов живот започва в момента, когато решим да се предадем и да приемем, че сме безсилни пред определено вещество или поведение. Той започва, когато приемем факта, че имаме нужда от помощ, и че можем да я получим винаги, стига просто да я поискаме
Много от нас преди избирахме дните покрай Нова година като време за вземане на нови (често пъти генерални!) решения и изоставянето на лошите навици. И когато се проваляхме, просто свивахме рамене и казвахме: "Може би ще мога да започна от утре, следващата седмица, а като не стане - то следващата Нова година". И непрекъснато обръщахме прословутата “нова страница."
Сега, в процеса на възстановяване, не се налага да правим всичко сами. Ние знаем, че можем да останем трезви само като споделяме с останалите членове на Общността си.
Моля се да помня, че всеки ден във възстановяване е най-важният момент от годината.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Понеделник, 03-01-2022, 1:26 PM |Съобщение 1605 |
С опит
| Не се замисляйте много за миналото, но и никога не го забравяйте. ~Thomas H. Raddall
Когато правим – като повечето хора - големи промени в живота си към по-добро, ние естествено скърбим за времето, което загубихме, затова, че не научихме уроците си по-рано. Няма начин да се избегне тази скръб, но и няма смисъл да се спираме на нея. Някои от нас се увличат от чувството на съжаление. По-скоро – на пагубното за нас самосъжаление. Размишляваме върху начините, по които разочаровахме другите, и искаме да можем да преживеем отново определени събития и този път да се справим по-добре.
За всички ни е важно да освободим миналото – да го пуснем и оставим там, където е мястото му – в миналото. Животът ни е сега. Ако прекараме съзнателните си моменти, живеейки в миналото и съжалявайки за грешките си, никога няма да можем да живеем добър живот в настоящето. Един наистина смирен човек приема прошката на другите и прошката на своята Висша сила. Той приема универсалната истина, че по някакъв начин всички ние сме претърпели мъка и няволи, и че нашето себеприемане се основава не на това, което сме правили или не сме направили в миналото, а на това как живеем днес.
Днес поглеждам назад – само за да видя откъде съм дошъл, и се чувствам благодарен за новия си живот.
|
| |
| |
|
Боже,
дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим
и мъдростта да разбираме разликата.
|
| Site created in uCoz |
|