Дар за Днес - Page 70 - Форум на АА в България
|
Дар за Днес
| |
| psyxoo |
Дата: Петък, 14-09-2018, 12:12 PM |Съобщение 1036 |
С опит
Група: Потребител
Постове: 22
Статус: Извън линия
| Здравейте, още един осъзнал проблемите от алкохола се присъединява към вашата общност, желая безавариен и трезвен живот на всички.
|
| |
| |
| July |
Дата: Неделя, 16-09-2018, 7:18 PM |Съобщение 1037 |
С опит
Група: Администратор
Постове: 328
| Здравей, psyxoo, Радвам се, че си сред нас. hope, искаме си даровете
|
| |
| |
| hope |
Дата: Вторник, 18-09-2018, 12:36 PM |Съобщение 1038 |
С опит
Постове: 1647
| Радвам се, че ви се харесват "даровете". Съжалявам, че ме нямаше толкова дълго, но имах проблем с компютъра. Ще ги започна пак, те са ваши; те са на всички ни.
---------------------------------------------
Не режи дървото, което ти дава сянка. - Арабска поговорка
Ние трябва да помним това, което работи добре за нас. Дванадесетте стъпки ни лекуват. Сбирките, на които присъстваме, също ни лекуват. Четенето и слушането на литература по програмата ни лекува. Разговорът с нашия спонсор ни лекува. Времето, което прекарваме с приятелите по програмата ни лекува.
Понякога сме притиснати от времето. В резултат на това трябва да направим избор за това, как да използваме нашето време. Може да си мислим, че знаем достатъчно за програмата. Може да чувстваме, че сбирките ни идват много. Това са признаци за опасност. Ние знаем, че можем да останем трезвени за днес, в дадения момент, с работа по стъпките. Нека не забравяме това, от колкото и време да сме в тази програма. Може да ви изглежда, че сте във възстановянето от дълго време, но помнете – в него всички ние сме начинаещи.
Молитва за деня: Висша сила, аз Те намерих в програмата от 12 стъпки. Помогни ми да намеря начините, чрез които да остана „вечният начинаещ" в програмата.
Действие за деня: Днес ще отделя достатъчно време, за да прочета Дванадесетте стъпки. Ще размишлявам за това, колко много ми дават.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Сряда, 19-09-2018, 11:24 AM |Съобщение 1039 |
С опит
| Възможности и избори
Понякога сме объркани от възможностите, които ни се дават. Ние считаме, че няма как да узнаем кои от тях ще бъдат най-добрите за нас. Но когато погледнем спокойно на нашите избори, ние обикновено намираме много малко от тях за реалистични, в унисон с нашите личности и в съзвучие с останалата част от живота ни.
Понякога ни изглежда, че изборът който сме направили, или възможността която сме пропуснали още като много млади, е определила целия ни живот. Това със сигурност е една илюзия. Може би вярваме, че нашата съдба е завинаги променена от пропуснатия влак преди десет години, и тъжни от това, което може да е било, си каваме: "Ако само бях хванал онзи влак ..."
Най-вероятно, обаче, животът ни ще се окаже почти същият. Какво се случва с нас, и това, което сме избрали, всъщност е следването на един и същи модел - модел, който определя мисленето и поведението ни и с който всеки един разполага. В действителност ние бележим пътищата си, независимо дали сме наясно с тях или не.
Понякога съм нерешителен, защото се страхувам от изборите, които трябва да направя в живота си. Днес ще действам свободно и със знанието, че свободата идва от моите отговорни решения.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Четвъртък, 20-09-2018, 12:57 PM |Съобщение 1040 |
С опит
| Милиметрите са тези, които правят шампионите. - Винс Ломбарди
В какво е разликата между успеха и провала? В идеалните условия, които са налице или липсват? В това да полагаш половината или всички усилия? В двойния талант? Или защото просто някои хора имат каквото е необходимо, и други го нямат?
Винс Ломбарди, треньорът по футбол, който е извел „ Грийн Бей Пакърс“ от петнадесет губещи сезона до последователни световни първенства, казва, че успехът е въпрос на малките неща. Малко повече концентрация, един малък, но допълнителен тласък, последователни и постоянни усилия – те са тези, които водят до една макар и малка, но победа; до успех. Той не е изисквал играчите му да бъдат нещо друго, освен това което са били – той просто е искал от тях непрекъснато да подобряват най-доброто, на което са били способни в дадения момент.
В живота, както във футбола, често малките неща са тези, които работят: да посещаваме сбирки, когато се чувстваме като заседнали у дома, или да говорим за това, което е в съзнанието ни, без значение колко незначително може да изглежда нашето мнение. Когато чувстваме, че се крием – да отворим вратата – толкова простичко нещо, но то може да промени всичко.
Днес ще бъда наясно, че съм в процес на изграждане, на духовно израстване. Дори и да е невъзможно да направя някакъв пълен обрат, мога да постигна напредък.
|
| |
| |
| nade11 |
Дата: Четвъртък, 20-09-2018, 7:35 PM |Съобщение 1041 |
С опит
Постове: 66
| Здравей, hope, Благодаря ти за всеки дар, който отново споделяш с нас. Благодаря за яката прегръдка и за мотивацията, която носиш. Благодаря, че мога да чета и препрочитам, и да усещам добротата и вълшебството в атмосферата, която витае тук. Благодарна съм за толкова много неща и на толкова много хора, които ми помагат. Прекрасно е да се чувствам по този начин. Ден 49-ти без старата ми "патерица" алкохола.
Приятна, спокойна и трезва вечер!
|
| |
| |
| hope |
Дата: Петък, 21-09-2018, 1:09 PM |Съобщение 1042 |
С опит
| Привет, nade11, поздравявам те за всеки нов трезвен ден! Наистина е прекрасно да се чувствам свободна, без нуждата да се подпирам на старите патерици - алкохол, хапчета, както и ти си писала. Прекрасно е да разбирам че възстановяайки се, се сдобивам със свободата сама да правя своите избори и вземам своите решения, като разбира се поемам отговорността за тях. Няма нищо по-прекрасно от вечерите, в които преди да си легна, анализирам деня си и видя грешките, които да поправя, но и виждам доброто в изминалия ден. Така че да му благодаря и да заспя със спокойна съвест. Наистина ти се радвам затова, че сред нас ти харесва. И аз се радвам, че отново съм тук. А дарове ще продължа да поствам - от благодарност към моето възстановяване и защото те са не само мои; те са за всички нас.
-------------------------
Разрешете си да бъдете себе се, и знайте, че който намира себе си, губи своето нещастие. - Matthew Arnold
Нашата нужда да бъдем одобрявани ни кара да се опитваме да изглеждаме добре - без значение какво ни се случва. Представяме си, че по някакъв начин всичко ще бъде наред, стига да изглеждаме добре. Сърцата ни може да са свити от страх, разочарование и отхвърляне - реални или въображаеми -, но ние продължаваме да се усмихваме, така че никой да не може дори да предположи истината за нас.
Защо правим това? Защо постъпваме така със себе си? Толкова ли ни е трудно да се обърнем към приятел и да му кажем: „Хей, боли ме. В лош момент/период съм, и имам нужда от помощ”? Земята ли ще се разтвори под нас, ще пропаднем ли, ако кажем какво ни е направо, просто ей така?
Ние едва ли ще получим нещо, което не искаме. Вместо да отричаме, че коленете ни треперят, че ръцете ни се изпотяват и стомасите ни свити от мъка, ние можем да признаем и да споделим истината. Не се налага да се казваме „Добре!”, когато някой от програмата ни пита как се справяме, и истинският отговор е „не добре”. Истинските ни приятели не се впечатляват от червилото по устните ни, те се впечатляват от честността ни.
Днес ще кажа на някого истината за това как се чувствам. Ако не съм добре, няма да кажа „ добре!”.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Събота, 22-09-2018, 12:23 PM |Съобщение 1043 |
С опит
| Не забравяйте, че неполучаването на това, което искате, понякога е добър шанс и късмет. - H. Jackson Brown, Jr.
Управлението на желанията е едно от най-важните неща за един възрастен.
Децата искат много неща, които не винаги са добри за тях, и техните импулси често могат да ги отведат до беда. Те се нуждаят от любовта и грижата на възрастните, които да ги предпазват от вредите, които могат да настъпят от нещата, които искат.
Като възрастни, нашето духовно развитие включва обучаването ни как да се отнасяме към нашите желания и как да ги управляваме. От една страна, не е здравословно желанията ни станат толкова контролирани или потискани, че да не могат сами да се проявяват; от друга страна знаем, че отдаването изцяло на дадено желание би могло да ни убие.
Понякога искаме нещо много силно, и когато не го получим, се чувстваме отчаяни или дълбоко разочаровани. Въпреки това, животът непрекъснато ни дава нови точки и посоки, които не сме очаквали.
Разочарованието може да унищожи живота ни. Не винаги получаваме нещата, които желаем, но ако държим очите си отворени, можем да бъдем отведени към посоки, които са много по-добри от това, което сами сме си представяли.
Днес ще бъде отворен към новите посоки, които животът ми сочи.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Неделя, 23-09-2018, 12:55 PM |Съобщение 1044 |
С опит
| Безнадеждност и отчаяние
Дали гледаме на ежедневната си работа като на мрачна и безраздостна? Дали намираме, че работните ни места, жилища, или взаимоотношения са по-лоши, отколкото искаме? Дали бихме заменили финансовата сигурност или физически комфорт за свободата да следваме и изпълняваме желанията на сърцето си?
Много малко от нас си даваме възможност да изследваме истинските си интереси и възможности. Ние се заключваме в едни по-строги начини на отношение към света и своите възможности. Не си разрешаваме да имаме по-високи стремежи, защото се обуславяме от мисленето, че животът е безрадостен, и в него – в най-добрия случай – можем да оцелеем, за което е достатъчна издръжливост.
За да променим ограничените обстоятелства в живота си, е нужно да променим своите ограничени мисловни модели. Вместо да разглеждаме живота като затвор, можем да погледнем на него като на сбор от възможности, които са в рамките на нашите способности. Чрез проучване и изследване на възможностите за избор можем да открием кой от тях ще ни донесе вътрешно удовлетворение и ще увеличи чувството ни за целенасоченост.
Днес ще си напомням казаното преди стотиици години от римския философ Сенека - “големите благословии на човечеството са вътре в нас и в рамките на нашите възможности ...”
|
| |
| |
| hope |
Дата: Понеделник, 24-09-2018, 8:25 AM |Съобщение 1045 |
С опит
| Безкористност
Боже, Моля се непрекъснато да работя за моята безкористност. Да бъда безкористен означава да бъда полезен. Когато съм егоистичен, аз съм безполезен за себе си и другите. Помогни ми да спра да мисля единствено за себе си и да спра да се презапасявам само с материалните неща, а вместо това - да ценя и уважавам моите мисли и чувства, както и тези на другите. Да им дарявам обич и прошка – както на себе си. Господи, помогни ми да практикувам нещата, на които ме учи Програмата. Моят живот беше спасен от това, което ми дадоха други възстановяващи се. От своя страна се моля да го дам на някой нуждаещ се, за да го запазя.
The 12 Step Prayer Book Volume 2 by Bill P. and Lisa D.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Вторник, 25-09-2018, 8:31 AM |Съобщение 1046 |
С опит
| Вяра и оптимизъм
Животът никога не е с едно лице. Напълно е възможно да се чувстваме оптимистични и щастливи, дори когато някои неща не са наред. Една оптимистична перспектива ни дава енергия да преодолеем трудните неща, с които трябва да се справим. Изследванията показват, че хората, които са с позитивна нагласа, имат по-силна имунна система, по-здрави са, живеят по-дълго и е по-вероятно да се възстановят от сериозно заболяване.
Вярата в обнадеждаващите резултати до голяма степен е въпрос на избор. Много от нас сме изживели големи разочарования и житейски неуспехи. Но сега – когато сме стигнали толкова далеч възстановявайки се, можем да погледнем назад и да видим, че по някакъв начин не сме можели да се справим сами с живота. Каквато възможност, впрочем винаги имаме, но не винаги избираме. Стъпка Втора от нашата програма ни помага да повярваме в обнадеждаващите възможности. Не можем да кажем, че нещата винаги ще се случат точно по начина, по който се надяваме; ние просто вярваме, че можем да се справим с всичко, което се случва.
Днес избирам да вярвам, че Силата по-могъща от мен може да ми помогне да се справя с живота, и аз имам основание да бъда оптимист.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Сряда, 26-09-2018, 12:30 PM |Съобщение 1047 |
С опит
| Промените и растежът се постигат, когато човек добие смелостта да рискува със себе си и стане готов да се ангажира с живота си. --Herbert Otto
Наградите на нашия нов живот са очевидни за нас заради начина, по който се чувстваме, очевидни са и за другите зарди това, което те могат да видят. Много от нас бяхме достигнали нашето дъно и за нас нямаше друга възможност освен да поемем риска да опитаме програмата за възстановяване. И все пак, ние все още чувствахме някаква изкривена сигурност в познатите, макар и вредни за нас връзки с другите, или пък в нашата зависимост. Да се откъснем от тях беше един експеримент. Тази програма ни дава насоки за експериментиране с нашия живот, така че да растем духовно, и възстановявайки се ние продължаваме да растем с всеки ден.
Някои от нашите награди са повишаването на увереността и самоуважението, повече интимност с партньора ни, по-добри приятелства, по-добро физическо здраве. Ние чувстваме тези промени в себе си, и ние ги виждаме в другите мъже и жени в тази програма.
Днес аз съм благодарен за наградите в живота ми от този експеримент, наречен възстановяване.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Събота, 29-09-2018, 1:26 PM |Съобщение 1048 |
С опит
| Няма пряк или пък лесен път към живота. До края на дните ни той е един несъвършено научен урок. - Harrison E. Salisbury
Няма перфектни дни. Ние се борехме усилено срещу тази истина. Бунтувахме се и срещу истината, че животът е процес; на нас ни се искаше той да е нещо сигурно и лесно за постигане. Затова се борехме срещу процеса на учене, на опити. Ние търсехме корекции дори и за съвършенството. Дори и сега, в процеса на възстановяване, го правим. Продължаваме да учим и да израстатваме, но уроците които научаваме, не винаги са нещата, които сме очаквали. Понякога скърбим, че сме закъсняли за нашето обучение, след това искаме да научим повече.
С израстването си всъщност се учим как да учим. Ние започваме да приемаме живота като процес, в който няма лесни пътища. Учим се да се включваме в този процес и да приемаме, че в края на нашето търсене обикновено няма безгрешни или грешни отговори.
Днес се моля да приема истината, която идва от уроците на моя опит, и да бъда толерантен към неговата несъвършеност.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Неделя, 30-09-2018, 12:07 PM |Съобщение 1049 |
С опит
| Да живееш е като да ходиш по тънко въже. --Karl Wallenda
В ходенето по въже човек трябва да се научи да бъде спокоен, докато върви напред в една ситуация, изпълнена с риск и опасности. Ако той е напрегнат и насилва тялото си, ще загуби равновесие и ще падне. Но ако остане спокоен, докато в действителност е силно фокусиран над целта си, той може, стъпвайки, непрекъснато да реагира и да коригира равновесието си. След това ще може да се наслади на тръпката от успеха. Това е една добра метафора за самия живот, както и за духовното израстване във възстановяването.
Самият живот е риск. Но когато ние се държим прекалено стегнато, или оставаме твърде предпазливи; когато се опитваме да контролираме тревожно всеки фактор, ние губим от своите спокойствие, целенасоченост и гъвкавост. По пътя на възстановяването ние се научаваме да пуснем нашите тревоги и притеснения, да постигнем спокойствие и душевен мир. Когато се научим да правим това, ние можем да се предвижваме сръчно и да поддържаме по-ефективен баланс в отношенията – независимо какви са. Научаваме се да живеем в хармония с обстоятелствата на живота – без значение какви са.
Днес, докато вървя по пътя си, ще бъда достатъчно спокоен.
|
| |
| |
| hope |
Дата: Понеделник, 01-10-2018, 12:48 PM |Съобщение 1050 |
С опит
| Никой не мами себе си токова много, колкото егоистът. --Henry Ward Beecher
Когато сме егоистични, ние затваряме вратите за общуване с другите. Ние не само се затваряме за доброто или вниманието, което бихме могли да получим, но и отричаме възможностите за другите да споделят нас полезното. Ние може да бъдем егоисти относно материалните блага, но съществуват и много други начини. Някои от нас очакваме съпрузите си или други близки да отговарят на нашите нужди, докато сами полагаме твърде малко усилия, за да ги задоволяваме.
Обратно - нашата щедрост и приветливост подхранват духа вътре в нас и създават добра среда за растежа ни. Понякога да даваме не е лесно. Но всичко в живота, който сега градим, е още крехко, и ние се нуждаем един от друг, за да стане той по-добър. Даването на това, което можем - от нашето време, нашата енергия, спомага за усъвършенстването на тази част от света, в която искаме да живеем.
Днес ще търся начини да бъда щедри с тези, с които споделям този свят.
|
| |
| |
|
Боже,
дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим
и мъдростта да разбираме разликата.
|
| Site created in uCoz |
|