Дар за Днес - Page 93 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Дар за Днес
hope Дата: Сряда, 12-02-2020, 12:14 PM |Съобщение 1381
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Мислите - просто мислите - са нещо мощно, и те са толкова добри за човека, колкото е слънчевата светлина, или толкова лоши - колкото отровата.
 ~Frances Hodgson Burnett

Камионът беше в кал до осите си. В кабината седяха трима дървосекачи. Те бяха заседнали в гората, на доста път от мястото, където трябваше да режат дърва. Първият мъж удари по волана, изруга и излезе от камиона. Вторият (който се беше оплакал, че не е спал през нощта) каза, че ще отиде да легне под един бор, за да подремне, докато някой не дойде да ги извади. Третият мъж, останал сам, грабна брадва и трион и се зае да реже дърва, които да подпъхне под колелата. След час той успя да извади камиона от калта, и тримата поеха по пътя си.

Ние можем да изберем как да реагираме на препятствието, когато то ни сполети. Както при тримата мъже, нашата реакция може да е да проклинаме и да се откажем, да седнем и да чакаме някой друг да ни помогне; или вместо това - да се постараем да работим безстрашно, за да се опитаме сами да го преодолеем. Самото събитие не е важно; важно е как мислим за него.

Има ли пречка на пътя ми днес?

hope Дата: Четвъртък, 13-02-2020, 11:53 AM |Съобщение 1382
С опит
Стълбата на Съдбата

Какъв подарък бихме си направили, ако докато работех върху това да бъда най-добрият човек, който мога да бъда - човекът, когото трябваше да стана, и ти работеше над същото…  Какъв прекрасен подарък би бил той от мен за теб и от теб за мен! Щях да знам, че ще бъдеш добре; че правиш нещата, които трябва да направиш, за да бъдеш щастлив и здрав; и ти щеше знаеш същите неща за мен…  Бихме могли – и ти, и аз,  да изживеем живота си в неговата пълнота. Нямаше да се тревожа за теб и ти нямаше да се тревожиш за мен.

Какъв подарък бихме си направили, ако всеки се хване за живота, който ни е даден - ако всеки се изкачи по стълбата на собствената си съдба, и работи усилено, за да се изкачии до върха… Виждаш ли, аз не мога да изкача твоя път вместо теб, и ти не можеш да изкачиш моя - вместо мен. 

Какъв подарък бихме си направили, ако можехме да се наслаждаваме на радостта, спокойствието и гордостта да се гледаме един друг и самите себе  си – и да виждаме как растем и напредваме.

Най-големият подарък, който можете да дадете на някого, е вашето лично развитие. Преди казвах: „Ако вие се грижите за мен, и аз ще се грижа за вас.“ Сега казвам: „Ще се грижа за себе си, за да се чувствам по-добре, но и вие се грижете за себе си, за да се чувствате по-добре.“

hope Дата: Петък, 14-02-2020, 8:42 AM |Съобщение 1383
С опит
Надеждата е малка птица, гнездо в душата свила,
тя пее песничка без думи и пърха лекокрила.
-Емили Дикинсън

Преди ние бяхме може би прекалено  взискателни. Може би бяхме повечко нетърпеливи. И може би затова имахме толкова малко надежда.

Надеждата е във вярата, че доброто ще дойде, дори и в лоши моменти. Надеждата е в знаенето, че „и това ще отмине.” Надеждата е в знаенето, че колкото и да се страхуваме, нашата Висша сила ще бъде с нас. Надеждата е знаенето, че никога повече няма да бъдем сами. В знаенето, че времето е на наша страна. Надеждата се отказва от контрол. Надеждата е в знаенето, че никога не сме имали контрол над хората и нещата извън нас. Надеждата е във вярата в себе си. Надеждата – тя е това, което ни предлага Програмата ни.

Молитва за деня:
Висша сила, в нашата програма ние споделяме своя опит, силните си страни и надеждите си. Благодаря ти, че ми даде възможност да споделям, и с мен да споделят  и трите.

Действие за деня:
Ще споделя своята надежда за бъдещето със себе си, с моята Висша сила и с приятелите си. Ще споделя това също и с някой, който е загубил надежда.

hope Дата: Събота, 15-02-2020, 9:02 AM |Съобщение 1384
С опит
Всички носим маски, но идва време, когато не можем да ги свалим, без да откъснем част от своята кожата. 
~André Berthiaume

Маските, които носим, са толкова разнообразни, колкото и тези, които ги носят, но целта им е съвсем проста. Ние носим маски, за да скрием истинските си лица от тези около нас, дори и от самите нас. Има съблазнителни маски, невинни маски, бели рицарски маски, маски на силния мъж,  маски на самотния вълк и много, много други. Понякога искаме да придобием друга идентичност, така че другите да не виждат колко сме несигурни в себе си. Или смятаме, че приемането на формата на някой друг ще ни даде власт над другите, или те ще ни харесат повече, или пък ще избягаме от себе си.

Каква е истинската цена на носенето на маска? Маската ни лишава от възможността да развием истинските си личности. Към какви маски сме привързани? Готови ли сме да се откажем от тях в интерес на нашето духовно израстване?

Днес се моля да имам смелостта да пусна фалшивите си маски, за да стана по-силен в себепознанието си.

hope Дата: Неделя, 16-02-2020, 8:50 AM |Съобщение 1385
С опит
Щастието не е в събитията; то зависи от приливите и отливите на ума ми.
--Alice Meynell

Изключително лесно е да обвиняваме приятел, съпруг или колега за „лошото качество“ на живота ни. Ако само другите се биха държали според нашите планове и разпореждания, тогава всичко ще върви добре - мислим ние. Това, което рядко се запомня или дори разбира, е, че всеки от нас има свое, индивидуално виждане за всяко едно събитие. Трябва да разширим умовете и сърцата си, за да разберем дадено преживяване и от друга гледна точка. Не е нужно  да разберем напълно как друг възприема живота. Трябва само да приемем, всеки един от нас има своето законно право на собствена гледна точка и мнение.

Нашето щастие не зависи от възприятията или действията на някой друг. Нито зависи от вниманието или от липсата на внимание от близък за нас човек. Нашата професия може да бъде предизвикателна  и полезна, обаче радостта, която получаваме от нея, зависи от отношението ни към работата. При всички случаи, независимо дали сме в компанията на други или сме със самите нас, ние сами градим собственото си щастие.

Моята възможност за щастие е гарантирана, от мен зависи да я избера.

hope Дата: Понеделник, 17-02-2020, 8:53 AM |Съобщение 1386
С опит
Ако грешките и на най-добрия човек бяха изписани на челото му, това би го накарало да държи шапката си над очите. 
~ Галска поговорка

Когато работим над нашите грешки и несъвършенства, ние се занимаваме с основните въпроси на това да бъдем хора. Можем да станем злобни и цинични спрямо несъвършенствата на другите, или можем да осъзнаем, че всеки човек е несъвършен, но израстващ, точно както и ние. Начинът, по който гледаме на недостатъците на другите, и начинът, по който гледаме на нашите собствени, са тясно свързани помежду си. В нашето духовно пътуване трябва да започнем от предпоставката, че никой човек, никога не може  да постигне съвършенство.

Съвършенството, очевидно, изобщо не е за този живот, тъй като съвършенство не съществува. Тъй като не сме идеални или пък съвършени, пред нас стои въпросът да станем и бъдем отговорни. Трябва да имаме стандарти за поведението си и да се придържаме към тях, да приемаме своите грешки и да правим поправки там, където можем.

Днес ще се опитам да призная грешките си и да се откажа от идеята някога да стана перфектен.

hope Дата: Вторник, 18-02-2020, 11:58 AM |Съобщение 1387
С опит
Нашата цел не е да накараме другите да постигнат трезвеност.  

Твърде възможно е възстановяването по Дванадесетте Стъпки първоначално да ни е привлякло, защото искахме някой от близките ни да изтрезнее. Мислехме си, че ако успеем да свършим нашата част от работата, другият човек ще изтрезнее. И ние научаваме нашата част: Направихме конкретни промени в начина, по който мислим и действаме. Въпреки това, пиещият все още може да пие. Нашето възстановяване може да промени само нас, не и другите.

Животът по принципите на Дванадесетте Стъпки ни дава нова перспектива за живота. Сега ни плашат или смущават много по-малко ситуации. Научихме се как да замълчим, да станем тихи, за да чуваме насоките и ръководството на Висшата ни сила. Научихме се да се доверяваме на спонсори, на чийто живот по програмата се възхищаваме. Научаваме, че начинът на живот на другите не зависи от нас, че не можем да поемем отговорността за живота на някой друг. Най-хубавото е, че научаваме, че всичко е наред. Вече не чувстваме предишната непреодолима безнадеждност. Наличието на надежда за нашия живот прави всеки ден изпълнен с обещания.

Мога да съм сигурен, че всеки момент от този ден ще ме благослови по някакъв начин. Принципите на Дванадесетте Стъпки ще ми помогнат да придобия нова перспектива.

hope Дата: Сряда, 19-02-2020, 9:30 AM |Съобщение 1388
С опит
Самодисциплина

Думата дисциплина има своя произход от два латински термина, чийто буквален превод означава изучаване и разбиране какво е добро за един човек. Самодисциплината съдържа в основата си концепцията за обучение. Тя не е изградена върху някаква неясна платформа като „ трябва, би трябвало, трябваше“.

Самодисциплината се развива по-скоро чрез последователното правене на това, което сме разбрали, че е полезно за нас на всяко ниво, включително физическо, психическо, емоционално и духовно. Тя е невероятно мощен съюзник по пътя ни към откриване и проявяване на най-доброто ни аз. Мнозина я възприемат като някаква форма на самолишаваме, като в това да ядем по-малко сладолед, да отделяме по-малко време за приятни видеоигри, или да не се поддаваме на примамливостта на някакво лекарство.

Самодисциплината всъщност е по-малко за това, което не трябва да правим, и е по-фокусирана върху конкретните ни, специфични положителни качества, които разработваме. Необходима е самодисциплина, за да извлечем максимума от тренировките, здравословното хранене, обработването на нашите емоции и „опитомяването“ на негативните ни мисли. Тя е основана на едно голямо „да“, а не върху „не“, и което ни позволява да подобрим ежедневието си по множество положителни начини.

Днес ще помня, че самодисциплината ми напомня да продължа да бъда най-доброто от себе си.

hope Дата: Четвъртък, 20-02-2020, 10:30 AM |Съобщение 1389
С опит
Притежавайки собствена сила

Не е нужно да даваме на другите толкова много сила, и толкова малко – на себе си. Ние не трябва да даваме на другите толкова много от необходимо им, а на себе си - толкова малко. Във възстановяването научаваме, че има голяма разлика между смирението и омаловажаването, обезценяването на самите нас.

Когато другите действат безотговорно и се опитват да обвиняват нас за проблемите си, ние вече не се чувстваме виновни. Позволяваме им да се изправят пред собствените си последствия.

Когато другите говорят нелепости и безсмислици, ние не поставяме под съмнение нашето собствено мислене.

Когато другите се опитват да ни манипулират или използват, ние знаем, че е добре да изпитваме гняв и недоверие и да отказваме, да казваме „не“ на техните намерения.

Когато другите ни казват, че искаме нещо, което всъщност  не искаме; или пък някой ни казва, че не искаме нещо, което наистина искаме, ние се доверяваме на себе си. Когато други ни казват неща, в които не вярваме, знаем, че е добре да се доверяваме на интуицията и разума си.

Ние можем дори да променим по-късно свое мнение или виждане.

Ние не трябва да се отказваме от личната си сила пред никого: непознати, приятели, съпрузи, деца, авторитетни фигури или онези, над които имаме власт. Хората могат да ни научат на нещо. Те могат да имат повече информация, отколкото ние, и може да изглеждат по-уверени или силни, отколкото смятаме. Но ние сме равни. Нашата магия не е в тях. Нашата магия, нашата светлина, е в нас. И това е същата ярка светлина, каквато имат и те.

Ние не сме хора от „втора класа“. Обаче владеейки собствената си сила, не бива да ставаме агресивни или контролиращи. Не е нужно да омаловажаваме другите. Но не трябва да обезценяваме и себе си.

Днес ще си позволя да знам, това което знам; да чувствам това, което чувствам; да вярвам в това, в което вярвам, и да виждам това, което виждам. Ще бъда отворен за промяна и учене от другите, от техния опит, но ще се доверявам и на себе си и ще се утвърждавам. Ще стоя в собствената си истина.

hope Дата: Петък, 21-02-2020, 9:55 AM |Съобщение 1390
С опит
Да се научиш да се доверяваш е една от най-трудните задачи в живота.
-- Isaac Watts

Ние се женим за добро или лошо, очакваме възходи и падения, но веднъж почувствали, че сме били предадени, ние се чувстваме погубени.

Ако сме били лъгани толкова много пъти, ние вече не можем да мислим в права насока; ако сме били заблуждавани да мислим, че ние сме виновни за лошото  финансово положение, защото не работим, не печелим достатъчно, или защото губим твърде много; ако сме били манипулирани, за да повярваме, че чрез съвместното подписване на заем всичките ни проблеми ще изчезнат, ние сме били предавани. Оказва се, че човекът, за когото сме смятали, че можем да му се доверим и към когото да се обърнем за емоционална подкрепа, всъщност не е надежден и не заслужава нашето доверие.

Преодоляването на предателството е дълъг процес, в който и двете страни трябва да са готови да се ангажират по най-дълбокия начин. Ако едната страна не желае да бъде постоянно заслужаваща доверие, а другата не желае да прости, и без това напуканата основа ще продължава да се разпада.

Днес ще разбера, че доверието е основен елемент за всяка успешна връзка и ще знам, че заслужавам доверен партньор.

hope Дата: Събота, 22-02-2020, 9:09 AM |Съобщение 1391
С опит
Първото Обещание
Ние ще опознаем нова свобода и щастие.
~Голямата Книга на Анонимни Алкоохолици

Нова свобода и щастие – това за нас е почти невероятно обещание. Преди възстановяването ние имахме много малък избор и почти не разполагахме със свобода. Всичко, което правехме, трябваше да отговаря на изискванията на нашата зависимост. Дори когато се опитвахме толкова силно, колкото ни беше възможно, никога не можехме да предотвратим нейните подбуди. Мощната й принуда обсебваше всичките ни будни часове, почти цялото ни време.

Нашият живот беше контролиран от нашите желания. Трябваше постоянно да се прекланяме пред исканията на нашата зависимост. Тя беше тази, която вземаше всички решения за нас. За нас нямаше свобода; в най-добрия случай – нищожно, мимолетно щастие. Винаги трябваше да плащаме за удоволствието да пием или да се дрогираме,  и ние го знаехме.  Но бяхме станали роби на зависимостта си, независимо дали ни харесваше, или не. 

Когато с въздържанието дойде свободата, дойдоха и радостта, и благодарността, и обичта към другите и към себе си.

Преди, понякога вярвах, че мога да контролирам зависимостта си. Когато откривах, че това е невъзможно, изпитвах дълбока депресия, вина, срам и угризения. Чувствах, че за мен вече няма свобода. 
Възстановяването най-накрая ми даде избор. И сега знам, че неговите обещания се сбъдват.

hope Дата: Понеделник, 24-02-2020, 9:52 AM |Съобщение 1392
С опит
Самосъжаление

В някои дни се хващаме за самосъжаление като за одеяло в студената нощ, и за момент се чувстваме утешени. По-дългите периоди на самосъжаление обаче ще подкопаят нашата основна цел, която е да бъдем в мир със себе си и другите, за да можем да опознаем свободата от нашата зависимост. Така нашето самосъжаление ни пречи да предаваме посланието на надежда на другите страдащи, за да могат и те също да намерят свобода от страданията си чрез Дванадесетте стъпки.

Да останем чисти и трезви - това са подаръци, които са на разположение на всички нас, когато развиваме благодарността. Можем да бъдем благодарни за тази Програма, която внесе яснота и спокойствие в нашия живот, и която ни оставя малко място за самосъжаление, гняв или нетърпение. Когато се освободим от самосъжалението, нашите умове ще бъдат открити и готови да получат ръководството и подкрепата на Висшата ни сила.

Днес ще се освободя от самосъжаление, за да мога да получа Божията сила.

hope Дата: Вторник, 25-02-2020, 11:35 AM |Съобщение 1393
С опит
Търпение

Понякога получаваме веднага това, което искаме. В други моменти се чудим дали нашите желания изобщо някога ще се изпълнят.

Нуждите ни ще бъдат удовлетворени по възможно най-добрия начин и възможно най-бързо. В точното и нужно време. Трябва да се доверим в това. Но някои неща изискват време. Понякога има уроци, които първо трябва да научим - уроци, които да ни подготвят, за да можем да приемем доброто, което заслужаваме. Има неща, които са извън нас, има неща и в другите. Това, което ни блокира, трябва да бъде премахнато. Необходимо е полагането на солидна основа.

Бъдете търпеливи, отпуснете се и се доверете. Добрите неща са планирани за нас. Ще ги получим в първия наличен момент. Ще имаме това, за което копнеем с цялото си сърце. Отпуснете се и се доверете.

Днес ще идентифицирам какво искам и от какво имам нужда. Ще посветя енергията си да живе, така, че да мога да овладея уроците си възможно най-бързо. Ще се доверя, че това, което искам и от което имам нужда, идва при мен. Ще се откажа от нуждата си да контролирам детайлите и резултатите.

hope Дата: Сряда, 26-02-2020, 9:01 AM |Съобщение 1394
С опит
Състрадание

Да бъдеш състрадателен е подобно на това, което наричаме подкрепа в тази програма. Излизаме извън нашето собствено егоцентрично его и се грижим за някого извън себе си. В този процес ни се помага и на самите нас, и ние се променяме - може би повече от колкото на човека, на когото помагаме. 

Докато израстваме, научаваме, че не всяка помощ е от полза. По-полезно е да се конфронтираме от приятел в неговата самозаблуда, отколкото да приемем и подкрепим погрешно насочните му действия. Такава твърда честност от наша страна спомага за неговата сила и способността му да работи по стъпките. 

Понякога е трудно да си приятел на някой с голяма болка. Може да предпочетем да се отдръпнем, вместо да бъдем с него докато страда, но можем да бъдем по-състрадателни, ако приемем нашето безсилие да излекуваме болката му. Състраданието има отразяващ ефект в отношенията. Ние не само даваме и растем от преживяното; ние ставаме приемници на това, което изпращаме.

Днес ще практикувам състрадание в отношенията си.

hope Дата: Четвъртък, 27-02-2020, 8:50 AM |Съобщение 1395
С опит
Намирам за ужасно трудно да си позволя да се радвам, и не знам oт къде идва това отношение. 
- Walker I.   

"Не мога. Не бива. Виновен съм. " Тези саморазрушителни мисли на унижение и самообвинение са израз на срам. И когато се повтарят многократно, те се превръщат в убеждения и вярвания, които от своя страна определят действията ни. И мислите, в които е вкоренен срам, могат да ни доведат до трагедия.

Хората, които живеят в срам, започват да вярват, че е лошо, дори недопустимо да допускат грешки. Те си въобразяват, че трябва да знаят какво да правят, без да се налага да го научат. Те мислят, че техните грешни решения означават, че самите те са грешници.

Но да се правят грешки е човешко. Ако признаем, че сме хора, ние трябва да приемем и че винаги има какво да научим (Томас Едисон е успял да изобрети електрическата крушка след десет- хилядния си опит). И ако това, което сме замислили не проработи веднага, трябва да си кажем, че просто трябва да продължим (Уолт Дисни е фалирала седем пъти, преди да се увенчае с успеха).

"Да не бъдеш това, което си " е команда за срам . Каква глупост! Как можем да бъдем нещо друго? И защо ще искаме да бъдем?

Моля се да живея комфортно с човешките си ограничения. Ще се опитам да приема в себе си това, което приемам в другите.

Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz