Дар за Днес - Page 90 - Форум на АА в България

[ Ново съобщение · Потребители · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Forum moderator: elica  
Дар за Днес
hope Дата: Петък, 27-12-2019, 12:47 PM |Съобщение 1336
С опит
Група: Потребител
Постове: 1647
Статус: Извън линия
Затворих вратата за вчера, и  хвърлих ключа надалеч.
Утре не не ме плаши, защото имам моето днес.
-- Vivian Yeiser Laramore

Чувство за вина или срам от миналото - за това, което сме направили или не сме направили; за това, което се е случило с нас; за това какви сме били - може да се превърне в нашата гибел. В нашето възстановяване се налага да работим дълго и упорито над тези чувства; не да забравим миналото – защото то ни помага да ценим себе си днес, а просто да оставим миналото там, където му е мястото – в миналото.

След като опишем всичко, което сме загубили; всички, които сме наранили, ние трябва да простим първо на себе си. Само прощавайки си, можем да пуснем миналото и да живеем днес.

Благодарение на нашата програма за възстановяване, да погледнем назад вече не е толкова страшно, както беше доскоро. И дори днес да има неща, които ни плашат, не се налага да ги понасяме сами.

Нова година, нов живот – те могат да бъдат наши. Любов и приятелство, подкрепа и духовно израстване – всички те ни очакват днес. Нашите вчера са приключили, и ние можем да гледаме към бъдещето с  надежда и радостно очакване.

Днес се моля да си простя за това, което е минало, и да повярвам, че правейки най-доброто на което съм способен днес, градя доброто си бъдеще.

Съобщението поправено от hope - Петък, 27-12-2019, 12:47 PM

hope Дата: Събота, 28-12-2019, 10:23 AM |Съобщение 1337
С опит
Спадове и депресия

Отчаянието и депресията могат да ни обхванат внезапно, без причина, която да можем да разберем. Но ако поспрем и разсъждаваме, може да осъзнаем, че така реагираме на твърде много  от нещо, с което сме се захванали - твърде много работа, прекалено много вълнения, твърде много забавления.
Може да чувстваме раазочарование след празници, след завършване на проект или в края на отминаващата година.

Когато почувстваме, че сме близо до спад, трябва да си дадем време. Трябва да си отделим известно време, в което да почиваме и да не правим нищо, да не планираме нищо. Тогава можем да помолим Бог да ни помогне да се освободим от негативните чувства, които идват със спада. Можем да планираме да си напаравим малък подарък - за себе си - например разходка край езерото. В нашето вълнение от прилива на събития, често забравяме, че и ние, като всички хора, трябва да си отдъхнем, да си почиваме, за да можем да възстановим своите сили.

Нуждая ли се днес да направя нещо само за себе си?

hope Дата: Неделя, 29-12-2019, 10:56 AM |Съобщение 1338
С опит
Дали изминалата година беше година на растеж?

Когато всяка година наближава към своя край, трябва да размислим дали сме израснали в трезвеността си. Също така, трябва да установим с какво сме се променили през годината; кое ни е позволило да преодолеем лошите си навици и да се доближим към по-добрите модели на живот.

Въпреки, че добрите резултати никога не са гарантирани, винаги трябва да помним, че трезвеността е нашата най-голяма награда. Разбира се, ние искаме пълноценен живот, но трябва да помним, че най-важното решение за нас е да се стремим към трезвеност и да я поддържаме на всяка цена.

Ние откриваме, че благодарение на трезвеността повечето ни други проблеми се решават като че ли от само себе си. Дори и ако не сме ги разрешили, ние имаме възможността да продължим напред и да постигнем  целите си, които – докато пиехме, винаги заобикаляхме. Всяка година в трезвеност е година на растеж.

Днес ще проследя положителните неща, който направих в живота си през изминалата година и касаещи всичките негови сфери. Наясно съм, че ако запазя трезвеността си, те ще продължат през  целия ми живот.

hope Дата: Понеделник, 30-12-2019, 10:15 AM |Съобщение 1339
С опит
Никога,никога не се стреми да бъдеш перфектен!

Отиващата си година не беше перфектна. Но има ли изобщо перфектна година?! Съществува ли такава?!
Да бъдем чисти и трезвени не е гаранция, нито пък или оферта за съвършенство. Това ни дава възможност да се стремим към напредък и духовно израстване. И когато се ръководим в нашите мисли и действия от Висшата си сила, се усъвършенстваме непрекъснато.

Въпреки разочарованията и болката от живота в активна зависимост, ние най-накрая започваме да се учим как да живеем. Най-накрая ние постигаме напредък.
Дали се старая да не търся перфектност в себе си и в живота си? 

Висша сила, днес се моля да продължа да се стремя към напредък и да се уверя, че не мога да бъда съвършен човек.

Съобщението поправено от hope - Понеделник, 30-12-2019, 10:16 AM

hope Дата: Вторник, 31-12-2019, 10:04 AM |Съобщение 1340
С опит
Пожелавам ви да живеете през всичките дни на живота си

--Jonathan Swift

Тази вечер, в полунощ, ще започне Новата година. Никой от нас не знае какво ще ни донесе тя, какво ще се случи през нея. Но ако повярваме в себе си, че ще се държим за духа на възстановяването, докато преминаваме през новата година, със сигурност ще можем да се радваме на новия начин на живот. Можем да поверим и волята, и живота си на любящата ни Висша сила. Правейки това, ние ще бъдем готови за Новата година.

Молитва за деня:
Висша сила, моля се да започна Новата година в безопасност в Твоите любящи ръце; моля се да продължа да работя по програмата за възстановяване.

Действие за деня:
Тази вечер, в полунощ,  ще кажа Молитвата за Смирение. Ще мисля за всички останали, които ще се присъединят към мен в моята молитва. Ние всички сме една - възстановяваща се общност.

==============
Весело посрещане на Новата 2020 година! Смятам в полунощ да пусна от едната си ръка всичко от отиващата си 2019 год. да си отиде, за да остане тамм където му е мястото - в миналото. И да отворя другата си ръка - за да посрещна новото! smile
С вас ще се видим и утре, вече в Новата година, но сега искам да благодаря на всички, които ме четохте;  на всички, които споделяха тук своите радости, своите неволи, своите изпитания и своите уроци! Благодаря ви от сърце! smile

hope Дата: Сряда, 01-01-2020, 11:21 AM |Съобщение 1341
С опит
Честита 2020 година на всички! Да е здрава, мирна, успешна и щастлива! Имайте безброй поводи да се усмихвате и да се радвате така, че душата ви да пее и танцува!

Размишление за деня
В старите дни виждах всичко от гледната точка на „завинаги“. Изразходвах безкрайни часове в повтаряне на стари грешки. Опитвах се да бъда спокоен със слабата надежда, че утре ще бъде "по-различно." В резултат на това живях един живот на илюзии и самозалъгвания, в който щастието беше всичко, но не съществуваше. Нищо чудно, че рядко се усмихвах и едва ли някога съм се смял на глас. Дали все още мисля от гледната точка на "завинаги"?

Днес се моля:
Моля се да определя моите цели за Нова година, които да постигам ден след ден. Моите досегашни и традиционни обещания за Нова година бяха толкова величествено заявявани и толкова скоро разбити… Моля се да не отслабвам решимостта си, като на мястото на "завинаги", или дори „една дълга година“ поставя “всеки нов ден“. Моля се да се науча да поправям предишните си грешки, когато използвах думата "завинаги". Вместо това, се моля всеки Божи ден в тази Нова година да подхранвам новооткритата ми надежда, наречена възстановяване.

Днес ще помня:
Честит Нов Ден!

Съобщението поправено от hope - Сряда, 01-01-2020, 12:05 PM

hope Дата: Четвъртък, 02-01-2020, 11:20 AM |Съобщение 1342
С опит
Всеки изгрев ражда нов ден.
--Helen Hunt Jackson

Вече знаем, че един напълно нов живот може да започне във всеки ден от годината, по всяко време на деня, дори по всяко време на часа. Този нов живот започва в момента, когато решим да се предадем и да приемем, че сме безсилни пред определено вещество или поведение. Той започва, когато приемем факта, че имаме нужда от помощ, и че можем да я получим винаги, стига просто да я поискаме

Много от нас преди избирахме дните покрай Нова година като време за вземане на нови (често пъти генерални!) решения и изоставянето на лошите навици. И когато се проваляхме,  просто свивахме рамене и казвахме: "Може би ще мога да започна от утре, следващата седмица, а като не стане - то следващата Нова година". И непрекъснато обръщахме прословутата “нова страница."

Сега, в процеса на възстановяване, не се налага да  правим всичко сами. Ние знаем, че можем да останем трезви само като споделяме с останалите членове на Общността си.

Моля се да помня, че всеки ден във възстановяване е най-важният момент от годината.

hope Дата: Петък, 03-01-2020, 9:31 AM |Съобщение 1343
С опит
Завършете всеки ден, сложете му край. Утре е нов ден; започнете го добре. 
~Ralph Waldo Emerson

Две от най-безполезните фрази в езикa са „какво, ако“ и „само ако“. Губим толкова много време и енергия да мислим за това, какво сме могли или пропуснали да направим; иска ни се да бяхме действали или реагирали по някакъв различен начин… Започваме да си представяме как нещата биха се сложили "само ако ..."

Всички правим грешки. Връщането назад, чуденето и разкаянието за вчерашните ни дни ни пречи да живеем пълноценно днес. 
Всеки ден е нов шанс; всеки ден е ново начало. Можем само да изтръгнем каквото можем от момента, и да оставим капките да падат там, където могат. Някои ще се изпарят, а някои ще образуват дъги.

Мога ли да забравя за вчера и да започна новия си ден добре?

hope Дата: Събота, 04-01-2020, 11:23 AM |Съобщение 1344
С опит
Времето е като шивачка, специализирана в промените.
~Faith Baldwin

Промяната ни заобикаля. Тя се намира и в самите нас. 
Дърветата в двора са се променили. Те са  станали по-високи. Листата им падат и се разпръскват по земята през есента. 
Ние също не приличаме много на тези в бебешките ни снимки. Подобно на дърветата, ние сме израснали. Като бебета не можехме да ходим. Но се научихме да бягаме, да караме велосипеди, да излизаме сами  - на кино и партита.

Има някои промени, които не забелязваме, докато те продължават. Снегът се топи; птиците летят на юг; косата ни расте по малко всеки ден. 
Други промени ни стресират: Най-добрият ни приятел се отдалечава. Може би умира любим за нас човек. 
Промените, които желаем, може да не са се случили; но трябва да помним, че промяната е толкова естествена, колкото е дишането. Не можем да го предотвратим, но можем да се доверим, че промяната не означава непременно нещо, което би ни наранило. Всяка промяна е знак, че израстваме.

За какви промени съм готов днес?

hope Дата: Неделя, 05-01-2020, 9:48 AM |Съобщение 1345
С опит
Стъпка Втора
Повярвахме, че сила по - Висша от нас може да ни върне здравия разум.
~ Стъпка втора на А.А.

Ние започваме да вярваме в по-добрия живот чрез мощния дар на другите хора - като чуваме и слушаме, като виждаме и наблюдаваме как дарът на възстановяването работи в живота им.

Има Сила, по-могъща от нас. Сега съществува  истинска надежда, че всичко може и ще бъде различно и по-добро - за нашия живот и за нас.

Ние не сме в програма „Направи го сам“. Не е необходимо да проявяваме силата на собствената си воля, за да се променим. Не е нужно да принуждаваме възстановяването да се случи. Не е нужно да се насилваме с нашите начални стъпки, така че да повярваме, че има Сила, по-могъща от нас самите. 

Тази Сила ще направи за нас онова, което нашите най-големи и старателни усилия не биха могли да постигнат. Без да се насилваме, а просто като повярваме, че я има, че тя съществува.

Нашата Висша сила ще ни върне към един здравословен и полезен живот. Всичко, което е нужно да направим, е да повярваме.

Огледайте се. Вижте хората около вас. Вижте изцелението, което те вече са намерили. Тогава открийте своята вяра, собствената си вяра, собственото си изцеление.

Днес, независимо от моите обстоятелства,  ще повярвам по най-добрия начин, на който съм способен, че една Сила, по-могъща от мен самия, може и ще ме върне към спокоен и разумен начин на живот. Тогава ще се отпусна и ще Я оставя да направи това.

hope Дата: Сряда, 08-01-2020, 8:02 AM |Съобщение 1346
С опит
Смирено помолихмe Бог да отстрани нашите недостатъци.
- Стъпка седма

В Шеста и Седма стъпки на програмата ние ставаме готови да работим за отстраняването на нашите недостатъци - черти, поведения, стари чувства, непреодоляни и затаени обиди и разочарования, които ни блокират за радостта, за свободата и душевния мир. След това молим Бог да ги отстрани от нас.

Не изглежда ли просто? Не се налага да контролираме, за да променим себе си. Не се налага и да насилваме промяната. За първи път не трябва да "го направим сами." Всичко, което трябва да направим, е да се стремим към отношението на готовност и смирение. Всичко, което трябва да направим, е да помолим Бог за това, което искаме и от което се нуждаем, и след това да се поверим на Бог - да направи за нас това, което сами не можем ( а и не се налага) да направим за себе си.

Не бива да чакаме и гледаме със затаен дъх как и кога ще се променяме. Това не е програма за самопомощ. В тази чудотворна и ефективна програма, която е допринесла за възстановяването и промяната на милиони, ние постигаме промените с работа по Стъпките и споделяне с другите.

Господи, помогни ми днес да се доверя на възстановяването и на процеса на промените. Помогни ми да се съсредоточа върху нужната ми стъпка. Помогни ми да извърша моята част и да позволя на останалото да се случи.

hope Дата: Петък, 10-01-2020, 8:52 AM |Съобщение 1347
С опит
Привет, вчера нямах възможност да публикувам дар, затова днес ви изпращам два smile 

„Ние лично поправихме причинените от нас щети пред тези хора, където бе възможно, с изключение на случаите, в които това би навредило на тях или на други хора.”
- Стъпка Девета 

Когато правим поправки или компенсации, трябва да сме наясно за това, за което се извиняваме, и как е най-добре да кажем, че се извиняваме. Това, което правим в действителност с всяка компенсация, е, че поемаме отговорност за своето поведение. Трябва да сме сигурни, че самият процес няма да бъде самоунищожителен или болезнен.

Понякога трябва да се извиним направо за конкретно нещо, което сме направили, или за участието ни в проблем. Друг път, вместо да се извиним, се налага да работим за промяната на нашето поведение с  дадения човек.

Има моменти, когато разкриването на това, което сме направили и за което се извиняваме, може да влоши нещата.

Трябва да се доверим на времето, интуицията и насоките в този процес. Щом станем готови, можем да се справим с нашите промени по мирен, последователен, хармоничен начин. Ако нищо не ни изглежда правилно или целесъобразно; ако се чувстваме така, сякаш това, което ще направим, ще ни доведе до криза или хаос, трябва да се доверим на това чувство.

Заслужаваме да бъдем в мир със себе си и другите.

Днес ще бъда отворен да правя нужните поправки спрямо хората, които съм наранил. Ще чакам Божето ръководство в процеса на извършване компенсациите, които не са ми ясни. Боже, помогни ми да се освободя от страха си да се изправям пред хората и да поемам отговорност за поведението си. Помогни ми да знам, че правейки това, не намалявам моята самооценка; Аз я подобрявам.

===================

Бъдете внимателни с компенсациите

Необмисленото нараняване на някого, когато искаме да изкупим собствената си вина или спрямо него, или спрямо друг, не е правилна стъпка Девета. Ние поправяме причинените вреди на другите, за да възстановим мостовете в живота си, които изгорихме безразсъдно. Но ако нашата компенсация ще нарани някого, ние трябва да преценим дали тя е в интерес, дали е за доброто на това лице или някой друг. Често пъти най-доброто нещо е да замълчим, но без да отричаме истината пред себе си или пред Бог.

Съзнателната промяна на поведението ни е част от поправките ни, особено към членовете на семейството, които може да са чували нашето "Извини ме" твърде много пъти. Връщането на пари, възстановяването на щети, както и благотворителни дарения от името на лицето, което сме ощетили – всички те са честни опити за поправянето на нашите грешки. Важният, съществен момент при всеки опит за поправка, е да поемем отговорност за това, което сме направили и за което изразяваме съжаление. Всичко това, заедно с промяната в поведението ни, ще помогне на нашите взаимоотношения да се подобрят, често пъти – веднага, или много скоро.

Днес няма да се плаша от поправките, които трябва да направя днес, но ще внимавам да не нараня някого с информация, която той или тя не е нужно да знае.

hope Дата: Събота, 11-01-2020, 12:27 PM |Съобщение 1348
С опит
Възстановяването е нещо повече от ходене далеч. Понякога това означава да се научиш да оставаш, докато се справиш. Означава да работиш за изграждането и поддържането на взаимоотношения, които работят.
- Отвъд съзависимостта

Проблемите и конфликтите са част от живота и взаимоотношенията - с приятели, семейство, с близки и на работа. Решаването на проблемите и преодоляването на конфликти са умения, които можем да придобием и подобрим с течение на времето.

Нежеланието да се справяме и да решаваме проблемите в отношенията води до неразрешими чувства на гняв и измъчване, прекратяване на взаимоотношения, задълбочаващи се проблеми и „игра на власт“, които само усилват проблема и губят времето и енергията ни.

Ако не желаем да се изправим и да решим проблемите, това означава, че можем да се сблъскаме отново със същите тези проблеми.

Някои проблеми с хората не могат да бъдат разрешени по взаимно задоволителен начин. 
Понякога проблемът засяга здравословните граници, които сме си поставили, и няма място за преговори. В този случай трябва да разберем ясно какво искаме, от какво имаме нужда, и каква е основната ни цел.

Някои проблеми с хората, обаче, могат да бъдат обсъдени и решени по взаимо удовлетворителен начин. За да го направим, трябва да сме готови да идентифицираме проблема, да оставим настрани вината и срама, и да се съсредоточим върху възможните решения. За да преговаряме успешно и да решаваме проблеми във взаимоотношенията, ние трябва да имаме представа за нашата основна цел и нашите здравословни граници, така че да не губим време, опитвайки се да говорим по въпроси, неподлежащи на обсъждане.

Трябва да се научим да определяме  това, което и двете страни наистина искат и от което се нуждаят, и различните възможности за това. Можем да се научим да бъдем гъвкави, без обаче да сме прекалено, ненужно гъвкави.

Днес ще бъда отворен за воденето на преговори за конфликтите, които имам с хората. Ще се стремя към баланс, без да съм твърде покорен или твърде взискателен. Ще се стремя към подходяща гъвкавост в усилията си за решаване на проблемите.

hope Дата: Неделя, 12-01-2020, 8:52 AM |Съобщение 1349
С опит
Откъсване

Концепцията за откъсване може да бъде объркваща за много от нас. Кога правим твърде много или се опитваме твърде много да контролираме хората и резултатите? Кога правим твърде малко? Кога това, което правим, е подходяща част от грижите за себе си? Кое е наша отговорност и кое - не е?

Тези проблеми могат да ни връхлетят независимо дали се възстановяваме от десет дни или от десет години. Понякога може да се откъснем толкова много, че да пренебрегнем отговорността към другите или към себе си. Друг път може да преминем границата от грижата за себе си до контролирането на другите и резултатите.

Няма готови правила. Не съществуват готови решения. Но не е нужно да се страхуваме толкова много. Не е нужно да правим възстановяването перфектно. Ако почувстваме, че трябва да направим определено действие, можем да го направим. Ако никое действие не ни се струва своевременно, засега не предприемаме действие.

Наличието и определянето на здравословни граници не е процес, който да се подрежда по правила или готови инструкции. Можем да си дадем разрешение да експериментираме, да правим грешки, да се учим, да растем.

Можем да говорим с хора, да задаваме въпроси, да питаме себе си. Ако има нещо, което трябва да направим или научим, това ще стане очевидно, ще ни се разкрие, стига да се вслушваме в напътствията на Висшата ни сила. Уроците никога няма да ни отминат. Ако не се грижим достатъчно за себе си, също ще го видим и осъзнаем. Ако контролираме твърде много, ще разберем и това. Нещата ще се оправят. Пътят ще стане ясен.

Днес ще предприема действия, които изглеждат подходящи. Ще пусна останалите. Ще се стремя към баланса между личната отговорност, отговорността към другите и откъсването.

hope Дата: Понеделник, 13-01-2020, 8:52 AM |Съобщение 1350
С опит
Откриваме възможностите в рамките на нашите мечти и стремежи.
~Sue Atchley Ebaugh

Нашите мечти ни привличат към нови висоти. Всичко, от което може да се нуждаем, е смелостта да се придвижим към тях, като предприемем необходимите стъпки за осъществяването на тези мечти. Да се доверим,  че ще ни бъдат показани стъпките - една по една, търпеливо да изчакаме правилната стъпка и точното време - това е всичко, което трябва да направим днес.

Когато нашите мечти са за благото  - на самите нас и на другите, те са покани от Бог да разперим крилете си, за да опитаме да достигнем до нови висини. Тези мечти са част от съдбата, предназначена за нас. Те не са случайност. 

Нашите подаръци са уникални. Приносът на всеки един от нас е уникален. Нашите мечти отразяват приноса, който сме призовани да направим в този живот.

Възможностите за реализация на нашите стремежи и мечти са разнообразни; но ние не винаги ги разпознаваме. Трябва отново и отново да се обръщаме към Бог, да бъдем търпеливи и да се доверяваме, че сме призовани да предложим нещо много специално на тези около нас. Никой от нас не е избягал от специалния-предназначен за него План. И всеки от нас е вдъхновен по специален начин, със специални таланти. Всъщност възстановяването прочиства пътя към нашите таланти.

Ще бъда благодарен за всичко, което съм; за всичко, което имам. И ще помня, че това, което днес давам на приятелите около мен, е част от моя уникален, специален принос към живота и света.

Search:

Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz