Начало » Артикли » АА в изправителни учреждения


Авторските права на английските текстове поместени в сайта принадлежат на АА Grapevine, Ins 2002; Оригиналните текстове са на собственика на сайта: http://www.aa.org

Обръщение към ръководителите на изправителни учреждения

Издание, одобрено от Конференцията по служене на АА

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ РЪКОВОДИТЕЛИТЕ
НА ИЗПРАВИТЕЛНИ УЧРЕЖДЕНИЯ


Анонимни Алкохолици
желаят да работят с Вас

СЛУЖЕНЕ

С какво АА може да заинтересова
ръководителите на изправителни
учреждения

Анонимни Алкохолици е Общност на мъже и жени, чието главна цел е да останат трезви и да помогнат на други да се избавят от алкохолизма. Единственото условие за членство в АА е желанието да се спре пиенето. Цялата работа в Общността се изпълнява на доброволни начала.
В АА няма никаква централна власт и почти никаква организационна структура. Наред с Офиса по обслужване на АА в Ню Йорк (приемащ и разпространяващ информация по цял свят) работят и местни или междугрупови офиси.
Ръководителите на учреждения, членове на АА и самите осъдени при организирането на нова група винаги могат да разчитат на помощта на Офиса по обслужването на АА. Този Офис ще осигури брошурите "АА в изправителни учреждения", Справочника на групите и друга литература.
Много местни по служенето могат по ваше желание да организират за вашето учреждение информационни презентации. Дневният ред на сбирката се съставя с отчитане на вашите проблеми. В обичайният план може да бъде включено гледане на един или няколко филма и разяснение на един или няколко членове на АА за това с какво се занимава АА и с какво не.
Сътрудничеството с професионалните общности е цел на АА и съществува от самото начало. Ние винаги се стремим да укрепим и разширим взаимодействието си с Вас и приветстваме Вашите предложения и коментари. Те помагат на нас, и вас да работим още по-ефективно за постигане на общата си цел - да помогнем на онези алкохолици, които все още страдат от алкохолизма.

АА в изправителни учрежедения
В повече от 2300 изправителни учреждения на САЩ и Канада вече съществува групи на АА. (В Русия групи на АА работят в пет изправителни учрежедения, в България - ) Всяка от тях работи в тесен контакт с администрацията на затворите или изправителните колонии при съдействието на най-близките групи на АА.
Ние получихме 278 отговора на ръководители на изправигелни учреждения, където има групи на АА на разпратените от нас из страната последни варианти на анкети. Приблизително 75 % (208) бяха от изправителни учреждения за мъже в различни щати. Имаше също така отговори и от федерални учреждения (19), изправителни учреждения за жени (14) и за младежи (9). Някои селски и градски учреждения също изпратиха своите отговори.
Във всяко от тези заведения има като минимум една група на АА.
Средно тази цифра съставлява 1,25 на учреждение, а в един от затворите броят на групите на АА е десет. В 90% от изправителните учреждения членовете на АА посещават сбирките доброволно.
Интересен е и факта, че по мнение на респондентите 50 % от затворените са били осъдени на различни срокове за престъпления, в които алкохолът е имал далеч не последна роля. Сред затворените в учреждения за младежи този процент е още по-висок. Разбира се, в различните учреждения този процент е различен. Ръководителите на изправителните учреждения смятат, че Програмата на АА дава надежди на онези затворници, които посещават сбирки на АА. Около 96 % от респондентите отбелязват, че участието в Програмата на АА увеличава шансовете на затворниците да излязат на свобода. И 90 % предполагат, че Програмата на АА помага на изправителните учреждения в постигането на своите цели.

Групи за затворнициРедът и условията за работа на групите на АА за затворници се установява от администрацията на учрежденията. Тези правила са задължителни както за посетителите от АА, така и за самите затворници.
Обикновено членовете на групите на АА от даден регион помагат за организирането на групи в изправителните учреждения и работят с персонала, назначен от администрацията, също както и с тези, които се занимават със служене във вътрешните групи на АА.
След като членовете на групата на затворниците се запознаят с Програмата на АА на начален етап, групата става приличаща във всичко на всички други групи от Общността, освен по посещенията на наставник и спикери от АА отвън. Няма ни най-малка необходимост от допълнителна работа и каквито и да било други действия на групата на АА в местата за лишаване от свобода.

При освобождаване
Основната цел на работа на вътрешната група на АА е да помогне на затворниците да достигнат до трезвост и да я запазят, когато се върнат в обществото. Изхождайки от натрупания опит, може уверено да се твърди, че ако те веднага след освобождаването отиват в група на АА, то, като правило, запазват трезвостта си и остават на свобода. Но, ако те отлагат това за после, решавайки отначало да се устроят, то те могат вече никога да не дойдат в АА.
АА може да помогне да се намали риска от подобен изход. Докато членовете на групите на АА затворници излязат на свобода, пред тях обикновено има време и възможност да се свържат с групите на АА в града, където планират да живеят. "Вътрешните" наставници, а така също и хора, свързани с АА почти винаги могат да проследят щото освободените да бъдат добре посрещнати като обикновени приятели от АА, а не като бивши затворници.

Какво АА НЕ прави
• Не набира нови членове или агитира който и да е алкохолик да започне възстановяване от алкохолна зависимост;
• Не поддържа записи на лични данни на членовете си, както и записи на техните истории споделени по време на сбирки;
- Не осъществява и не финансира научни изследвания;
• Не дава медицински или психологически диагнози или прогнози;
• Не предлага настаняване в болници, опиати, медикаментозно или психиатрично лечение; не снабдява с лекарства
• Не предлага настаняване в жилища, храна, дрехи, работа , пари или каквото и да е подобно обслужване;
• Не предлага семейно или професионално консултиране;
• Не подменя със себе си социалните служби ( въпреки че много членове на АА и комитети по служене си сътрудничат с тях );
• Не предлага религиозни услуги;
• Не участва в никакви дискусии по алкохолния или други въпроси;
• Не приема пари за дейността си както и участие на други организации ( не-АА източници);
• Не дава препоръки за съда, адвокати, официалната власт, училища, работа, социални агенции или каквито и да е други агенции или институции.

Единственост на целта и други проблеми, покрай алкохолния
Някои професионалисти характеризират алкохолизма и наркоманията като "злоупотреба с вещества" или "химическа зависимост". Поради това, понякога неалкохолици се включват в АА и ги поощряват да посещават сбирки на АА. Всеки може да посещава откритите сбирки на АА, но на закритите сбирки могат да присъстват само тези, които имат проблем с алкохола.
Категории: АА в изправителни учреждения | Добавен от : loyola (01-09-2011)
Прегледи: 1503 | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Само регистрирани потребители могат да добавят коментари
[ Регистрация | Влез ]
Меню:
Секция с категории:
Новите членове питат [20]
Към близките [3]
Групата на АА [7]
...там, където всичко започва
Към свещенослужителите и духовенството [4]
АА в изправителни учреждения [4]
0т историята на АА [0]
Третия завет на АА - Служенето [4]
Лични истории. Пубикувани в АА Grapevine [2]
АА за жените [2]
Наши приятели:
Анонимни Алкохолици в европейския регион
Сайтове на АА по целия свят
АА Грейпвайн - международен журнал на Анонимни Алкохолици
Ал-Анон в България

Търсене:

Статистика:

Всичко на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz