Начало » Артикли » Новите членове питат


Авторските права на английските текстове поместени в сайта принадлежат на АА Grapevine, Ins 2002; Оригиналните текстове са на собственика на сайта: http://www.aa.org

Анонимни алкохолици във вашата общност

А. А. и алкохолизма

Анонимни алкохолици е световно общество от мъже и жени, които си помагат взаимно да остават трезвени, като споделят свободно своя опит във възстановяването с други, които може да имат проблем с пиенето. Програмата на А.А. се състои от „ Дванадесет стъпки“, предназначени за лично възстановяване от алкохолизъм.

Днес обществото съществува в повече от 180 държави. Приблизително два милиона алкохолици имат постигната трезвост в А. А., но членовете признават че тяхната програма не винаги е ефективна с всички алкохолици и че някои случаи може да изискват професионално консултиране или лечение.

А. А. се отнася единствено до личното възстановяване и продължаване на трезвостта на отделните алкохолици, които се обръщат за помощ към него. А.А. не се занимава с изследване на алкохолизма, с медицинско или психиатрично лечение и не се присъединява към такива каузи - въпреки че членове на A. A., могат да участват в тях като физически лица.

А.А. е възприело политика на "сътрудничество, но не и присъединяване" към други организации занимаващи се с проблемите на алкохолизма.

Анонимните алкохолици са само издържащи се, чрез собствените си групи и членовете си и отхвърля вноските от външни източници. А. А. членовете, запазват лична анонимност на ниво преса, филми и обществено разпространени медии.

От самото начало много членове на А.А. повярваха, че алкохолизмът е прогресивно – духовно, емоционално (или умствено), както и физическо заболяване. Известно е, че алкохолиците, които познаваме, са загубили силата да контролират тяхното пиене.

Как работи А. А.?

А. А. може да бъде описано като начин за лечение на алкохолизъм в който членовете се подкрепят едни други, споделяйки помежду си в обществото своя сходен опит в страданието и възстановяването от алкохолизма.

Какво са А. А. групите?

Основното звено в А. А. е местната (в квартала или в града) група, която е автономна, освен по въпроси засягащи други А. А. групи или А.А .като цяло. Никоя група няма власт над своите членове.

От над 65 740 групи в САЩ и Канада, които са известни днес на общата служба на А. А.(G.S.O.), около 1000 са в лечебни заведения; a над 1500 във възпитателни институции.

Групите обикновено са демократични, обслужвани от краткосрочно избрани "ръководни комитети" на членовете така, че групата да няма постоянно ръководство.

Какво са А. А. сбирките?

Всяка група провежда редовни срещи, на които членове да общуват помежду си – обикновено във връзка с "Дванадесет стъпки", предложени за възстановяването и "Дванадесетте традиции", предложени за взаимоотношения в рамките на обществото ни като общност.

Целенасоченост и проблеми, различни от алкохола

Някой професионалисти обясняват алкохолизма и наркоманията като „злоупотреба с вещества“ или „ химическа зависимост“. По тази причина понякога хора, които не са алкохолици са насърчавани да присъстват на сбирки на А. А.

Не алкохолиците могат да присъстват на открити сбирки на А. А. като наблюдатели, но само тези, които имат проблем с пиенето могат да участват в закрити сбирки.

Кои са А. А. членовете?

Хората, които мислят, че имат проблем с пиенето, са добре дошли да присъствате на всяка А. А. среща. Те стават членове просто като решат, че са членове.

Членовете на А. А. са мъже и жени от всички прослойки на живота, от тийнейджъри до 90-годишни, от всички раси, с всякаква религиозна принадлежност и без религиозна принадлежност.

Как може да намерите А. А.?

Много мести комитети за служене в А. А. пожелават да осигурят информация за общността. Тя може да е да е съобразена с вашите нужди. Типичната информация включва няколко А. А. филми и представяне на един или няколко членове на А. А..

Ако не откриете А. А. в местния ви справочник, напишете на:

General Service Office, Box 459, Grand Central Station, New York, NY 10163 или на Е - mail: www.aa.org

Какво представлява офиса за общо служене ( G.S.O.) на А.А.?

Този офис служи като световна клирингова къща на А. А. за информация, публикации, А.А. литература. Той е под ръководството на съвета за общо служене в А.А (General Service Board of A.A), съставен от възстановени алкохолици и не алкохолици.. Офиса и съвета нямат “власт“ над членове на А.А. или групи. Те са отговорни пред групите и докладват ежегодно на секретаря на Конференцията за общо служене. Също на делегатите, които са избрани от групите на А. А. в САЩ и Канада.

Какво може да очаквате от А. А.?

* 1. членовете на А. А. помагат на всеки алкохолик, който показва интерес да остава трезвен.

* 2. членове на А. А. могат да се обадят на алкохолик, който желае помощ въпреки, че може да чувстват, че е най -добре за алкохолика да поиска тази помощ първи.

*3. Те могат да помогнат при планирането на настаняване за лечение в болнично заведение. Местните офиси на А. А., знаят къде такова болнично лечение е налице, въпреки, че А.А. не е свързано с какъвто и да е тип на подобно лечение.

*4. Членовете на А. А. се радват да споделят своя опит с всеки, които се интересува в разговор, или при формални събирания.

Какво не прави А .А.?

А. А., не снабдява с първоначална мотивация алкохолиците за да се възстановяват, не привлича членове, не ангажира или спонсорира изследвания, не поддържа записи за присъствие или на истории, не се присъединява към съвети или социални агенции (въпреки, че членове на групите на А. А. и на офисите за служене си сътрудничат с тях), не следи и контролира членовете си, не дава медицински или психологически диагнози или прогнози, не осигурява детоксикация, рехабилитация или медицински услуги, наркотици, лекарства или психиатрично лечение. Не предлага религиозни служби, настаняване в домове, участие в образователни програми за алкохола, не осигурява жилища, храна, облекло, работа, пари или други социални дейности и услуги; не предлага семейно или професионално консултиране, не приема каквито и да е пари за услугите си или някакви вноски от не А. А. източници, не предоставя препоръчителни писма за освобождаване от отговорност, адвокати, съдебни служители, социални агенции, работодатели и други.

ЗАБЕЛЕЖКА: Всеки отделен член на A. A., може да направи някои от тези неща на лично, персонално основание, но това не е част от неговото или нейното членство в А.А. Много професионалисти в областта на алкохолизма също са членове на A. A.. Тяхната професионална работата, обаче, НЕ е част от тяхното А. А. членство. А. А. като такова не претендира за компетентност за да извършва професионалните услуги, които са изброените по-горе.

Категории: Новите членове питат | Добавен от : July (30-06-2018)
Прегледи: 673 | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Само регистрирани потребители могат да добавят коментари
[ Регистрация | Влез ]
Меню:
Секция с категории:
Новите членове питат [20]
Към близките [3]
Групата на АА [7]
...там, където всичко започва
Към свещенослужителите и духовенството [4]
АА в изправителни учреждения [4]
0т историята на АА [0]
Третия завет на АА - Служенето [4]
Лични истории. Пубикувани в АА Grapevine [2]
АА за жените [2]
Наши приятели:
Анонимни Алкохолици в европейския регион
Сайтове на АА по целия свят
АА Грейпвайн - международен журнал на Анонимни Алкохолици
Ал-Анон в България

Търсене:

Статистика:

Всичко на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz