Начало » Артикли » Новите членове питат


Авторските права на английските текстове поместени в сайта принадлежат на АА Grapevine, Ins 2002; Оригиналните текстове са на собственика на сайта: http://www.aa.org

Духовни преживявания от Бил У.

Духовни преживявания
от Бил У.

Copyright © AA Grapevine, Inc, юли 1962 г.

Grapevine има една идея да публикува разкази за духовни преживявания. За този интересен проект бих искал да кажа няколко встъпителни думи. Съществува съвсем естествена тенденция да се разглеждат духовни преживявания или събуждания, които се случват като внезапно, дълбоко просветление. Затова всеки разказ за такива случаи винаги води до смесени реакции. Някои ще кажат: „Иска ми се да имам подобно преживяване!“ Други, усещайки, че цялата тази работа с крайъгълния камък е твърде далеч за тях или може би е в края на крайщата някакъв халюцинатор, ще кажат: „Просто не мога да приема тази работа. Не мога да разбера за какво говорят тези хора“.
Както повечето в АА са чували, през 1934 г. аз имах разтърсващо мистично преживяване или „озарение“. То беше придружено от чувство за ярка насока, от внезапен дар на вяра в доброто на Бога и от дълбока убеденост за Неговото присъствие. В началото беше най- естествено да почувствам, че това преживяване ме прави някой много специален..
Когато сега се връщам към това велико за мен събитие се чувствам изключително и особено благодарен. Вече изглежда ясно, че единствената особеност на моя опит беше електрическата му внезапност и непреодолимото и непосредствено убеждение, което ми носеше.
Във всички останали аспекти обаче съм сигурен, че моят опит не е ни най-малкото различен от този, получен от всеки член на АА, който усилено практикува нашата програма за възстановяване.
Колко често докато седим на сбирки на АА чуваме говорещия да заявява: „Но все още нямам духовно пробуждане“. Преди това твърдение той е описал чудо на трансформацията настъпила в него - не само освобождаването му от алкохол, но и пълна промяна в цялостното му отношение към света и живота му. За почти всички останали присъстващи е очевидно, че е получил страхотен подарък; и че този подарък е непропорционален на всичко, което може да се очаква от обикновена АА дейност, като например приемане на алкохолизма и практикуването на дванадесета стъпка. Така, че ние от публиката се усмихваме и си казваме: „Е, този човек просто е получил духовно пробуждане - само че той все още не го знае!“ Ние добре знаем, че този разпитващ човек ще ни каже след шест месеца или година, че е намерил вяра в Бог.
Освен това може да проявява „духовни качества“ и поведение, което аз самият никога не съм успявал да имам - въпреки внезапния ми духовен опит.
И така, в наши дни, когато някой от АА идва при мен, надявайки се да разбере как се стига до тези внезапни преживявания, аз просто им казвам, че по всяка вероятност са имали такива и също, че техния опит е също толкова добър и идентичен с моя, с изключение на това, че е бил натрупан за по-дълг период от време.
След това продължавам да казвам, че ако трансформацията им в АА продължила шест месеца се кондензира в шест минути тогава те може би ще виждат и звездите!
Вследствие на тези наблюдения не виждам голяма разлика между внезапните преживявания и по-постепенните. Те със сигурност са от едно и също нещо. И за всички тях има един сигурно белег: "По плодовете им ще ги познаете."
Ето защо мисля, че не трябва да поставяме под въпрос никоя трансформация - независимо дали е внезапна или постепенна. Нито би трябвало да изискваме нечий специален тип за себе си, защото собственият ни опит предполага, че сме склонни да получаваме всичко, което може да е най-полезно за нашите нужди.

Категории: Новите членове питат | Добавен от : July (22-08-2019)
Прегледи: 351 | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Само регистрирани потребители могат да добавят коментари
[ Регистрация | Влез ]
Меню:
Секция с категории:
Новите членове питат [20]
Към близките [3]
Групата на АА [7]
...там, където всичко започва
Към свещенослужителите и духовенството [4]
АА в изправителни учреждения [4]
0т историята на АА [0]
Третия завет на АА - Служенето [4]
Лични истории. Пубикувани в АА Grapevine [2]
АА за жените [2]
Наши приятели:
Анонимни Алкохолици в европейския регион
Сайтове на АА по целия свят
АА Грейпвайн - международен журнал на Анонимни Алкохолици
Ал-Анон в България

Търсене:

Статистика:

Всичко на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz