Начало » Артикли » Към свещенослужителите и духовенството


Авторските права на английските текстове поместени в сайта принадлежат на АА Grapevine, Ins 2002; Оригиналните текстове са на собственика на сайта: http://www.aa.org

Анонимните Алкохолици сред Вас

Позицията на АА в общата система на борбата с алкохолизма

"Анонимни Алкохолици" е международна общност, обединяваща хора, помагащи си един на друг да съхраняват трезвостта си и готови открито да споделят своя успешен опит за освобождаване от алкохолната зависимост с всички, които страдат от същата тази болест. Програмата, препоръчвана от АА се състои основно от така наричаните „Дванадесет Стъпки”, които са били разработени за лица, застанали на пътя на самостоятелното „излекуване” от алкохолизма.

Общността АА обединява почти 105 хил. активно действащи местни групи на АА в 150 страни. Благодарение на неговата дейност няколко милиона души са придобили трезвост. Но Общността признава, че Програмата не винаги е еднакво ефективна за всички алкохолици и че някои от тях се нуждаят от професионален консулт или лечение.

АА се занимава изключително с оздравяване и последващо въздържание от алкохол на лица, обърнали се към Общността за помощ. То не взема участие в научни изследвания по проблемите на алкохолизма; не се занимава с медицинско или психиатрично лечение и не поддържа ничии интереси, макар че членовете на АА могат в качеството си на частни лица да вземат участие във всичко това.

Сдружението АА се придържа към принципа „сътрудничество, но не присъединяване” спрямо други организации, занимаващи се с проблемите на алкохолизма. Анонимни Алкохолици са сами по себе си независима организация, съществуваща благодарение на материалната поддръжка, оказвана от нейните членове и групите. Общността не приема никакви дарения отвън.

Членовете на АА пазят анонимност на ниво преса и други СМИ.

Що е алкохолизъм от гледна точка на АА?

По наше мнение, алкохолизмът е прогресиращо заболяване както духовно и емоционално (психическо), така и физическо. Алкохолиците, с които ние имаме работа, са хора, загубили способност да контролират употребата на алкохол.

Методи на работа на АА

АА може да се опише като организация, използваща начин на „лекуване” на алкохолизма, заключаващ се в това, че нейните членове се подкрепят един друг, споделят един с друг своите преживявания, проблеми и опит по избавяне от тази болест.

Що е това група на АА?

Основна организационна единица на АА се явява местната (районна или градска) група. Тя работи автономно, ръководейки се от принципи, разпространяващи се върху дейността както на отделните групи, така и на Общността в цялост. Нито една група няма право да се ползва от методите на принуждение по отношение на своите членове. От приблизително 300 рускоезични групи на АА в Русия и зад граница, известни на Фонда по Служене на АА Русия болшинството от групите провеждат сбирките си в помещения на лечебни заведения и църковни здания, пет групи работят в изправителни учреждения.

Групите на АА обикновено са демократични и се обслужват от „оргкомитет”, избран от членове и членове на самата група за неголям срок. По такъв начин, нито в една АА група няма постоянни лидери.

Що е това сбирка на АА?

Всяка група провежда регулярно сбирки, на които участниците споделят един с друг опит по възстановяването си. Като правило, този обмен на опит е свързан с 12-те Стъпки на АА, препоръчвани за възстановяване, и 12-те Традиции на АА, препоръчвани за взаимоотношенията както вътре в самата Общност, така и извън нея.

Кой се явява член на АА?

Хора, които смятат, че имат проблеми, предизвикани от употребата на алкохол, могат да вземат участие във всяка сбирка на АА. Членството в Общността е изключително лична работа.

Членовете на АА – това са мъже и жени, заемащи в обществото всякакво положение, на всякаква възраст – от подрастващи до дълбоки старци, всякаква принадлежност или вероизповедание.

Как да намерим Общността?

Попитайте за АА в местната справочна служба. В много големи градове регионалните служби на АА ще отговорят на вашите въпроси или ще ви свържат с членовете на АА. Ако все пак не ви се получи да намерите АА във вашия регион, пишете на адрес:

..........................................................................................................................

Каква помощ можете да очаквате от АА?

1. Членовете на АА помагат на всеки алкохолик, изразил желание да остане трезвен.
2. Членовете на АА могат сами да влязат в контакт с алкохолика, желаещ помощ, макар да смятат, че за алкохолика ще бъде по-добре ако самият той се обърне за помощ към тях.
3. Те могат да помогнат за хоспитализация. На местните служби на АА често е известно къде може да бъде предоставен болничен курс на лечение на алкохолизма, въпреки че АА няма формално отношение към нито едно лечебно заведение.
4. Членовете на АА с радост ще споделят своя опит с всеки заинтересован човек както в лични беседи, така и в официални срещи.

Какво АА НЕ прави?

Сдружението Анонимни Алкохолици: никого не агитира и не се опитва да убеждава когото и да било да влиза в АА; не съхранява документи, касаещи членовете на Общността или историите на болестта им; не участва в изследвания и не носи отговорност за тях; не участва в ръководството на социални служби, макар че членовете на АА, групите и отделите за служене често си взаимодействат с тях; не контролира своите членове и не ги следи; не поставя медицински и психиатрични диагнози и прогнози; не предоставя услугата изтрезвител или специална грижа, хоспитализиране, лекарства, медицинско и психиатрично лечение; не предлага никакви религиозни обреди; не се занимава с образование или анти-алкохолна пропаганда; не осигурява жилище, храна, дрехи, работа, пари или други обществени блага или услуги; не дава консултации по семейни въпроси и по въпроси на избор на професия; не приема никакво заплащане за своите услуги и парични вноски от източници, нямащи отношение към АА.

Забележка: Всеки член на АА може да се натоварва с изпълнението на който и да било от тези пунктове, но като частно лице, като разбира се, това няма отношение към неговото/нейното членство в АА. Много членове на АА са така също и специалисти в областта на проблемите на алкохолизма. Но, тяхната професионална дейноста не е свързана с членството им в АА. Сдружението като такова не притежава квалификация, за да претендира за оказване на професионалните услуги, посочени по-горе.

Категории: Към свещенослужителите и духовенството | Добавен от : loyola (15-01-2012)
Прегледи: 2186 | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Само регистрирани потребители могат да добавят коментари
[ Регистрация | Влез ]
Меню:
Секция с категории:
Новите членове питат [20]
Към близките [3]
Групата на АА [7]
...там, където всичко започва
Към свещенослужителите и духовенството [4]
АА в изправителни учреждения [4]
0т историята на АА [0]
Третия завет на АА - Служенето [4]
Лични истории. Пубикувани в АА Grapevine [2]
АА за жените [2]
Наши приятели:
Анонимни Алкохолици в европейския регион
Сайтове на АА по целия свят
АА Грейпвайн - международен журнал на Анонимни Алкохолици
Ал-Анон в България

Търсене:

Статистика:

Всичко на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz