Начало » Артикли » Новите членове питат


Авторските права на английските текстове поместени в сайта принадлежат на АА Grapevine, Ins 2002; Оригиналните текстове са на собственика на сайта: http://www.aa.org

Въпроси и отговори за спонсорството в АА

Какво е спонсорство?

Анонимни алкохолици се зараждат със спонсорство. Когато Бил У. (нашия съосновател) е трезвен от няколко месеца, изведнъж е връхлетян от мощен порив да пие. Тогава му минава мисълта: "Имаш нужда да говориш с друг алкохолик. Имаш нужда от друг алкохолик също толкова, колкото и той има нужда от теб!"

Така Бил открил д-р Боб, който отчаяно и безуспешно се опитвал да спре да пие От тази тяхна съвместна необходимост се родило Братството на АА. Тогава думата "спонсор", все още не е била в употреба; Дванадесетте стъпки все още не са били написани, но Бил предал идеите си на Боб, който от своя страна запазил трезвостта си, поемайки да бъде спонсор на много други алкохолици. Така двамата наши основатели открили, че споделяйки с другите това, което имат, те безмерно обогатяват собствения си трезвен живот.

Какво се разбира в АА под спонсорство?

За присъединяването към някой организации трябва да имате човек, който да гарантира за вас и който да ви представи като подходящ за членство. Това определено не е начина на АА. Всеки, който има желание да спре да пие е добре дошъл да се присъедини към нас!

В АА спонсорът и спонсорирания се срещат като равни, точно както са се срещнали Бил и Боб. Процесът на спонсориране по същество се заключава в това, че алкохолик, който е достигнал известен напредък с програмата за възстановяване, споделя този опит лично с друг алкохолик, който се опитва да се сдобие с трезвост и който се опитва да я съхрани с помощта на AA.

Когато за първи път започнем да посещаваме сбирки на АА, може да се чувстваме объркани, угрижени и нещастни. Въпреки, че хората на сбирките отговарят на нашите въпроси на драго сърце, това само по себе си не е достатъчно. Между сбирките възникват много други въпроси. Ние откриваме, че се нуждаем от постоянна, близка подкрепа за да придобием опит как да живеем трезви.

За това ние избираме член на AА, с когото да се чувстваме комфортно. Някой с когото можем да говорим свободно и поверително и молим този човек да бъде наш спонсор.

Независимо дали сте новодошъл, който се колебае или сте член, който е бил наоколо от известно време и сте се опитвали да се справите сам/а, спонсорството е на ваше разположение. Само трябва да помолите. Ние ви призоваваме: „Не отлагайте!”. Алкохолиците, възстановяващи се в АА желаят да споделят това с други алкохолици. От опит знаем, че нашето собствено възстановяване значително укрепва, когато помагаме на други да го придобият!

Спонсорството също така може да означава отговорността на групата, която има за цел да помогне на новодошлите. Днес все повече и повече алкохолици, които идват за първи път на сбирките на AA, никога в миналото не са имали контакт с AA. Те не са звънели на местната интергрупа или в Офиса за служене и никой от членовете на АА не правил с тях дванадесета стъпка. Затова, особено за тези новодошли, групите признават нуждата от това да се предостави някаква форма на помощ за спонсорство. В много от успешно работещите групи спонсорството се явява една от най-важните сфери в дейността на групата.

Отговорността за спонсорството не се определя от писмени правила. Тя е неформална, но е основна част за възстановяване от алкохолизъм с 12-те стъпки на АА. Спонсорството може да бъде дългосрочно взаимоотношение.

Надяваме се, че тази брошура ще даде отговори на най-често задаваните въпроси за връзката спонсор - спонсориран. Тя е за хората, които може би търсят спонсор, за тези които желаят да споделят своя опит като спонсори, и за групите, които развиват спонсорска дейност.


                             изтегли целият текст

Категории: Новите членове питат | Добавен от : July (18-01-2011)
Прегледи: 14735 | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Само регистрирани потребители могат да добавят коментари
[ Регистрация | Влез ]
Меню:
Секция с категории:
Новите членове питат [20]
Към близките [3]
Групата на АА [7]
...там, където всичко започва
Към свещенослужителите и духовенството [4]
АА в изправителни учреждения [4]
0т историята на АА [0]
Третия завет на АА - Служенето [4]
Лични истории. Пубикувани в АА Grapevine [2]
АА за жените [2]
Наши приятели:
Анонимни Алкохолици в европейския регион
Сайтове на АА по целия свят
АА Грейпвайн - международен журнал на Анонимни Алкохолици
Ал-Анон в България

Търсене:

Статистика:

Всичко на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Боже, дари ни смирението да приемаме нещата, които не можем да променим,
смелостта, да променяме нещата, които можем да променим и мъдростта да разбираме разликата.
Site created in uCoz